Care sunt diferențele dintre albine și viespi

Cum poți spune o viespe de la o albină?Insectele, o albină și o viespe, au diferențe asociate cu caracteristicile structurale și habitatul. Puțină lume se gândește la diferența dintre o albină și o viespe. Da, culoarea este diferită, dimensiunea, ambele insecte înțepează, iar acesta este principalul lucru pentru oameni: trebuie să aveți grijă dacă sunt în jur. Dar un studiu detaliat al problemei relevă faptul că există mult mai puține lucruri în comun între o viespe și o albină decât la prima vedere..

Informații generale despre insecte

 • Se știe că albinele erau interesate de acum 15.000 de ani. Au existat numeroase rapoarte despre unicitatea și misterul acestor insecte în secolul al XVII-lea, când s-a stabilit că albinele pot împărtăși informații. Acestea fac acest lucru cu ajutorul dansului, mișcărilor speciale, schimbând viteza de zbor și puterea zumzetului..
 • Diferența dintre o albină și o viespe poate fi văzută cu ochiul liber. Culoarea primei nu este atât de strălucitoare, iar corpul este acoperit cu vilozități. Viespea, pe de altă parte, are un corp lung și neted, care este legat în zona pieptului, o culoare mai strălucitoare, cu dungi negre și galbene pronunțate.
 • Viespile sunt singure și există specii colective. În acest sens, biologii consideră că insecta este cel mai convenabil obiect pentru studierea modului în care un organism trece de la o singură existență la una colectivă și apoi la interacțiunea socială și ierarhia..
 • Albinele creează familii, care includ: o regină, o dronă, un individ care lucrează. Indivizii diferă între ei prin formă și dimensiune. Părți ale corpului: cap, piept, abdomen, acoperire chitinoasă dură și flexibilă .
 • Albinele sunt considerate descendenții viespilor antice, care au pierdut și au dobândit o serie de trăsături. În viespe, regina are grijă de ea însăși, în colonia de albine toți membrii familiei au grijă de ea.

Structura

Cum funcționează albinaPrincipala diferență dintre o albină și o viespe în prezența unui cap triunghiular cu un creier și partea principală a sistemului nervos din el. Ochii fațetați. Un tub rotund conic în jos se extinde de la fiecare placă hexagonală pe spate. Pereții săi sunt acoperiți de o cochilie care transmite lumină. De jos, un nerv ramificat se apropie de fiecare tub. Ochiul unei albine care lucrează este format din 4000-5000 de fațete, ochiul uterului are până la 5000 de fațete, iar drona are până la 6000-8000. Ochii simpli sunt localizați pe coroană, iar „al treilea ochi” - pe sutura epicraniană. Particularitatea structurii organelor vizuale se încheie sub forma transmiterii și prelucrării informațiilor din exterior.

Viespea are două perechi de aripi membranoase, iar dimensiunea corpului este de 1,5-10 cm. Pe părțile laterale ale capului există un ochi mare compus, care vă permite să vedeți în direcții diferite în același timp. Din frunte, două antene mobile cu organele mirosului, care ajută la navigarea în întuneric, se ramifică. Cu ajutorul antenelor, insecta poate determina nivelul de umiditate, temperatura, concentrația de dioxid de carbon din cuib..

Antenele de pe cap sunt destinate:

 • percepția directă și la distanță;
 • determinarea dimensiunii celulelor la construirea cuibului;
 • Papilele gustative.

Insecta are trei perechi de picioare atașate la partea inferioară a pieptului și constând din nouă segmente. Laba este formată din cinci părți legate printr-un film chitinos. Aripile sunt formate din membrane și sunt ținute de vene, în timpul zborului sunt situate perpendicular pe corp.

Anatomie

Structura viespeiAlbina are organele digestive și respiratorii, sistemul limfatic, organele genitale situate în partea abdominală.

Abdomenul are forma unui ou, uterul este alungit, iar dronele au un capăt contondent. Constă din segmente, reprezentând un inel de două jumătăți. Dronele au șapte segmente, restul au șase. Înțepătura este între ultimele segmente.

Sistemul digestiv al albinelor constă din trei secțiuni, digestia în sine are loc atunci când alimentele se mișcă prin canal.

Sistemul limfatic deschis este umplut cu hemolimfă și lichid. Organele sistemului includ vase și o inimă cu 5 camere..

Organele respiratorii au saci de aer fără o căptușeală chitinoasă în interior și sistemul traheal cu găuri în inele care se deschid în funcție de starea insectei și de gradul de stres.

Sistemul nervos pornește sistemele: central, periferic, vegetativ.

Greutatea albinei depinde de funcțiile din familie. Albina cântărește 0,1 g, regina cântărește 0,25 g.

Aparatul oral include buzele superioare și inferioare, maxilarele superioare și inferioare asociate. Cu proboscisul albinelor, ei colectează nectar.

Aparat oral de viespe, spre deosebire de o albină, servește la măcinarea plantelor folosite de insecte pentru a construi cuiburi sau ca hrană.

Înțepătura

Viespe și albinăÎnțepătura albinelor are mici crestături, datorită cărora rămâne în corpul victimei afectate de insectă. Când se examinează înțepătura la microscop, este vizibil un „pumnal” chitinos cu o îngroșare în formă de ferăstrău la vârful proximal, în interior sunt două lancete.

Pe lângă viespi, viespile și furnicile folosesc înțepătura.. Acest organ este un ovipozitor modificat și este situat în spatele regiunii abdominale. Cu ajutorul unei înțepături, albinele și viespile injectează o substanță otrăvitoare în corpul inamicului.

Când albina mușcă, se va forma o rană fatală în locul în care a avut o înțepătură. Apropo, regina albină poate mușca și atunci când protejează familia sau se luptă cu regina altcuiva.

Diferențele dintre înțepăturile de viespe și albine:

 • intepatura albinei are mici bice;
 • nu există nod la capătul înțepăturii de viespe;
 • albina lasă o înțepătură în victimă și, după ce mușcătura moare;
 • viespea înțepă de mai multe ori.

Albinele nu atacă mai întâi și înțepați doar pentru autoapărare. Viespile sunt agresive și enervante, capabile să înțepe într-un moment neașteptat..

În prezența unei amenințări externe, viespa, pe lângă înțepătură, folosește și fălcile. O mușcătură de viespe este dureroasă și, dacă o persoană este și alergică la otravă, este extrem de periculoasă.

Hrană, habitat

Viespile includ prădători și erbivori.

Mancarea este:

 • intepatura de albinaafid;
 • polen;
 • nectar;
 • insecte;
 • sucul;
 • fructe.

Viespile prădătoare, care prind pradă, o paralizează cu otravă.

Viespile trăiesc peste tot, cu excepția Peninsulei Arabe, Arcticii și Sahara. Condițiile de viață ale albinelor sunt diferite: au nevoie de resurse vegetale, pomi fructiferi, pășuni, câmpuri cu cereale și culturi industriale.

Cu cât stupina este mai aproape de aglomerările urbane, cu atât compoziția produsului poate diferi, cu atât este mai probabilă prezența metalelor grele în miere. În căutarea nectarului, o albină poate parcurge o distanță mare.

Productivitate în colectarea propolisului mult depinde de cantitatea de puiet crescută. Viteza unei albine zburătoare cu recoltă completă este de 30-40 km / h. Cu o muncă grea, cantitatea de nectar colectată de colonie este de 10-12 kg.

Persoana care lucrează efectuează 26 de zboruri pe zi. Masa insectei este instabilă, poate diferi. La prima plecare, masa sa este de 0,122 g, iar în zbor - 0,120 g, greutatea de zbor veche - 0,108 g.

Albină născută toamna, poate trăi 7-8 luni și până la șase săptămâni vara. Deci, speranța de viață poate diferi dramatic. Cu toate acestea, poate fi reglementat dacă familia a pierdut uterul din anumite motive.

Pentru a-și găsi drumul spre casă, albinele sunt ghidate de soare și peisaj. În întuneric, ei sunt capabili să-și găsească drumul prin organele mirosului și atingerea..

Albinele sunt lucrătoare, care lucrează pentru binele familiei. Ei colectează nectarul din flori și produc multe produse utile:

 • lapte regal;
 • Miere;
 • ceară.

Multe produse apicole sunt utilizate în produse farmaceutice (de exemplu, venin de albine). Viespile nu produc produse utile, ci își fac fagurii din deșeuri. Albinele consumă exclusiv polen. Dieta viespilor este mult mai diversă - o diferență clară între o viespe și o albină. Viespile pot fi adesea văzute pe piersici și mere coapte, sau le puteți simți mușcăturile atunci când ajungeți la un fruct copt. De aceea, fii atent.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Care sunt diferențele dintre albine și viespi