Gândacul buburuză: tipuri de insecte, habitat, descriere

Gărgăriță târându-se pe un fir de iarbăAstăzi vom vorbi despre insecta arthropod beetle - buburuză. Acest gândac este pentru mulți personificarea verii și soarele cald..

De asemenea, este iubit atât de adulți, cât și de copii. Unde are această insectă un astfel de nume și cum se numește în diferite țări?

Științific, buburuză se numește „coccineus”, care tradus din latină înseamnă "stacojiu". Și acest gândac are o mulțime de nume populare în diferite țări ale lumii și toate sunt foarte drăguțe:

 • germanii au un „bug al Fecioarei Maria”,
 • pentru cehi - „Soarele”,
 • Latinii o numesc - „gărgărița Sfântului Antonie”.

De unde a venit porecla rusească a gândacului „buburuză” nu se știe cu siguranță. Una dintre versiuni - particularitatea gândacului în caz de pericol de a secreta un lichid galben, similar cu laptele. De fapt, acest lichid este otrăvitor și conceput pentru a-i speria pe inamici. Iar cuvântul „Dumnezeu” înseamnă inofensiv. O altă sugestie este că gândacul poartă acest nume, deoarece prin distrugerea afidelor, salvează recolta..

Descrierea structurii gândacului cu fotografii

Buburuză - structurăBug-urile variază între 4 și 10 milimetri. Corpul lor este aproape rotund, abdomenul este plat, iar partea superioară este convexă. Unele specii de vaci au vilozități mici pe corp. Structura corpului se distinge pe capul gândacului, pronotului, pieptului și șase picioare, burtă, elitre și aripi.

Cap de gândac mic, conectat la piept și complet nemișcat. Unele specii au capul alungit. Ochii sunt mari, antenele sunt foarte flexibile.

Pronotum gândac seamănă cu o sferă cu o crestătură la marginea anterioară. Pronotul are adesea pete întunecate.

Gărgărița are 3 perechi de picioare. Insecta se mișcă destul de repede în desișurile de iarbă datorită structurii speciale a picioarelor.

Bug-urile pot zbura datorită perechii lor de aripi. Există, de asemenea, elitre, care protejează aripile în timp ce se află la sol..

Când apare un pericol, de exemplu, un atac de pasăre, bug-ul emite un lichid cu un miros înțepător, care îi sperie pe cei care doresc rău. De asemenea, bug-ul este ajutat de culoarea sa strălucitoare..

Gândacul buburuză - culoriColorarea elitrelor de buburuză poate fi diferită și culoarea depinde direct de tipul de insectă. Deci, culoarea elitrelor unei buburuze este:

 • stacojiu,
 • galben,
 • negru,
 • albastru,
 • maro.

Petele pe un fundal luminos sunt de obicei întunecate, dar există și galben și chiar alb. În unele tipuri de bug-uri, petele pot fi abstracte, unele vor avea buline clare, iar altele nu le vor avea deloc. Adesea, astfel de modele pot ajuta la determinarea sexului unei persoane..

Gărgărița nu are dușmani, cu excepția unuia singur, și acesta este dinocampusul. Își depune ouăle în corpul gândacului însuși sau în larva sa. Pe măsură ce se dezvoltă, acești paraziți duc la moartea gândacului..

Specii de insecte

Familia de buburuze include mai mult de patru mii de specii gândacii, care sunt împărțiți în mod convențional în familii și 360 de genuri.

Cele mai interesante tipuri de buburuze:

 • Gărgărița în două puncte stă pe o frunzăDouă puncte. Este un gândac roșu adânc de 5 mm, cu două pete negre mari.
 • Șapte puncte. Astfel de gândaci sunt cei mai frecvenți în toată Europa. Dimensiunea lor este de aproximativ 7 milimetri. Elytra sunt roșii și au două pete albe la baza lor. O punctă neagră este situată pe pronot, pe fiecare elitron există trei puncte.
 • Gărgăriță cu douăsprezece puncte, cu corpul alungitDouăsprezece puncte. Un gândac lung de șase milimetri are un elitru roz sau roșu și fiecare dintre ele are șase puncte negre.
 • Treisprezece puncte. Corpul său este alungit și atinge maximum 7 milimetri. Elitrele sunt maro-roșcat și pe acest fundal există 13 puncte care se pot îmbina.
 • Paisprezece puncte. Elitrele gândacului au o culoare galbenă de bază cu puncte negre sau negru cu puncte galbene..
 • Buburuză cu șapte puncte în două opțiuni de culoareȘaptesprezece puncte. Gândac lung de 2,5 până la 3,5 milimetri, galben.
 • Volatil. Pronotul gândacului este negru cu două puncte galbene, elitrele sunt roșu-gălbui cu șase puncte contrastante și unul mare la bază.
 • Albastru. Gândac cu o nuanță albastră, de până la 4 milimetri lungime. Majoritatea acestui gândac trăiește în Australia..

Habitat

Promisiunea de Buburuză MiercuriGama de gărgărițe acoperă întregul glob, cu excepția Antarcticii și a zonelor cu permafrost.

Unele tipuri de insecte trăiesc numai pe plante dens populate cu afide, altele aleg iarba de trestie și rogozul care crește pe malurile râurilor, iar altele necesită doar iarbă de câmp pentru viața normală..

De regulă, acești gândaci drăguți trăiesc separat și se adună în grupuri numai pentru iarnă sau în timpul sezonului de împerechere..

Gărgărița este foarte termofilă, prin urmare, când se instalează vremea rece, gândacii zboară în grupuri către regiuni calde pentru iarnă. Există, de asemenea, specii sedentare de gărgărițe, care așteaptă înghețurile, adunându-se în numeroase grupuri. Un astfel de grup poate număra până la 40 de milioane de gândaci. Se ascund în pietre, frunze căzute, precum și scoarța copacilor.

Durata de viață a unei insecte este scurtă. Dacă nu lipsește mâncare, atunci viața lor ajunge la un an, cu o lipsă de mâncare - câteva luni.

Hrănirea insectelor

Gărgăriță - mâncareToate buburuzele, cu rare excepții - insecte prădătoare și preferă afidele și căpușele. De asemenea, aceștia nu sunt împotrivă sărbătoririi pe omizi și ouă de fluture. Dacă hrana nu este suficientă, atunci insecta nu va disprețui și nu va mânca ouăle gândacului din Colorado.

Există varietăți de buburuze care se hrănesc exclusiv cu iarbă, miceliu de ciuperci și fructe..

Reproducerea și dezvoltarea insectelor

Un individ matur sexual devine în intervalul de la trei la șase luni. Împerecherea începe primăvara. Imediat după trezirea din hibernare, gândacii sunt gata pentru procesul de împerechere. Femela emite un miros înțepător, datorită căreia masculul o găsește. Insecta depune ouă pe plantele locuite de afide, oferind astfel hrană viitoarelor sale descendenți. Un ambreiaj poate conține până la 400 de ouă. După perioada de împerechere, toate femelele mor.

Coconul de buburuză durează de la 7 la 10 zileDupă două săptămâni, din ouă ies mici larve pestrițe. Corpul lor este acoperit cu un model de pete galbene, albe și portocalii. În primele câteva zile, larvele se hrănesc cu coji de ouă și ouă nefertilizate și, după ce devin puțin mai puternice, sunt luate pentru afide.

Etapa larvară durează de la 4 la 7 săptămâni, după care începe etapa de pupație. Pupa este atașată de frunză și corpul insectei se formează treptat.

Câteva zile mai târziu, de obicei de la 7 la 10, apare o buburuză adultă..

Beneficiile și daunele insectelor

Gărgărița mănâncă afideAcești copii vorace beneficiază mii de grădinari și grădinari prin distrugerea afidelor - cel mai enervant dușman dintre toate plantele. O larvă a gândacului poate mânca mai mult de 50 de afide pe zi, iar un gândac adult poate mânca până la 100 de persoane. Unele cocoșe de rasă specială pe parcelele lor, acest lucru este valabil mai ales la scară industrială. Gândacii sunt pulverizați pe câmpurile agricole folosind aeronave.

În ciuda acestui fapt, unele specii ale acestor insecte, care trăiesc în zone tropicale și subtropice, sunt capabile să distrugă cultura mâncând plante. În Federația Rusă, există mai multe astfel de specii care afectează culturile de legume..

Fapte interesante:

 • Informații curioase despre gărgărițeDin cele mai vechi timpuri, omul s-a închinat acestei insecte. Slavii antici erau siguri că aceștia erau mesagerii zeiței soarelui.
 • Până în prezent s-au păstrat un număr mare de semne care sunt asociate cu o buburuză. Și sunt întotdeauna despre lucruri bune. Se crede că dacă un bug a stat pe un braț, picior sau îmbrăcăminte, atunci nu poate fi alungat pentru a nu pierde norocul. Dacă o insectă zboară accidental în casă, atunci aspectul său îi va aduce pace și liniște, iar în familiile fără copii prezice și reaprovizionare.
 • Oamenii de știință încă studiază iernarea acestor insecte. Sosesc întotdeauna primăvara în aceleași locuri de unde au zburat pentru iarnă. Acest lucru nu este legat de memoria insectei, deoarece o nouă generație de gândaci zboară deja într-un loc nou..
 • O larvă flămândă poate explora până la doisprezece kilometri în căutarea hranei, ceea ce reprezintă o distanță uriașă pentru un bug atât de mic..
 • Există cazuri de canibalism printre larvele de buburuză.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gândacul buburuză: tipuri de insecte, habitat, descriere