Insecte gandaci gandaci specii gandaci din rusia

Gândacii din RusiaExistă o mulțime de gândaci pe pământul nostru și vin într-o mare varietate de culori și dimensiuni: se găsesc sub buturugi, pietre, pe flori și copaci. Primii gândaci au apărut pe Pământ cu aproximativ trei sute de milioane de ani în urmă, se crede că aceste creaturi se numără printre cel mai mare grup de insecte, a căror ordine are 350 de mii de specii diferite.

Șaizeci la sută dintre gândaci sunt reprezentanți ai cinci familii:

 • Gândacii de gărgărițe - 60 de mii
 • Gândacii prădători - 45 de mii
 • Gândacii la sol - 40 de mii
 • Gândacii de frunze - 35 de mii
 • Barbel - 26 mii

Insectele se găsesc peste tot în lume, locuiesc în casele și apartamentele noastre.

Descriere și caracteristici

Jukov este numit coleoptere - aparțin ordinii insectelor, ai căror reprezentanți au aripi frontale dure, piele sau sclerotizate, fără venerație elitronică. Au aripi posterioare palmate cu care zboară, aripile se pliază sub elitre. Este extrem de rar că aripile și elitrele sunt absente, aparatul bucal este de mestecat-roșea, partea anterioară a pieptului este dezvoltată și există conexiunea sa mobilă cu partea din mijloc.

Gândacii pot avea o varietate de configurații ale corpului, care se formează în funcție de habitat:

 • CrisalidăGândacii care locuiesc în apă sunt plate, simplificate și compacte.
 • Gândacii care trăiesc în pământ au o parte frontală extinsă a corpului.
 • Locuitorii de la suprafață se remarcă prin spatele convex și picioarele lungi..

Dimensiunea diferitelor tipuri variază de la 0,3 mm la 171 mm. Puteți întâlni gândaci peste tot: în tundră, în deșert, în tropice, se găsesc în apă, pe sol, în copaci. Prin modul de hrănire, indivizii sunt împărțiți în prădători, erbivori și care mănâncă resturi organice..

Dezvoltarea gândacului are loc conform principiului complet transformări: o larvă apare din ou, crește și se dezvoltă, se varsă de mai multe ori și după aceea devine pupă. Pupa este imobilă și nu se hrănește cu nimic; după această etapă, larva se transformă într-un individ adult-adult. Gândacii aduc rău și beneficii oamenilor: cum ar fi kozheedy, râșnițe, gândaci de scoarță, gândacul din cartoful Colorado sunt insecte care strică stocurile, clădirile, copacii, cartofii. Există însă și gândaci utili (gândaci solizi, buburuze) care distrug dăunătorii precum omizi, melci, afide.

Ce mănâncă gândacii

Printre gândaci, există reprezentanți ai tuturor tipurilor de alimente: prădători, erbivori și resturi de animale care mănâncă origine.

 • Prădătorii mănâncă alte insecte și larvele lor.
 • Habitatul gândacului de cartof ColoradoIerbivorele mănâncă frunze, rădăcini, ciuperci, semințe și fructe. Anumite tipuri de gândaci acționează ca dăunători și strică frunzele pere, măr, varză, sfeclă și cartofi. Cel mai faimos dăunător este gândacul din cartoful Colorado.
 • Există o varietate de gândaci care sunt ordonatori ai pădurii. Astfel de indivizi se hrănesc cu plante în descompunere și cu rămășițele de origine animală organică..

De multe ori hrana unei insecte depinde de stadiul dezvoltării acesteia, ca larvă, insecta hrănită cu rămășițe organice și a fost un prădător și, ca adult, a început să mănânce lemn, lăstari, seva, polen. Există familii care acumulează substanțe nutritive în stadiul larvelor și ca insectă adultă nu își mănâncă restul vieții..

Gândacii în proces activitatea vieții au un efect pozitiv asupra naturii din habitatul lor, deoarece procesează lemnul uscat vechi și plantele infectate cu ciuperci, participă la formarea humusului și a polenizării florilor. Cu toate acestea, există și dăunători care provoacă daune semnificative agriculturii, plantațiilor forestiere, clădirilor din lemn, hârtiei și mobilierului..

Tipuri de gândaci

Familia Coleoptera este unul dintre cele mai numeroase grupuri de pe planetă - este formată din 390 de mii de specii, dintre care majoritatea sunt practic neexplorate. Dintre toate varietățile, cele mai renumite sunt: ​​gândacii măcinați, gărgărițele sau elefanții, gândacii prădători, gândacii lamelari, gândacii cu frunze, gândacii de lungă durată sau tăietorii de lemne.

Gândacul la sol

Familia include 30 de mii de specii. Corpul gândacului este de culoare albastru închis, uneori cu o nuanță irizată, alungită și de dimensiuni ovale de la 1 mm la 10 cm. Uneori există gândaci sub forma unei lentile sau frunze biconvexe, iar după tipul de hrană pot fi prădători și erbivori.

Habitatul gândacului la solPâinea cu gândac măcinat sau peunul cu cocoașă este unul dintre reprezentanții acestei familii Are un corp oval de culoare neagră cu un luciu metalic, cu dimensiuni cuprinse între 12 și 18 mm, precum și o maxilară superioară puternic dezvoltată (mandibule sau mandibule), astfel încât gândacul face față cu ușurință coperților dure ale plantelor. Are picioare lungi și rulează rapid, elitrele sunt mari și protejează bine abdomenul. Locuiește în principal în locuri cu umiditate ridicată și temperaturi moderate ale aerului. Acest gândac poate fi găsit în țări din Africa de Nord precum Egiptul, Marocul, Tunisia. De asemenea, puteți vedea în Italia, Franța, Spania, Marea Britanie, Suedia, Moldova, Ucraina, în partea europeană a Rusiei.

Gărgărițe sau elefanți

Acest grup include 60 de mii de specii. Principala caracteristică a acestei familii este forma specială a capului sub formă de tub. Dimensiunea adulților depinde de habitat și poate varia de la 30 la 50 mm. Forma corpului poate fi emisferică, rombică, cilindrică, în formă de pară sau turtită. Insecta este neagră, maro, galbenă, cu pete mai deschise sau mai întunecate. Acești gândaci se hrănesc cu hrană vegetală.

Gărgărița orezului este un reprezentant tipic al familiei. Are un corp lung, convex, de 2,5-3,5 mm, cu un cap de tub lung subțire. Chitinos acoperi maro, plictisitor sau ușor lucios, dorsul pronotului are fose mari, elitrele cu caneluri subțiri negre, între care se află punctele care alcătuiesc rândurile. Gândacul trăiește în Europa, Asia, Africa, America, Australia.

Gândacii prădători

Detașamentul este estimat la 48 de mii de specii. Gândacii acestei familii au elitre scurte, lungimea corpului nu mai mare de 8 mm, culoarea chitinei este roșu-maro sau maro-negru, cu pete roșii sau galbene de diferite forme. Locuiesc în America de Nord, Europa, China, Republica Cehă, Japonia, Canada, Alaska.

Gândacii acestei familii nu sunt doar prădători sau scuturi, ci și ridică resturi de plante putrezite.

Staphyllum de coastă este un reprezentant al acestui grup: insecta poate ajunge până la 10 mm lungime, corpul gândacului este alungit, fusiform, roșu sau galben-portocaliu cu elitre albastre, capul și capătul subulat al abdomenului sunt negre. Gândacul este distribuit în toată America, Eurasia, Australia și Africa de Nord și trăiește în apropierea corpurilor de apă, în iarbă umedă, în grădinile de acasă, unde distruge dăunătorii agricoli.

Lamelar

Scarab-sacru-habitatGrupul include 28 de mii de specii diferite de gândaci.Corpul majorității indivizilor este oval, dar uneori este cilindric și pătrat, având dimensiuni cuprinse între 2 și 60 mm. Culoarea este verde închis sau maro închis, chitina pe alocuri poate fi acoperită cu spini și creșteri. Sunt hrăniți cu gunoi de grajd și reziduuri de plante putrezite..

gândac scarabeu sacru cel mai faimos reprezentant al familiei: insecta are un corp oval raționalizat puternic convex de culoare neagră lungă de 25-37 mm. Pe picioarele anterioare, pe suprafața tibiei, există dinți mari, se hrănesc cu gunoi de grajd și hrană vegetală. Habitatul este reprezentat de țări precum Sicilia, Cipru, Iugoslavia, Spania, Africa de Nord, Georgia, Bulgaria, Ucraina.

Gândacii de frunze

Această familie include 36 de mii de specii: forma corpului este plană, ovală sau sferică. Culorile variază de la verde aprins, albastru verzui până la galben bronz, dimensiunea corpului nu depășește 15 mm. Un reprezentant al familiei este gândac verde de frunze de mentă, o insectă mică, cu un corp convex neted, de culoare verde aprins, cu un luciu auriu și o dimensiune de aproximativ 11 mm. Se hrănește cu frunze de mentă.

Longhorns sau tăietori de lemne

Gândacul de cherestea-titan-habitateFamilia include 26 de mii de specii. O caracteristică specială a acestor gândaci este o mustață lungă, care este de câteva ori mai lungă decât corpul, chiar forma corpului, lungimea acestuia, forma elitrelor și pronotului depind de specia căreia îi aparține gândacul. Există indivizi uriași în familia acestor gândaci..

Una dintre acestea gandacul de cherestea din titan este cel mai mare gândac din lume. Are o lungime de 22 de centimetri și cântărește doar 25 de grame, corpul alungit turtit seamănă cu o lentilă neagră sau maro, există trei spini pe fiecare parte a pronotului, reprezentantul trăiește doar 35-38 de zile, trăiește în principal în America de Sud.

Gândacii din Rusia

Peste 20 de mii trăiesc pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice variat gandaci, cum ar fi calul Eufratului, gandacul macinat: sapte-nervuri, ridate, smarald, stralucitor auriu, Crimeea, gigant, stacojiu nisipos, groparul negru, gandacul cerbului, gandacul cerbului din Orientul Extrem, gandacul cerb dahurian, frumos, scarabele sacru, gandacul rinocerului alb , gândac de fistic, mreana binerta, mreana țânțarilor, mare cu aripi mari, mreana radde, mreaua mare de stejar, mreana moscată și mreaua sivers, rosalia alpină, corneea mare.

Larvele de gândac

Habitat-gândac rinocerCiclul de viață al gândacilor are loc cu transformare completă în patru etape: ou, larvă, pupă, imago. La unele gândaci, procesul poate avea mai multe faze datorită creșterii numărului de transformări larvare..

Larvele de gândac sunt foarte diferite în aparență, arată ca un vierme carnos gros, ușor alungit, acoperit cu o acoperire chitinoasă, picioarele sunt bine dezvoltate sau, deloc, absente, capul tuturor larvelor este acoperit cu chitină dură de protecție, gura este un tip puternic de ronțăit, care trăiește în sol sau sub coaja sunt galbene, alb sau roz, care se hrănesc cu suprafața pământului, au o culoare maro, verde murdar, cu pete roșii și galbene. Pe măsură ce larva crește, ea se mută de mai multe ori..

Durată Stadiul depinde de tipul de gândac, climă, hrană consumată și poate dura de la câteva luni la șase ani, iar maturizarea și reproducerea sexuală în unele familii de gândaci este posibilă deja în stadiul larvelor. Practic, toate larvele din perioada de transformare se află la o adâncime de 20 cm sub pământ, procesul de pupație și perioada de transformare durează aproximativ trei săptămâni, larva o petrece într-un fel de leagăn. Un individ pupat crește într-o insectă adultă, o imago.

Datorită originalității și multiplicității speciilor, gândacii aduc o contribuție semnificativă la habitatul lor. Sunt utile în formarea solului, polenizarea plantelor, sunt ordonatoare ale pădurii, reglează numărul de dăunători de insecte și alte nevertebrate. Dar unele specii sunt ele însele dăunători - strică aprovizionarea cu alimente, copaci, dăunează agriculturii. Oamenii folosesc gărgărițe și gândaci solizi în lupta împotriva dăunătorilor insectelor, iar gândacii de frunze, gărgărițele și gândacii de aur în lupta împotriva buruienilor.

Multe gândaci sunt specii foarte rare. Din cele șapte familii de gândaci, 36 de specii sunt incluse în Cartea Roșie a Rusiei și 70 în Cartea Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Insecte gandaci gandaci specii gandaci din rusia