Bugurile de apă sunt netede. Este înfricoșătoare o mușcătură de insecte?

Tipuri de bug-uri de apăMajoritatea oamenilor asociază bug-urile de pat cu fraierele domestice, cu dăunătorii agricoli care strică pâinea și culturile. Cu toate acestea, planeta noastră este locuită de multe artropode diferite aparținând unor familii diferite, care diferă într-o structură corporală unică, precum și în habitat..

Una dintre cele mai neobișnuite insecte este buba de apă netedă, care poate fi găsită în rezervoarele țării noastre..

Să aruncăm o privire mai atentă la ce este această insectă..

Descrierea bug-ului de apă netedă

Numele insectei vorbește de la sine, de vreme ce bug-ul are un corp simplificat în formă de barcă. Acest gândac de apă are trei perechi de picioare, dintre care picioarele din spate sunt cele mai lungi. Perechea din spate a picioarelor este, de asemenea, acoperită cu peri care funcționează ca vâsle. De la suprafața rezervorului, insecta captează bula de aer, pe care o respiră și care joacă un rol important în flotabilitate. Această vezicula se agață de abdomenul inferior. Pe capul omului neted sunt doi ochi, care sunt destul de mari în comparație cu capul său..

Picioarele din spate ale insectei sunt concepute pentru a înota în apă și nu pentru a se deplasa pe uscat, ca majoritatea celorlalți membri ai familiei. Picioarele din față sunt mai masive și seamănă oarecum cu ghearele. Picioarele anterioare sunt mai scurte decât restul. La capetele picioarelor există cârlige care arată ca niște gheare. Acestea sunt esențiale pentru capturarea și păstrarea pradă în siguranță..

Buguri de apă pentru adulți nu pot respira sub apă, deci se ridică constant la suprafața apei. Aparatul respirator la insecte include două tuburi care sunt situate pe abdomen.

Bug-urile netede pot zbura, dar folosesc această abilitate numai dacă trebuie să se mute pe un alt corp de apă pentru a găsi hrană. De asemenea, se ridică în aer atunci când sunt atrași de lumina felinarelor. Insecta are aripi membranate și transparente, elitrele sunt dense și maronii.

Merită să fim atenți la faptul că masculii au o abilitate neobișnuită de a scoate sunete, care sunt foarte asemănătoare cu ciripitul unei lăcuste. Acest sunet apare datorită frecării picioarelor din față pe proboscis.

Descendenții smoothie-urilor sunt depuse sub formă de ouă la baza rezervorului, fixându-le pe alge și alte plante acvatice. Ouăle se coc în termen de două săptămâni. Mai mult, cu cât apa din rezervor este mai caldă, cu atât procesul de maturare va continua mai repede. Larvele netede sunt asemănătoare ca aspect cu adulții, dar ușor mai deschise la culoare. În perioada de vară, ei experimentează patru mutări. Coperta lor chitinoasă aruncată este atât de asemănătoare cu bug-ul în sine, încât poate fi ușor confundată cu o creatură vie..

Bunicii de apă masculi au o atitudine unică față de descendenți, precum femelele depun ouă pe elitrele lor, iar apoi tatăl are toată grija. Într-un singur ambreiaj, femela este capabilă să depună aproximativ 100 de ouă. Primăvara, masculul, acoperit cu ouă, devine ca un arici.

Predator sau nu?

Descrierea unui bug de apăAcarianul de apă este un prădător. Chiar și peștii mici și broaștele pot fi prada lor, dar în majoritatea cazurilor, bug-urile mănâncă pui de pește, mormoloci, larve și țânțari..

Smoothies diferă de multe alte specii prin tehnica lor neobișnuită de înot. După ce bug-ul s-a aruncat în apă, începe să se rostogolească cu burta în sus. Astfel, insecta controlează suprafața rezervorului și vânează. Smoothies trăiesc în apă stagnantă sau în corpuri de apă cu curgere lentă. Bug-uri de apă pot fi găsite, de asemenea, în bălți mari și recipiente mari de apă..

Insecta își urmărește prada pe pietre sau plante și, când se apropie foarte mult de bug, o apucă cu labele din față și o trage la gură. Toate insectele acvatice mănâncă aproape la fel.. Ei își introduc proboscisul în corpul prăzii și injectează în el substanțe speciale care contribuie la descompunerea internă a organelor. După aceea, insectele aspiră nămolul rezultat..

De ce se tem insectele de apă??

În ciuda faptului că bugii de pat sunt prădători, ei pot deveni prada cuiva. Cu toate acestea, spatele lor luminos și burta întunecată, care își schimbă culoarea în funcție de fundul rezervorului, permit insectei să fie invizibilă din adâncurile iazului și de sus pentru păsările zburătoare..

Sunt periculoase pentru oameni??

De ce este periculos un bug de apă?Bugurile de apă nu prezintă niciun pericol pentru oameni. Dacă o insectă mușcă o persoană, atunci nu va fi decât o protecție. Dacă o persoană se apropie de o insectă, atunci se poate preface moartă sau poate speria un inamic potențial aruncându-i secretul mirositor asupra lui.

Bugurile de apă migrează primăvara în căutarea unor noi rezervoare de apă. De aceea, imense turme de smoothie pot da peste oameni. Deoarece viteza lor de zbor este foarte mare, astfel de coliziuni sunt foarte neplăcute..

Mușcătură de insecte de apă

Bugul de apă este adesea numit "Albina de apă", deoarece mușcătura lor este similară cu senzația unei intepaturi de albine. Cel mai adesea, mușcătura cade pe picioare în timp ce înoată în apă. De regulă, bug-urile mușcă o persoană dacă încearcă să arate curiozitatea cu privire la o insectă prin ridicarea acesteia. Dacă, totuși, o eroare a mușcat o persoană, atunci nu ar trebui să vă panicați. Deși mușcătura este dureroasă, nu provoacă niciun rău sănătății. La locul mușcăturii apar vezicule și răni, care nu se vindecă mult timp.

Tipuri de bug-uri de apă

Bugurile de apă, spre deosebire de bug-urile de pat, așa cum am menționat mai sus, sunt complet sigure pentru oameni.. Dintre acestea, se pot distinge trei tipuri principale:

  • Striderul de apă se găsește în absolut toate corpurile de apă dulce și chiar în bălțile. Aceste insecte se mișcă rapid de-a lungul suprafeței apei. Corpul lor subțire arată ca un băț. Pasul de apă are trei perechi de picioare.
  • Canotaj. Corpul acestei specii atinge o lungime de cel mult 15 mm. Bărbații, folosind umflăturile de pe labele lor, pot scoate sunete unice pentru a atrage femelele. Adesea pot fi înspăimântați, deoarece aceste insecte zboară brusc din apă. Rematorii sunt activi nu numai vara, ci și iarna.
  • Gladysh este insecta menționată mai sus. Dimensiunea insectei nu depășește 15 mm. Se deosebește de alte specii prin burtica plată, care are o culoare mai închisă decât aripile. Dacă atingeți o eroare cu mâna, atunci aceasta poate înțepa, de aceea se mai numește și viespe.
  • Belostoma este cea mai mare insectă de apă. În lungime ajunge la 17 cm .

Belostoma de bug-uri uriașe

Numărul de bug-uri uriașe de apă din lume este neglijabil. De regulă, belostoma poate fi găsită în Asia de Sud-Est din Africa de Sud. Bug-urile de apă arată destul de intimidante, deoarece ating o lungime de 17 centimetri..

Bug-uri de pat unde locuiescDescrierea belostomului:

  • Insecta are picioare mari din față, care arată foarte asemănător cu ghearele unui crab.
  • Ochi mari, ochiuri.
  • Corpul belostomului are o formă alungită, culoarea poate fi maro sau negru.
  • Insecta are antene lungi.

Datorită dimensiunii sale impunătoare și a picioarelor anterioare unice, belostoma vânează broaște, broaște țestoase și pești. Acești uriași de apă sunt, de asemenea, prădători care își pot aștepta prada mult timp..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bugurile de apă sunt netede. Este înfricoșătoare o mușcătură de insecte?