Facem o rafinărie de ceară acasă cu propriile mâini

Ceară de topireTopitorul de ceară personalizat acasă este foarte simplu. Orice apicultor începător va face față cu succes acestei sarcini. Un topitor de ceară de abur de casă este un element cu adevărat indispensabil în orice fermă apicolă. Pentru a face un topitor de ceară cu abur cu propriile mâini, un apicultor novice trebuie să se consulte cu colegi mai experimentați și să studieze literatura de specialitate.

Ar trebui să vă pregătiți cu atenție pentru a face un topitor de ceară cu abur cu propriile mâini. Dar merită, deoarece topitorul cu ceară cu abur vă permite să încălziți rapid și eficient ceara.

Topitor de ceară DIY: de unde să începeți

Faceți un topitor de ceară cu propriile mâini este destul de simplu. Principalul lucru este să aveți o idee generală despre modul în care funcționează acest mecanism util. De asemenea, este ușor de utilizat un topitor de ceară cu abur; dacă este necesar, un apicultor începător poate consulta întotdeauna specialiști mai experimentați. Principalul avantaj al topitorului de ceară cu abur este că este destul de sigur să îl utilizați, principalul lucru este să respectați regulile generale pentru lucrul cu orice echipament cu abur. Schema unui topitor de ceară cu abur poate fi găsit pe Internet și în literatura de specialitate despre apicultură..

Dispozitiv de topit ceara cu abur

Acesta este cel mai simplu tip de dispozitiv de topit ceara. Aburul fierbinte este folosit ca principal instrument de aprindere. Aburul este generat folosind un generator de abur. Aburul intră în grătare cu ceară, ceara se curăță treptat și curge într-un recipient special.

Principalele avantaje ale unui topitor de ceară cu abur:

 • Cum se face un topitor de cearădispozitivul unui topitor de ceară cu abur este foarte simplu;
 • topitorul de ceară cu abur nu necesită îngrijire și întreținere specială, este suficient să îl mențineți curat și să monitorizați starea tuturor componentelor mecanismului;
 • procesul de supraîncălzire a cerii nu poate fi controlat, principalul lucru este menținerea nivelului optim de lichid și ceară;
 • un vas de ceara cu abur este relativ usor de facut manual.

Atenţie: Când reîncălziți ceara, asigurați-vă că conductele prin care curge ceara nu sunt înfundate. Ceara trebuie aplicată din când în când, astfel încât mașina să nu funcționeze uscat..

Puteți proiecta o rafinărie de ceară cu abur conform desenelor prezentate pe internet sau literaturii specializate privind apicultura. Cu toate acestea, apicultorii cel mai adesea experimentați adaptează în acest scop cel mai simplu și mai ieftin storcător de fructe, care este de obicei folosit pentru prepararea sucului de mere. Cu anumite cunoștințe și abilități, storcătorul poate fi ușor transformat într-un topitor de ceară cu o productivitate ridicată.

O altă opțiune pentru un dispozitiv de topit ceară, frecvente în rândul apicultorilor artizanali:

 • clădirea principală pentru topitorul de ceară este o casă veche de albine, care nu mai este folosită în scopul propus;
 • un generator de abur cu volum mare este fabricat dintr-o cutie de lapte obișnuită;
 • un astfel de topitor de ceară garantează o producție fără deșeuri;
 • datorită capacității mari a generatorului de abur, este, de asemenea, extrem de eficient și vă permite să prelucrați ceara la viteze mari.

Există și alte opțiuni interesante pentru realizarea unui topitor de ceară eficient. Toate acestea sunt folosite cu succes în practica apicolă..

Un dispozitiv pentru topirea cerii fabricat dintr-o mașină de spălat automată veche

Faceți un topitor de ceară cu propriile mâini poate fi de la o mașină de spălat veche. Un astfel de topitor de ceară are următoarele caracteristici de proiectare:

 • Cum să faci un topitor de ceară cu propriile mâinicorpul unui astfel de cuptor de ceară este o mașină de spălat automată veche, folosită, de producție internă sau externă;
 • toate piesele electronice au fost scoase din aparat;
 • ca rezultat, rămân doar corpul și toba, acestea fiind necesare apicultorului novice;
 • apa turnată în tambur trebuie încălzită;
 • există un coș de fum în corpul mașinii;
 • a realizat suplimentar un canal pentru drenarea ceară topită.

Lucrările la construcția unui astfel de topitor de ceară cu abur sunt destul de lungi și minuțioase, dar totuși nu sunt la fel de supărătoare ca fabricarea independentă a unui topitor de ceară conform desenelor. Pentru dispozitivul unui astfel de topitor de ceară, cel mai bine este să folosiți cele mai simple mașini de spălat de uz casnic. Modelele complexe moderne, umplute cu tot felul de electronice, sunt mai puțin convenabile.

Cum se face un topitor de ceară dintr-un frigider vechi, folosit

Un alt tip de aparat de uz casnic care poate fi transformat într-o rafinărie de ceară este unul vechi, rupt, uzat.frigider de producție internă sau străină. Un astfel de frigider are un corp convenabil, care va servi ca o bază excelentă pentru auto-construcția unui dispozitiv pentru topirea cerii.

Principiul de funcționare al unui astfel de topitor de ceară este simplu, ca orice lucru ingenios. Puneți frigiderul pe o parte. Apoi sunt plasate mai multe plase puternice în el. Pe aceste plase, fagurii sunt așezați cu ceară, care trebuie topită. O țeavă este conectată la un topitor de ceară improvizat și aburul încălzit curge prin el (de exemplu, dintr-un butoi umplut cu apă, care este încălzit la foc). Pe măsură ce se formează abur, materiile prime supraîncălzite curg până la fundul fostului frigider.

De asemenea, puteți utiliza alte aparate de uz casnic învechite ale modelului vechi. Uneori, pentru acest lucru, un apicultor novice trebuie să arate o cantitate bună de ingeniozitate și ingeniozitate, dar rezultatul este de obicei minunat. Astfel de topitori de ceară improvizați funcționează rapid, rareori cedează, servesc mult timp și se disting prin productivitate ridicată..

Moară de ceară alimentată cu energie solară

Structura de topire a ceriiUn astfel de dispozitiv pentru topirea cerii este folosit pentru a funcționa energia degajată de soare, care poate economisi semnificativ energia electrică. Cu toate acestea, principalul dezavantaj al acestui dispozitiv este că un astfel de topitor de ceară poate funcționa numai în lumina puternică a soarelui. În consecință, nu poate fi utilizat seara, dimineața devreme, în zilele ploioase și înnorate..

Construcția unui topitor solar de ceară este foarte simplă. Este o cutie cu cadru înclinat din sticlă durabilă. Un palet este situat în interiorul cutiei, pe care se așează un fagure cu ceară pentru a fi topit. Când razele ultraviolete ating corpul unui astfel de topitor de ceară improvizat, aerul din interiorul corpului se încălzește treptat la temperaturi ridicate. Temperatura sa poate urca până la nouăzeci de grade..

Astfel, fără utilizarea energiei aburului datorită razelor solare ceara începe să se transforme într-o stare lichidă și se revarsă treptat într-un flux subțire într-un vas de volum mare pregătit anterior. Dacă se dorește, un astfel de model de topitor de ceară poate fi echipat cu un dispozitiv de filtrare suplimentar. Acest filtru va elimina efectiv impuritățile și impuritățile, astfel încât să rămână doar ceară de albine absolut pură..

Un topitor de ceară alimentat cu energie solară este fabricat de obicei din rame de ferestre din lemn vechi sau din piese de mobilier vechi și uzat. Pentru ca aerul să se încălzească mai repede, toate elementele topitorului de ceară sunt vopsite în negru. Pot fi utilizate și diferite tipuri de reflectoare.

Cum se face un topitor electric de ceară

Care sunt topitorii de cearăAcest tip de topitor de ceară, așa cum sugerează și numele său, folosește energie non-solară și non-abur. Acest tip de topitor de ceară are nevoie de energie electrică. Apicultorii rareori asamblează luminatoare electrice cu propriile mâini, deoarece sunt disponibile comercial și există configurații diferite. Cel mai adesea, astfel de modele funcționează pe energia elementelor de încălzire cu infraroșu plat, dar sunt posibile și alte opțiuni. De exemplu, un astfel de topitor de ceară poate avea o spatulă electrică, care extinde foarte mult funcțiile dispozitivului..

Topitorul electric de ceară are o eficiență ridicată și o viteză mare de lucru. Cu toate acestea, este destul de scump, iar o cantitate mare de energie electrică este consumată în timpul funcționării topitorului electric de ceară, mai ales dacă este utilizată mult timp la putere maximă..

Principalele concluzii

Crearea unui topitor solar de cearăDin acest articol, putem concluziona că un topitor de ceară poate avea un dispozitiv foarte diferit și poate folosi diferite tipuri de energie pentru activitatea sa: abur, lumină, electrică. Poate fi dificil pentru un apicultor începător să înțeleagă toate complexitățile și să aleagă cea mai potrivită opțiune pentru el însuși. Cu toate acestea, cel mai simplu dispozitiv pentru topirea cerii este considerat în mod tradițional topitor de ceara cu abur, cumpărate în magazine specializate sau realizate manual.

Pentru apicultorii experimentați cu stupină mare și multă ceară, un topitor electric de ceară poate fi cea mai bună opțiune, în ciuda costului ridicat. Astfel, fiecare apicultor își alege în mod independent propria rafinărie de ceară. Principalul lucru este să acționați corect dispozitivul și să respectați măsurile de siguranță de bază atunci când lucrați cu ceară fierbinte. Și apoi ferma apicolă va fi cu siguranță completată cu stocuri de ceară selectată, absolut pură, care vor fi folosite ulterior pentru nevoile de bază ale apicultorului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Facem o rafinărie de ceară acasă cu propriile mâini