7 Tipuri de boli ale urechii la câini - descriere și ce trebuie făcut

7 tipuri de boli ale urechii la câini - descriere și ce trebuie făcut

În acest articol, voi enumera cele mai frecvente boli ale urechii la câini și pisici. Voi descrie simptomele acestor afecțiuni, vă voi spune de ce se dezvoltă. Voi enumera posibilele complicații și de ce miroase din auriculă, ce să fac și cum să îndepărtezi murdăria. Îți spun când să vezi un medic veterinar.

Cele mai frecvente afecțiuni ale urechii la câini

Bolile urechii provoacă disconfort sever câinelui. Auzul animalului este afectat semnificativ și, în unele cazuri, poate apărea surditate completă. Urechile câinilor sunt foarte sensibile. Animalele de companie cu urechi agățate sunt mai susceptibile la astfel de boli..

Otita medie (inflamație a urechii externe, medii sau interne)

Otita medie numită inflamație a urechii. Prin localizare, acesta poate fi intern (urechea internă este afectată), mijlociu (timpanul este afectat) sau extern (este afectat doar canalul auditiv extern). De asemenea, otita medie este primară sau secundară. În primul caz, se desfășoară ca o boală independentă, în al doilea este o consecință a unei alte boli.

De asemenea, otita medie este împărțită în cauza principală:

  1. Bacterian - cauzat de stafilococi sau alte bacterii.
  2. Alergic - se dezvoltă pe fondul alergiilor (alimente, contact, sezonier etc.).
  3. Ciuperca - dezvoltarea sa este provocată de ciuperci care se înmulțesc în ureche.
Cu otita medie, animalul devine neliniștit.

O descărcare întunecată, purulentă, poate apărea din urechi și se murdărește. Suprafața auriculei devine roșie, se umflă, devine fierbinte la atingere. Cu otita medie internă, doare câinele să deschidă gura, din cauza căreia mănâncă prost, devine letargic, pierde în greutate.

Tratamentul depinde de tipul de boală, este prescris de medicul veterinar după teste și examinare.
7 tipuri de boli ale urechii la câini - descriere și ce trebuie făcut
Cu complicații, câinele poate dezvolta meningită sau inflamație a aparatului vestibular

Hematomul urechii

Din cauza unei leziuni se formează un hematom în ureche. Este o colecție de sânge sub piele. Zona afectată a urechii crește în dimensiune și devine fierbinte. Animalul își face griji, zgârie urechea, se plânge. Dacă hematomul este mare, supurația poate începe după câteva zile..

Veterinarul deschide hematomul, îndepărtează conținutul de puroi, pune unguent Levomekol în interior. Dacă este necesar, marginile plăgii sunt suturate.

Otodectoză sau acarieni ai urechii

Leziunea acarianului urechii se numește otodectoză..

Această boală este contagioasă pentru alte animale, dar nu și pentru oameni..

Parazitul roade găuri în piele, ceea ce duce la mâncărime severă.

În urechea câinelui apare o descărcare caracteristică maro, liberă, cu un miros puternic și neplăcut. Fără tratament, căpușa pătrunde din ce în ce mai adânc. Lichidul începe să curgă și să duhnească.

7 tipuri de boli ale urechii la câini - descriere și ce trebuie făcut
Acarianul urechii

Lezarea parazitului urechii interne poate duce la surditate și meningită.

Tratamentul cu otodectoză vizează distrugerea completă a paraziților urechii.

Cele mai eficiente medicamente: acaromectina, ureche de leopard, avocat si etc.

Surditate

Surditatea la câini este fie congenitală, fie dobândită. În primul caz, niciun tratament nu va ajuta animalul de companie. Surditatea dobândită poate fi rezultatul unei neoplasme în canalul urechii, otodectoză, otită medie sau alte boli. Veterinarul efectuează o examinare completă a animalului, află cauza principală a surdității și prescrie un tratament adecvat.

Tumora

Tumorile urechii pot fi maligne sau benigne. Neoplasmele precum papiloamele, polipii, lipoamele nu pun viața în pericol, dar numai dacă nu închid canalul urechii.

Tumorile canceroase sunt agresive, cresc foarte repede, se răspândesc în ganglioni limfatici, plămâni, glande salivare și alte organe și țesuturi din apropiere.

Orice neoplasme sunt tratate chirurgical. Dacă tumora este malignă, câinelui i se administrează chimioterapie.

7 tipuri de boli ale urechii la câini - descriere și ce trebuie făcut
Diagnosticul bolilor urechii la un câine se efectuează în mod cuprinzător

Obiecte străine în urechi

Un corp străin poate pătrunde în urechea câinelui: o lamă de iarbă, o bucată dintr-o tulpină ascuțită, o jucărie mică, semințe etc. În acest caz, animalul clătină din cap, încearcă să pieptene auricula cu laba. Dacă obiectul străin nu este îndepărtat, acesta poate răni pielea, ducând la inflamații severe..

Leziunea canalului urechii

Cel mai adesea, trauma la pasaj apare în timpul unei lupte. Ca urmare, urechea animalului devine foarte inflamată și se poate forma un hematom. Zona afectată este tratată cu un antiseptic, dacă este necesar, marginile plăgii trebuie suturate. Pot apărea cruste.

Când să vă vedeți medicul veterinar

Dacă observați că câinele dvs. este îngrijorat, își înclină capul, își zgârie urechea și începe să emane un miros neplăcut de la el, este mai bine să contactați medicul veterinar.

7 tipuri de boli ale urechii la câini - descriere și ce trebuie făcut
Respectați cu atenție regulile de igienă personală a câinelui

Poți vindeca.

Unele boli fără tratament pot duce la complicații grave: surditate, lipsă de coordonare, inflamație profundă etc..

Veterinarul va examina animalul și va examina canalul urechii cu un otoscop. De asemenea, medicul poate comanda analize de sânge, poate lua un tampon de la ureche pentru citologie și examinare la microscop. Dacă se suspectează o neoplazie, se prescrie o radiografie. Odată pus diagnosticul, medicul veterinar va prescrie terapia adecvată.

Problemele urechii provoacă un disconfort sever câinelui. Fiecare proprietar ar trebui să verifice în mod regulat urechile animalului de companie.

La animalele cu păr lung, părul din jurul și din interiorul cochiliei trebuie tăiat periodic. Câinii cu urechi Lop au nevoie de loțiuni de curățare a urechilor constante.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 7 Tipuri de boli ale urechii la câini - descriere și ce trebuie făcut