Wolfartioza la câini: simptome și tratamente

Muștele sunt insecte extrem de neplăcute, enervante, care poartă multe boli și paraziți. Este și mai rău atunci când ei înșiși sunt cauza anumitor patologii. Una dintre cele mai severe este lupoza la câini.

Ce este?

Este o boală cauzată de musca Wohlfahrtia magnifica. Este una dintre soiurile de Miazov, adică bolile cauzate de dezvoltarea larvelor de muște în țesuturi, care se hrănesc cu țesuturile moarte și vii ale gazdei. Există zeci de patologii similare în lume, dar în lupartioza este cea mai frecventă în zona noastră.

Pentru prima dată, boala a fost descrisă în 1862. Este distribuit în Europa Centrală și de Sud, Rusia, Asia Centrală, China. Boala este deosebit de frecventă în Italia și Ungaria, cu mai multe cazuri raportate în Maroc.

Muștele femele Wohlfahrtia magnifica au un simț al mirosului excelent și sunt capabile să găsească gazde potențiale după miros pentru zeci de kilometri. Este demn de remarcat faptul că insecta nu atacă niciodată câinii perfect sănătoși - trebuie să existe semne de inflamație pe pielea animalului. Special muștele reacționează activ la mirosurile de răni purulente, necrotice.

Ciclul de dezvoltare

Femela zboară spre viitorul „incubator” și la propriu injectează larve în zona afectată a pielii. Fiecare „injecție” conține cel puțin 10-15 indivizi. Larvele se cufundă rapid în rană, se hrănesc activ și năpârlesc de două ori. După aproximativ cinci zile (în funcție de temperatura ambiantă), se târăsc afară din cuibul lor confortabil, cad la pământ, se cuibăresc în el, pupează. După una până la trei săptămâni, se naște un imago (adică etapa adultă).

Interesant! Muștele adulte sunt cele mai active la temperaturi ambientale de 20-27 grade Celsius. Dacă devine mai cald, ei găsesc o umbră și cad într-un fel de amețeală.

Wolffartioosis este cel mai răspândit în regiunile de creștere activă a ovinelor. Cei mai sensibili sunt câinii de pază care păzesc turmele. Muștele încearcă să nu zboare departe de turme și, prin urmare, cazurile de boli ale animalelor domestice din oraș sunt foarte rare. Dar câinii din fermele private devin mult mai greu.

Cazuri deosebit de frecvente sunt înregistrate în perioadele de tundere a oilor. În acest moment, apar zgârieturi și răni pe pielea animalelor (dacă tunsoarea a fost efectuată inept), activitatea insectelor crește exponențial. Astfel, numărul muștelor active crește cu un ordin de mărime, nu numai că câinii ciobănești nefericiți se îmbolnăvesc, ci și orice animale care, spre nenorocirea lor, au fost zgâriați în perioada de „recoltare”. Rețineți că și boala la om nu este neobișnuită, mai ales în țări precum Tadjikistan.

Simptome și metode de tratament

Care sunt simptomele? Determinarea prezenței unei boli este ușoară - chiar un crescător fără experiență poate distinge cu ușurință larvele grase care se târăsc liber într-o plagă inflamată, mirositoare, din care sunt eliberate volume mari de puroi.. Suprafața leziunii plăgii ajunge uneori la zona palmei unui adult, este acoperită cu conținut lichid maro, cu un miros dezgustător.

În cazurile severe, starea animalului se deteriorează rapid din cauza volumului mare secretat de larve toxine. Când câinele linge suprafața plăgii, totul devine și mai rău, deoarece rana este macerată suplimentar (înmuiată), microflora și mai patogenă pătrunde acolo pe lângă larve.

Acestea din urmă, apropo, pot fi atât de multe încât încep să se târască în masă pe haină. Există cazuri în care câinii au devenit surzi din cauza unui număr mare de paraziți care au urcat chiar în urechi. Acest lucru este adesea întâlnit de proprietarii de câini de pază agresivi, care sunt foarte greu de pieptănat fără a-și risca sănătatea..

din fericire, tratarea lupei la câini este relativ ușoară, dar nu foarte plăcută. În primul rând, trebuie să tăiați cu atenție părul din jurul canalului plăgii, curățând locul. Desigur, ar trebui să acționați cu mare atenție pentru a nu deteriora suplimentar pielea, deoarece microorganismele patogene vor pătrunde cel mai probabil în leziuni..

După tundere, toata haina și pielea este umezită abundent cu compuși insecticide. Cea mai simplă și mai sigură este o soluție apoasă de liniment de gudron. Lăsați câinele să miroasă ca un tub imens de Vishnevsky, dar larvele vor muri. în afară de, gudronul este un antiseptic excelent, rănile se vor vindeca mult mai repede. Dacă câinele nu diferă prin mărimea sa puternică, este mai bine să-l așezați complet într-o baie cu o soluție de insecticid și apoi să pieptănați larvele care fugă cu un pieptene frecvent..

Vă rugăm să rețineți că a doua zi după tratament, animalul poate fi letargic, letargic - adică va avea toate semnele unui intoxicaţie. Nu vă faceți griji prea mult - asigurați-vă animalului de companie apă potabilă nelimitată, încercați să nu-l deranjați.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Wolfartioza la câini: simptome și tratamente