Tipuri de licheni la câini și tratamentul acestuia

Probabilitatea infecțiilor transmise prin contact la animalele fără stăpân este unul dintre motivele pentru a evita contactul cu acestea.

Mângâind un câine bolnav, o persoană poate deveni un purtător de agenți patogeni pentru animalul său de companie și, în unele cazuri, se poate infecta și el însuși. Acest lucru se aplică, de exemplu, bolilor fungice și virale..

Tipuri de licheni și semne principale

O boală în care zonele inflamate cu vărsare a părului apar pe corpul câinelui se numește lichen. Aceasta nu este singura cauză a alopeciei areata (alopecie), dar este destul de frecventă, deoarece agenții patogeni se transmit cu ușurință.

De obicei, stadiul inițial al dezvoltării lichenului trece neobservat. Erupțiile cutanate sunt ascunse sub palton, mâncărimea poate fi absentă sau nesemnificativă.

Treptat, dimensiunea petelor crește, culoarea colorării lor devine mai bogată.

Zona liberă
Zona liberă

Atenţie! Dacă zonele afectate ale pielii sunt situate pe burta sau botul câinelui, unde haina este scurtă, mai puțin densă, proprietarul le va putea vedea în această etapă, suspectează o boală și va duce animalul la medicul veterinar. În caz contrar, infecția continuă să se răspândească.

În etapa următoare a bolii, câinii prezintă deja simptome evidente ale lichenului:

 • caderea masiva a parului in zonele inflamate;
 • modificări ale structurii stratului superficial al pielii - peeling, apariția abceselor, o crustă uscată;
 • apariția mâncărimilor moderate până la severe, provocând anxietate animalului de companie - adesea linge, zgârie, mușcă locuri infectate de pe corp.

Adesea, diferite bacterii dăunătoare intră în răni și, din cauza imunității slăbite, se adaugă o boală suplimentară bolii de bază. Pentru a vindeca o leziune cutanată neglijată este mult mai dificil și durează mai mult decât la începutul bolii. În unele cazuri, de exemplu, cu otrăvirea sângelui, este posibil un rezultat fatal.

Manifestările lichenului la câini pot arăta diferit: se disting cel puțin 4 tipuri ale acestei boli, în care agenții patogeni și semnele diferă:

Tunderea

O infecție fungică bine cunoscută care afectează pielea, părul animalelor și al oamenilor. Este cauzată de reproducerea paraziților din genul Trichophyton sau Microsporum, după care sunt denumite subspecii lichene. Perioada de incubație este de aproximativ 2 săptămâni. Primele focare ale bolii se găsesc cel mai adesea pe labele, coada și capul câinelui..

Manifestările de vierme pe corpul animalului de companie arată ca niște pete rotunjite mici (cu diametrul de până la 20 mm). În interiorul lor, pielea devine roșie și se desprinde, lâna se rupe ușor lângă rădăcină și apoi cade. În timp, mărimea zonelor de chelie inflamate ale corpului crește. Ghearele infectate ale labelor devin accidentate, crăpate.

Tricofitoza este mai contagioasă și mai severă decât microsporia.

Pecingine
Pecingine

Plângând

Privarea se numește eczemă canină - iritarea pielii nu este periculoasă pentru alții. Apare la un animal cu tendință la alergii, prezența bolilor cronice.

Semne de lichen plâns la un câine: unele zone ale pielii devin roșii și umflate, acoperite cu vezicule mici, din care se eliberează lichid. Animalul de companie este chinuit de o senzație puternică de arsură, mâncărime în locurile în care apar pete. Lana cade pe ele.

Straturile mai profunde ale pielii sunt afectate treptat. Pe el se pot forma fisuri sau cruste, sub care se acumulează puroi..

Cel mai adesea, inflamația se manifestă pe față, gât, abdomen și sub coadă..

Roz

Agentul cauzal al lichenului Gibert este virusul herpes. Boala se caracterizează prin apariția pe pielea spatelui sau a abdomenului câinelui, la început, o pată roz rotunjită cu contur roșiatic, cu diametrul de până la 30 mm. Din această placă în direcții diferite, în curând se formează alte mai mici..

În locurile de erupții cutanate, pielea se descuamează, acoperită cu o crustă gălbuie și mâncărime multă. Boala durează până la 2 luni, după care deseori dispare de la sine, fără a lăsa urme.

Milostiv

Cauza bolii sunt ciupercile de drojdie din genul Malassezia sau Pityrosporum. Este contagios pentru alte animale și oameni..

Etapa inițială seamănă cu lichenul roz - apare o pată pe corpul câinelui (gât, spate, membre). Există din ce în ce mai multe zone inflamate, pielea de pe ele devine ușor mai densă și pierde părul. Treptat, petele devin de culoare galbenă până la maro deschis și încep să se dezlipească. Din această cauză, pitiriazisul versicolor este numit și multicolor.

Căile de infecție și factorii asociați

Sporii de ciuperci dăunătoare pot fi obținuți de la un animal bolnav sau un purtător de paraziți, din obiecte pe care le-a atins (de exemplu, așternut, un castron), suprafețe infectate și sol. Acest lucru nu înseamnă că animalul de companie va prezenta în curând semne de lichen canin - poate că sistemul său imunitar va face față ciupercii. Dar, în același timp, el va deveni, deocamdată, un purtător al infecției „inactiv”.

Curva care alăptează
Curva care alăptează

Distribuția de vierme, pitiriazis, lichen roz este cel mai sensibil la câinii cu imunitate redusă:

 1. Vârstnici sau tineri, în special puii.
 2. Cățelele însărcinate și care alăptează.
 3. Recent bolnav.
 4. Având tumori.
 5. Experimentarea stresului prelungit.
 6. Trăit în condiții dure, insalubre.

Atenţie! Bolile cronice, tulburările metabolice slăbesc protecția corpului câinelui. Acestea creează probabilitatea apariției erupțiilor cutanate caracteristice lichenului plângător, cresc riscul de a contracta o infecție fungică sau virală care provoacă alte tipuri de boli..

Înmulțirea rapidă a ciupercilor, germinarea lor în piele și păr începe adesea vara cu umiditate ridicată. Rănile deschise, inflamațiile pielii se infectează cu ușurință.

Cum și ce să tratăm?

Manifestările lichenului pot fi similare cu dermatita alergică, leziunile cutanate ale acarienilor microscopici, prin urmare, înainte de începerea tratamentului, este necesar să se determine cu exactitate cauza bolii. Găsiți zone chele inflamate ale pielii la un câine, trebuie să o duceți imediat la medicul veterinar.

În clinica veterinară, lâna este examinată sub o lampă ultravioletă (așa sunt detectați agenții patogeni ai microsporiei), ei vor examina probele prelevate la microscop și vor prelua material din zonele afectate pentru însămânțare pentru prezența ciupercilor.

Efectuarea unui diagnostic corect este important pentru prescrierea medicamentelor care vă vor ajuta să vă scutiți câinele de leziuni ale pielii. Când tratați lichenul la un cățeluș, doza de medicamente trebuie să fie mai mică decât pentru un animal adult pentru a preveni otrăvirea..

Atenţie! Pentru orice tip de inflamație a pielii, este important în timpul tratamentului să se întărească imunitatea animalului de companie - să se asigure condiții bune de detenție (o cameră caldă, uscată, cu curățare frecventă, nutriție bună, igienă, mers pe jos).

Pitiriazisul rosu nu este de obicei tratat. Ar trebui să ștergeți plăcile cu oțet de cidru de mere de mai multe ori pe zi pentru a le usca, nu lăsați câinele să pieptene pete mâncărime și să meargă în zonele umbrite.

Eczema necesită o examinare profundă pentru a afla cauza. Câinele este protejat cât mai mult de alergeni, se administrează antihistaminice, mâncărimea se reduce cu unguente (ihtiol, zinc).

Oțet de mere
Oțet de mere

În tratamentul pecinginei și pitiriazisului la un câine, medicamentele antifungice (fungicide) sunt utilizate în combinație cu agenți care cresc imunitatea, îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv.

Pregătiri pentru distrugerea ciupercilor:

 • unguente "Micozolonă", "Itraconazol", "YAM BK";
 • spray "Zoomikol", "Fungin";
 • tablete "Griseofulvin";
 • capsule "Fluconazol".

În jurul erupțiilor cutanate, părul este tuns și atent ars. Înainte de tratament, zonele afectate sunt spălate cu apă caldă și pătate cu un antiseptic (de 2-3 ori pe zi). Aplicați un unguent sau spray pentru lichen, depășind limitele focarelor de inflamație cu 2-3 cm. Dacă câinele încearcă să lingă medicamentele, este necesar să puneți un guler special.

Cursul tratamentului durează cel puțin 2 săptămâni, cu o zonă de leziune mare poate dura 6-10 săptămâni. În această perioadă, se recomandă utilizarea șampoanelor antifungice („Imaverol”, „Kenazol”) la scăldatul animalului de companie, mai ales dacă există multe pete chele pe piele.

Vaccinurile „Polivak-TM”, „Vakderm”, dezvoltate împotriva privării pentru câini, pot fi folosite ca supliment la cursul principal de tratament al bolii. Potrivit multor proprietari de animale de companie, vaccinarea nu protejează suficient împotriva leziunilor cutanate. Conține culturi de anumite tipuri de paraziți, iar ciupercile mută constant.

Unguent
Unguent "Mycozolon"

Tratament la domiciliu

Nu este recomandat să începeți să luați medicamente pe cont propriu, fără a consulta un medic și a face un diagnostic. După externarea programării, medicul veterinar nu lasă câinele în spital. Cursul tratamentului se efectuează acasă cu respectarea măsurilor de precauție, prevenind infectarea altor animale și persoane.

Proprietarii se străduiesc să vindece lichenul la câine cât mai curând posibil și vor reuși dacă pot exclude posibilitatea de a răspândi sporii ciupercii..

Atenţie! Este foarte important să izolați animalul de companie într-o cameră separată imediat după descoperirea zonelor chele ale pielii sale până când este complet vindecat. Doar persoana care efectuează manipulări medicale trebuie să contacteze câinele. Mergeți temporar cu animalul de companie în locuri pustii.

Este necesar să se trateze cu dezinfectanți toate elementele de îngrijire pentru un câine infectat, sediul în care a fost. Locul izolării sale trebuie tratat zilnic. Când sunteți în contact cu un animal de companie, purtați mănuși de cauciuc și o mască, după aceasta - spălați-vă mâinile de fiecare dată.

Recuperarea este confirmată de un medic veterinar dacă agentul patogen nu este detectat prin analiza probelor prelevate din pielea și părul câinelui.

Concluzie

Este dificil să protejați complet un animal de companie de contactul cu pielea sporilor fungici - acestea sunt transmise chiar și prin aer. Prin urmare, pentru prevenirea lichenului este necesar să se excludă contactul câinelui cu animalele fără stăpân, să se monitorizeze sănătatea și igiena acestuia, să se examineze periodic haina pentru a nu rata apariția bolii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de licheni la câini și tratamentul acestuia