Cum se face o cușcă pentru un iepure decorativ

Cum se face o cușcă pentru un iepure decorativIepurii, după cum știți, nu sunt doar blănuri valoroase. Pentru unii, aceasta este încă trei până la patru kilograme de carne dietetică, ușor digerabilă, iar pentru alții - o mare de farmec și dragoste. Creșterea acestor rozătoare atinse ca animale de companie devine din ce în ce mai la modă, dar prezența unui astfel de chiriaș într-un apartament necesită echipament special. O casă confortabilă și practică pentru un iepure poate fi cu siguranță cumpărată, dar este mult mai plăcut (și mai ieftin) să construiești o casă pentru blănurile tale cu propriile mâini.

Caracteristici ale păstrării iepurilor decorativi

Înainte de a începe un iepure ca animal de companie, ar trebui să studiați cu atenție ce condiții sunt necesare pentru un astfel de chiriaș, deoarece, după cum știți, vorbim despre creaturi destul de blânde, care sunt sensibile la cea mai mică supraveghere.

Important! Prima regulă pentru păstrarea unui rozător decorativ: mai întâi, se alege un loc pentru cușcă, apoi cușca în sine este dobândită și numai după aceea animalul însuși intră în casă.

Locul locuinței trebuie ales ținând cont de doi factori: temperatura ambiantă nu trebuie să depășească + 20 ° C (ceea ce înseamnă că nu trebuie să existe dispozitive de încălzire în apropiere) și, în același timp, orice, chiar și cel mai mic, tiraj ar trebui să fie complet exclus.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că animalul de companie are ocazia să se relaxeze pe deplin în casă. Iepurii sunt creaturi cu o organizare mentală foarte delicată. Luminile puternice, zgomotul, muzica puternică, sunetul televizorului și interesul obsesiv de la copii sau animale de companie pot scurta dramatic viața animalului de companie..Caracteristici ale păstrării iepurilor decorativiFaptul că este necesară o cușcă pentru un iepure decorativ nu înseamnă că un rozător pufos va fi încarcerat constant. Mersul în aer curat este foarte util pentru persoanele cu urechi, altfel se vor plictisi complet. Animalele de crescătorie ar trebui să petreacă cel puțin o jumătate de oră pe zi.

Apropo, iepurii se împrumută bine la antrenament (mai bine decât pisicile capricioase) și pot simți, de asemenea, o afecțiune reală și falsă pentru proprietar..

Știați? Iepurii au propria lor limbă, pe care proprietarii experimentați o pot înțelege cu ușurință. Aceste animale scot sunete foarte rar (deși se întâmplă ca niște creaturi pufoase drăguțe mârâie ca niște prădători adevărați), dar mișcările urechilor și nasului pot spune multe. Crescătorii cu experiență compilează chiar dicționare reale, folosindu-le, nu numai că îți poți înțelege animalul de companie, dar chiar poți comunica cu el "Limbă"!

Puteți plimba un rozător pe stradă folosind o lesă, dar în loc de guler, un ham trebuie pus pe corpul animalului.

Iepurii sunt foarte timizi, așa că trebuie învățați să meargă treptat, începând de la o vârstă mică și alegând cel mai retras loc în care câinii vecini și copiii prea activi nu îi vor aduce pe nefericiții urechi la un atac de cord.Caracteristici ale păstrării iepurilor decorativiDacă nu există timp pentru o plimbare cu drepturi depline, animalul de companie trebuie să se distreze cu comunicări și jucării interesante, cu toate acestea, spre deosebire de o cușcă, aceste articole pot fi achiziționate oricând sau puteți folosi lucrurile disponibile ca divertisment (o minge de fir, o mănușă veche, tenis minge etc.).

Principalul lucru este că animalul știe: îl iubesc și nu vor fi jigniți.

Citiți mai multe despre reproducerea iepurilor decorativi, în special despre particularitățile păstrării iepurilor din rasa uriașă belgiană.

Realizarea unei cuști cu propriile mâini

Varietatea cuștilor pentru rozătoare disponibile pe piețele de animale de companie și magazinele de animale de companie este impresionantă.

Aici puteți alege oricând o cușcă pentru fiecare gust și culoare, dintr-o varietate de materiale și combinații ale acestora, de la opțiuni economice bugetare la exclusiv și scump.

De asemenea, este răspândită și producția de cuști la comandă - luând în considerare orice cerințe și dorințe ale clientului. Dar fiecare își poate face o casă pentru animalul de companie cu propriile mâini..Realizarea unei cuști cu propriile mâini

Dimensiunea și cerințele coliviei

Cel mai sigur material pentru realizarea pereților și a bazei cuștii este lemnul (foi de placaj sau PAL).

De asemenea, trebuie amintit că suprafețele plane ale casei nu trebuie tratate cu vopsele și lacuri, deoarece acest lucru poate afecta negativ sănătatea animalului de companie..

Știați? Opinia că iepurii nu au inteligență și sunt mai tâmpiți decât câinii a fost respinsă cu succes de un rozător inventiv, care nu avea nicio șansă să scape de un câine de vânătoare imens. Animalul a încercat să se ascundă în spatele gardului, dar câinele a depășit cu ușurință obstacolul prin simpla săritură peste el. Apoi iepurele a început să-și repete trucul din nou și din nou, până când nefericitul vânător a fost pur și simplu epuizat și și-a pierdut interesul pentru prada lui..

Este greșit să achiziționezi (sau să joci) o casă pentru creștere. La achiziționarea unui iepure, parametrii locuinței trebuie calculați pe baza mărimii unui adult și, dacă există mai mulți chiriași în cușcă, „spațiul de locuit” trebuie mărit cu cel puțin 50% pentru fiecare individ.

Volumul intern al „camerei” pentru o ședere confortabilă a unui iepure în el trebuie să fie de cel puțin 0,2-0,3 m³, în funcție de rasă (spațiul liber din cușcă trebuie să fie de cel puțin patru ori mai mare decât animalul).Dimensiunea și cerințele colivieiRaportul lungime / lățime / înălțime poate fi oricare și ar trebui să vă străduiți să vă asigurați că lungimea cuștii este de aproximativ o dată și jumătate lățimea. Înălțimea contează, de asemenea, deoarece iepurii decorativi, cum ar fi apartamentele cu mai multe etaje sau cu mai multe niveluri..

De exemplu, luați în considerare fabricarea unei cuști cu două niveluri de 90 cm lungime, 60 cm lățime și 50 cm înălțime.

Desen cușcă rozătoare

Proiectarea începe întotdeauna cu un desen. Ca bază, puteți lua o schiță a unui cadru simplu cu un nivel suplimentar și o scară.

Un desen corect întocmit al viitorului produs vă va permite să determinați cantitatea de material necesară, metoda de fixare a pereților, ușilor etc..Desen cușcă rozătoare

Instrumente și materiale necesare

Pentru a crea o viitoare celulă, veți avea nevoie de următoarele materiale:

 1. Placaj (sau PAL) pentru fabricarea bazei, a spatelui și a unuia dintre pereții laterali - doar aproximativ 1,5 metri pătrați.
 2. Șină din lemn (montare) cu o secțiune de 20 * 40 mm - aproximativ 4 metri.
 3. Plasă metalică zincată (sau cromată) dintr-o bucată 90 * 60 cm pentru acoperiș, o bucată 50 * 60 cm pentru peretele lateral și două bucăți 45 * 50 cm pentru ușile exterioare de deschidere.
 4. Cuie, șuruburi pentru lemn.

Toate materialele necesare din sortiment sunt prezente pe piață. Acolo puteți cere, de asemenea, să le tăiați la dimensiunea necesară pe baza desenului întocmit.

Verificați rozătoarele populare precum: cavy, veveriță, veveriţă, jerboa, șobolani, câini de prerie, somnoros, iepure de pământ, hamsteri (dzungarian, sălbatic și sirian), și capibara.

Instrument pentru muncă:

 1. Ferăstrău sau ferăstrău pentru tăiere placaj (sau PAL) .
 2. Foarfece metalice pentru tăierea plasei metalice.
 3. Burghiu electric, burghiu (șurubelniță, șurubelniță pentru șuruburi autofiletante).
 4. Ciocan, clește.
 5. Instrument de măsurare (riglă, bandă de măsurat, transportor).

Trebuie reamintit faptul că lucrul cu un instrument electric necesită anumite abilități. Uneori este mai ușor și mai ieftin să comandați tăierea materialelor precum PAL sau placaj gros direct la locul de cumpărare.

Construirea unei cuști: instrucțiuni pas cu pas

 1. Decupăm baza cuștii (90 * 60 cm), peretele din spate (90 * 50 cm), un perete lateral (50 * 60 cm) și al doilea nivel (30 * 60 cm) din foaia de PAL (sau le luăm pe cele tăiate la cumpărare).
 2. Realizăm un cadru pentru al doilea perete lateral (50 * 60 cm) dintr-o lamă de lemn și decupăm o plasă metalică pentru acest cadru (40 * 50 cm).
 3. Fixăm lamelele cadrului cu cuie, fixăm ochiurile metalice în afara cadrului cu șuruburi autofiletante.
 4. Facem ușile din față ale cuștii și ale acoperișului în același mod. Dacă totul este făcut corect, atunci pereții laterali ar trebui să se potrivească în dimensiune dacă sunt suprapuse unul pe celălalt, iar cele două uși din față ar trebui să fie cu peretele din spate.
 5. Începem asamblarea cuștii prin atașarea peretelui din spate la bază. Dacă PAL este de bună calitate, cu o grosime de cel puțin 16 mm, iar tăierea a fost efectuată pe o mașină, atunci fixarea poate fi făcută „suprapusă” cu 4-5 șuruburi. În caz contrar, va trebui să utilizați colțuri metalice..
 6. Atașăm un perete lateral din PAL. Un unghi drept (90 de grade) ar trebui să se formeze între bază și peretele din spate.
 7. Forăm al doilea nivel, peretele lateral cu o plasă metalică, apoi acoperișul.
 8. Atârnăm ușile de balamale. Pentru a da fațadei un aspect estetic, puteți așeza un mâner cu o încuietoare simplă pentru mobilă pe uși - orice magazin de clădiri abundă în astfel de accesorii bugetare..
 9. Realizăm scările către al doilea nivel din rămășițele de PAL cu lățimea de cel puțin 15 cm și rămășițele unei laturi din lemn.
 10. Apoi, așezăm un palet impermeabil (se poate potrivi o bucată de linoleum sau resturile de plastic după reparare).

Video: cum să faci o cușcă pentru un iepure decorativ

Aflați și cum să vă echipați cușcă pentru chinchilla, hamster și porcușor de Guineea.

Cum se echipează o cușcă decorativă de iepure

Când cușca este gata, începem să „mobilăm”. Un animal de casă cu urechi va avea în primul rând nevoie de:

 • tava de toaleta;
 • alimentator;
 • sennik articulat;
 • băutor;
 • gunoi;
 • divertisment.

Antrenamentul iepurelui către tavă - o etapă importantă în educație. Deoarece animalul va petrece cea mai mare parte a zilei într-un spațiu restrâns, este recomandabil să aveți grijă în prealabil ca animalul, care este curat din fire, să nu stea în bucăți lipicioase ale propriilor excremente..Cum se echipează o cușcă decorativă de iepureSe recomandă achiziționarea nu a unuia, ci a două tăvi, una dintre ele este plasată în cușcă, iar cealaltă este în exterior. O cutie mică pentru gunoi pentru pisici sau o cutie de plastic cu laturile joase este bună ca o cutie pentru gunoi, deși sunt disponibile și tăvi speciale pentru iepuri..

Acum cam material de umplutură. Ca opțiune economică, puteți utiliza ziarul obișnuit rupt, puteți cumpăra și umplutură presată pentru lemn sau porumb.

Important! Umpluturile de bentonită nu sunt potrivite pentru un rozător cu urechi, rumegușul, în special cele de conifere, nu sunt adecvate, deoarece uleiurile esențiale conținute în ele pot provoca suferință respiratorie la animal.

Pentru ca animalul să înțeleagă rapid scopul tăvii, la început este recomandat să puneți în ea puțini excremente de iepure împreună cu materialul de umplutură (este întotdeauna suficient din ea în orice magazin sau creșă pentru animale de companie unde vă veți cumpăra animalul de companie) Iepurii, conform observațiilor crescătorilor, se obișnuiesc cu tava suficient de repede.

Mai departe - alimentator. Două opțiuni sunt posibile aici - un castron obișnuit sau un dispozitiv special atașat la peretele cuștii.

A doua opțiune este mult mai convenabilă și preferabilă, dar dacă decideți să utilizați prima, alegeți obiecte din material greu, astfel încât animalul să nu o poată întoarce. Aceleași cerințe se aplică și băutorului..Cum se echipează o cușcă decorativă de iepure

Ce să pun într-o cușcă pentru animale de companie

Cel mai bine este să tapetați cușca cu hârtie obișnuită și, dacă fundul casei nu este alunecos, puteți face deloc fără așternuturi..

Dacă paie, fân sau rumeguș este folosit ca așternut, animalul este mai probabil să perceapă întreaga podea din locuința sa ca o toaletă solidă..

Acest lucru va aduce neplăceri suplimentare atât iepurelui, cât și proprietarului său: cușca va trebui curățată mult mai des, iar animalul va fi în mod constant în noroi..

Știați? La om, partea principală a dinților este complet formată până la vârsta de 12 ani, ultimii care cresc sunt dinții de înțelepciune, dar își completează și dezvoltarea între 16 și 25 de ani. La iepuri, dinții cresc toată viața, iar incisivii din față cresc 10 cm anual!

Fânul este o componentă necesară a dietei rozătoarelor cu urechi, ar trebui să aibă întotdeauna accesibilitate directă. Desigur, este important ca fânul să fie proaspăt. Prin urmare, în loc să tapetați fundul cuștii cu fân și apoi să-l aruncați în cantități uriașe, este mai bine să construiți un sennik montat pentru animal: comod și îngrijit.

De ce un iepure roade o cușcă: ce să faci

Răspunsul la această întrebare este evident, deoarece iepurele este un rozător..

Având în vedere că durata medie de viață a iepurilor decorative este de 7-8 ani, dinții lor până la bătrânețe ar fi trebuit să ajungă la aproape un metru lungime! Firește, acest lucru nu se întâmplă din simplul motiv că acești dinți sunt măcinați în mod constant..

Sistemul digestiv al rozătoarelor este așezat astfel încât să mănânce partea principală a vieții sale: numărul normal de mese pe zi pentru un iepure este de 25-30 de ori!

În sălbăticie, animalul este obligat să folosească pășunile pentru hrană, ceea ce este departe de a fi întotdeauna moale și fraged. Pentru a umple stomacul și intestinele, animalele roșc în mod constant ramuri, rădăcini de plante și scoarță, măcinându-și astfel „instrumentul de lucru”..De ce un iepure roade o cușcă: ce să faciO viață fericită, bine hrănită, acasă, a lipsit animalele de nevoia de a obține hrană pentru ei înșiși, dar a creat o problemă neașteptată: capacitatea de a crește rapid dinții, stabilită de natură ca o condiție prealabilă pentru supraviețuire, a început să ofere un inconvenient real.

Hrănirea necorespunzătoare cu o predominanță a alimentelor moi (verdeață, legume, același fân) duce la faptul că, în absența încărcăturii necesare, dinții încep să mâncărească insuportabil și chiar cresc astfel încât animalul să devină dificil să-și închidă gura..

Știați? Un fermier chinez care locuiește în provincia estică Jiangsu, Huai`an, a prezentat lumii un adevărat iepure cu dinți de sabie. Animalul a primit doar hrană moale pentru hrană, ca urmare, unul dintre incisivii săi inferiori a crescut atât de mult încât s-a răsucit literalmente în jurul nasului nefericitului rozător.

Obiceiul iepurilor decorativi de a roade frenetic barele cuștii lor nu are nicio legătură cu planificarea unei evadări. Motivul principal este mâncărimea dinților.

Este ușor să eliminați o astfel de problemă: așa-numitele „țâțe” ar trebui să fie întotdeauna prezente în cușcă - obiecte din lemn dur, crenguțe, cretă (este necesară și ca sursă de fosfor și calciu necesare animalelor), alte obiecte care pot fi ascuțite incisivi crescuți.

Magazinele zoologice au o selecție vastă de delicii și jucării potrivite pentru acest lucru..

Dacă iepurele nu doar roade, ci și linge intens elementele structurii cuștii, acest lucru poate indica o lipsă de săruri minerale în dieta sa (animalul încearcă intuitiv să le obțină din urina proprie, care cumva înmoaie fundul și pereții casei).De ce un iepure roade o cușcă: ce să faciÎn orice caz, o dietă corect selectată și echilibrată pentru un iepure va ajuta la evitarea deteriorării propriei case..

Întreținerea și îngrijirea cuștii

Curățenia într-o cușcă este o garanție a sănătății și confortului locuitorului acesteia. Pentru ca îngrijirea căminului iepurelui să nu se transforme în muncă grea, totul trebuie făcut la timp și rațional.

Trei lucruri necesită atenție zilnică:

 1. Jgheab.
 2. Băutor.
 3. Tavă.

Furajele rămase trebuie scoase din jgheab, apoi pur și simplu clătite bine sub apă curentă și uscate înainte de a fi reumplute cu conținut.

Vasul pentru băut este spălat în același mod și umplut cu apă proaspătă..

Pentru întreținerea regulată a tăvii, trebuie doar să schimbați umplutura, după ce ați clătit recipientul cu apă caldă (nu trebuie să turnați umplutură nouă în tava umedă, dar puteți folosi un uscător de păr pentru o uscare accelerată).

Periodic, ori de câte ori este posibil, este necesar să dedicați puțin mai mult timp tăvii, îndepărtând placa de urină care se acumulează pe pereții săi.

Important! Iepurii împart spațiul din jurul lor în trei părți convenționale: propria lor, comună și străină. Nu trebuie să pătrundeți pe teritoriul pe care animalul îl consideră al său, altfel animalul va manifesta agresivitate. Prin urmare, pentru a curăța cușca, trebuie întotdeauna să alegeți o perioadă de mers pe jos când proprietarul este absent..

Acidul citric funcționează bine pentru acest lucru, dar puteți folosi și oțet de masă de 9% sau oțet de mere..

Îngrijirea cuștii. Dacă locuitorul său este obișnuit cu litiera și dacă nu folosiți așternutul, cușca poate fi curățată destul de rar, uneori este suficient să efectuați o curățare generală o dată pe lună, dar totul depinde de starea locuinței.

Un alt secret: cu toată curățenia, este imperativ să lăsați o zonă mică neprelucrată, deoarece iepurii, la fel ca pisicile și câinii, își marchează teritoriul (fac asta printr-o glandă specială pe bărbie).

Amintiți-vă ce zonă ați lăsat nespălată și data viitoare curățați-o cu atenție și lăsați o altă zonă neatinsă..Întreținerea și îngrijirea cuștiiCurățarea cuștii implică spălarea temeinică a paletului (dacă este din plastic) și prelucrarea completă a tuturor tijelor cu o soluție dezinfectantă.

Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să folosiți oțet de masă. Diluați-l cu apă într-un raport 1: 1, umeziți o cârpă cu soluția rezultată și ștergeți bine toate elementele structurale. Nu uitați să ștergeți paletul după spălare, după care puteți asambla casa și rula locatarul din nou în ea.

A face singură o cușcă pentru un iepure decorativ nu este o sarcină ușoară. Dar dacă dai dovadă de puțină ingeniozitate, răbdare și efort, toată lumea o poate rezolva. Și răsplata pentru timpul petrecut va fi afecțiunea de a urmări agitația confortabilă a unui animal de companie pufos, care se așează fericit într-o casă nouă.

Recenzii ale internauților despre conținutul iepurilor decorative

Prostii! animale foarte drăguțe, plăcute de păstrat, curate! dacă cușca este spațioasă, o împart în zone pentru odihnă, pentru hrănire și pentru toaletă! Nu te mai rați niciodată într-un castron cu mâncare! Nu le place singurătatea, pot fi foarte blândi dacă sunt învățați, un animal de companie minunat)

Scorţişoară

https://woman.ru/home/animal/thread/3843807/1/#m15704680

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se face o cușcă pentru un iepure decorativ