Când și cum este vaccinat câinele dvs. Împotriva rabiei?

Vaccinul împotriva rabiei este cel mai important vaccin pentru un câine, indiferent dacă este genealogic sau nu..

Rabia este o boală extrem de periculoasă, care este 100% fatală. Chiar și în ciuda faptului că animalul de companie, potrivit proprietarului, nu intră în contact cu animale sălbatice sau animale fără stăpân.

O zgârietură accidentală poate provoca infecții. Prin urmare, atât câinii mari cât și cei mici de interior ar trebui să fie vaccinați împotriva virusului rabiei..

De ce ai nevoie de vaccinare antirabică??

Rabia este o boală fatală și nu există nici un remediu pentru aceasta. Animalul bolnav este eutanasiat, altfel moare în 5 zile. Rabia se transmite între toate mamiferele cu sânge cald, iar oamenii nu fac excepție. La o persoană, dacă imunizarea nu se efectuează la timp (o procedură foarte lungă și dureroasă - tratamentul durează până la șase luni), rezultatul va fi, de asemenea, fatal.

Vaccin antirabic
Vaccin antirabic

Este posibil ca proprietarul să nu observe nici măcar că câinele a fost mușcat sau zgâriat de un animal infectat, iar animalul de companie este deja bolnav. Perioada de incubație este de la 9 zile la 5 luni, dar cel mai adesea de la 40 la 120 de zile, în cazuri excepționale, poate dura mai mult de șase luni. Dacă simptomele bolii nu apar, acest lucru nu înseamnă că câinele este sănătos - evoluția latentă a bolii este la fel de periculoasă și infecțioasă ca cea deschisă.

Virusul rabiei intră în creier, provocând un proces inflamator. Când virusul ajunge la terminațiile nervoase ale creierului, acesta le infectează, provocând tulburări severe în diencefal, care ulterior provoacă moartea unei ființe vii.

Toate tipurile de mamifere suferă de rabie. Dar pentru animalele de companie, cea mai mare amenințare o reprezintă câinii și pisicile fără stăpân, precum și animalele sălbatice - vulpi, lupi, ratoni, mistreți, lilieci, arici, care își părăsesc adesea habitatul natural și apar în oraș. Pentru infecție, o mușcătură nu este nici măcar necesară - este suficient să obțineți saliva unui animal infectat cu rabie pe membrana mucoasă a ochiului sau o rană sau zgârietură mai timpurie, dar deschisă.

Imunizarea la timp va ajuta la protejarea unui prieten de familie de această boală extrem de periculoasă..

Vaccin antirabic pentru câini

Gama de medicamente de pe piața modernă este destul de extinsă. Serurile importate și domestice sunt oferite în cantități uriașe.

Cele mai bune vaccinuri sunt preparate inactivate pe bază de tulpini virale care sunt cultivate pe celulele organelor interne ale diferitelor animale..

Vaccin antirabic pentru câini
Vaccin antirabic pentru câini

Vaccinurile sunt mono și complexe. Un vaccin mono-variantă este un vaccin care vă va proteja animalul de companie doar de un anumit virus. Medicamentul complex constă din mai multe vaccinuri - de exemplu, împotriva ciumei, enteritei, leptospirozei, hepatitei și rabiei.

Alegerea vaccinului depinde de dorințele proprietarului și de numirea medicului veterinar.

Pregătirea

Indiferent dacă un cățeluș sau un câine adult este vaccinat, animalul de companie trebuie pregătit înainte de a ajunge la medicul veterinar. Doar câinii complet sănătoși sunt imunizați - aceasta este o afecțiune excepțională.

Cu aproximativ 6 - 10 zile înainte de data preconizată de vaccinare, este necesar să se monitorizeze cu atenție starea de sănătate a câinelui; cu o zi înainte de procedură, este de dorit să se măsoare temperatura corporală totală.

Înainte de a fi vaccinat, este necesar să se limiteze plimbările lungi, comunicarea cu colegii din trib și să nu se permită întâlnirea cu animale noi. Nu puteți schimba dieta obișnuită de hrănire și rutina zilnică. Principalul lucru este evitarea stresului, a infecției cu helminți și a bolilor. Prin urmare, nu se recomandă imunizarea cățelelor în timpul estrusului..

În ziua vaccinării, cel mai bine este să vă abțineți de la hrănirea câinelui. Dacă împușcătura este programată seara, mâncarea ușoară poate fi oferită dimineața. Nu trebuie să restricționați câinele la băut. Dacă vaccinarea se face pe timp cald, trebuie să aveți grijă - puneți-l să bea apă pentru câine înainte de vaccinare.

Important! Dezarmare înainte de vaccinare. Cu aproximativ 10-14 zile înainte de data preconizată a imunizării, câinelui i se administrează un remediu pentru viermi (care remediu depinde de vârsta și dimensiunea câinelui, tabletele mari pot fi utilizate pentru rase mici sau pui - suspensii, este mai ușor să le dozați în funcție de vârsta și greutatea câinelui).

Este imperativ să se administreze medicamente pentru helminti înainte de fiecare vaccinare - nu numai înainte de prima, ci și înainte de fiecare ulterioară.

Câine Akita Inu
Sănătos Akita Inu

Când să faci un cățeluș și un câine adult?

Imunizarea împotriva virusului rabiei este mai târziu decât împotriva altor boli infecțioase. În primul rând, trebuie să faceți o injecție din ciuma carnivorelor, enteritei, hepatitei virale (aproximativ la vârsta de 8 până la 10 săptămâni). Rabia se instalează fie în timpul revaccinării, fie, dacă catelul crește în condiții de „seră”, după o schimbare completă a setului de dinți. La vârsta de până la 4 luni, numai puii sunt imunizați în regiunile potențial periculoase pentru infecție și câinii de vânătoare (lucrători).

Se crede că medicamentele pot afecta culoarea smalțului dinților, astfel încât proprietarii încearcă să imunizeze puii înainte ca dinții să înceapă să se schimbe. De fapt, medicamentele moderne nu afectează în niciun fel pigmentarea. Schimbarea dinților are loc între 2,5 luni și 7 ani - în funcție de caracteristicile individuale ale organismului.

Dacă cățelușului i se administrează vaccinul devreme, imunizarea trebuie repetată după aproximativ 21 până la 24 de zile. Unii medici veterinari recomandă imunizarea împotriva rabiei la vârsta de 7-10 luni, când întregul set de dinți a fost înlocuit. Desigur, aici merită să evaluați unele circumstanțe: puii care sunt adesea în contact cu alți câini, animalele de companie ale vânătorilor și animalele care locuiesc în zone cu carantină rabie, este mai bine să vă vaccinați mai devreme și să eliminați riscul de infecție.

Imunitatea după vaccinare se formează în 21 de zile. Animalul este imun la virusul rabiei mai mult de un an. Majoritatea producătorilor indică faptul că vaccinul este valabil doi ani, unele medicamente până la trei ani. Cu toate acestea, indiferent de termenii indicați de producător, revaccinarea trebuie efectuată anual, aproximativ în același timp, evitând lacune mari în perioada de imunizare..

În plus, orice organizație canină are dreptul să refuze admiterea unui câine la expoziții și concursuri fără ștampila privind vaccinarea împotriva rabiei. Vaccinările anterioare trebuie să fi fost făcute cu cel mult 11 luni înainte de data evenimentului. Imunizarea anuală a animalelor de companie împotriva rabiei este prevăzută de lege, încălcarea se pedepsește cu amendă. Pentru a călători în străinătate, aveți nevoie și de o declarație veterinară (dată numai în instituțiile veterinare de stat).

Important! Câinii bătrâni și animalele cu boli cronice sunt o excepție de la regulă. Se recomandă un regim de economisire pentru astfel de animale de companie, este permisă vaccinarea o dată la doi ani.

Câine bătrân
Câine bătrân

Cum se face vaccinul??

Trebuie reamintit faptul că vaccinarea se administrează numai animalelor sănătoase. Prin urmare, medicul veterinar examinează întotdeauna animalul înainte de vaccinare, îl întreabă pe proprietar dacă comportamentul s-a schimbat sau dacă proprietarul a observat nereguli în comportamentul sau starea câinelui. Dacă este necesar, medicul poate prescrie un test de sânge - general sau biochimic.

Dacă totul este în regulă cu sănătatea animalului de companie, deparazitarea a fost efectuată la timp și nu există plângeri, atunci medicul injectează vaccinul selectat conform instrucțiunilor. Majoritatea medicamentelor asigură administrarea intramusculară, totuși există o serie de seruri care pot fi plasate subcutanat (la greabăn).

După introducerea vaccinului în pașaportul veterinar al animalului, medicul face următoarele note:

 • Numele medicamentului
 • Substanta activa
 • Seria Serului
 • Perioada de valabilitate a medicamentului
 • Dozajul medicamentului
 • Ștampila și semnătura medicului

De asemenea, medicul veterinar atribuie imediat o dată estimată pentru următoarea imunizare..

Carantină după vaccinare

Nu trebuie să părăsiți instituția veterinară la 20-30 de minute după injecție - dacă câinele este alergic la medicament, primele simptome vor apărea în această perioadă de timp. Deși astăzi producătorii de vaccinuri elimină 95% din reacțiile alergice la serul rabic, este mai bine să fiți atenționați și, în caz de boală, medicul vă va ajuta imediat.

Câine la veterinar
Câine la veterinar

Pentru puii care sunt imunizați pentru prima dată împotriva rabiei, perioada de carantină este cuprinsă între 21 și 24 de zile, timp în care organismul va dezvolta o imunitate stabilă la virus. Pentru adulți, carantina nu este necesară, deoarece vaccinul anterior protejează încă organismul de sensibilitatea la boală.

În timpul carantinei, puii nu au voie să comunice cu alți câini, cu excepția colegilor de gunoi. Câinii adulți trebuie să se abțină de la înot în apă deschisă, astfel încât câinele să nu se îmbolnăvească de hipotermie în perioada în care imunitatea acestuia este redusă de vaccin..

Apropo, după imunizare, animalul nu este deloc periculos - injecția se administrează cu un vaccin inactivat, adică bazat pe microorganisme deja neînsuflețite.

Contraindicații și efecte secundare

O contraindicație pentru vaccinare poate fi doar sănătatea câinelui - dacă animalul de companie nu se simte bine sau este slăbit, imunizarea trebuie amânată până la recuperarea completă.

Pentru a evita reacțiile alergice în multe instituții veterinare, înainte de vaccinare se administrează o injecție cu antihistaminice. În caz contrar, după administrarea serului, este mai bine să stați aproape de clinică și, dacă apar consecințe negative, contactați imediat medicul veterinar care ameliorează prompt simptomele.

Există o serie de simptome care nu necesită îngrijire veterinară și care au efecte naturale asupra imunizării:

 • refuzul unic al furajelor;
 • vărsături sau diaree, o dată;
 • o ușoară creștere a temperaturii corpului (până la 1 grad);
 • letargie;
 • umflarea la locul injectării, o bilă mică care va dispărea singură în decurs de 1-2 săptămâni.
Câine lent
Nu există bucurie ...

Efecte secundare care necesită cel puțin o consultație veterinară:

 • Sensibilitate severă la locul injectării;
 • Vărsături și (sau) diaree, persistente pentru o lungă perioadă de timp;
 • Respirație scurtă, cianoză a membranelor mucoase, roșeață a urechilor;
 • Convulsii;
 • Slăbiciune severă, refuzul hranei de mai mult de 1-2 ori;
 • Salivație abundentă;
 • Creșterea temperaturii corpului cu mai mult de 1 grad și mai lungă de 1 zi.

Un câine luat de pe stradă trebuie prezentat unui medic veterinar. Medicul, în funcție de vârstă, va prescrie un program de vaccinare, dacă este necesar, va face un test de anticorpi pentru a afla dacă câinele a fost vaccinat înainte.

Concluzie

Cu aceste acțiuni nu prea împovărătoare, proprietarul câinelui își poate proteja animalul de companie de o boală atât de mortală precum rabia. Măsurile preventive pot salva viața nu numai animalului de companie, ci și proteja proprietarul și membrii familiei sale.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când și cum este vaccinat câinele dvs. Împotriva rabiei?