Descriere, caracteristici de reproducere și istoria originii gigantului belgian

Descriere, caracteristici de reproducere și istoria originii gigantului belgianFlandra

- cea mai mare rasă de iepuri din lume, este la mare căutare ca furnizor de carne dietetică și piei bune. Animalele sunt calme, nepretențioase și bine aclimatizate în condiții noi. În plus, devin din ce în ce mai populare ca animal ornamental. Să aruncăm o privire mai atentă Iepure Flandra.

Povestea originii

Giganți belgieni Este una dintre cele mai vechi și răspândite rase de iepuri din lume. A fost crescut în Belgia, iar numele său provine din cuvântul francez Flandre - Flandra (teritoriu din Belgia în secolul al XVI-lea).Povestea originiiExistă mai multe versiuni despre originea rasei:

 • Flandra - un descendent al iepurilor patagonieni aduși din Argentina în jurul secolelor 16-17.
 • Flandra - un descendent al unor iepuri flamani mari care au dispărut deja de pe fața pământului.
 • Flandra - o încrucișare între iepuri flamande și argentinieni.

Gigantul a ajuns din Europa în America de Nord deja în secolul al XIX-lea. Acolo a câștigat imensa dragoste a americanilor și a devenit răspândit..

Citit totul despre creșterea iepurilor decorative acasă.

Multe țări cu creștere dezvoltată a iepurilor au folosit Flandra pentru a îmbunătăți rasele locale. Deci, în URSS, el nu a prins rădăcini din cauza climatului destul de dur, ci a fost încrucișat cu succes cu alte rase, în urma cărora a apărut Gigantul Gri.

Descriere

Primele Flandre păreau mai mici decât actualii reprezentanți ai rasei. Aveau o culoare neuniformă cenușie-roșiatică, cu zone deschise și aveau urechi mari..DescriereFlandra modernă este grea:

 • mediu - 7 kg;
 • unii indivizi - 10-12 kg;
 • maxim - 25 kg.

Giganții belgieni arată mari și stângaci, dar, de fapt, au o agilitate bună și o forță a labelor. Flandrele au corpul lung (în medie 67 cm), pieptul larg și adânc (circumferința medie 37 cm), spatele drept sau ușor concav, capul mare, obrajii voluminoși, urechile lungi și dense. Dimensiunea urechilor uriașului belgian ajunge la 19-25 cm.

Știați? Conform Cartii Recordurilor Guinness, cele mai lungi urechi de iepure au 79,06 centimetri lungime. Proprietarul lor este un iepure de berbec englez pe nume Jeronim. Această înregistrare a fost documentată în 2003.

Iepurele are o blană groasă, densă și înaltă, cu culoare:

 • gri;
 • galben-cenușiu;
 • gri închis;
 • metal gri.

Flandra albă se găsește ocazional, dar această culoare nu este standard. Lungimea blănii de iepure este de aproximativ 3,5 cm, iar culoarea ghearelor se potrivește cu nuanța hainei.DescriereApropo, forma urechilor uriașului belgian seamănă cu o brusture, iar acest lucru îi conferă un aspect drăguț și familiar. Și se potrivește foarte bine cu aspectul său ușor incomod..

Conținut de acasă

Astăzi, tot mai mulți oameni nu sunt mulțumiți de astfel de animale de companie tipice câini sau pisici, și vreau să scoți pe cineva din obișnuit. Flandra poate deveni un prieten cu patru picioare. Dar, înainte de a cumpăra acest animal de companie non-standard, ar trebui să studiați obiceiurile sale, sănătatea, îngrijirea necesară și nutriția..

Amenajarea celulei

Deoarece această rasă are dimensiuni impresionante, atunci carcasa ar trebui să se potrivească și cu ea - mare și spațioasă. Cușca de iepuri este întotdeauna echipată cu un alimentator și băutură și se curăță regulat.

Desigur, păstrarea uriașilor într-un mini-volier este considerată cea mai bună opțiune, unde există o zonă spațioasă și nu există restricții de înălțime. Dar aceste structuri ocupă prea mult spațiu și sunt mai des utilizate pentru reproducerea iepurilor într-o căsuță de vară sau într-o casă privată..

Prin urmare, cel mai adesea casa Flandrei este o cușcă. Dimensiunile sale minime ar trebui să fie:

 • pentru mascul - 110x70x50 cm;
 • pentru o femelă cu iepuri - 170x110x50 cm.
Amenajarea celuleiFânul este folosit ca așternut în cuști. Când curățați cuștile, animalele trebuie transferate în alt loc. Fiecare curățare se termină cu dezinfectarea celulei - tratament cu o soluție specială de dezinfectare.

Hrănire

Giganții belgieni sunt destul de nepretențioși față de mâncare. Dar, în același timp, sunt foarte vorace și în mod constant nu se deranjează să mestece ceva. Așadar, fiți pregătiți pentru o mulțime de hrană.

În ciuda acestei tendințe, pentru ca animalul dvs. de companie să fie sănătos și să se dezvolte corect, hrana acestuia trebuie să fie completă și echilibrată..

Important! Dacă apar cele mai mici simptome ale afecțiunilor - letargie, lipsa poftei de mâncare, mâncărime, tremurături la nivelul membrelor, căderea părului - ar trebui să izolați imediat animalul de companie și să solicitați ajutor la o clinică veterinară.

Un adult trebuie hrănit de două ori pe zi. Flandra este recomandată să ofere furaje compuse în fiecare zi - cereale și amestecuri de cereale, legume și rădăcini - dovleac, cartofi, morcovi, sfeclă, varză. Alimentele prea umede și prea suculente trebuie hrănite cu precauție, deoarece pot provoca diaree la iepure..HrănireIarba și ramurile copacilor ar trebui adăugate la dieta de vară. Dar nu ar trebui să supraalimentați fânul: aproximativ 30 de grame sunt suficiente pentru o persoană. Și nu uitați de accesul constant la apă curată și proaspătă.

Reguli de bază pentru hrănire:

 • introducerea treptată a unor noi tipuri de alimente;
 • iarba proaspătă trebuie mai întâi uscată;
 • leguminoasele trebuie înmuiate 3-4 ore;
 • tăiați legumele rădăcină spălate în bucăți mici;
 • varza proaspătă se folosește cu o cantitate mică de fân uscat;
 • este strict interzis să se dea mâncare stricată - congelată, cu putregai sau mucegai.

Îngrijire și igienă

Giganții belgieni nu necesită îngrijire dificilă și nu există particularități în întreținerea lor. Este necesar doar să curățați cușca din când în când și să schimbați așternutul, prevenind apariția unui miros neplăcut, precum și vaccinarea în timp util.Îngrijire și igienăÎn timpul sezonului cald, este imposibil ca cușca cu iepuri să fie în lumina directă a soarelui. Acest lucru poate duce la insolatie sau insolatie. Prin urmare, dacă cuștile sunt în exterior, acoperișurile lor sunt acoperite cu stuf, ramuri sau iarbă. Pe vreme rece, trebuie să puneți mai mult paie în cuști și să vă asigurați că nu există curenți de aer.

Dacă iepurii locuiesc în interior, atunci ar trebui să aibă acces la lumina soarelui și ventilație regulată..

Astăzi, printre animale de companie, animalele exotice devin din ce în ce mai populare, printre ele: capucin maimuță, wombat, marmitet de maimuță, urs în miniatură, fenech, jaguarundi, Câine raton, mini porc, nas, nurcă, opossum și raton.

Temperament și comportament

În ciuda dimensiunilor impunătoare, giganții adulți belgieni se caracterizează printr-un caracter liniștit, calm și echilibrat. Se înțeleg foarte bine cu oamenii și animalele de companie, fără a arăta nicio agresiune față de ei. De asemenea, deloc predispuse la schimbări de dispoziție.

Flandra este un animal cu inteligență rapidă, cu abilități mentale ridicate. Iubește foarte mult copiii, arătând o natură deosebită și un interes față de ei. Această rasă este adesea comparată cu un câine pentru sociabilitatea și afecțiunea față de oameni..Temperament și comportament

Reproducerea și reproducerea

Una dintre caracteristicile Flandrei este că acești iepuri se maturizează destul de târziu - în jurul vârstei de opt luni. Abia atunci se poate face împerecherea. După ea, trebuie să așezi femela într-o cușcă spațioasă, astfel încât să-i fie convenabil să fie acolo cu descendenții ei.

Flandra se distinge prin fertilitate ridicată - în medie, 6-7 iepuri pe miel (până la maximum 12 bucăți). Și femelele sunt mame îngrijitoare și se caracterizează prin lapte mare..

Important! Femeia însărcinată trebuie să fie deranjată cât mai puțin posibil și să îi ofere suficientă hrană și apă. În caz contrar, ea își poate mânca urmașii..

Iepurii au o vitalitate bună și se îngrașă rapid cu o îngrijire bună. Greutatea lor medie la vârsta de două luni este de 2 kg, la 3–3,5 luni - 3–3,5 kg, la 5 luni - ajunge la 5 kg. Experții nu recomandă ridicarea iepurilor de la o femelă mai devreme de două sau trei luni.

Pentru cei care intenționează să crească uriași în scopuri industriale: randamentul la sacrificare al cărnii la greutatea vie este de aproximativ 54%, iar piei de animale sunt utilizate atât în ​​formă naturală, cât și ca o imitație a blănurilor mai valoroase: cangur, castor, pisică.Reproducerea și reproducerea

Sănătate și boli

Iepurii acestei rase sunt destul de rezistenți la boli și temperaturi extreme. Cu toate acestea, acestea sunt predispuse la patologie care determină curbura sau subdezvoltarea membrelor. În medie, Flandra domesticită trăiește 5-8 ani, iar iepurii care trăiesc în perechi trăiesc de obicei mai mult decât singurii.

Pentru a menține iepurele sănătos și plin de energie cât mai mult timp, i se administrează vaccinări preventive împotriva mixomatozei, pasteurelozei și bolilor hemoragice virale. Prima vaccinare se administrează la vârsta de șase săptămâni, cele ulterioare - pe tot parcursul vieții iepurelui.

Știați? Imensa populație de iepuri din Australia este un adevărat dezastru. Pentru a le combate, a fost importat special virusul mixomatozei, care, pe lângă unii iepuri, a distrus o optime din toate mamiferele de pe continent și o mulțime de vegetație rară. Dar iepurii supraviețuitori au primit imunitate și continuă să se reproducă activ.

Doar persoanele absolut sănătoase sunt supuse vaccinării. Se efectuează primăvara cu vaccinuri separate, începând cu mixomatoza. Acest vaccin trebuie administrat înainte ca principalele surse ale bolii - țânțarii - să apară. Și după două săptămâni sunt vaccinați împotriva bolii hemoragice virale.Sănătate și boli

Cum să alegi un iepure

Recomandări pentru alegerea și achiziționarea Flandrei:

 • cumpărați un iepure de la fermele mari de iepuri în care animalele sunt ținute în mod corespunzător, hrănite și primite toate vaccinările necesare;
 • nu te lăsa tentat de oferte ieftine, pentru că ai nevoie de un individ sănătos și puternic;
 • dacă animalul este achiziționat ca decorativ, este mai bine să fie dintr-o așternut mică;
 • iepurii din excrementele de vară sunt de obicei mai sănătoși și mai rezistenți;
 • descendenții cei mai puternici sunt dați de femele la vârsta de doi sau trei ani;
 • cea mai bună vârstă pentru a cumpăra un animal de companie este de 2-3 luni;
 • acordați atenție activității și bunăstării animalului;
 • un iepure sănătos ar trebui să aibă o haină plăcută și plăcută, membre stabile, un nas curat și ochi strălucitori.

Avantaje și dezavantaje

Avantaje din această rasă:

 • lipsit de pretenții în păstrarea, hrănirea și reproducerea;
 • fertilitate excelentă și producție de lapte;
 • viabilitate ridicată a iepurilor;
 • calm caracter binevoitor;
 • aclimatizare excelentă și rezistență la temperaturi extreme;
 • creșterea rapidă în greutate.
Avantaje și dezavantajedezavantaje Iepuri din Flandra:
 • pubertate târzie;
 • necesitatea unei cantități mari de furaje;
 • pielea nu este foarte potrivită pentru utilizare ulterioară din cauza creșterii neuniforme a lânii și nu a unui înveliș gros;
 • predispoziția la patologii a structurii membrelor.

Achiziționând un iepure din Flandra, veți obține un animal de companie inteligent, calm și echilibrat. Iar aspectul său ciudat va adăuga farmec acestui animal drăguț. Dacă crești iepuri pentru sacrificare, atunci îngrijirea simplă și alimentația bună a animalelor îți vor oferi rapid carne gustoasă și dietetică..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descriere, caracteristici de reproducere și istoria originii gigantului belgian