Reguli de bază de agilitate pentru câini

AgilitateAstăzi vom vorbi despre priveliștea frumoasă sport, ceea ce dă o mulțime de emoții pozitive atât proprietarilor, cât și animalelor de companie. Agilitate, deși a apărut nu cu mult timp în urmă, are un public impresionant care crește în fiecare zi. Vom afla ce este agilitatea pentru câini, ce fel de sport este, care sunt regulile, vom vorbi despre dificultățile dresaj de câini.

Un pic de istorie

Agilitate Este un sport tânăr care este o competiție câini pe cursa de obstacole.

Acest sport s-a născut recent, abia în anii 70 ai secolului trecut. A fost fondată în Marea Britanie, prin urmare are un nume englezesc, care se traduce literalmente prin „dexteritate”.

O astfel de denumire simplă este asociată cu sistemul de evaluare, care este legat nu numai de completitudinea trecerii întregii fâșii de obstacole, ci și de dexteritatea și acuratețea depășirii diferitelor bariere..

Știați? Aproximativ 6 mii de spectatori se adună la Campionatul Mondial de Agilitate.

Cursuri de agilitate

Există 5 clase în total, care se bazează pe proiectilele (obstacolele) situate pe site-ul competiției. Clasele de agilitate variază în funcție de modul în care ar trebui parcurs cursa de obstacole..

 • Agilitate standard sau doar
Aceasta este o bandă cu diferite tipuri de cochilii, al căror număr variază de la 15 la 22, în funcție de experiența concurenților. Dacă începătorii participă la competiție, atunci numărul de obstacole este minim, dacă profesioniștii sunt mai aproape de maxim. Se folosesc cochilii de contact, cochilii fără contact (trebuie să sari peste), diverse tuneluri și slalom.

Adică, o astfel de clasă este un fel de „vinaigretă” în care animalul tău de companie trebuie să-și demonstreze toate abilitățile înainte de a ajunge la linia de sosire.

 • Jumping

Din nume se poate concluziona că cursa de obstacole constă din proiectile care trebuie sărit peste și este adecvat pentru câini, prezentând cele mai bune rezultate în această chestiune. Această clasă dezvăluie pe deplin animale de mare viteză.Jumping

Important! Săriturile și agilitatea standard folosesc o cursă de obstacole numerotată.
 • Joker

O clasă mai dificilă, dar nu mai puțin interesantă, care implică trecerea liberă a celor mai convenabile obstacole, precum și depășirea intervalului de obstacole stabilit de judecător într-un timp foarte scurt (un sfert de minut).

Ideea este că întreaga competiție este împărțită în două părți. Prima parte oferă posibilitatea de a alege, atunci când manipulatorul (proprietarul și ghidul) alege cele mai convenabile cochilii pentru el și animalul său de companie, care sunt cel mai ușor de trecut pentru a obține scorul maxim.

Aceasta este urmată de a doua etapă, la care judecătorii selectează un anumit set de obstacole construite în mod constant pentru a trece. Mulți manipulatori au dificultăți serioase în controlul unui animal de companie, deoarece fiecare proiectil este separat de control printr-o linie care nu permite apropierea de câine. Ca urmare, contactul se pierde, ceea ce poate determina animalul să devină incontrolabil..Agilitate

 • Snooker

O clasă mai complexă care poate fi pe deplin înțeleasă numai după ce am contemplat ceea ce este descris mai jos. Întreaga competiție, ca în cazul Jokerului, este împărțită în două părți. Prima parte implică trecerea obuzelor numerotate, dar nu într-o ordine arbitrară, ci strict conform unui plan care nu poate fi încălcat. Există trei proiectile de sărituri roșii pe teren, care sunt punctele de plecare. Ele pot fi comparate cu începutul nivelului următor. De asemenea, în „arenă” mai sunt încă 6 obstacole numerotate (de la 2 la 7).

Totul se întâmplă după cum urmează: câinele începe cu orice coajă numerotată 1, după care trece pe toate celelalte care nu sunt colorate în roșu. Apoi începe cu o altă coajă numerotată 1 și repetă pasajul altora, numerotate de la 2 la 7. La fel se întâmplă și pentru a treia oară, după care, pornind nu de la obstacolul roșu, câinele trece prin toate scoicile de la 2 la 7, câștigând puncte suplimentare. Etapa finală este considerată a depăși obstacolele de la 2 la 7, care oferă puncte bonus.

Important! Erorile de executare asociate cu trecerea dublă a obstacolelor roșii duc la pierderea echipei.
Platforma de agilitate

 • Ștafetă

Este un joc de echipă la care participă câinii și manipulatorii, împărțiți în mai multe grupuri. Câmpul cu obstacole nu diferă de clasa standard, astfel încât toată atenția este îndreptată tocmai spre munca în echipă. Fiecare pereche (câine ghid) încearcă să treacă cursa de obstacole cât mai repede posibil pentru a trece bățul la următorul. Câștigătorul este echipa care termină cel mai rapid, în timp ce face cele mai puține greșeli.

Reguli fundamentale

După ce am învățat ce este agilitatea la câini, să vorbim despre regulile de bază conform cărora se desfășoară competițiile, candidații sunt selectați și se evaluează trecerea unui curs de obstacole. De asemenea, vom analiza termenii de bază care sunt folosiți în acest sport..

Terminologie

"Ascultare" - concursuri bazate pe testarea ascultării câinilor. Adică, cât de bine percepe animalele de companie comenzile tale, precum și sinergia generală „ghid-câine”.

„Handler” - un ghid, proprietarul care controlează câinele și îl conduce prin banda cu scoici.Manipulator„Manipulare” - sistem de expoziție câinească profesională pe piețele respective.

FCI - Federația Cinologică Internațională, care a fost creată cu scopul dezvoltării cinologiei.

"Jumping" - sărind peste ceva.

Știați? Federația Cinologică Internațională include organizații din 91 de țări ale lumii, inclusiv Rusia.

Dispoziții generale

Să începem discuția regulilor de pe site-ul unde se desfășoară competiția. Conform regulilor, dimensiunea minimă a câmpului este de 24x40 m, în timp ce dimensiunea inelului trebuie să aibă o dimensiune minimă de 20x40 m. Distanța dintre cochilii individuali ar trebui să fie cuprinsă între 4-7 m.

Important! Manipulatorul trebuie să poată ocoli proiectilul pentru a supraveghea câinele.
Înainte de începerea competiției, proprietarii de câini au voie să studieze cursul pentru a elabora un plan de acțiune. Adică, fiecare handler intră pe pistă, ocolește toate shell-urile, în timp ce dezvoltă o succesiune de acțiuni (viraje și comenzi). AgilitateAceasta este urmată de o etapă formală, în care judecătorii discută cu participanții, reamintindu-le ideea principală și vorbesc, de asemenea, despre principiul judecării, evaluării și alte subtilități ale.

La începutul competiției, participantul se apropie de linia de start, după care se dă comanda „start”, iar handlerul, împreună cu animalul său de companie, începe trecerea. În timp ce depășește cochilii, manipulatorul dă comenzi cu cuvinte, gesturi și poziția corpului. Ține cont de viteză, agilitate și numărul de greșeli.

Important! Punctele sunt reduse nu numai din cauza greșelilor pe care le face câinele, ci și din cauza comportamentului manipulatorului.

Categorii de câini

Categoriile de câini au fost dezvoltate astfel încât câinii cu aproximativ aceeași șansă de câștig să poată concura. Această diviziune poate fi comparată, de exemplu, cu categoriile de greutate din box..

Există trei categorii:

 • mic;
 • in medie;
 • mare.
Categorii de câiniCategoriile corespund dimensiunii câinilor și sunt calculate pe baza înălțimii la greabăn:
 1. Mic. Această categorie include câinii a căror înălțime la greabăn nu depășește 35 cm. Această categorie este pentru câinii mici sau cei cu picioare scurte..
 2. In medie. Toți câinii cu o înălțime la greabăn între 35 și 43 cm.
 3. Mare. Câini a căror înălțime la greabăn depășește 43 cm.
Este demn de remarcat faptul că nu există categorii suplimentare care să evalueze greutatea, lungimea sau alți indicatori, prin urmare, doi câini pot concura cu aceeași lungime, dar structura și greutatea complet diferite..

Știați? Primul Campionat Mondial de Agilitate a avut loc în 1996 în Elveția. Au participat 88 de sportivi din 22 de țări.

Tipuri de obstacole

Acum să vorbim despre cel mai interesant lucru - obstacolele pe care trebuie să le treacă candidații pentru primul loc. Nu există doar o anumită clasificare, ci și standardele care trebuie îndeplinite de un proiectil folosit în competiție..Tipuri de obstacole

Jumping

Conform regulilor FCI, echipamentul de sărituri include următoarele:

 • barieră;
 • perete;
 • obosi.
Pentru a înțelege pe deplin ce mișcare ar trebui să facă câinele, depășind corect un obstacol, vom descrie în continuare interacțiunea cu unul sau alt echipament de sărituri.
 • Salt standard

Câinele trebuie să efectueze această acțiune pentru a depăși două standuri pe care există 2 sau 3 bare..

 • Salt dublu / triplu

Pentru a efectua mai multe sărituri la rând, mai multe obstacole de sărit sunt instalate la o astfel de distanță încât câinele nu trece la alergare după ce le-a depășit pe fiecare.. Salt dublu / triplu

 • Sari peste gard

În loc de o barieră cu o bară transversală, se așează un perete solid peste care câinele trebuie să sară.

Uneori câinii se îmbolnăvesc și medicamentele sunt folosite pentru a le trata: Roncoleukin, Ivermectina, Tsiprovet, Propalin, Catosal, Ivermek, Tilosină, Caniquantel, Milbemax.

 • Saritura lunga

Pentru a efectua o acțiune, pe teren sunt instalate mai multe platforme, al căror vârf are o suprafață mare. Ca rezultat, câinele trebuie să sară peste un obstacol mic, în timp ce nu agăță proiectilul cu labele.Saritura lunga

Important! Lungimea proiectilului trebuie să se potrivească cu lungimea câinelui.

 • Sari prin anvelopă

Nu se folosește doar o anvelopă auto, ci orice inel care trebuie să se potrivească câinilor care concurează în competiție.Sari prin anvelopă

Zona

Obstacolele zonei sunt reprezentate de leagăne, alunecare și braț.

 • Slide

O cochilie care arată ca un tobogan pentru copii, dar cele două laturi ale sale sunt aproape identice. Cel mai adesea diapozitivul are margini largi, iar lungimea fiecărei părți este aproape de trei metri. Alunecarea, care este o joncțiune a două scuturi, ar trebui să aibă o înălțime de 1,5-2 metri, astfel încât câinele să depășească obstacolul fără a pierde o cantitate uriașă de energie.

La începutul diapozitivului, există o linie specială de contact pe care câinele trebuie să pășească cu laba, astfel încât proiectilul să poată fi considerat trecut.

Important! Unele organizații necesită ca toboganul să aibă bare transversale pentru a ajuta câinele să urce echipamentul..
Slide

 • Leagăn

Proiectilul este prezentat ca un fel de leagăn pentru copii, lipsit de mâner sau balustradă. De fapt, avem o placă lungă de 3-4 metri, atașată la o axă statică, care are zone de contact.

Este demn de remarcat faptul că balanța ar trebui să fie astfel încât greutatea nesemnificativă a celor mai mici animale de companie să depășească balansarea către cealaltă parte pentru a trece obstacolul. Leagăn

 • Boom

Repetă învelișul școlii, care constă din trei părți consecutive cu o lungime de 3-4 metri. Secțiunea centrală este ridicată la o înălțime de 1 metru, celelalte două părți sunt pante ușoare. Lățimea pieselor nu mai mult de 30 cm.

Un câine care trece printr-un obstacol trebuie să-și păstreze echilibrul și să nu piardă viteza. Există și piese de contact. Boom

Alții

Alte obstacole includ:

 • tunel (moale și dur);
 • slalom;
 • masa.
 • Tunel moale

Arată ca un furtun ondulat cu diametru mare prin care trebuie să treacă concurentul. Tunelul este ancorat la sol și are o intrare rigidă. Diametrul proiectilului este apropiat de dimensiunea unui câine, ceea ce nu îi permite să treacă foarte repede.Tunel moale

Important! Cea mai mare parte a tunelului moale este fără formă și se află pe pământ, împiedicând animalul să vadă ieșirea.
 • Tunel dur

Are un diametru de aproximativ 60 cm, o lungime de 3 până la 6 metri. Obstacolul trebuie modelat astfel încât să se poată forma mai multe coturi. De asemenea, tunelul trebuie să fie fixat la suprafață și să fie static. Tunel dur

 • Slalom

Cel mai dificil obstacol, care necesită o cantitate suficientă de experiență și asistența corectă din partea manipulatorului. Proiectilul constă din 12 rafturi verticale de îndoire, care au o lungime de aproximativ 1 m. Se observă o distanță de 50 cm între rafturi, astfel încât concurentul să poată circula liber în jurul lor în mișcări serpentine, fără a se răni. Slalom

 • Masa

Un proiectil, care este conceput pentru găsirea statică a concurentului într-o anumită poziție. Destul de des, acest „obstacol” este exclus, deoarece masa necesită mult timp și trebuie să fie echipată cu un temporizator electronic.Masa

Cum să înveți stăpânirea câinelui tău?

Poate cea mai dificilă secțiune a acestui articol, deoarece este la fel de dificil să antrenezi un câine în măiestrie., cum să înveți un papagal să vorbească. Totul rezidă nu numai în cât de bun ești și cât de bun este câinele tău, ci și în sinergia proprietarului și a animalului de companie, rasa, caracterul „studentului” și dorința lui.

Ar trebui să înceapă cu faptul că secția ta percepe antrenamentul exclusiv ca un joc, deci el trebuie să aibă nu numai emoții pozitive, ci și un stimulent, care este ceva gustos. De asemenea, orice apel la câine ar trebui să fie clar și clar, să exprime emoții specifice și un minim de incertitudine..

Câinele nu înțelege ceea ce îi spui, dar percepe intonația vocii, expresiile tale faciale și emoțiile. Adică, pentru ca animalul tău de companie să îndeplinească porunca, trebuie să i se ofere un stimulent, să repete acțiunea cu el de mai multe ori, astfel încât viitorul câștigător să aibă emoții pozitive asociate acestui moment. Exact din acest motiv Instruire nu poate fi numit ceva simplu și rapid. Trebuie să ai aceeași răbdare ca atunci când ai grijă de un sugar..

În timpul antrenamentului, trebuie să utilizați metoda „morcov și băț”, astfel încât câinele să înțeleagă clar ce se poate și ce nu se poate face..

În ceea ce privește vârsta animalului de companie, trebuie să începeți antrenamentul când catelul are 4-5 luni, deoarece este foarte dificil să instruiți un câine adult, mai probabil chiar imposibil. Acest lucru se datorează nu numai perioadei lungi de antrenament și tot felului de repetări, ci și faptului că câinele este similar cu persoana în ceea ce privește antrenamentul. Cu cât informațiile sunt mai vechi, cu atât mai proaste și mai lente sunt absorbite și abilitatea este dezvoltată.InstruireÎnvățarea începe cu implementarea celor mai simple comenzi, fără de care este imposibil să mergeți mai departe. Comenzi „Minți!”, „Stai!” "Mie!" iar alții nu numai că insuflă abilități de bază, ci și creează o legătură între proprietar și câine. Pentru a merge mai departe, animalul trebuie să te înțeleagă și să te asculte impecabil, altfel nu se poate pune problema unei competiții.

Toată formarea este construită pe învățarea unor lucruri noi și repetarea constantă a vechiului până la automatism. Dacă, de exemplu, câinele urmează încet unele comenzi, atunci are nevoie de mai mult timp, mai multă practică pentru a răspunde rapid la fulgere, deoarece fiecare secundă este importantă în timpul trecerii cursei de obstacole.

După ce animalul a învățat comenzile către automatism, încercați să vă îndepărtați de câine și dați comenzi la distanță, nu aproape. Nu este atât de ușor, chiar dacă câinele respectă perfect toate comenzile..

Merită spus că în niciun caz nu este posibil să se organizeze exerciții și educație spartană. Câinele se va obișnui atât de mult cu executarea monotonă a comenzilor și se va teme atât de mult de tine, încât până la urmă va înceta să mai fie prietenul tău în viața de zi cu zi, iar la competiții se poate confunda dintr-o schimbare banală a poziției tale în raport cu el.

Aceasta încheie discuția despre sportul canin, care dă emoții pozitive nu numai proprietarilor câștigătorilor, ci și animalelor de companie. Nu uitați că ar trebui să existe întotdeauna prietenie între dvs. și animal și nu supunere rigidă și ascultare. Utilizați informațiile furnizate pentru a face viața câinelui dvs. bogată și distractivă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Reguli de bază de agilitate pentru câini