Detalii despre deficitul de vitamine la câini: cauze, semne și o listă de alimente pe grupe de vitamine

Câinele s-a transformat într-o creatură eternă de mestecat, flămândă și incontrolabilă, ridicând „lucruri putrede” și chiar pietre de pe pământ, a slăbit, iar lâna urcă în pâlcuri? Ei bine, deficitul de vitamine la câini nu este un caz atât de rar, pe lângă faptul că nu este fatal (cel mai adesea), dar trebuie să vă aduceți animalul în formă. Cum? - Cititi mai jos!

Ce sunt vitaminele, funcțiile lor și consecințele unui deficit

Vitamine - substanțe organice cu greutate moleculară mică, care sunt conductori sau hrană directă pentru toate celulele corpului. Și vorbim despre orice organism, chiar și un vierme are nevoie de vitamine, ce putem spune despre câini. Fără a intra în cursul chimiei organice, vom împărți vitaminele în apă și solubile în grăsimi.

Vitamine solubile în apă

Acestea nu se acumulează în corp, sunt transportate în tot corpul cu circulația sângelui:

 • B1 (tiamină), B2 (riboflavină) - participă la metabolismul carbohidraților (grăsimilor). Deficiența duce la tulburări în funcționarea sistemului nervos central sau cardiovascular.
 • B3 (acid nicotinic) - este un conductor pentru asimilarea completă a proteinelor, afectează multe sisteme din organism. Semne de deficiență: leziuni ale pielii, apatie sau agresivitate, diaree, deformare osoasă, tulburare a tonusului muscular.
 • B6 (piridoxină), B7 (biotină sau factor cutanat) - acționează simultan ca un conductor și o sursă de nutriție pentru țesuturile sistemului cardiovascular, sânge, ficat. Lipsa cauzează anemie, leziuni ale straturilor superioare ale pielii și ale stratului, icter, probleme cardiace, scăderea poftei de mâncare, apatie.
 • B9 (acid folic) - participă la procesul de hematopoieză, mai exact, este o „bază de construcție” pentru regenerarea eritrocitelor. Anemia și malformația fetală sunt semne clare ale deficitului de folat.
 • B12 (cianocobalamină) - cel mai adesea, este considerat indisolubil legat de acidul folic.

Notă! Vitaminele B sunt 15 substanțe diferite, cu toate acestea, multe dintre ele sunt sintetizate în corpul câinelui fără influență externă și sunt considerate în combinație cu „baza” grupului.

 • C (acid ascorbic) - „fundația” imunității și a procesului de regenerare a țesuturilor. Primul semn al deficitului este umflarea, roșeața sau sângerarea gingiilor și a mucoaselor nazale.
 • P (Bioflavonoizi) - termenul de vitamina înseamnă mai mult de 500 de substanțe active implicate în regenerarea țesuturilor sistemului cardiovascular și a altor sisteme. Principalul simptom este fragilitatea capilară, vânătăi și hematoame subcutanate din leziuni minore.

Vitamine liposolubile

Se acumulează în grăsime corporală, ficat sau alte organe.

 • A (retinol sau caroten) - binecunoscuta vitamină responsabilă de calitatea vederii, în plus, are funcții extinse în activitatea proceselor metabolice (creșterea completă a unui câine tânăr, calitatea hainei și starea pielii).
 • D - un grup de 5 vitamine implicate în formarea și regenerarea oaselor, ligamentelor, articulațiilor. Sintetizat în straturile superioare ale pielii. Este cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”, iar deficiența sa apare iarna și toamna, cu o lipsă de lumină solară.
 • E - vitamina responsabilă de „tonusul” sistemului regenerativ (capacitatea de reproducere), îmbătrânirea în timp util a corpului, tonusul muscular neuromuscular.
 • LA - participă la echilibrarea fondului hormonal, ca urmare - la regenerarea la timp a trombocitelor, care afectează densitatea și coagularea sângelui. În cazul unei deficiențe, există o încălcare a coagulării și pierderi mari de sânge, chiar și din cauza rănilor minore.

Important! Vitaminele liposolubile se acumulează în organism, ceea ce poate duce la hipervitaminoză - un exces de vitamine. Când compuneți dieta unui animal de companie, aveți grijă, multe sunt și ele rele.

„Prezenți” ai avitaminozei la câini

Poate deficitul de vitamine să omoare un câine? - Cu siguranță, se poate! Dar, se observă un grad extrem de deficit dacă animalul nu mănâncă corect mult timp, ani de zile. De asemenea, vitaminele, oligoelementele și aminoacizii nu pot fi separați. Puteți „pompa” câinele cu vitamina D dacă observați probleme la nivelul articulațiilor, dar dacă există un deficit de calciu și fosfor, chiar și dansul cu un tambur nu va rezolva nimic.

Primul lucru care se observă cu deficitul de vitamine este un aspect nesănătos. Haina câinelui se estompează, se uzează, cade (uneori, în bucăți). Cu toate acestea, un semn poate indica o mulțime de abateri și nu este realist să formulați cu exactitate cum arată deficitul de vitamine în fiecare caz individual. Aveți grijă și dacă nu aveți suficientă experiență - nu vă asumați riscuri, contactați medicul veterinar. Simptomele unui deficit relativ "inofensiv" de vitamine sunt similare cu semnele unor boli grave care necesită tratament într-un timp scurt. Avitaminoza la câini se manifestă:

 • Lână de calitate slabă, modificări ale structurii pielii, aspectul mătreții - vezi fotografia de mai jos. Pe omoplați, bot, labele unui animal, pielea devine subțiată, încordată, ceea ce este similar cu deshidratarea.
 • Mâncărime, în special în jurul botului și urechilor. Poate fi confundat cu căpușă subcutanată.
 • Slăbiciune, apatie, somnolență.
 • O scădere a temperaturii corporale inițiale, paloare sau cianoză a membranelor mucoase cu anemie. Respirația capătă un miros metalic - lipsa acidului folic și a vitaminei B12.
 • Scăderea activității de imunitate, cu toate consecințele care rezultă.

Cel mai adesea, deficitul de vitamine este o problemă sezonieră, observată primăvara și toamna. Într-un grup de risc special sunt puii, animalele de companie însărcinate și vârstnice, câinii care au fost supuși tratamentului „agresiv” sau stresului sever. Avitaminoza la puii care mănâncă după dieta câinilor adulți este un fenomen universal. Pe întreaga perioadă de creștere, bebelușul ar trebui să primească o dietă îmbunătățită și suplimente de vitamine..

Notă! Nici cea mai bună, completă și naturală dietă nu va oferi unui cățeluș toate vitaminele și mineralele, mai ales la vârsta de 6 luni.

Cum se elimină deficitul de vitamine?

Este vorba de eliminarea sau eliminarea, și nu vindecarea, a deficitului de vitamine nu este o boală, dar poate provoca dezvoltarea acesteia. Cum să tratăm afecțiunile cauzate de lipsa de vitamine este un subiect separat, sarcina noastră este să prevenim consecințele negative, să creăm o dietă completă și să selectăm suplimente pentru creșterea completă a unui câine tânăr.

Notă! Dacă observați deja simptome suspecte, eliminarea sau tratamentul la domiciliu este permis numai după consultarea unui medic veterinar.

Va dura veșnic să citești lista completă a alimentelor fortificate. Mai jos este o scurtă listă a principalelor surse de vitamine ușor de inclus în dieta ta. În articolele despre dieta câinilor, puteți găsi sfaturi pentru a oferi câinelui dvs. spanac, germeni de grâu și alte alimente care nu sunt gustoase pentru un animal de companie. Alegerea este a ta, învață-ți animalul de companie să mănânce spanac - bine.

Luați în considerare principalele surse de vitamine:

 • A - vitamina uleioasă (farmacie), ulei de pește, lapte, ficat, gălbenuș, morcovi, ierburi.
 • Grupa B - drojdie de bere, carne (carne de vită, miel), ficat, produse lactate.
 • DIN - pudră de acid ascorbic, verde, morcovi (roșii), salată, iarbă, malț.
 • D - ulei de pește, ficat, pâine neagră.
 • E - ulei de măsline și floarea soarelui, ficat.
 • LA - verdeață, varză înăbușită sau înăbușită, ficat.
 • R - salata verde, mar, patrunjel, rosie.

Dacă câinele mănâncă deja pământul, mușcă pietre și tencuială. Are o pasiune pentru putregai sau fecale, se comportă ciudat, observi slăbiciune excesivă și căderea părului, în mod optim, nu experimentezi cu dieta, dar începe să-i oferi animalelor de companie suplimente de vitamine.

Medicamentele dovedite sunt:

 • Beefar - un preparat sub formă de pulbere, conține un complex de vitamine și microelemente, se adaugă în alimente.
 • Polydex - tablete de mai multe tipuri, acțiune dirijată.
 • Multivitum plus - un complex precum Vitrumul uman sau Supradin. Conține întregul complex de vitamine, crește activitatea și pofta de mâncare.
 • Top zece - aditiv alimentar cu un spectru larg de acțiune. Este deosebit de popular datorită ușurinței sale de utilizare și a conținutului de caroten din grupa L.

Bineînțeles, există multe opțiuni pentru suplimentele de vitamine, atunci când alegeți un complex pentru animalul dvs. de companie, uitați de clișeul „Scump este bun” și uitați-vă la compoziție, de multe ori medicamentele cu aspect discret au un complex mai bogat decât liderii de vânzări „eminenți”.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Detalii despre deficitul de vitamine la câini: cauze, semne și o listă de alimente pe grupe de vitamine