Urticaria la câini: simptome și tratament

Reacțiile alergice sunt frecvente la câini, mai ales atunci când alergiile alimentare sunt relativ sigure. Cu toate acestea, în unele cazuri, animalele de companie pot dezvolta consecințe mai grave ale unui răspuns imun inadecvat, care este considerat principala cauză a urticariei la câini. Astfel de manifestări externe ale procesului patologic nu sunt la fel de inofensive pe cât sunt adesea considerate de mulți crescători de câini..

Urticarie la câini

 • intoleranță individuală la anumite produse sau ingrediente pentru furaje;
 • situație ecologică dăunătoare în habitat;
 • contactul cu substanțele chimice de uz casnic;
 • Luați medicamente, în special antibiotice, seruri sau vaccinuri
 • pătrunderea substanțelor toxice din cauza mușcăturilor de insecte.

Ca răspuns la oricare dintre acești stimuli, apare de obicei o erupție pe corpul animalului în decurs de 15-20 de minute după expunere.

Important! Cel mai adesea, urticaria nu prezintă un pericol pentru viața câinelui și dispare singură într-o perioadă scurtă de timp. Dar chiar și în acest caz, animalul suferă un stres sever, ceea ce îi poate submina serios sănătatea..

Urticarie la câine

Semne

Principalul simptom al reacției alergice în cauză este apariția bruscă de vezicule și vezicule pe pielea animalului de companie, similar cu arsurile de urzică. De aici și numele acestei patologii. De regulă, aceste simptome de urticarie la câini cedează rapid, dar pot persista destul de mult timp..

În general, tabloul clinic al acestei reacții alergice este destul de tipic. Simptomele generale includ următoarele:

 • formarea unei mici erupții sau vezicule pe urechi, față, în gură;
 • pierderea parului;
 • mâncărime constantă severă, din cauza căreia animalul mănâncă și zgârie constant pielea;
 • în situații mai dificile - dificultate vizibilă în inhalare cauzată de apariția edemului în căile respiratorii superioare;
 • în cazuri critice, umflături severe ale botului, buzelor și nasului.

Important! Dacă câinele începe să împingă și să respire, sau dacă are botul și buzele severe, acesta trebuie dus imediat la medicul veterinar. De asemenea, este necesară îngrijirea veterinară de urgență atunci când simptomele urticariei nu se diminuează la o zi după apariție.

Spaniel

Tratament

În mod tradițional, tratarea urticariei la câini a fost relativ simplă. În același timp, în situații grave, se utilizează terapia medicamentoasă, iar în plămâni, este suficient să folosiți remedii populare.

Medicament

Medicamentul pentru urticarie la câini se efectuează cu antihistaminice, care ameliorează rapid manifestările bolii. În cazuri rare, cu o reacție alergică prelungită, corticosteroizii sunt prescriși pentru ameliorarea procesului inflamator.

Pentru alergiile alimentare, animalului i se administrează o soluție de sare Glauber pentru a elimina toate dăunătoarele din tractul gastro-intestinal. În același timp, este important să respectați doza pentru a nu provoca vărsături severe și diaree la câine..

Oamenilor

Pentru urticaria de contact cauzată de insecticide sau alte substanțe toxice pe pielea animalului de companie, este posibil să fie nevoie doar să vă scăldați. În același timp, în apă se adaugă șampoane speciale sau decocturi de plante..

Scăldând câinele

Important! Orice opțiune de tratament la domiciliu poate fi utilizată numai pentru urticarie ușoară, atunci când starea câinelui nu este periculoasă pentru sănătatea și viața sa. În caz contrar, întârzierea acordării în timp util a unei asistențe adecvate poate duce la deces..

Din medicina tradițională pentru urticarie la câini se utilizează:

 • aplicarea pastei de ovăz din fulgi de ovăz groși fierți în apă;
 • spălare cu bulion de ovăz preparat la o rată de 100 g de cereale la 1 litru de apă și fiert timp de 30 de minute, apoi răcit la o stare caldă;
 • clătirea cu un decoct de flori de gălbenele sau mușețel officinalis - 4 linguri. materii prime la 1 litru de apă, aduceți la fierbere, opriți imediat și insistați până la răcire.

Remediile homeopate sunt foarte eficiente în tratarea urticariei la câini. Cel mai adesea în aceste cazuri sunt utilizate:

 • tinctură de urzică pe alcool - câte 5 picături la prima apariție de roșeață pe piele;
 • tinctură de apă de propolis - 1 linguriță. pentru a elimina umflăturile și pentru a îmbunătăți respirația;
 • extract de rododendron - într-o doză conform instrucțiunilor pentru ameliorarea inflamației.

De asemenea, ceaiul verde puternic preparat în mod obișnuit oferă un efect excelent în tratamentul urticariei la câini. Infuzia este impregnată cu blana animalului și se lasă să se usuce fără clătire.

Ceai verde mare pentru stupi la câini

Prevenirea

Urticaria se dezvoltă brusc, deci nu mai este posibilă prevenirea apariției sale după introducerea unui alergen în corpul câinelui. Dar dacă respectați anumite reguli, puteți reduce probabilitatea de alergii. Este nevoie de:

 • utilizați numai agenți hipoalergenici siguri pentru îngrijirea unui animal de companie, precum și substanțe chimice similare pentru uz casnic pentru tratarea unui loc de dormit și a spațiului înconjurător;
 • dacă un animal dezvoltă urticarie după administrarea oricărui medicament sau vaccin, determinați cu exactitate substanța activă a unui astfel de medicament și preveniți în continuare utilizarea medicamentelor pe baza acestuia;
 • tratați în timp util câinele împotriva puricilor, căpușelor și altor insecte pentru a reduce la minimum probabilitatea alergiilor la mușcăturile lor;
 • dacă animalul de companie este predispus la alergii alimentare, selectați cu atenție alimentele, excluzând prezența alergenilor în ele.

Pentru a întări sistemul imunitar cu o scădere a tendinței la reacții alergice în general și urticarie în special, dați în mod regulat suplimentelor de vitamine animalelor. Acest lucru este util mai ales pentru câinii mai în vârstă, slabi sau prea sensibili. Cel mai adesea, vitaminele C și E sunt utilizate în acest scop la 15 mg / 1 kg greutate corporală de 2 ori pe zi. De asemenea, aportul regulat de coenzima Q10, a cărui doză este determinată de medicul veterinar, ajută împotriva alergiilor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Urticaria la câini: simptome și tratament