Alergie la câini: simptome, diagnostic și tratament

Câinii sunt printre sursele celor mai agresivi alergeni. Cu toate acestea, alergiile la aceste animale sunt mult mai puțin frecvente decât alergiile la pisici. Majoritatea alergenului canin se găsește în piele și mai puțin în strat. Rezultă că nu există nicio diferență semnificativă între câinii cu părul lung, cu părul scurt și fără păr pentru o reacție alergică. Dar există mici diferențe între rase. Boxerii, schnauzerii, teckelii, terrierii din Yorkshire și pudelii sunt considerați cele mai periculoase rase pentru persoanele care suferă de alergii, ceea ce confirmă din nou faptul că alergenicitatea unui câine nu depinde de lungimea hainei sale..

1 Motivele dezvoltării unei reacții alergice și semnele acesteia

Alergiile la câini pot fi împărțite în două tipuri. Primul tip este o reacție alergică care se manifestă ca urmare a contactului direct cu un animal de companie, al doilea tip este o reacție alergică indirectă care apare chiar și fără ca o persoană să se întâlnească cu un animal. Este suficient să luați contact cu o persoană care a mângâiat recent un câine sau să stați pe locul în care câinele a stat recent. Primul pas este de a afla care este problema și ce a cauzat reacția alergică. Cele mai frecvente surse de alergeni sunt:

 • saliva canină care conține proteina Fel D1;
 • bucăți de piele moartă de care scapă fiecare animal;
 • urină;
 • acarieni care trăiesc în părul animalelor de companie;
 • alergeni pe care un câine îi poate aduce acasă de pe stradă (praf, scame etc.).

Cele mai simple semne pentru a ajuta la identificarea alergiilor la câini la adulți și copii:

 • stadiul inițial este adesea exprimat ca un nas curbat - alergenii irită mucoasa nazală, ceea ce duce la mâncărime, strănut, formarea crescută a mucusului apos și umflarea mucoasei nazale;
 • conjunctivită oculară;
 • eczeme - la persoanele mai sensibile, inhalarea alergenului provoacă erupții cutanate și alte afecțiuni ale pielii;
 • astm bronșic și tuse - respirație șuierătoare la nivelul bronhiilor, dificultăți de respirație, producție crescută de mucus, dificultăți de respirație;
 • cefalee - cel mai adesea cauzată de congestia nazală.

Toate aceste simptome pot fi însoțite de probleme de somn și oboseală.. Coexistența unei persoane alergice cu un câine se va îmbunătăți:

 • accesul închis al animalului în dormitor și camera copilului;
 • igiena regulată și scăldatul câinelui cel puțin de două ori pe săptămână. Chiar dacă câinele dvs. nu este mulțumit de o baie, această procedură poate reduce semnificativ cantitatea de alergeni din haina animalului și poate reduce riscul de a dezvolta o reacție alergică la stăpânii săi;
 • păstrând patul câinelui curat. Conține un număr mare de acarieni și bacterii care pot irita pielea, ochii și nasul unei persoane;
 • după „sărutări” de câini ar trebui să vă spălați imediat pe față. Saliva animală provoacă adesea toate simptomele alergiei;
 • spălare regulată. Alergenii sunt depuși pe îmbrăcăminte, astfel încât câinele nu trebuie să fie în jur pentru a avea ochi apoși.

În unele cazuri, alergiile la animalele de companie se transformă în astm și pun în pericol viața umană..

Înainte de a avea un cățeluș mic, trebuie mai întâi să consultați un alergolog, deși dr. Komarovsky vă sugerează să vizitați mai întâi prieteni care au deja un câine în casă. Un astfel de experiment vă va ajuta să vă dați seama dacă să începeți un animal..

2 Cele mai frecvente mituri de alergie la câini

Există mai multe concepții greșite care împiedică obținerea unui câine:

MitDescriere
Alergie la lânăDeseori oamenii cred că blana animalului este cea care provoacă reacția alergică. Este cauzată de alergeni care nu sunt formați, ci se acumulează numai în haina animalului de companie. Alergenii majori se formează pe pielea câinilor, în mișcările intestinale și în salivă, care se răspândesc prin aer. Prin urmare, pentru apariția primelor simptome de alergie, nu este nevoie nici măcar de a intra în contact direct cu animalul.
Rasele cu părul scurt nu pot provoca reacții alergiceAbsența părului la câini nu garantează „hipoalergenic”. Alergenii se formează în proteinele salivei și ale pielii, indiferent cât de lungă este haina animalului. Alergologul Wanda Fipatanakul, președintele Comitetului pentru Alergii al Academiei Americane, spune că dacă primești un colie sau un crestat chinezesc, riscul unei reacții alergice la câinele tău este același. Nici rasa, nici greutatea, nici mărimea unui câine nu afectează gradul de alergenicitate.
Este imposibil să scapi definitiv de alergiiDacă continuați să vă țineți câinele acasă, în ciuda alergiilor care au apărut, va trebui să vă împăcați cu consecințele permanente. Alergenii nu merg nicăieri, dar pot fi reduși cu îngrijirea corespunzătoare a animalelor de companie. Îngrijirea regulată a hainei câinelui dvs. este cheia succesului. Există șampoane și soluții speciale disponibile pe piață care neutralizează alergenii din blana animalului și reduc probabilitatea unei reacții alergice. Dar efectul unor astfel de fonduri este de obicei pe termen scurt, deci acestea ar trebui aplicate cel puțin o dată pe săptămână.
Dacă aveți o reacție alergică, nu puteți trăi cu câinele dvs.Primele simptome ale unei alergii, cum ar fi curgerea nasului, eczeme, erupții cutanate sau tuse, nu înseamnă să scapi imediat de toate animalele de companie. Acest lucru sugerează că trebuie respectate reguli stricte de igienă și îngrijire a hainei câinelui. Doar când vine vorba de astm, este recomandabil să găsiți o nouă casă pentru animalul dvs. de companie cât mai curând posibil, chiar dacă nu doriți să o dați. Despărțirea de un membru al familiei cu blană nu este niciodată ușoară, dar sănătatea ar trebui să fie întotdeauna pe primul loc..

3 Diagnostic și tratament

Alergia la câini este confirmată de un alergolog. Puteți diagnostica problema în următoarele moduri:

 • Anamneză. Medicul ar trebui să afle despre obiceiurile, simptomele, prezența animalelor la pacient.
 • Testarea respirației. Pentru aceasta, se utilizează diverse instrumente, datorită cărora puteți verifica modul în care funcționează plămânii unei persoane și dacă există semne de inflamație alergică..
 • Test alergic al pielii. Aceste teste ajută la identificarea alergenilor. Acestea sunt de obicei efectuate în interiorul antebrațului, unde se aplică picături de alergeni suspectați individuali.
 • Test de sânge alergic. Pentru un diagnostic mai precis, se folosește un test de sânge pentru prezența anticorpilor IgE și a proteinei ECP în corpul uman, care sunt dovezi ale unei alergii.

Tratamentul pentru alergiile la animale are trei etape. Primul pas și principiul eliminării alergenilor este prevenirea alergiilor. Odată diagnosticat și identificat un alergen dăunător, prima sarcină este eliminarea sau limitarea contactului cu alergenul respectiv. Este vorba despre schimbarea obiceiurilor și stilului tău de viață. Pe locul al doilea se află medicamentele antialergice, și anume medicamentele care ameliorează simptomele și ajută la combaterea alergiilor:

 • antihistaminice care blochează acțiunea histaminei (o substanță care este eliberată din celule în timpul unei alergii), suprimând astfel reacția alergică;
 • medicamente care relaxează bronhiile care sunt îngustate în timpul unui atac de astm.

Medicamentele antiinflamatoare acționează pentru a preveni și trata inflamațiile alergice:

 • corticosteroizii inhalatori au efecte secundare minime, acționează local și au un grad ridicat de siguranță chiar și în timpul tratamentului de lungă durată;
 • medicamentele antileucotriene blochează acțiunea antileucotrienelor (substanțe formate în timpul unei reacții alergice și produc celule inflamatorii);
 • antihistaminice moderne cu efecte imunomodulatoare.

Al treilea pas este făcut de imunoterapia cu vaccinuri împotriva alergenilor. Scopul său este de a crește toleranța pacientului la anumiți alergeni. O astfel de terapie, deși durează de la 2 la 5 ani, dar pe exemplul său, puteți fi sigur că alergia este tratată.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergie la câini: simptome, diagnostic și tratament