Boli ale ochilor la câini: simptome și tratamentul diferitelor forme de boli

Vederea ascuțită pentru un câine nu este la fel de importantă dacă era vorba de un vultur, dar cu toate acestea, câinii se bazează pe ochii lor într-o mare măsură. Practic, ca toate animalele. Prin urmare, bolile oculare la câini trebuie tratate imediat după detectarea lor, fără a începe procesul.

Blefarospasm

Acesta este numele contracției rapide și inconștiente a mușchilor pleoapelor, în urma căreia animalul clipește continuu. În plus, fotofobia este observată atunci când câinele nu poate privi deloc lumina, în timp ce exsudatul este eliberat din ochi. Cât de periculoasă este această afecțiune pentru animalul dvs. de companie? Această patologie în sine nu este fatală, dar ...

În aproape toate cazurile, blefarospasmul nu este o boală independentă. Mai degrabă, este un semn că procesele patologice extrem de nefavorabile au loc în corpul animalului. Deci, uneori această afecțiune poate fi un „indiciu” de inflamație a nervului trigemen. În general, blefarospasmul poate fi observat foarte des cu orice leziune sau boală inflamatorie a ochiului. În același timp, organul însuși se umflă adesea; la palpare, câinele prezintă semne ale unei reacții dureroase.

Nu există metode specifice de tratament, deoarece acest lucru elimină boala de bază care a cauzat blefarospasmul. Pentru a priva animalul de disconfort, pot fi utilizate picături cu lidocaină sau alt anestezic utilizat în oftalmologie. Nu trebuie să utilizați aceste medicamente acasă! Multe dintre ele sunt utilizate numai în oftalmologie datorită toxicității crescute a acestora. Operația generală necesită doze care pot otrăvi cu ușurință câinele. Așa că lăsați utilizarea unor astfel de medicamente specifice medicilor veterinari cu experiență..

Prolapsul secolului al III-lea, alias "Ochiul de cireș

Patologie în care a treia pleoapă alunecă din locul său și ajunge în colțul ochiului (care este clar vizibilă în fotografie). Prolapsul se manifestă cel mai adesea pe o singură parte, dar există cazuri de patologie bilaterală. Boala a primit al doilea nume datorită tipului specific de glob ocular, care într-adevăr arată ca o cireșă coaptă. Cauzele „ochiului de cireșe” sunt departe de a fi identificate pe deplin, dar de obicei apariția acestei boli este cauzată de slăbirea acelor țesuturi care, de obicei, țin cea de-a treia pleoapă în locul „de drept”..

La unele rase, acest ancoraj este inițial slab, astfel încât prolapsul apare în mod regulat la aceste animale. Dintre acestea, aproape toate sunt văzute buldogi, câini, cocker spaniel. Există informații despre predispoziția ereditară. Dacă chiar și un părinte are tendința de a prăbuși în secolul al III-lea, acesta se va manifesta inevitabil în urmași. Dacă pe cardul veterinar al câinelui apare o descriere a ceva similar, nu ar trebui să cumpărați un astfel de cățeluș..

Aceasta nu este o boală mortală. Dar! În primul rând, cu siguranță nu se adaugă la „prezentarea” câinelui. În al doilea rând, odată cu prolapsul, funcționalitatea glandei lacrimale este întreruptă, ceea ce poate duce deja la keratită și conjunctivită. Deci, această boală ar trebui tratată fără rafturi.

Din păcate, tratamentul constă adesea într-o operație chirurgicală, deoarece odată ce pleoapa a căzut, aceasta va cădea din nou. Problema aici este (intervenția în sine nu este prea complicată) că glanda lacrimală suferă în timpul intervenției chirurgicale și, prin urmare, câinele va trebui să fie instilat în ochi până la sfârșitul zilelor sale sau preparate speciale, sau o soluție salină simplă (desigur, sterilă).

Dermatita secolului

Desigur, dermatita este dificil de luat în considerare ca o boală a ochilor, dar în acest caz, aceste patologii sunt absolut corelate. Pielea pleoapelor se inflamează, se udă, există cazuri frecvente de supurație. Firește, în astfel de condiții, migrarea microflorei patogene în cavitatea conjunctivală devine doar o chestiune de timp ... Mai mult, această patologie este tipică pentru câinii cu păr lung și rasele cu urechi lungi.

Semnele clinice sunt destul de caracteristice: pielea de pe pleoape devine roșie și inflamată, este posibilă supurația, apare un miros extrem de neplăcut. Ochii devin acri, apare o descărcare exudativă. Această boală este tratată cu antibiotice cu spectru larg. Părul din zona afectată trebuie tăiat, unguentele antiseptice trebuie aplicate pe piele. Medicamentele antimicrobiene sunt instilate în ochi, spălate cu ser fiziologic steril. Pentru a împiedica animalul să se frece sau să-și zgârie ochii, utilizați un guler chirurgical.

Conjunctivită

Este ușor de ghicit că acesta este numele bolilor oculare la câini, al căror principal simptom este inflamația. conjunctival cochilia și țesuturile adiacente. Cel mai adesea are o etiologie infecțioasă. Tabloul clinic include următoarele semne:

 • O nuanță roz sau chiar roșiatică a tuturor membranelor mucoase vizibile.
 • Aceleași țesuturi (cum ar fi pleoapele) se pot umfla vizibil.
 • Apar lacrimi de la ochi și descărcare, iar caracteristicile acestora din urmă pot varia de la descărcarea apoasă obișnuită la puroi.
 • O bucată din a treia pleoapă poate ieși din colțul interior al ochiului (așa cum tocmai am vorbit mai sus). În același timp, crescătorii novici ar putea chiar să creadă că câinele și-a „întins ochii”.
 • Strabism, intermitent constant. Mai mult, în acest din urmă caz, procesul poate provoca în mod clar durere câinelui, își freacă în mod constant ochii cu labele, se plânge.
 • Opacitatea corneei (deși acest lucru poate indica cheratită).

În ceea ce privește cauzele acestei boli, acestea (după cum sa menționat deja) au cel mai adesea un fundal infecțios. Dar acest lucru nu este întotdeauna cazul:

 • Viruși.
 • Chlamydia este un motiv destul de comun.
 • Reactii alergice.
 • Inflamația sau înfundarea conductelor lacrimale, care împiedică cavitatea conjunctivală să obțină suficientă umiditate.
 • Corp străin în ochi.
 • Iritanții prinși în cavitatea conjunctivală.
 • Începutul secolului (când genele zgârie literalmente țesuturile delicate ale ochiului).
 • Diverse micoze.

Deci, cum să tratăm această patologie neplăcută? În primul rând, totul depinde de cauza principală. De obicei sunt prescriși diferiți agenți antibacterieni, inclusiv picături și unguente (tetraciclină, de exemplu). Totul depinde de rezultatele testelor efectuate și de recomandările medicului veterinar..

Inversia și inversarea secolului

Ectropion și entropion sunt denumirile științifice pentru eversiune și volvulus respectiv. Ambele patologii sunt cu adevărat „canine”, deoarece sunt incomparabil mai puțin frecvente la pisici și alte animale domestice. Mai ales predispus teckelii, câini baset, Marele Danez, Sfântul Bernard, Newfoundlands și câțiva spanieli. Astfel, acestea sunt boli ereditare ale ochilor la câini..

Ambele patologii ar trebui luate în considerare împreună, deoarece aceste soiuri se dezvoltă adesea în paralel. Desigur, eversiunea pleoapelor, spre deosebire de a lor, duce rar la probleme cu adevărat grave pentru animal. Dar aici totul se bazează pe faptul că ochiul, lăsat fără acoperire fiabilă, devine predispus la introducerea microflorei patogene. Pe lângă manifestările chirurgicale directe, câinii bolnavi prezintă mai multe ieșiri din ochi, clipesc constant și, atunci când globul ocular este apăsat, se manifestă o reacție dureroasă puternică. Câinii cu ectropion suferă de uscare a membranei conjunctivale, care este plină de cheratită și alte încălcări grave.

Un fel de cazuri volvulus trebuie considerată o patologie separată în care genele încep să crească incorect, crescând literalmente în ochi. Această boală se dezvoltă mult timp, uneori de câțiva ani. Simptomele sunt similare cu volvulusul, adică animalele în mod constant ochii apoși, curge puroi, durerea apare atunci când se aplică presiune, dar în acest caz tabloul clinic se agravează mai lent.

Această boală oculară la câini este tratată exclusiv chirurgical. Este important doar să rețineți că este recomandabil să efectuați operația pentru un animal adult, în care procesul de schimbare a dimensiunii ochilor sa oprit deja. Pentru ameliorarea manifestărilor bolii, se utilizează unguente și picături antiseptice, hormoni și alte medicamente. Doar în cazuri foarte rare, când eversiunea sau volvulusul (care este în general rar) al pleoapelor este nesemnificativ, este permisă un tratament conservator. În orice caz, decizia revine medicului veterinar..

Inflamația pleoapelor

Științific, această patologie se numește blefarită. Unul dintre cele trei straturi ale pleoapei se poate inflama, sau toate împreună: pielea însăși, țesutul subcutanat sau glandele meibomiene. Cauzele bolii nu diferă în mod fundamental de cele descrise mai sus: infecții, acțiunea alergenilor sau a acarienilor paraziți, o reacție la unele substanțe medicamentoase, traume sau patologii ereditare.

Simptomatologia este, de asemenea, destul de caracteristică: pielea pleoapelor se inflamează și pot apărea umflături, cruste, abcese sau papule pe suprafața sa. Dacă glandele se inflamează, atunci țesuturile se umflă foarte mult și încep să iasă chiar din colțurile ochiului.

Boala trebuie tratată urgent, deoarece inflamația pleoapelor este foarte des asociată cu conjunctivită și cheratită. Compresele calde sunt aplicate pe pleoape, exsudatul eliberat este spălat cu ser fiziologic steril. Antibioticele și alte antimicrobiene, acaricide și antihistaminice sunt prescrise în cazul acarienilor paraziți și / sau al unei reacții alergice. Principalul lucru este să nu întârziați contactarea medicului veterinar, deoarece consecințele pot fi foarte grave.

Keratita

Ce cheratită? Acesta este numele inflamației corneei. Boala este extrem de periculoasă, deoarece poate duce la cataractă, glaucom și patologii similare, în care animalul este aproape garantat că își pierde vederea. Există multe forme de cheratită: poate fi purulentă, seroasă, catarală, profundă și punctată, unilaterală ...

Oricare ar fi fost, dar simptomatologia bolii este destul de caracteristică: la început, ochiul animalului își pierde claritatea de odinioară, se pare că „se strânge” și se înnorează. Cea mai caracteristică caracteristică este că corneea capătă o nuanță albăstruie sau cenușie. Animalul încearcă să evite lumina strălucitoare, stricând în mod constant ochii, își poate freca ochii cu laba. De la ei, în curând poate începe eliberarea exsudatului. În cazurile severe și avansate, țesutul conjunctiv crește prin cornee.

Tratarea acestei boli este suficient de dificilă. Pentru ameliorarea procesului inflamator, se utilizează soluții de furacilină și alți agenți antimicrobieni, se prescriu corticosteroizi și alte medicamente hormonale. Introducerea medicamentelor pe bază de placentă și corpul vitros (subcutanat, într-un curs) s-a dovedit a fi bine. Cazurile severe pot necesita îndepărtarea chirurgicală a ochiului bolnav.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale ochilor la câini: simptome și tratamentul diferitelor forme de boli