Vlaseoizi la câini: semne ale bolii și metode de tratament

Vlasoizii la câini sunt paraziți cutanati din ordinul Mallophaga, familia Trichodectidae. Pe baza acestor termeni, boala cauzată de aceste insecte poate fi numită mallophagoz sau trichodectosis. Se caracterizează prin mâncărime, provocând zgârieturi. Când boala este complicată de microflora patogenă, focarele inflamației purulente apar la locul zgârieturilor. O creștere treptată a numărului de paraziți pe corpul animalului duce la o scădere a numărului de fire de păr, lâna devine subțire și plictisitoare.

Cum arată păduchii

Pentru a lua măsuri în timp și pentru a preveni dezvoltarea bolii, trebuie să știți cum arată păduchii și care sunt caracteristicile ciclului lor de viață.

Insectele prezentate, ale căror dimensiuni sunt de la 1,4 la 2,2 mm, au un corp turtit alungit de culoare galben deschis. Capul plat pătrangular este mai lat decât regiunea toracică, de care sunt atașate 3 perechi de membre, care se termină în gheare. Abdomenul albicios este împărțit în 9 segmente.

Paraziții se hrănesc cu aparatul oral, care constă din maxilare puternice. Prin captarea părului cu dinții, ei se atașează mai întâi în siguranță la el, apoi roiesc și mestecă.

Spre deosebire de purici, întregul ciclu de dezvoltare a păduchilor are loc pe corpul câinelui.. Femelele depun ouă ovale albe pe partea rădăcinii părului, lipindu-le ferm cu secreție uterină.

După 6-10 zile, larvele ies din ouă, asemănătoare cu adulții, dar de dimensiuni mai mici. După 2-3 săptămâni după trei mutări, aceștia se transformă în paraziți cu drepturi depline maturi sexual capabili de fertilizare și reproducere. Cu toate acestea, odată ajunși în mediul extern, ei mor în decurs de opt zile, chiar și la temperatura și umiditatea optime..

Alimentele pentru păduchi sunt lână, puf, particule de epiteliu keratinizat, secreția glandelor sebacee.

Important! Prin pielea deteriorată la locul zgârieturilor, paraziții se pot hrăni cu sânge și limfă, crescând mâncărimea și inflamația.

Mecanismul dezvoltării trichodectozei

Mișcându-se de-a lungul suprafeței corpului animalului și roșind solzii epidermei, păduchii irită terminațiile nervoase ale pielii și provoacă mâncărime severă.

Câinele zgârie zonele mâncărime, rupând integritatea pielii. Microflora piogenă, ouăle de paraziți, mătreața și alte impurități mecanice intră în aceste răni. Se acoperă cu cruste uscate de puroi, sânge și limfă. Există o creștere a temperaturii locale, apar roșeață și umflături.

Simptome și semne ale bolii

După ce un animal de companie este infectat cu trichodectoză, apar simptome și semne destul de caracteristice, pe care un proprietar atent le va acorda imediat atenție..

 • Câinele devine neliniștit, mâncărime constantă și roade în locurile mâncărime.
 • Apetitul animalului scade.
 • Aspectul hainei se schimbă. Devine rar, plictisitor, murdar, acoperit cu mătreață, excremente de paraziți, ouă, larve și indivizi maturi sexual..
 • Pot apărea semne reactii alergice pentru deșeurile de produse ectoparazite.

Important! Organismul devine mai susceptibil la boli infecțioase, care vor fi severe.

Păduchii sunt răspândiți de la câine la om?

Toți proprietarii de animale de companie cu patru picioare infectate cu trichodectoză sunt îngrijorați de întrebarea „Acești paraziți sunt transmiși oamenilor?” Acest lucru este deosebit de important pentru cei care au copii mici în familiile lor..

Oamenii de știință au efectuat numeroase experimente, în urma cărora s-a crezut că păduchii pot pătrunde accidental pe corpul uman și pot provoca iritații. Cu toate acestea, parazitul nu poate trăi mult timp pe el și nu se poate reproduce din cauza condițiilor de temperatură necorespunzătoare și a absenței unui strat gros..

Faptul este că temperatura corporală normală a unui câine, în funcție de vârstă și caracteristicile rasei, variază de la 37,4 la 39,3, ceea ce depășește semnificativ acest indicator la om..

Tratamentul consecințelor și medicamentelor împotriva păduchilor

După detectarea trichodectozei la un animal de companie, este necesar să începeți imediat tratamentul consecințelor, iar medicamentele împotriva păduchilor vor ajuta nu numai să scăpați de insecte, ci și să atenueze starea câinelui prin eliminarea factorului iritant..

Cum se elimină păduchii acasă

Puteți distruge paraziții folosind soluții insecticide, spray-uri și șampoane..

Important! Prezența zgârieturilor și rănilor complică tratamentul, deoarece preparatele nu ar trebui să ajungă pe pielea deteriorată. Aceasta elimină utilizarea șampoanelor și spray-urilor și, în unele cazuri, a picăturilor. Prin urmare, forma avansată a bolii este tratată cu injecții de agenți speciali împotriva ectoparaziților..

Șampoane pediculicide

Aceste fonduri sunt eficiente împotriva tuturor etapelor de dezvoltare a păduchilor, cu toate acestea, acționează pentru o perioadă scurtă de timp și nu împiedică reinfectarea animalelor..

Pe lângă acțiunea insecticidă șampoane îmbunătățiți aspectul stratului, faceți-l matasos, preveniți încurcarea și vărsarea.

Producătorii oferă diverse tipuri de șampoane concepute pentru a trata atât animalele adulte, cât și puii. Informațiile despre aceasta trebuie să fie plasate pe ambalaj.

Important! Înainte de scăldat, ar trebui să tăiați zonele de lână mată, precum și zonele cu o acumulare mare de paraziți.

Conform instrucțiunilor de utilizare, produsul trebuie aplicat după cum urmează:

 • umeziți haina și aplicați în mod uniform șamponul spumat pe toată suprafața corpului, evitând contactul cu ochii, urechile și membranele mucoase;
 • lăsați produsul 5-10 minute (în funcție de instrucțiunile de pe ambalaj);
 • spălați bine medicamentul;
 • ștergeți lâna cu un prosop;
 • piepteniți paraziții cu un pieptene gros.

Dacă leziunea este severă, poate fi necesar un tratament suplimentar.

Picături

O formă convenabilă și ușor de utilizat de insecticid, aplicată la greaban unui câine, vă permite să scăpați rapid de păduchi și previne reapariția lor în șase luni. Un avantaj suplimentar este faptul că locul de aplicare exclude pătrunderea medicamentului în cavitatea bucală și tractul gastro-intestinal al animalului de companie..

Important! Majoritatea insecticidelor nu sunt utilizate pentru a trata femeile însărcinate și care alăptează, deoarece componentele medicamentelor pot provoca anomalii fetale, precum și tulburări ireversibile ale funcțiilor sistemului nervos la pui. Prin urmare, principala metodă de îndepărtare a păduchilor la câini în această perioadă este pieptănarea mecanică a paraziților..

Spray-uri

Această formă de insecticid vă permite să distrugeți rapid o colonie mare de paraziți, dar rareori le afectează ouăle. Prin urmare, re-aplicarea trebuie efectuată la 7-10 zile de la prima utilizare..

Dezavantajele spray-urilor includ complexitatea tratamentului zonei capului, deoarece produsul nu poate fi lăsat să pătrundă în ochi, urechi, cavitatea nazală și bucală..

Gulere

Si aici gulere trebuie considerat ca fiind preventiv, nu curativ. Sunt concepute mai mult pentru a speria ectoparaziții. Prin urmare, este recomandabil să le îmbrăcați după procesare, pentru a preveni reinfectarea..

În instrucțiunile de utilizare, producătorii indică pentru ce grupe de vârstă sunt destinate aceste dispozitive. Este necesar să respectați cu strictețe aceste recomandări, deoarece cantitatea de substanță activă eliberată din gulere pentru câinii adulți poate duce la otrăvirea puilor și a reprezentanților de rase mici.

Pe lângă distrugerea păduchilor, complexul terapiei terapeutice include:

 • tratamentul fagurilor cu apă oxigenată și medicamente antiseptice;
 • în cazul manifestărilor de alergii - antihistaminice;
 • în prezența leziunilor purulente extinse - antibiotice.

Cu o formă avansată de trichodectoză, care implică depresia stării generale, pierderea în greutate și apariția numeroaselor pete chelie, medicul veterinar prescrie suplimente de vitamine și minerale.

Cum să scapi de păduchi acasă cu remedii populare

Unii proprietari, alegând modalități de a scăpa de păduchi acasă, preferă remedii populare. Cele mai frecvente sunt următoarele rețete.

 • Scăldat cu aplicare săpun de gudron urmat de pieptănarea paraziților. Deoarece săpunul nu are efect asupra ouălor, tratamentul trebuie repetat după 8-10 zile..
 • Puteți adăuga câteva picături de arbore de ceai, lemn de cedru, eucalipt, mentă sau ulei esențial de citrice în apa de scăldat. Mirosurile lor sperie insectele, dar nu le ucid. Prin urmare, pieptănarea paraziților este o necesitate..

 • Prelucrare cu tinctură de pelin, preparată din 40 g de iarbă proaspătă sau 20 g de iarbă uscată și 1 litru de apă clocotită. După aplicare, soluția nu necesită clătire. Prelucrarea se efectuează de 1 dată în 3 zile până la distrugerea completă a păduchilor.
 • În loc de pelin, puteți folosi decocții de tansy, rozmarin, lavandă și mușcată, care sunt sigure pentru pui și femele însărcinate.

Important! Unele surse prezintă rețete pe bază de usturoi. Dar, datorită toxicității lor ridicate pentru câini și a mirosului neplăcut persistent, medicii veterinari nu recomandă utilizarea acestora pentru animale de companie..

Beneficiile metodelor populare

În ciuda faptului că utilizarea metodelor alternative de a scăpa de ectoparaziți necesită o lungă perioadă de timp și necesită tratamente regulate frecvente, acestea au anumite avantaje față de utilizarea insecticidelor sintetice..

Acestea includ:

 • posibilitatea utilizării pentru persoanele tinere, femeile însărcinate și care alăptează;
 • fără contraindicații sub formă de zgârieturi, răni sau eczemă pe corpul unui câine;
 • accesibilitatea financiară.

Dar trebuie înțeles că combaterea după tratament cu remedii populare este o procedură obligatorie, deoarece crește eficacitatea tratamentului de mai multe ori.

Prevenirea păduchilor la câini

Principalele metode de prevenire a tricodectozei sunt:

 • prevenirea contactului animalelor de companie cu animale bolnave și fără stăpân;
 • purtarea unui guler împotriva ectoparaziților;
 • tratarea frecventă a așternuturilor, a produselor de îngrijire și a echipamentelor cu detergenți și agenți insecticide;
 • examinarea regulată a câinelui pentru infecția cu păduchi;
 • prevenirea încurcării lânii și formarea de încurcături;
 • păstrând haina animalului curat.

Important! Când trimiteți un câine pentru împerechere, trebuie mai întâi să vă asigurați că partenerul dvs. nu este infectat cu trichodectoză, precum și cu alte boli parazitare, infecțioase și fungice..

În ciuda faptului că păduchii nu trăiesc în crăpături, covoare și mobilier tapițat, este necesar să se ude periodic spațiul cu utilizarea insecticidelor. Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă insectele prezentate, puricii, păduchii și alți paraziți pot ataca câinii, care pot trăi mult timp în mediul extern și, în același timp, pot da descendenți.

Pentru perioada de tratament, merită să protejați animalele de companie de contactul cu copiii mici. În primul rând, parazitul poate ajunge pe pielea delicată a bebelușului, poate mușca, provocând o reacție alergică sau inflamatorie. Și, în al doilea rând, atingând părul câinelui tratat cu un insecticid, un copil poate fi otrăvit prin linsul degetelor sau luarea mâncării cu mâinile nespălate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vlaseoizi la câini: semne ale bolii și metode de tratament