Vlaseoizi la pisici: simptome și tratament

Minusculii care mănâncă păduchi la pisici, la o examinare mai atentă, îi fac să tremure: un cap pătrat mare, un corp plat, labe cu gheare ascuțite, gură roșie. Chiar și gândul că această murdărie se târăște în blana unui animal de companie este înspăimântător. Cum să înțelegeți că o pisică are păduchi și cum să scape de paraziți?

Cine este cine

Uneori, de la un proprietar neexperimentat, puteți auzi: „Acarianul mâncător de pisică este o infecție teribilă! Sapă tuneluri sub piele, se târăște la suprafață și mănâncă blană, provocând mâncărimea pisicii până când sângerează. Rănile se formează, se inflamează și începe dermatita extinsă. Ce teribil acarian de păduchi la pisici provoacă căderea părului și apariția ulcerelor infestate la locul zgârieturilor este necunoscută științei. De fapt, păduchii nu au nimic de-a face cu căpușele. Acestea sunt insecte mici (până la doi milimetri) translucide, de culoare galben deschis sau cenușiu, plate, fără aripi, asemănătoare păduchilor atunci când sunt privite cu ochiul liber. Aparent, proprietarii confundă păduchii cu acarieni de scabie, care se hrănesc cu sânge și trăiesc de fapt în straturile superioare ale pielii.
O altă concepție greșită este că păduchii de la pisici se transmit oamenilor. Aparent, aceste insecte sunt din nou confundate cu scabie sau păduchi. Deși păduchii sunt specifici speciilor și parazitează doar pe gazda „lor” - unele specii sunt la oameni, altele la pisici. Este posibil să prindeți acarieni mâncărimi de la o pisică, dar acest lucru se întâmplă rar: în majoritatea cazurilor, pisicile suferă de paraziți „felini” care nu supraviețuiesc la oameni. Nu vă fie teamă că mâncătorii de pisici sunt transmise oamenilor. Dacă insectele intră pe piele, vor muri de frig în câteva ore, deoarece este puțin probabil să se poată întoarce la pisică.

Ciclu de viață

Pisicile se infectează cu mâncători vorbind cu un coleg bolnav, cu un câine sau prin prinderea unui rozător bolnav. Aceste insecte, spre deosebire de puricii, sunt mai puternic atașați de purtător și nu pot fi în mediul extern pentru o lungă perioadă de timp, prin urmare își sapă ferm ghearele în piele sau păr. Păduchii se hrănesc cu solzi de piele și lână, nu refuză cheagurile de sânge, dar ei înșiși, ca puricii, nu suge sânge, preferând să „mănânce gata” - la zgârieturi, de-a lungul marginilor plăgii.
Păduchii pisicilor se reproduc în lână foarte activ: femela depune aproximativ o sută de ouă în mai multe etape, atașându-le în mod fiabil la lână. Adezivul este vâscos, practic nu se spală cu apă, este dificil să pieptănați ouăle cu un pieptene, chiar și după găsirea unui ambreiaj. După câteva zile, larvele ies din ambreiaj, se mută de trei ori și se transformă în adulți - întregul ciclu durează aproximativ o lună.

Cum să recunoști un păduch?

Există o modalitate simplă prin care puteți identifica consumatorii de păduchi de purici sau căpușe: dacă încălziți lâna cu o lampă sau vă puneți animalul la soare timp de zece minute, în curând se va observa cum paraziții dintr-o companie prietenoasă urcă până la vârfurile firelor de păr (iubesc căldura și întotdeauna se strecoară până la sursa sa). Puricii și cu atât mai mult acarienii mâncărimi nu vor reacționa în niciun fel la încălzirea externă.
Simptomele păduchilor la pisici sunt nespecifice. În primul rând, este mâncărime și anxietate insuportabile, somn prost. Zgârieturi, zgârieturi, urme de mușcături sunt vizibile pe piele - pisica mușcă în blană, încercând să prindă parazitul. În cazurile avansate, apare o erupție cutanată, părul cade, pielea devine aspră, aspră, inflamată.

Cum să scapi de păduchi?

La prima vedere, poate părea că păduchii nu sunt insecte foarte periculoase. Cu toate acestea, această impresie este înșelătoare: păduchii sunt purtători de tenii, hemobartoneloză și alte boli care reprezintă o amenințare pentru viața unui animal de companie. Pisicile sensibile pot avea reacții acute la păduchi, până la edem. Pielea rănită inflamată este un excelent teren de reproducere pentru bacterii, ciuperci, acarieni subcutanati. Din fericire, astăzi tratamentul păduchilor la pisici se reduce la utilizarea picăturilor antiparazitare pe greabăn (linia frontală, cetatea, avantajul etc.). Aspirati destul de bine gunoiul, casele si alte locuri de odihna. Picăturile pe greabăn sunt, de asemenea, utilizate pentru profilaxie, o dată pe lună, protejând în același timp animalul de companie de alți paraziți externi - căpușe, păduchi, purici.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vlaseoizi la pisici: simptome și tratament