Ciuperca la câine: simptome și tratament

Dermatofitoza sau ciuperca este o boală destul de frecventă la câini, indiferent de rasă, vârstă și afecțiuni. Deoarece există multe varietăți de ciuperci, simptomele infecției și, în consecință, regimurile de tratament pot diferi între ele. Majoritatea tipurilor de micoze sunt vindecabile cu medicamentele moderne, dar proprietarii de animale de companie ar trebui să înțeleagă că cu cât animalul de companie ajunge mai repede la medic, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare completă..

Ciuperca la câine: simptome și tratament

 • Patogen (microsporum, trichophyton, favus). Un câine poate prelua „infecția” de la câinii bolnavi de pe stradă sau de la proprietarul său, care a adus spori de ciuperci pe tălpile pantofilor, hainelor sau mâinilor..
 • Patogen condiționat (mallazie, drojdie de candida). Ele sunt întotdeauna prezente pe corpul animalelor, dar în anumite circumstanțe numărul lor depășește normele admise, transformându-se în patologie. Nu contagios cu ceilalți

La numărul de factori provocatori se pot adăuga următoarele:

 • Propensiunea la alergii și răceli.
 • Igiena excesivă, cum ar fi scăldatul de mai multe ori pe săptămână folosind șampoane antibacteriene, duce la scăderea funcțiilor de protecție a pielii și la creșterea ciupercilor oportuniste.
 • Lipsa igienei. Sub părul mat și covorașele fără pieptene, pielea nu respiră bine, ceea ce contribuie și la activitatea vitală activă a ciupercilor.
 • Lipsa unei alimentații adecvate.

Ciuperca la câine

Forme de boli fungice

Există trei tipuri principale:

 • Superficial. Ciuperca este localizată pe straturile de suprafață ale pielii și membranelor mucoase. Acestea sunt de obicei urechile, nasul, zona din jurul gurii și spațiile dintre degetele de la picioare. Acestea includ dermatită malassezionny, candidoză.
 • Subcutanat. Pe măsură ce boala progresează, infecția se răspândește în straturi mai adânci ale pielii, erodând țesutul. Aceste ciuperci includ sporotrichosis..
 • Sistemic. Organele interne sunt afectate, este dificil de tratat cu medicamente, prin urmare, cel mai adesea, zonele cu probleme sunt excizate chirurgical. Aceasta include histoplasmoza, aspergiloza.

Tablou clinic

Simptomele manifestării infecțiilor fungice depind de tipul de iritant care a provocat patologia. Dacă încercați să reduceți toate semnele la un singur numitor, veți obține următoarea imagine:

 • În primul rând, pe piele apar pete mici de diferite diametre. Lâna în aceste locuri se subțiază treptat, iar firele de păr în sine fie cad, fie se rup "la rădăcină".
 • În zona afectată, pielea își schimbă culoarea - devine roșie sau gri. În funcție de intensitatea bolii, petele se pot răspândi rapid pe părțile din apropiere ale corpului sau, dimpotrivă, pot rămâne într-o stare „înghețată” mult timp.
 • Pungile albicioase se formează pe rădăcinile părului, învelind becul. Apar fulgi și fulgi, care sunt separați abundent de piele și se sfărâmă.
 • De-a lungul timpului, se formează plasturi mari cheli, pielea se îngroașă, se acoperă cu cruste, iar ciuperca în sine corodează țesutul adânc în.
 • Câinele are mâncărimi constante. Intensitatea sa poate fi diferită: de la zgârieturi ușoare până la zgârieturi neîngrădite ale pielii până la sânge.
Ciuperca pe fața unui câine
Ciuperca pe fața unui câine

Important: pentru a atenua starea animalului, puteți utiliza preparatul Stop-itch sau orice analog și puteți trata locurile cu zgârieturi și microtraume înainte de a vizita medicul cu agenți antiseptici - Miramistin, Migstim-spray. De asemenea, se recomandă purtarea unui guler de protecție pe câine.

Cele mai frecvente locuri pentru ciuperci sunt labele și zona dintre degetele de la picioare și urechi..

 • Dacă vorbim despre spațiul interdigital, tabloul clinic se caracterizează prin îngroșarea pielii din jurul unghiilor și a tampoanelor labei, îngălbenirea ghearelor și a curburii acestora, precum și prezența crustelor și a solzilor inflamate. De obicei ciuperca se face simțită în afara sezonului: primăvara și toamna, când vremea este instabilă și umedă. Câinele începe să-și roade degetele, mâncărimea, șchiopătatul sau, în general, se teme să calce pe o labă dureroasă.
 • Suprafața interioară a urechilor și auriculele sunt un alt loc „favorit” al ciupercii. Nu este dificil să îl recunoști - un miros neplăcut care emană din ureche, cruste și piele aspră, decolorare, inflamație. Câinele este constant nervos și încearcă să se zgârie, clătină din cap. De regulă, ciuperca urechii este mai mult o consecință și nu o boală independentă, cu diferite forme de otită medie, alergii, căpușe și infecții bacteriene..

Diagnostic

Examinarea inițială se efectuează de obicei cu o lampă Voodoo - un dispozitiv cu o iluminare specială, în razele căruia ciuperca apare verde. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că este imposibil să se identifice tipul de ciupercă în acest fel. Mai mult, faptul prezenței unei infecții fungice poate fi confirmat doar în aproximativ 60%, plus, în plus, scânteile sunt adesea confundate cu praf și alți contaminanți..

Pentru un diagnostic precis, medicul preia resturi din zonele afectate, urmate de inoculare în laborator. Și numai după determinarea exactă a agentului patogen se poate elabora un regim de tratament.

Ciuperca în laba unui câine
Ciuperca în laba unui câine

În plus, pot fi atribuite următoarele studii:

 • Test de sânge pentru bacteriologie. Se face pentru a infirma sau confirma sensibilitatea câinelui la cocci și alte bacterii. Alternativ, animalul poate „obține” ciuperca ca infecție secundară, dar sursa principală a problemei va fi diferită.
 • Un test de sânge pentru diferite tipuri de alergeni. Dacă organismul reacționează la alergie cu o ciupercă a pielii, atunci chiar și după tratament, simptomele vor reveni din nou. Pentru a nu cădea într-un cerc vicios, este necesar să identificați agentul patogen alergen și să-l eliminați.
 • Un test de sânge detaliat. Se face pentru a obține o imagine generală a sănătății, deoarece câinii cu imunitate slăbită sunt în primul rând expuși riscului.

Tratament

Regimurile de tratament sunt utilizate în principal standard, dar luând în considerare tipul de ciupercă identificat și complexitatea bolii. Medicamentele sunt disponibile în diferite forme și procesul de utilizare poate fi combinat unul cu celălalt.

 • Șampoane antifungice - Nizoral, Ketoconazol, Imaverol. Este utilizat atât în ​​scop terapeutic, cât și ca profilaxie. Eficace în cazurile în care există leziuni extinse ale pielii, precum și după contactul animalului cu câini infectați, înot în apă deschisă, mers pe jos în natură etc..
 • Spray-uri antifungice - Fungin, Zoomikol. Pulverizat local pe pielea dureroasă. Recomandat pentru utilizare la câinii cu păr lung, deoarece au o penetrare bună.

Medicamente pentru tratarea ciupercilor la câini

 • Unguente antifungice - Juglon, Clotrimazol, Ignam. Acestea sunt aplicate pe leziune, precum și puțin peste perimetrul acesteia. Pentru a spori efectul preparatului, este recomandabil să tăiați lâna la locul de prelucrare. Dacă este necesar, se aplică un bandaj.
 • Gudron de mesteacan. Un remediu popular testat în timp, care dă un efect bun în cazurile care nu au început. Are un miros puternic neplăcut. Usucă bine rănile și zgârieturile adânci, combate ciupercile și elimină mâncărimea.
 • Vaccinarea antifungică. Cele mai frecvente vaccinuri sunt Vakderm, Microderm, Polivak. Sunt utilizate sub formă de injecții subcutanate în 2 etape cu o pauză de 2 săptămâni. Unele rase pot dezvolta o alergie la vaccin cu inflamație temporară sau chiar un abces la locul injectării.

Medicamente pentru tratarea ciupercilor la câini

Important: dacă tipul de ciupercă identificat este infecțios pentru oameni și alți câini, atunci procesul de prelucrare a animalului de companie trebuie efectuat cu mănuși. De asemenea, trebuie să aveți grijă de izolarea animalului pentru perioada de tratament..

Formele subcutanate de infecții fungice, de regulă, continuă cu complicații și, prin urmare, necesită o terapie mai intensă. Dacă tratamentul conservator nu dă rezultate pozitive, se efectuează excizia chirurgicală a țesuturilor afectate. În cazuri avansate, este posibilă chiar și amputarea membrelor..

Pentru patologiile sistemice, sunt prescrise următoarele medicamente:

 • Amfotericina B;
 • Griseofulvin;
 • Iodură de potasiu;
 • Tiabendazol.

Medicamente pentru tratarea ciupercilor la câini

În același timp, se efectuează terapie compensatorie pentru ameliorarea intoxicației, care implică introducerea glucozei intravenoase, ser fiziologic, glucanat de calciu. În plus, sunt prescrise fonduri pentru refacerea sistemului cardiovascular, tractului gastro-intestinal, plămânilor. Destul de des, regimul de tratament include și administrarea de antibiotice, deoarece infecțiile fungice sunt rezultatul unei încălcări a florei bacteriene..

Pentru a menține imunitatea, se recomandă să luați imunoglobuline, iar dacă aveți finanțe - seruri hiperimune speciale.

Prevenirea

Prevenirea bolilor fungice se reduce la menținerea igienei animalelor și la limitarea contactului cu câinii infectați sau potențial bolnavi. Trebuie să acordați atenție următoarelor activități:

 • Tratarea temeinică a incintei sau așternutului animalului de companie cu o soluție apoasă de cloramină. De asemenea, dezinfectarea podelelor, pereților, covoarelor, mobilierului și a altor obiecte și suprafețe pe care câinele le atinge.
 • Prelucrarea formală a vaselor, jucăriilor, gulerelor, leselor și hamurilor, dacă nu este posibil să le înlocuiți cu altele noi. Alternativ, puteți înmuia articolele de mai sus într-o soluție de sodă fierbinte, apoi clătiți-le bine, uscați-le sau ștergeți-le cu o cârpă uscată..
 • Spălați zilnic pantofii tuturor membrilor familiei și ascundeți-i la îndemâna câinelui.
 • Pentru a combate rozătoarele (șoareci, șobolani), deoarece în multe cazuri sunt purtători de infecție. Asigurați-vă că câinele nu intră accidental în capcana șoricelului și nu mănâncă momeala otrăvitoare.
 • Aranjați periodic examinarea animalului în clinica veterinară, efectuați testele adecvate și cercetări suplimentare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciuperca la câine: simptome și tratament