Paraziți ai pielii la câini

Paraziții pielii la câini provoacă multe probleme atât animalelor în sine, cât și proprietarilor lor. Iar ideea nu se referă doar la mâncărimea neîncetată din cauza mușcăturilor, ci și la zgârierea vindecătoare a pielii, precum și la riscul existent de „ridicare” a paraziților intestinali sau a unei boli infecțioase grave (de exemplu, tifoida, care este purtată de purici).

Toate aceste insecte diferă nu numai prin aspect, ci și prin modul și locul în care își cresc puii. Unii oameni se „mută” cu ușurință de la un câine la o persoană, dându-i o mulțime de probleme. Aceeași boală Lyme sau encefalită transmisă de căpușe, demodicoza sunt doar o mică parte a bolilor care se pot dezvolta la om din cauza paraziților „canini” ai pielii.

Puricii

Suge de sânge maro închis care pot fi văzute cu ochiul liber pe pielea unui animal. Dar nu credeți că sunt ușor de observat. Paraziții sunt foarte agili și este extrem de rar ca un număr mare dintre ei să trăiască cu un animal. Au o mare concurență pentru „teritoriu”, așa că pe corpul unui animal de companie este extrem de rar să numeri mai mult de câteva zeci de indivizi. Numai dacă condițiile sunt insalubre și proprietarului nu îi pasă de prietenul său cu patru picioare.

paraziți ai pielii la câini

Atât puricii „câine”, cât și „omul” și „pisica” pot trăi pe un câine în același timp. Insectele sunt extrem de săritoare. Un salt în înălțime poate atinge cu ușurință trei zeci de centimetri. Și lungimea este aproximativ aceeași. Pentru un dăunător atât de mic (de la unu la patru mm lungime), aceasta este o distanță uriașă.

Vătămarea puricilor nu constă doar în mușcături, ci și în faptul că câinele se rănește singur, încercând să elimine fraierul cu mușcături sau zgârieturi. Drept urmare, pielea este zgâriată, mușcăturile câinilor și puricii. Totul devine inflamat, mâncărime, umflat. Un câine se poate infecta dintr-un purice cu același tifus numai dacă mușcă și înghite parazitul.

Depune ouă în afara corpului animalului, undeva într-un loc întunecat și răcoros (gol în podea, subsol, colțuri întunecate). Dacă observați câteva animale mici insecte albe mobile pe animal, atunci acestea sunt cel mai probabil păduchi sau păduchi.

Puricii la câini

Păduchii

Acești paraziți cutanati la câini sunt, de asemenea, sucitori de sânge și, la fel ca puricii, sunt vizibili cu ochiul liber. Abia acum păduchii sunt aproape transparenți. Și „copiii” lor sunt scoși pe animalul însuși sau, mai bine zis, cu ajutorul lipiciului special, nits sunt atașate la o anumită distanță de rădăcina părului. Mulți oameni cred din greșeală că câinele are mătreață și încep să spele intens animalele de companie, să le pieptene. Dar nimic nu ajută. Și apoi încep să-i hrănească cu vitamine, citesc sfaturile de pe forumuri că este o alergie (la produse cosmetice, alimente, medicamente etc.) și tratează animalul de companie pentru alergii. Din nou, fără rezultate.

Ce trebuia făcut? Așa este, mergeți imediat la medicul veterinar, care va spune imediat că câinele are sifunculatoză. Și el va scrie cum să se spele, cum să proceseze, cum să se pieptene. Este imperativ să dezinfectați camera și lucrurile, este mai ușor să scăpați imediat de unele lucruri, înlocuindu-le cu altele noi, neinfectate.

Pe lângă „mătreață” câinele are anemie, epuizare, mâncărime, dermatită, eczeme.

Păduchii la câini

Acarienii

Spre deosebire de purici, un animal se poate infecta chiar și după ce căpușa a supt. Acest parazit cutanat „injectează” agenții patogeni ai bolii în sângele câinelui cu saliva acestuia (cele mai frecvente babezii sunt agenții patogeni ai piroplasmozei). În plus, căpușa este foarte mică și agilă când îi este foame. Dar, pe măsură ce se satură, crește de zece ori în dimensiune. Și aici mulți fac o greșeală - scot căpușa aspirată cu pensete sau degete, o ung cu cremă sau ulei, sperând că fălcile se vor deschide. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, fălcile, dimpotrivă, sunt și mai închise. Și nu veți putea extrage parazitul pe cont propriu fără o intervenție chirurgicală..

Este o greșeală să crezi că o căpușă nu te poate aștepta decât în ​​pădure. Doar tufișurile joase sunt un loc preferat pentru o „ambuscadă”. Aceste suge de sânge și iarbă nu sunt neglijate. Nu uita de vânt. Aceeași căpușă ar putea sta pe o lamă uscată de iarbă, pe o frunză, să se târască pe o bucată de hârtie. Vântul a suflat și a adus insecta într-un loc unde nu erau tufișuri.

Acarianul pielii la câini

Acarienii se pot așeza nu numai pe suprafața pielii, ci și în interiorul acesteia, provocând scabie (râie sarcoptică, demodicoză). Pericolul este că aceste boli sunt transmise oamenilor și nu este întotdeauna ușor să scăpați complet de agentul patogen. Este deosebit de dificil să scapi de Demodex. Acest acarian este foarte tenace, provoacă nu numai mâncărime severă, ci și căderea părului, dermatită. Leziunile cutanate cresc foarte repede. Tratamentul este costisitor și consumă mult timp. Și gulerele sau picăturile sunt neputincioase aici.

Acarianul scabiei

Scabia roșie la câini, numită și scabie foliculară, este una dintre cele mai frecvente boli cauzate de paraziții pielii la câini. Agentul cauzal al bolii este acarianul scabiei - o insectă mică care se ascunde în foliculii de păr ai pielii animalului de companie..

Unul dintre primele semne ale unei boli sunt petele ușor roșiatice și chele. Cel mai frecvent loc de localizare primară sunt ochii, coatele. În acest stadiu, câinele nu simte un disconfort semnificativ. Mâncărimea poate să nu fie în principiu. În timp, zona petelor chelie crește. Pielea se transformă de la roșiatic la roșu-arămiu. Prin urmare, boala a fost poreclită - scabie roșie, dar dacă cazul este grav, de fapt, pielea poate fi gri sau albăstruie..

În acest moment, activitatea căpușelor atinge punctul culminant - câinele începe să sufere, mâncărime. Pieptănarea nu face decât să înrăutățească lucrurile. Căpușele continuă să fie active la locul zgârieturilor, infectându-le. Ca urmare, în zona afectată se formează zone ale pielii cu abcese multiple. Acum, pe lângă căpușe, acolo sunt dislocate microorganisme periculoase..

Boala durează încet, poate dura ani de zile. Dacă în această perioadă animalul nu este tratat, atunci cel mai probabil va muri. Deși există și o mulțime de cazuri când câinii au supraviețuit fără nicio interferență exterioară.

În afara corpului gazdei, acarienii mor după 2-3 zile. Prin urmare, nu are sens să vorbim despre metode speciale de dezinfecție a camerei în care a fost ținut animalul bolnav.

Când boala este primară, este destul de dificil să identifici o căpușă. Pentru a face acest lucru, trebuie să contactați o clinică veterinară. Acolo, o răzuire va fi luată de pe pielea animalului de companie și examinată la microscop, dar acest lucru nu oferă încă o garanție de 100% pentru detectarea cu succes a unui parazit al pielii la un câine. Uneori analiza se face de mai multe ori..

Pentru a scăpa de un animal de la un acarian cu mâncărime, au fost dezvoltate multe instrumente:

  • unguente;
  • soluții;
  • suspensii.

Să aruncăm o privire la cele mai populare de pe piață:

  1. Benzil benzoat. Arată ca un unguent. Uneori 10% și 20%.
  2. Spregal. Acest aerosol este singurul produs aprobat pentru utilizarea de către animalele însărcinate..

În plus față de medicamentele de bază, în funcție de situație, medicul veterinar poate prescrie vindecări, sedative.

Cum să știți dacă câinele dvs. are paraziți ai pielii

Majoritatea paraziților sunt greu de observat, dar deșeurile lor vorbesc de la sine. Deși aspectul puricilor este cunoscut de aproape fiecare proprietar al unui prieten cu patru picioare. Cel mai simplu mod de a înțelege că un câine este infectat cu purici este prin comportamentul său. Animalul se scarpină violent și mușcă puricii.

Acarienii nu sunt atât de activi (cu excepția scabiei), dar sunt ușor de detectat. Este suficient să simțiți pielea animalului și să inspectați toate umflăturile și umflăturile suspecte. În plus, este posibil ca animalul de companie să ajute la găsirea parazitului prin zgârierea mușcăturii..

Acum, în ceea ce privește acarianul scabiei și alți paraziți ai pielii, a căror activitate la început nu se manifestă. Cred că ați înțeles deja că contactarea unui medic veterinar în astfel de cazuri este singura modalitate de a afla cauza principală a bolii și de a suprima dezvoltarea paraziților în embrionul câinelui.

Cum să vă protejați câinele împotriva atacurilor de purici și căpușe?

Vă puteți proteja animalul de companie de purici și căpușe cu ajutorul picăturilor și gulerelor speciale. Le puteți cumpăra de la farmacii veterinare sau magazine de animale de companie. Asigurați-vă că studiați compoziția. La urma urmei, unele sunt potrivite numai pentru câinii adulți și sănătoși. Altele pot fi transportate de pui sau femele însărcinate / care alăptează. Dar este totuși cel mai bine să consultați un medic veterinar. El îți va spune care sunt cele mai bune pentru câinele tău..

De asemenea, vă puteți baza pe opiniile altor utilizatori. De exemplu, există recenzii pozitive despre gulerul foresto atât online, cât și în rândul medicilor veterinari. De asemenea, acest guler este recomandat de proprietarii câinilor de vânătoare care, de serviciu, petrec mult timp în pădure. Există, de asemenea, producători similari care furnizează produse de calitate magazinelor de animale de companie, care nu numai că sunt sigure pentru animale, dar și sperie cu adevărat căpușele și puricii..

Cu toate acestea, trebuie înțeles că pentru a „ucide” paraziții pielii la un câine, trebuie folosite șampoane speciale (împotriva puricilor, păduchilor, păduchilor), dar căpușele trebuie îndepărtate în clinică. Mișcare greșită și animalul dvs. de companie va primi un cap de căpușă înfipt în piele. În acest loc, va începe o inflamație gravă, iar această zonă se spulberă adesea. În plus, laboratorul va studia imediat căpușa. Și dacă tolerează Babesium, animalului i se va prescrie imediat un tratament specific care îi va salva viața și îl va lăsa fără complicații.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Paraziți ai pielii la câini