Boli ale plantelor de acvariu și tratamentul acestora

Boli ale plantelor de acvariu și tratamentul acestoraProbleme precum îngălbenirea, ofilirea, ondularea, înflorirea pe frunziș și moartea plantelor de acvariu sunt cunoscute direct de aproape toți acvaristii. Astăzi, în articol, vom afla de ce este bolnavă vegetația din apele de origine, cum să o tratați și cum să preveniți diferite afecțiuni.

Semne de lipsă sau exces de nutrienți

Este foarte important să mențineți echilibrul nutrienților din acvariu, deoarece o deficiență sau, dimpotrivă, o cantitate excesivă de minerale îi pot afecta flora..

Important! Viteza de reacție a plantelor la modificările compoziției chimice a apei poate diferi semnificativ în funcție de tipul lor: unele vor începe să doară după câteva zile, în timp ce altele vor reacționa numai după 1-2 săptămâni.

Acest lucru se poate manifesta în diferite moduri: deteriorarea vegetației poate fi aproape imperceptibilă sau prea evidentă.Semne de lipsă sau exces de nutriențiPropunem să analizăm mai clar modul în care dezechilibrul micro- și macroelementelor poate afecta vegetația din acvariu..

Creștere stopată

Lipsa de azot poate provoca creșterea scăzută a plantelor. Deficitul de azot duce la îngălbenirea frunzelor și a venelor de pe acesta. Situația poate fi îmbunătățită prin scăderea temperaturii apei din acvariu și adăugarea de azot la acesta: 10 mg pentru fiecare litru de apă o dată pe săptămână.

Verifică o listă cu cele mai bune plante de acvariu, mai ales cu: rotara mkrandra, pennywort, echinodorus, pogostemon caracatiță, Helfer, erectus, Hemianthus Cuba, sagittariya, marsilia, mușchi javanez, cryptocoryne și hemiantus.

Cloroza frunzelor

Din cauza lipsei de fier, plantele de acvariu pot suferi de cloroză: creșterea lor încetinește, frunzele devin ușoare, se buclează și apoi mor complet.

Pentru o creștere favorabilă și o activitate vitală a florei, nivelul fierului ar trebui să fie în intervalul 0,1-0,2 ml per litru de apă.

Este destul de simplu să creșteți nivelul de fier - pentru aceasta puteți achiziționa îngrășăminte speciale sau puteți utiliza sulfat de cupru (1 mg la 10 litri de apă). Dacă cloroza este cauzată de un exces de fier, care poate fi detectat ca urmare a testului, atunci o schimbare a apei trebuie efectuată cu 50%.Cloroza frunzelorCloroza Amazonului Cloroza se poate manifesta pe frunziș și din cauza lipsei de potasiu - pentru a-și normaliza nivelul, acest element trebuie adăugat în apă cu o rată de 10 mg de potasiu pe 1 litru de lichid.

Deficitul de mangan duce, de asemenea, la clorozarea frunzelor, în special pentru lăstarii tineri: acestea sunt mai întâi acoperite cu pete, în principal la baza plăcii frunzelor dintre vene și, ulterior, se sting. O cantitate insuficientă de bor poate duce, de asemenea, la o boală similară..

Important! Pentru a măsura nivelul de fier din apa din acvariu, puteți achiziționa un test special la magazinul de animale de companie. Faptul este că o supraabundență a unui oligoelement provoacă aceleași consecințe negative ca și deficiența acestuia..

Întunecarea severă și curbarea frunzelor tinere și a lăstarilor

Astfel de simptome indică lipsa fosforului și necesită o corectare imediată a nivelului acestei substanțe în apă prin adăugarea a 10 mg pe 1 litru de lichid o dată la 7 zile..

Cu o lipsă mare de fluor, pe frunze apar pete maronii sau roșii, care ulterior se transformă în găuri, astfel încât situația nu ar trebui să înceapă și, la prima suspiciune de lipsă a unui element, nivelul acestuia ar trebui verificat și corecțiile adecvate trebuie făcute.

Pete ușoare pe frunze

Unul dintre cele mai importante elemente pentru viața sănătoasă a plantelor dintr-un acvariu este magneziul. Lipsa acestuia poate duce la apariția unor pete ușoare (albicioase sau galbene deschis) între vene pe plăcile frunzelor..

Frunzele inferioare ale plantei suferă mai întâi și apoi, dacă afecțiunea nu este tratată, ajunge la cele superioare. Frunzele sunt îndoite în jurul marginilor și nu arată estetic.Întunecarea severă și curbarea frunzelor tinere și a lăstarilorPentru a vindeca vegetația, magneziul este adăugat în acvariu cu o rată de 5 mg pe 1 litru de apă, procedura se repetă la fiecare 7 zile până când simptomele dispar complet. Acest lucru poate dura de la 1 la 2 luni..

Știați? O tendință la modă este prezența în interiorul acvariilor fără pești, acestea fiind numite și „olandeze”. Corpurile de apă de acasă sunt locuite exclusiv de vegetație, jucându-se cu forme, dimensiuni și culori.

Petite pete deschise și maronii pe frunze

Petele deschise și maronii de pe frunzele plantelor indică o lipsă de mangan - acest nutrient este responsabil pentru absorbția fierului de către plante. Prin urmare, lipsa de mangan din punct de vedere al simptomelor este foarte asemănătoare cu lipsa de fier..Petite pete deschise și maronii pe frunze

Frunze îngălbenite răsucite, cu margini curbate în sus

Dacă cantitatea de calciu din apa din acvariu este insuficientă, marginile frunzelor încep să se onduleze, iar placa frunzelor devine galbenă. Pentru a restabili nivelul de calciu, este necesar să îl adăugați în apă cu o rată de 10 mg pe litru de apă..

Citește și cum să te ocupi de diatomee și Algă verde-albăstruie, și, de asemenea, ce fel de pește Alge siameze.

Culoare verde pal sau frunze galbene cu pete albe

Lipsa fierului provoacă albirea și îngălbenirea frunzelor, iar pe acesta pot apărea și zone albe. Lipsa poate fi completată cu ușurință prin adăugarea a 0,1 mg de fier pe 1 litru de apă de 2-3 ori pe lună.

Calcar pe frunze

Acest simptom apare ca urmare a lipsei de dioxid de carbon, care poate fi rezultatul unui raport incorect de pești și plante din acvariu..Calcar pe frunzeExistă două modalități de a remedia situația: adăugați încă 1-2 pești sau adăugați un pahar de apă spumantă în acvariu.

Blanching pe toată lama frunzei

Dacă nu există suficient cupru în acvariu, atunci plăcile frunzelor devin palide, plantele cu tulpini lungi încep să se înfunde, iar punctele de creștere se sting. Nivelul de cupru din apa din acvariu poate fi crescut prin adăugarea a 0,05 mg de substanță pe litru de 2-3 ori pe lună.

Important! Este necesar să se ia în considerare raportul dintre numărul de pești și plante, precum și corespondența dimensiunilor acestora la înființarea unui acvariu. Lipsa plantărilor, precum excesul lor, poate provoca boli și disconfort locuitorilor săi..

Boli asociate cu apariția algelor

Deși algele pot avea un aspect destul de atractiv, aspectul lor în acvariu echivalează cu un dezastru. Aceste plante inferioare se reproduc cu spori, care se găsesc în stomacul peștilor, hrana vie, pe vegetație nouă și, de asemenea, intră în corpul de apă de acasă cu praf..

Sunt considerați oaspeți nedoriti datorită faptului că cresc cu viteza fulgerului și extrag toate substanțele nutritive din apa din acvariu, creând astfel condiții nefavorabile pentru ceilalți locuitori, de exemplu, plantele încep imediat să doară din cauza lipsei de micro și macroelemente.

Alge barbă neagră

Cel mai adesea, acvaristii se confruntă cu dăunători algali precum barba Neagra. Părul negru crește rapid pe pereții și vegetația acvariului, încetinind creșterea lor.Alge barbă neagrăExistă mai multe modalități de a face față unui dăunător, în funcție de neglijarea situației. O perie rigidă este utilizată pentru curățarea pereților acvariului, iar plantele plutitoare afectate se recomandă să fie plasate într-o soluție de peroxid de hidrogen, preparată cu o viteză de 1 ml de substanță pe 1 litru de apă..

Ar trebui să puneți peștele la dietă, este indicat să le dați mâncare vie o dată la 2 zile. La fiecare 3 zile, trebuie să înlocuiți 30% din apa din rezervor cu proaspătă.

Deoarece peștele viu este adesea dat rotifer, gammarus, ciclop, dafnie sau praf viu din ciliate.

În cazurile în care acțiunile de mai sus nu dau rezultate, se recomandă achiziționarea de preparate speciale pentru combaterea algelor în magazinul pentru animale de companie și utilizarea acestora conform instrucțiunilor..

Alge roșii purpurii

Astfel de alge sunt periculoase deoarece se înmulțesc foarte repede și umple întreg spațiul. Smocuri mici sau fire de păr roșii individuale cresc de-a lungul pereților acvariului, pe vegetație, sol și roci.Alge roșii purpuriiAcești paraziți apar cel mai adesea în acvariile reci și, pentru a le combate, este necesar să aveți mai multe animale de companie erbivore, de exemplu, somn sau ancistrus.

De asemenea, se recomandă reducerea iluminatului și efectuarea schimbărilor de apă de mai multe ori pe săptămână cu 20%.

Algă verde-albăstruie

Primele simptome ale unor astfel de paraziți sunt pete verzi închise pe frunzele plantelor, solul și pereții acvariului, care ulterior devin o crustă densă..

Algele albastre-verzi interferează cu creșterea normală a plantelor și, în situații deosebit de neglijate, duc la moartea lor.

Cel mai adesea, dăunătorul apare în apă necontenită datorită unei cantități mari de lumină, aerare slabă, temperatură prea ridicată sau este introdus cu hrană vie..Algă verde-albăstruiePentru a combate algele albastru-verzi, asigurați-vă că curățați acvariul, creșteți aerarea și reduceți iluminarea.

De asemenea, se recomandă așezarea mai multor pești în rezervor care se hrănesc cu vegetație. În situații deosebit de neglijate, se folosește penicilina.

Știați? Un acvariu cilindric original a fost construit la Berlin. Înălțimea sa este de 25 m, iar greutatea sa este de aproximativ 2000 de tone și poate fi văzută din interior..

Afide

O altă problemă cu care se confruntă acvaristii este afidele de pe plantele plutitoare care se hrănesc cu seva, încetinesc creșterea și pot duce la moarte. Un dăunător apare cu iluminare organizată necorespunzător, plantații îngroșate, precum și cu o lipsă de dioxid de carbon.

Pentru a scăpa de afide, plantele infectate trebuie să fie transferate într-un alt recipient pentru carantină. Este foarte important ca nava să fie la umbră, deoarece de cele mai multe ori lipsa de iluminare și umiditatea ridicată sunt destul de suficiente pentru a scăpa de dăunător.AfidePentru a accelera procesul, puteți pulveriza plantele cu o soluție de sulfat de cupru (1 g), săpun (20 g) și apă (1 L).

Acum știți că un dezechilibru al nutrienților, iluminarea necorespunzătoare, plantarea îngroșată, aerarea și filtrarea slabă pot duce la boli ale vegetației. Îngrijirea adecvată a acvariului, schimbarea în timp util a apei și hrănirea sunt cele mai bune măsuri preventive pentru a preveni apariția unor afecțiuni și dăunători..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale plantelor de acvariu și tratamentul acestora