De ce apa din acvariu devine verde: cauze și măsuri preventive

Motivul pentru care apa din acvariu capătă o nuanță verzuie este reproducerea algelor unicelulare datorită hrănirii necorespunzătoare a locuitorilor din rezervorul casnic și a erorilor de întreținere a acestora. Peștii pot trăi în apă verde pentru o perioadă de timp, dar în timp, astfel de condiții devin distructive pentru ei. În plus, culoarea mlaștinii strică semnificativ aspectul estetic al acvariului..

1 Motive

Dacă apa din acvariu devine verde, atunci unul dintre cele mai frecvente motive pentru aceasta este reproducerea verde euglena. Acesta este un tip de alge unicelulare care trăiește în multe acvarii și face parte integrantă din lanțul alimentar acvatic..

În mod normal, numărul acestor microorganisme ar trebui menținut la un nivel constant și moderat, dar în anumite condiții începe reproducerea lor activă, ca urmare a căreia apa capătă o nuanță verzui..

Factorii adversi care provoacă ecologizare includ:

 1. 1. Excesul de materie organică din apă, cum ar fi rămășițele locuitorilor decedați.
 2. 2. Iluminare excesivă (lumina directă a soarelui sau creșterea luminii naturale până la 12-14 ore).
 3. 3. Temperatura ridicată.
 4. 4. Filtrare și resturi insuficiente atunci când algele și alte impurități nu sunt îndepărtate la timp și se acumulează în acvariu.
 5. 5. Aerare insuficientă, adică o scădere a nivelului de oxigen din apă din cauza defecțiunilor, defectării sau lipsei unui compresor.
 6. 6. Hrănirea excesivă a peștilor și a altor locuitori ai acvariului (reziduurile de alimente se așează la fund și putrezesc, și din această cauză apa devine tulbure și verde).
 7. 7. Un număr mare de plante plantate în solul acvariului care încalcă mediul natural și echilibrul materiei organice.

2 Ce să faci?

Dacă apa din acvariu înflorește, atunci ar trebui să începeți să vă luptați cu această problemă cât mai curând posibil. În caz contrar, un astfel de proces poate duce la consecințe triste. În primul rând, multiplicarea activă a algelor unicelulare poate pătrunde în branhiile locuitorilor acvariului, le poate înfunda și poate perturba respirația, provocând moartea ulterioară. În al doilea rând, într-un mediu tulbure, peștii se simt extrem de incomod: se comportă lent, nu se pot reproduce și mănâncă normal..

Este foarte posibil să eliminați nuanța verde a apei, deși cu cât începeți mai târziu să faceți acest lucru, cu atât vor fi mai mari riscurile de re-ecologizare, deoarece nu este atât de ușor să reduceți cantitatea de verde euglena. Dar dacă începeți să acționați în timp util și să utilizați metode eficiente, atunci situația poate fi schimbată.

2.1 Curățarea naturală

Eliminați nuanța verde prin metode naturale, restabilind echilibrul mediului acvatic.

Prima modalitate este de a plasa locuințe care mănâncă alge în acvariu. Acestea pot fi creveți de apă dulce, crustacee daphnia, platylia, somn, melci sau broască țestoasă. Dar atunci când adăugați astfel de „vecini” la pește, trebuie să țineți cont de obiceiurile alimentare ale acestora din urmă, astfel încât să nu mănânce imediat noii locuitori.

Crustacee Daphnia

A doua metodă este utilizarea plantelor care se caracterizează printr-o creștere accelerată și absorb excesul de azot (acesta este componentul care declanșează procesele de înflorire a apei). Puteți planta hornwort, pemphigus în solul acvariului. Dar înainte de plantare, se recomandă îndepărtarea humusului de pe fund și înlocuirea a jumătate din apă.

Hornwort

De asemenea, pentru curățarea naturală, puteți crea condiții în acvariu în care euglena verde nu se poate înmulți într-un ritm rapid și începe să moară. Pentru a face acest lucru, trebuie să reduceți temperatura la valorile minime admise (pentru diferiți pești vor diferi) și să faceți iluminarea moderată dacă este excesivă.

2.2 Curățarea chimică

Dacă acvariul înflorește fără alge și plante, atunci agenții chimici pot fi folosiți pentru a normaliza compoziția și nuanța apei..

 1. 1. Adăugați cărbune activ în granule la filtru, ceea ce va face curățarea mai eficientă și va reține algele unicelulare, împiedicându-le să se întoarcă în acvariu. În acest caz, filtrul în sine trebuie curățat de două ori pe săptămână până când situația este complet normalizată..
 2. 2. Utilizați antibiotice, cum ar fi streptomicina sau penicilina, pentru a ucide microorganismele și a purifica apa. Medicamentul trebuie zdrobit și dizolvat într-un volum de 3 mg într-un litru de apă, iar apoi această soluție trebuie introdusă printr-un filtru. Pentru locuitorii acvariului și a plantelor, un astfel de remediu este sigur, dar pentru euglena verde este distructiv.
 3. 3. Aplicați coagulanți utilizați pentru filtrarea apei potabile, care ajută la curățarea eficientă și la acvariu. Potrivit înseamnă „zambilă” sau alta cu proprietăți identice.

Poza 4

Bine de știut: puteți utiliza și metode tradiționale, de exemplu, acidul boric. O soluție de 3% se adaugă în acvariu într-un raport de 1-2 ml pe litru de apă.

2.3 Curățarea mecanică

De asemenea, puteți scăpa de înverzirea lichidului din acvariu mecanic, ceea ce vă permite să purificați complet apa și să eliminați microorganismele care cauzează înflorirea din ea..

Există mai multe moduri:

 1. 1. Sterilizator cu ultraviolete. Neutralizează algele unicelulare și inhibă reproducerea lor datorită expunerii la radiații ultraviolete.
 2. 2. Înlocuirea cartușelor de filtrare pentru altele cu găuri mai mici și, în consecință, reținând mai multe impurități conținute în apă.

În caz de tulbure și ecologizare, poate fi utilizat un filtru eficient de diatomee, care are o structură care permite prinderea chiar și a elementelor microscopice, inclusiv a algelor unicelulare.

3 Unde se pune peștele în timpul curățării?

Dacă apa devine verde foarte repede și se decide curățarea acesteia, atunci peștii trebuie scoși din acvariu folosind o plasă. Toți locuitorii trebuie transferați într-un alt recipient curat umplut cu apă adecvată având aproximativ aceeași compoziție ca și cea precedentă (în afara perioadei de înflorire).

Dacă ecologizarea este semnificativă, atunci apa poate fi complet reînnoită. După ce îl înlocuiți, schimbați și solul, deoarece este probabil și infectat și va fi extrem de dificil să îl curățați. Este recomandabil să tratați imediat noul substrat de la paraziți pentru a evita consecințele neplăcute. Toate plantele sunt, de asemenea, mutate în recipiente temporare, în care se adaugă albastru de metilen - 0,15 g la 10 litri.

Decorațiunile și obiectele decorative care se aflau în acvariu trebuie sterilizate sau umezite cu apă clocotită. Spălați bine recipientul în sine cu apă fierbinte, tratați paharul cu sodă și lăsați-l o zi, apoi spălați-l din nou. După astfel de acțiuni, puteți pune pământ cu plante în acvariu, turnați apă și începeți peștele.

4 Măsuri preventive

Pentru ca apa din acvariu să nu devină verde, trebuie să urmați o serie de măsuri preventive:

 1. 1. Mutați acvariul într-o zonă umbrită care nu este expusă la lumina directă a soarelui. Dar nici el nu ar trebui să fie într-un loc prea întunecat..
 2. 2. Dacă se utilizează iluminatul artificial, atunci nu uitați să-l opriți noaptea și să nu măriți durata orelor de zi: nu ar trebui să depășească 10-11 ore.
 3. 3. Monitorizați constant acvariul și efectuați întreținerea regulată a acestuia, care include aerarea și filtrarea apei, precum și curățarea pereților și a solului.
 4. 4. Dacă este necesar, înlocuiți periodic o parte din apă.
 5. 5. Controlați cantitatea de alimente din pește și nu o creșteți.
 6. 6. Scoateți din timp viața acvatică moartă.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce apa din acvariu devine verde: cauze și măsuri preventive