Boli ale ochilor la câini

Bolile ochilor la un câine sunt foarte diverse. Aceasta este conjunctivita (cea mai frecventă afecțiune la animalele de companie), cheratita, glaucomul, cataracta, blefarita și multe altele. Vom vorbi despre tot mai detaliat în acest articol..

Conjunctivită

Aceasta este o inflamație a membranei care „învelește” ochiul. Există conjunctivite infecțioase și neinfecțioase. În primul caz, inflamația apare din cauza unui virus, bacterie sau ciupercă. Iar conjunctivita la un câine este doar un simptom, unul dintre simptomele care pot „spune” proprietarului că ceva nu este în regulă cu animalul de companie.

Conjunctivita neinfecțioasă, pe de altă parte, se dezvoltă datorită alergiilor, contactului cu ochiul unui solid străin (lână, băț, praf, bob de nisip) sau substanțe chimice (animalul poate avea apoi arsuri la ochi), leziuni ale conjunctivei, hipotermie sau rămânerea animalului într-un curent / vânt puternic.

Conjunctivită catarală încă

Keratita

Aceasta este o inflamație a corneei. Din această cauză, ochiul își pierde luciul. Dacă te uiți la animalul de companie, poți vedea că ochiul este tulbure. Nu obiectivul, ci întregul ochi (corneea). Câinele se teme de lumină.

Cheratita se dezvoltă de obicei datorită conjunctivitei sau blefaritei. Cel mai adesea, aceste boli sunt legate între ele - un fel de trio.

Datorită procesului inflamator, corneea își pierde proprietățile de protecție și permeabilitatea crește. Din această cauză, bacteriile (care sunt suficiente în aer și dacă animalul de companie are deja conjunctivită sau blefarită, atunci țesuturile inflamate sunt destul de strâns în contact) pătrund în ochi, ceea ce poate provoca complicații grave.

Keratita la un câine ciobanesc, cu opacitate corneeană marcată

Blefarită

Aceasta este o inflamație a pielii pleoapelor în sine. De asemenea, poate apărea din diverse motive. Acestea pot include atât infecții, cât și răni (de exemplu, un câine zgâriat cu o labă, o ramură, a dat peste un obiect dur), mușcături de insecte și arsuri (chimice, termice, în unele rase și solare), și chiar paraziți (demodicoză).

Dacă boala nu este diagnosticată la timp și nu se începe terapia, procesul inflamator va merge la cornee, conjunctivă. Și acolo întregul ochi poate fi „acoperit”.

Pot exista cruste, ulcere, abcese pe pleoape. Lana cade. Animalul este îngrijorat, caută să zgârie pleoapa. Dacă există umflături severe, atunci pleoapa se poate întoarce spre exterior sau, invers, se poate întoarce spre interior. Ciliile se vor freca atunci când clipesc împotriva corneei și conjunctivei, ducând din nou la cheratită și conjunctivită.

Glaucom

Aproape toată lumea a auzit de această boală. Dar un proprietar rar al unei mustăți suspectează că un prieten cu patru picioare poate suferi și de presiune intraoculară ridicată. Presiunea poate crește atât constant, cât și periodic, ceea ce complică diagnosticul și alegerea terapiei.

Datorită faptului că presiunea intraoculară crește, organul vederii crește în dimensiune și comprimă nervii. Din acest motiv, câinele are o pierdere a vederii (completă sau parțială).

Doare câinele. Dar nu se poate plânge de asta. Se poate ghici doar că animalul de companie este rău. Dar dacă te uiți atent, poți vedea că ambii ochi (sau unul) sunt măriți, densi, lacrimile curg. Pupila își schimbă forma.

Adenomul secolului III

Într-un alt mod, această boală a ochilor la câini se numește prolaps al secolului al III-lea, sau ochi de cireșe. În esență, al treilea adenom al pleoapelor unui câine este o glandă lacrimală mărită. Apariția patologiei se datorează caracteristicilor structurale ale țesutului subcutanat și ale țesutului conjunctiv. Rasele cele mai susceptibile la boli includ:

 • Mari Danezi;
 • chow-chow;
 • mastino napoletano;
 • buldogi englezi.

Îndepărtarea celui de-al treilea adenom al pleoapelor la câini este adesea singura modalitate de a restabili funcția normală a glandei. Operația se efectuează sub anestezie generală, astfel încât această boală oculară poate fi efectuată la orice câine, indiferent de vârsta animalului de companie..

Blefarospasm la câini

Din păcate, blefarospasmul este o boală oculară neplăcută și frecventă la un câine. Succesul și rapiditatea tratamentului bolii depind în mare măsură de proprietarul animalului, cu cât proprietarul descoperă mai repede simptomele de blefarospasm și merge cu animalul la clinică, cu atât mai bine. Principalele semne care indică prezența acestei boli oculare la un câine sunt următoarele:

 • durere la atingere;
 • clipire frecventă;
 • inflamația pleoapelor;
 • fotofobie.

Printre altele, procesul inflamator poate fi însoțit de eliberarea exsudatului purulent din ochi și căderea părului în zona zonei afectate..

Cataractă

Mulți cred că aceasta este o boală a animalelor mai în vârstă. Cu toate acestea, mustața tânără suferă și de opacitate a lentilelor. Poate fi complet și parțial. Uneori, supus tratamentului medicamentos (picăturile îmbunătățesc transparența), câinele vede mai bine.

Dacă cataracta se umflă (etiologie toxică), atunci nu numai lentila devine tulbure, ci și țesuturile cresc în volum, ceea ce duce la o creștere a presiunii intraoculare. Dacă nu începeți terapia și nu ajutați animalul, atunci poate exista o ruptură a globului ocular..

Începutul secolului

Pleoapa poate fi rulată înăuntru și în afară. În plus, un volvulus al celei de-a treia pleoape este adesea înregistrat (acesta este un țesut roz în colțul interior al ochiului).

Inversiunea este mai puțin periculoasă decât inversarea. Într-adevăr, cu acestea din urmă, genele se freacă de cornee și conjunctivă, ducând la procese inflamatorii în ochi. Niciun medicament nu va ajuta. Doar chirurgie!

Există o predispoziție pentru rase: teckeli, câini, câțiva spaniel, St. Bernards, mastiff, newfishes și altele. Acești bărbați frumoși sunt mai predispuși decât alți câini să sufere de eversiune sau volvulus..

Panoftalmit

Inflamația întregului glob ocular. Are dimensiuni mărite, iese dincolo de orbită. Extrem de dureros. Poate fi confundat cu glaucom, deci trebuie să solicitați ajutor de la un medic veterinar cât mai curând posibil.

Simptome

Nu vă auto-medicați

Deși există multe boli, există simptome generale care nu vor trece neobservate.

 • Lachrymation. Nu întotdeauna din ambii ochi, poate curge și din unul.
 • Descărcare din ochi. Este posibil să existe deja descărcare netransparentă, aspectul puroiului nu este exclus (poate curge afară sau pot exista cruste uscate care interferează cu deschiderea ochilor).
 • Roşeaţă. Conjunctiva poate deveni roșie, vasele pot exploda.
 • Umflătură. Pleoapele se pot umfla.
 • Corneea înnorată. Simte că e dură.
 • Fotofobie.

Animalul nu își poate deschide singur ochii din cauza edemului conjunctival sever

Tratament

Nu există un regim de tratament unic. Pentru fiecare boală a ochilor, câinele are propria sa schemă terapeutică. Într-un caz, clătirea și picăturile vor ajuta, în celălalt, sunt necesare injecții intramusculare de antibiotice și vitamine. Cu al treilea, este necesară intervenția chirurgicală..

Nu încercați să diagnosticați singur boala. Într-adevăr, pentru tratamentul corect este necesar să se găsească motivele care au condus la dezvoltarea bolilor oculare la câine. Doar găsind cauza și eliminând-o complet, se poate spera la un rezultat favorabil al bolii..

Amintiți-vă că fiecare zi (și uneori o oră) contează. Dacă vizita este întârziată, animalul își poate pierde vederea pentru totdeauna..

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale ochilor la câini