Iepuri decorativi domestici: întreținere și îngrijire

Iepuri decorativi - întreținere și îngrijireIepurii decorativi domestici nu sunt doar prieteni drăguți cu patru picioare, ci și o mare oportunitate de a câștiga bani. Pentru a face acest lucru, trebuie să decideți rasa iepurilor și să alegeți copiii potriviți într-un magazin de animale de companie sau de la un crescător. Dar cum să ai grijă de astfel de animale de companie? De ce ai nevoie pentru a le crește? Acest lucru va fi discutat în detaliu mai jos..

Cum să alegeți iepuri decorativi pentru reproducere ulterioară

Există mai multe reguli de bază pentru alegerea unui iepure sănătos pentru reproducere ulterioară. La ce trebuie să fii atent:

 • vârsta bebelușului, care trebuie să fie de cel puțin 1,5 luni;
 • copil pufos ar trebui să fie vesel, curios și bine hrănit;
 • blană de iepure ar trebui să fie plat, neted și strălucitor;
 • pe pielea animalelor nu trebuie să existe daune, zgârieturi, umflături și pustule.

Toți iepurii decorativi se simt minunat în condițiile de acasă. Astăzi există mai multe rase ale acestor animale de companie adorabile, dar mulți crescători de iepuri începători preferă să aibă animale de companie cu părul scurt, deoarece îngrijirea acestor animale de companie este mult mai ușoară. În general, aceste animale de companie sunt foarte confortabile din punct de vedere al conținutului, deoarece nu vor trebui să fie plimbați, nu strică mobilierul, nu emit sunete străine și este, de asemenea, foarte plăcut să le țineți în brațe. Un astfel de animal de companie trăiește suficient de mult, aproximativ 12 ani.

Rase de iepuri decorativi

Cea mai populară rasă de iepuri decorativi domestici este „berbecul cu urechi”. Animalele au primit acest nume datorită urechilor lor lungi. Dar, în afară de el, există și alte tipuri:

 • Iepure pitic acasă - animale neobișnuitepiticii pădurii cu părul scurt - astfel de iepuri au o haină scurtă, strălucitoare și urechi mici;
 • rasa "Rex" - blana acestor animale are o textură de pluș;
 • "Berbeci cu urechi" - au fost deja menționați mai sus, acești iepuri au urechi lungi atârnate și au, de asemenea, o dispoziție foarte calmă;
 • iepure angora - acest animal de companie are o haină destul de lungă, ajungând la 20 cm lungime (grija pentru aceasta ar trebui să fie constantă și foarte atentă);
 • hermelin - aceste animale de companie au o haină de blană foarte densă și groasă, așa că va fi inconfortabil să trăiești acolo unde clima este predominant fierbinte. În plus, femelele acestor iepuri se disting printr-un caracter foarte obstinat, iar masculii sunt leneși. Pentru crescătorii de iepuri începători, această rasă nu este cea mai bună alegere..

Păstrarea iepurilor decorative acasă: sfaturi pentru începători

Toți iepurii decorativi, indiferent de rasa și caracterul lor, necesită o îngrijire foarte atentă, deci nu puteți face fără anumite cunoștințe. Crescătorii de iepuri cu experiență recomandă, în general, că primul lucru de făcut este să achiziționezi o cușcă și toate accesoriile și atributele necesare și numai atunci animalele în sine. De asemenea, va trebui să aveți grijă de o temperatură confortabilă în casă în prealabil, deoarece aceste animale pufoase sunt foarte sensibile la căldură, temperaturi sub zero și umiditate ridicată. Iepurii domestici nu tolerează deloc curenții de aer și substanțele corozive din aer..

Cea mai potrivită temperatură pentru aceste animale de companie este cuprinsă între 18 și 20 de grade. Umiditatea aerului nu trebuie să depășească 50%.

Pe vreme caldă, puteți șterge urechile de iepure cu o cârpă înmuiată în apă rece. Faptul este că urechile acestor animale sunt organul schimbului de căldură, pe care se află coroanele. Cu ajutorul urechilor iepurașul se poate răci sau încălzi independent, sprijinindu-le de anumite obiecte.

Toți iepurii decorativi sunt animale foarte, foarte fragile. Au o coloană vertebrală foarte slabă și oase fragile, deci trebuie manipulate foarte atent și ferm, deoarece dacă iepurașul cade din mâini, poate fi rănit foarte grav și chiar poate muri.

Iepure pitic Angora - fotografie de rasăToți iepurii trebuie păstrați numai în cuști. Contactul cu alte animale de companie este contraindicat pentru acestea. În primul rând, o astfel de comunicare este stresul în sine. În al doilea rând, pisicile sau câinii vor încerca să se joace cu iepurași de casă și există o mare probabilitate de rănire..

În niciun caz, aceste animale nu trebuie aduse familiilor cu copii mici. Mulți părinți neglijenți de multe ori nu explică copiilor regulile de comunicare cu animalele mici, iar copiii, la rândul lor, tot timpul încearcă să apuce iepurașul de urechi, de haina de blană și de labe. Astfel, animalul sărac începe să experimenteze stres sever, care poate duce la boli sau chiar la moarte..

După cum a devenit deja clar, toți iepurii sunt creaturi foarte delicate și sensibile, deci celulele lor nu ar trebui să stea în curenți și în lumina directă a soarelui: aceste animale se pot îmbolnăvi cu ușurință de curenți, dar pot muri din cauza înfundării. Toate echipamentele (creșă, tavă, alimentator și băutură) trebuie să fie foarte bine securizate, deoarece iepurașul se poate juca periodic cu ele și le poate arunca în cușcă, ceea ce nu este de dorit, deoarece așternutul iepurelui trebuie să fie întotdeauna uscat.

Apropo, despre așternut: ar trebui să fie fie paie, fie rumeguș. De trei ori pe săptămână, cel puțin este necesar să schimbați așternutul, altfel, din cauza umezelii în cușcă, animalul poate suferi un fel de boală de stomac.

Mulți, necunoscând detaliile despre întreținerea și îngrijirea iepurilor decorative, vorbesc despre un miros neplăcut emanat de aceste animale. Dar crescători cu experiență în grabă să risipească aceste speculații: astfel de animale nu au deloc miros, dacă le îngrijești corespunzător. Curățarea regulată a cuștii și îngrijirea animalului în sine vor asigura că întreaga casă este curată, fără mirosuri străine..

Mai multe despre conținut

Deci, s-a spus deja că cușca animalului ar trebui să fie într-un loc uscat, departe de curenți și lumina soarelui, iar rumegușul sau fânul ar trebui să servească drept așternut. Acum merită să înțelegeți totul în detaliu:

 • grosimea așternutului ar trebui să aibă aproximativ 3-5 cm;
 • alimentator nu ar trebui să fie foarte ușor, ceramica este cea mai potrivită (atunci iepurele este puțin probabil să o poată întoarce cu ușurință);
 • recomandat băutor instalați una automată, astfel încât să aibă întotdeauna acces la apă proaspătă și curată;
 • Durata de viață a iepurelui acasăiepurii nu au nevoie pentru plimbări în aer curat, dar pe vreme bună și uscată, uneori pot fi scoase pe iarbă, folosind o lesă specială;
 • dacă animalul merge în jurul apartamentului sau casei, toate ferestrele și ușile ar trebui închise pentru a preveni curenții. De asemenea, procesul trebuie monitorizat cu atenție pentru a preveni posibile vătămări;
 • pentru toți iepurii decorativi aveți nevoie de o perie specială pentru pieptene, astfel încât să puteți zgâria haina de blană a animalului, pe care deseori se încurcă încurcăturile.

Totul despre cuști: cum să alegi, cum să ții animalul în ea

Merită clarificat imediat că nu este nevoie să cumpărați o cușcă uriașă pentru astfel de animale de companie mici: cea mai potrivită opțiune este o cușcă de 1 m. Dacă iepurele este suficient de mare, puteți achiziționa o cușcă de 1,4 m. Nu este recomandat să cumpărați o casă mai mică, chiar dacă iepurașul este încă foarte mic, pentru că foarte curând va crește, iar într-o cușcă mică va fi foarte inconfortabil. Iepurii sunt foarte mobili, așa că va avea nevoie de cel puțin puțin spațiu pentru a se mișca. O cușcă care este de 4 ori mai mare decât animalul în sine este însăși norma care trebuie respectată.

Fundul cuștii trebuie să fie în mod necesar format dintr-o tavă și un grătar, astfel încât să poată fi curățat cu ușurință.

Dacă animalul este femelă și este planificat ca o astfel de femelă să nască în curând bebeluși, atunci o casă specială poate fi instalată în cușcă, unde își poate ascunde urmașii. Dar aici merită luat în considerare imediat că cușca în sine ar trebui să fie spațioasă. Pentru restul iepurilor, casele sunt opționale, pot fi instalate numai pentru rasele pitice.

Unde să așezi cușca

Iepuri decorativi într-o cușcă - cum să se echipezePrimul lucru pe care trebuie să-l excludeți imediat este amplasarea cuștii lângă baterie sau sub aparatul de aer condiționat. Mulți proprietari fără experiență, ignorând sfaturile crescătorilor, pot decide că sursele de căldură și frig sunt cele mai potrivite locuri pentru animale. Dar uită că tot ceea ce este bun pentru oameni poate fi periculos pentru un animal mic și fragil. Va fi necesar să ne amintim odată pentru totdeauna: supraîncălzirea și hipotermia sunt distructive pentru iepurii decorativi.!

Merită, de asemenea, să țineți animalul de companie blană departe de sursele de zgomot, așa că nu este nevoie să puneți cușca animalului lângă computerul dvs., sperând că va fi convenabil să lucrați astfel și să observați animalul în același timp..

Merită să uităm de locuri atât de populare, cum ar fi coridorul, holul și bucătăria. Din nou, poate fi foarte zgomotos aici și pot exista curenți constanți..

Cel mai bine este să așezați cușca în colțul unei camere liniștite, unde soarele nu strălucește direct prin fereastră, unde nu există curenți sau zgomot. În casele private, proprietarii instalează adesea voliere și magazii speciale, ceea ce este foarte convenabil.

Cum se curăță o cușcă și se scapă de miros

Tava cuștilor trebuie curățată de cel puțin două până la trei ori pe săptămână, iar așternutul trebuie să fie întotdeauna uscat și curat. Din când în când, nu strică spălarea completă a cuștii, folosind dezinfectanți speciali, care trebuie apoi spălați foarte bine. Curățarea coliviei trebuie făcută mai frecvent vara..

Trebuie spus că iepurii decorativi sunt animale foarte curate, deci nu emană niciun miros. Dar un „miros” neplăcut din așternut sau mâncare este destul de posibil..

Doar iepurii maturi sexual miros și nu poți face nimic în acest sens. Scăldatul nu vă va scuti de miros și, dacă deranjează prea mult gospodăria, atunci animalul poate fi sterilizat (dacă nu există un scop pentru reproducerea iepurilor). Puteți steriliza un astfel de animal la o vârstă fragedă..

Hrănirea iepurilor

Dieta principală a acestui animal ar trebui să fie formată din furaje compuse, fân, crenguțe, apă și pietre minerale speciale. Bebelușilor li se va administra 1 lingură de furaj compus pe zi. Iepurii adulți ar trebui să mănânce zilnic 1,5-2 linguri de furaje compuse.

Hrănirea iepurilor - alegerea unei dieteAr trebui să existe mult fân în cușcă; acest lucru trebuie monitorizat în mod constant. Pentru ca iepurele să-și ascuțească dinții, trebuie să i se dea crenguțe de pomi fructiferi, precum și plop, mesteacăn, plop și stejar. Vara, crenguțele pot fi luate din foioase, iar iarna - din conifere..

Magazinele de animale de companie vând creioane speciale și pietre de sare pentru iepuri. Astfel de lucruri trebuie cumpărate periodic, deoarece sunt foarte bogate în minerale..

Tratamentul iepurilor decorativi

Cele mai frecvente boli dintre aceste animale sunt stomatita, coccidioza, pasteureloza, rinita infecțioasă, mixomatoza, stafilococoza. Acest lucru necesită vaccinări regulate, care pot fi făcute de un medic veterinar cu experiență.

Adesea sunt depășite de o tulburare intestinală, de boli ale ochiului și urechilor, unde este nevoie și de sfatul unui medic. Creșterea intensivă a incisivilor poate fi controlată prin hrănirea iepurelui cu crenguțe, așa cum s-a discutat mai sus. Viermii sunt foarte periculoși pentru aceste animale de companie, deoarece iepurele ar putea să moară din cauza lor, deci de 3-4 ori pe an trebuie să-l viermi..

Despre pubertate

Crescătorii de iepuri începători care intenționează să reproducă aceste animale pufoase sunt interesați de întrebarea când animalul poate suporta descendenți. Prin următoarele semne, puteți determina cu ușurință pubertatea unui blană:

 • iepurele este prea activ și suficient de agresiv;
 • încetează să meargă la tavă și își lasă excrementele oriunde dorește;
 • începe să sape podeaua sau fundul cuștii;
 • marchează teritoriul;
 • femela începe să scoată puful de la sine și să-și echipeze un loc pentru descendenți;
 • atât bărbații, cât și femelele încep să-i necăjească pe toți cei din jur, de la restul animalelor de companie până la proprietari.

De îndată ce un animal de companie pufos începe să prezinte astfel de obiceiuri, poate fi „tricotat” pentru a produce descendenți.

Jocuri de iepuri

Este foarte important ca un iepure să aibă divertisment; deoarece jucăriile, un balon, o minge cu un clopot în interior, o cutie cu multe găuri pentru intrare și ieșire, precum și morcovi de lemn, cârpe de in și chiar mâneci din hârtie igienică din carton sunt potrivite pentru el. Jocul pentru aceste animale de companie este o parte importantă a vieții. Dacă privești iepurele de distracție, el va începe să smulgă tapetul din casă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Iepuri decorativi domestici: întreținere și îngrijire