Purice uman: mușcături și opțiuni de eliminare

Mulți oameni știu că puricii mușcă animale. Dar paraziții maronii nu sunt atât de simpli și atacă oamenii. Există o specie separată de insecte care preferă sângele uman.

Aspectul puricului uman, habitatul și semnele mușcăturii

Aceste insecte se sărbătoresc mai ales cu sângele din venele umane. În exterior, nu este posibil să se distingă o insectă parazită umană de altele care trăiesc pe animale. La urma urmei, nu avem o secundă în plus pentru a încerca să examinăm nenorocitul: el sare rapid dintr-un loc în altul și are dimensiuni mici. Numai un entomolog cu microscop poate examina cu atenție un purice uman:

 • culoare de la maro deschis la negru-maro;
 • aripile lipsesc;
 • corpul este turtit, din cauza căruia insecta își face ușor drum prin păr și este dificil de zdrobit;
 • 6 picioare, picioarele din spate sunt mai puternice;
 • cârlige și fire de păr pe corp și picioare;
 • capul este mic;
 • piesa bucală vă permite să mușcați prin piele și să sugeți sânge.

Un corp mare, lung de trei milimetri, distinge puricii umani de alte specii.

Membrele posterioare bine formate ale puricilor sunt folosite pentru sărituri de până la un metru și jumătate..

Purice

Este imposibil să se distingă un parazit uman de un sucitor de sânge animal fără microscop

Paraziții umani nu trăiesc pe corpul uman, ci îl folosesc ca obiect de transport și hrană. Mușcăturile semnalează apariția lor în casă, deși este dificil să le recunoști fără echivoc. La urma urmei, puricii sunt universali și se hrănesc cu orice animal cel mai apropiat cu sânge cald. Cele mai indicative simptome ale unei mușcături sunt:

 1. Durere în zona afectată, ca de la o injecție cu o seringă obișnuită.
 2. Senzație de mâncărime severă care atrage instantaneu atenția și face zgârieturile pielii.
 3. Puricii atacă oamenii non-stop, spre deosebire de ploșnițe care se hrănesc noaptea..
 4. Amplasarea mușcăturilor pe corp oferă, de asemenea, un semn al implicării puricilor - majoritatea sunt în zona piciorului sub genunchi, iar distanța dintre ei este de până la 1 cm.
  Mușcăturile de purici pe picioare

  Cel mai adesea, puricii atacă zona piciorului nu mai sus decât genunchiul

 5. La locul mușcăturii de insectă, apare o pată roșie de aproximativ patru sau cinci milimetri sau o formațiune cu un lichid în interior și un punct roșu închis de sânge coapte.
  Mușcătura de purici mărită

  O mică hemoragie subcutanată se formează chiar lângă deschiderea prin care a fost aspirat sângele

Motive pentru apariția paraziților umani

Odată ajunși în locuințe, puricii primesc o doză individuală de sânge, depun ouă și stau mult timp în casă: se înrădăcinează în așternuturi, jucării moi și mobilier, covoare cu grămadă mare, se așează în așternuturi și case pentru animale de companie, tapetează, se ascund în crăpăturile podelei și se urcă în spatele lor plinte. Și în astfel de locuri paraziții artropode se odihnesc după o masă sângeroasă. Principalele cauze și modalități de infestare cu purici:

 1. Praful și murdăria care se formează după o renovare la scară largă a unui apartament.
 2. Mutarea din subsoluri. Căldura și umiditatea din ele garantează o creștere rapidă a numărului de paraziți maro, dispersarea lor în apartamente la etajele inferioare.
 3. Animalele de companie sunt principalii purtători de paraziți umani ai insectelor, deoarece se simt confortabil în blana pisicilor și câinilor. Puricii sar pe animalul de companie în timpul unei plimbări și se strecoară călare în locuință. Pentru a calcula rata de infecție a unui animal, este suficientă observarea obișnuită a comportamentului său. Există paraziți, dacă animalul de companie mănâncă adesea și mestecă blană, nu are nicio dorință de a mânca mâncare gustoasă și somnul este deranjat.
 4. Oameni. Oricine poate aduce o insectă în casă pe lucruri sau pantofi. Cele care suge sânge se reproduc rapid - în jumătate de lună casa va fi plină de paraziți.
 5. Găuri de ventilație. Insectele brune intră în apartament de la vecini, de la mansardă sau subsoluri prin ele.
 6. Încălcarea standardelor sanitare. Puricii sunt tovarăși obișnuiți ai familiilor disfuncționale cu o lipsă absolută de igienă și gunoi într-un apartament murdar. A trăi cu astfel de oameni în cartier nu este sigur..

Video: un medic veterinar vorbește despre purici

Care este pericolul mușcăturilor de paraziți umani

Puricii străpunge zona cea mai delicată a pielii cu aparatul gurii și aspiră sângele din vas. O mușcătură unică nu va face mult rău. Iar atacul periodic al mai multor persoane afectează în mod semnificativ pielea, care mâncărime și mâncărime teribilă. Din aceasta, apar pe ea răni sub formă de pustule, se dezvoltă psihoză și nevralgie. Uneori, o persoană se gândește la purici pe tot corpul său, dar cel mai probabil nu sunt acolo..

Inflamație, mâncărime, roșeață

După o mușcătură de purice umană, se simte o senzație puternică de arsură, apare o pată roșie de până la 7-8 mm. Apoi se dezvoltă edem, rana mâncărime, ceea ce duce la o infecție secundară care intră în ea. Se formează un blister, care se topește după 2-3 ore. Mușcăturile se rezolvă în șapte zile fără complicații.

Cea mai groaznică priveliște sunt copiii mușcați. Pielea lor este delicată și subțire, este mai ușor să muște prin ea, astfel încât paraziții maronii atacă copiii cu vârsta sub 12 ani cu mare entuziasm. Efectele mușcăturilor de purici la copii sunt mai intense decât la adulți. Sistemul lor imunitar nu poate rezista acestei tulpini, motiv pentru care rana devine roșu aprins și este umflată vizibil. Chiar și după câteva zile la copii, puteți observa în continuare urmele rămase de pete roșiatice și o indurație puternică, însoțită de mâncărime..

Mușcăturile de purici pe piciorul unui copil

Mai multe mușcături de purici pe picioarele unui copil sunt mai pronunțate

Pulicoză

Adesea, ca urmare a mușcăturilor de purici, o persoană dezvoltă pulicoză - o afecțiune a pielii între o alergie severă și o reacție simplă la o mușcătură de parazit, adică apare deja o erupție cutanată, dar indicatorii de alergie nu sunt încă respectați. Acest lucru se exprimă în simptome specifice:

 • zona din jurul mușcăturilor este acoperită cu o erupție cutanată;
 • apare inflamația, uneori supurație;
 • există răni mici în gât și gură;
 • ganglionii limfatici sunt măriți;
 • febră, nervozitate apare;
 • somnul se agravează;
 • durere de cap îngrijorată.

Alergie

Enzimele conținute în saliva puricilor sunt toxice, motiv pentru care o reacție alergică este probabilă după ce a fost mușcată de paraziți maronii. Are multe forme. Când este severă, erupția se răspândește pe zone întinse ale pielii, este puternic umflată și mâncărime. Uneori alergia se manifestă sub formă de umflături, iar persoana mușcată se umflă atât de mult încât nu poate face față fără asistență medicală. În cazuri normale, semnalele pentru o astfel de reacție sunt:

 • erupție continuă abundentă pe tot corpul și în zona punctelor de mușcătură;
 • supraexcitație și anxietate;
 • durere de cap;
 • căldură crescută până la 40 de grade;
 • diaree;
 • dificultăți de respirație - un indicator deosebit de grav, care necesită ajutor urgent - apelarea unui medic și administrarea de antihistaminice.

Boli purtate de purici

Cea mai periculoasă consecință a mușcăturii de parazit uman este abilitatea de a prinde:

 1. Toxocariaza - larvele de viermi de helminți care infectează ficatul, plămânii, țesuturile altor organe.
 2. Dermatită de purici - doriți să zgâriați nu numai locul mușcăturii, ci întregul corp.
 3. Ciuma este o boală teribilă care nu apare acum, dar când apare o infecție, gândacii purici sunt primii suspectați de răspândire.
 4. Encefalita - un grup de procese inflamatorii din creier.
 5. Salmoneloza - inflamație intestinală acută a sistemului digestiv.
 6. Antraxul - astăzi o infecție rară, dar foarte periculoasă pentru oameni, în care se dezvoltă leziuni specifice ale pielii și organelor interne, precum și intoxicație severă.
 7. Bruceloză este o boală cu leziuni multiple asupra organelor și sistemelor.
 8. Tularemia - o infecție acută care afectează ganglionii limfatici, pielea și uneori membranele mucoase.

Și aceasta nu este o listă completă a bolilor, a căror posibilitate este asociată cu o mușcătură de purici. Oamenii de știință au calculat în organismele acestor artropode mai mult de 200 de viruși, bacterii și protozoare, care pot provoca boli mortale ale omului..

Cum se tratează site-urile de mușcături

Nu le puteți pieptăna: rana se va deschide și va primi din nou o porțiune de microbi, ceea ce va provoca complicații - infecție, inflamație și supurație. Ambulanța după o mușcătură ia măsuri pentru a îmbunătăți starea, dar nu și auto-medicația. Dezinfectați rana mai întâi - tratați cu apă cu săpun sau una dintre următoarele:

 • apă oxigenată;
 • Miramistin;
 • permanganat de potasiu - permanganat de potasiu;
 • clorhexidină antiseptică;
 • iod, alcool, verde strălucitor sau vodcă.

Galerie foto: prim ajutor pentru mușcăturile de purici umane

Îndepărtarea inflamației

Există multe metode disponibile pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului mușcăturilor de purici. Poate fi atât preparate farmaceutice, cât și remedii populare..

Tabel: remedii populare și medicamente pentru tratarea efectelor mușcăturilor de purici

Remediul popular / denumirea preparatului farmaceuticAcțiunile întreprinseMetoda de gătit
Compresă receAmeliorează perfect mâncărimea și inflamația, dezinfectează.
 1. Utilizați pachete speciale de gheață: înfășurați-le într-un șervețel sau tifon, puneți-le pe zona mușcăturilor timp de trei până la cinci minute.
 2. Înmuiați orice cârpă moale în apă cu gheață și aplicați-o strâns pe zona mușcată, iar când compresa se încălzește, schimbați-o.
Cuburi de gheață din decocturi de calendula, mușețel, pelinPrevine edemul și reduce inflamația.
 1. 10 g de materii prime zdrobite se toarnă 1 lingură. apă clocotită și pusă la fiert într-o baie de apă timp de 15 minute.
 2. Scurgeți bulionul într-un termos încălzit cu apă clocotită din interior și lăsați-l timp de 1 oră.
 3. Se strecoară și se diluează cu apă fiartă până la un volum de 1 cană.
 4. Se toarnă în tăvi de cuburi de gheață și se congelează.
 5. Înfășurați cuburile rezultate într-un șervețel înainte de utilizare.
MierePromovează vindecarea timpurie a zonelor pieptănate deteriorate.1 lingură. l. se amestecă cu 2 linguri. l. suc de lămâie.
Suc de usturoi, patrunjel sau papadieAceștia acționează ca asistenți pentru mușcătura de purici ca remediu pentru edem și inflamație.Măcinați și aplicați grâul rezultat pe zona mușcăturii.
Suc de patlagină, aloe, calendulaAjută la ameliorarea senzațiilor de mâncărime și a zonelor inflamate de la mușcături.
 1. Plante proaspete una câte una sau tocat împreună cu o mașină de tocat carne sau storcător.
 2. Se strecoară sucul și se folosește.
Oțet de mereDiluează oțetul cu apă în proporții egale.
Praf de copt2 lingurițe se diluează în 1 lingură. apă fiartă și produsul rezultat pentru spălarea rănilor.
AmoniacSe diluează cu apă 1: 1
Suc proaspăt de lămâiePromovează vindecarea rănilor.Se opărește lămâia cu apă clocotită, se taie și se stoarce sucul.
Ceai verdeAjută la ameliorarea senzației de mâncărime și a inflamației pielii.
 1. Faceți un bulion bogat - 1 lingură. l. pentru un pahar cu apă clocotită.
 2. Insistați opt minute.
 3. Se răcește, se strecoară și se clătește rănile.
Suc de celandină proaspăt storsVindecă și dezinfectează rănile.Strângeți sucul unei plante proaspete pe rană.
Decoct de bronzatDezinfectează și ameliorează durerea.
 1. 3 linguri. l. Se toarnă 1 lingură de plantă zdrobită. apă încălzită.
 2. Se fierbe cincisprezece minute.
 3. Se strecoară și se răcește.
Soventol
 1. Reduce manifestările locale de alergii - inflamație, umflături, roșeață, mâncărime.
 2. Calmează pielea.
Aplicați pe zonele afectate conform instrucțiunilor.
Elidel
Fenistil-gel
Balm Star
Unguent sulfuric
Balsam de psilo
Lotiune Calamina
Unguent Rescuer
Hidrocortizon (dacă este sever)
Flucinar
 1. Are efecte antiinflamatorii, antialergice și antipruriginoase.
 2. Agent hormonal foarte agresiv, așa că utilizați foarte atent.
Nezulin
 1. Preparatul pe bază de plante este folosit încă din copilărie.
 2. Elimină manifestările alergice, roșeața, umflarea, iritarea pielii.
 3. Are efect bactericid.
Fitomedicină Boro-plus
 1. Cel mai inofensiv medicament.
 2. Elimină inflamația și iritarea.
 3. Este folosit pentru răni infestate.
Advantan
 1. Se utilizează împotriva reacțiilor alergice de orice origine.
 2. Potrivit pentru copii.
 3. Utilizați cu precauție - medicament hormonal.

Galerie foto: remedii populare pentru mușcăturile de paraziți umani

Puricii mușcă de obicei picioarele unei persoane. În cazul în care acestea sunt grav afectate, este mai bine să le pansați, după ce ați tratat anterior zonele afectate cu unguent sau loțiune.

Galerie foto: preparate farmaceutice pentru mușcăturile de purici umane

Contactarea unei instituții medicale

Dacă acțiunile întreprinse nu dau efectul dorit și apar complicații, singura soluție corectă este oprirea manipulărilor efectuate fără recomandarea unui medic și contactarea unui specialist. Va trebui să începeți tratarea efectelor mușcăturilor de paraziți maronii cu ajutorul unui medic dacă:

 • medicamentele autoadministrate nu funcționează și apare o alergie pronunțată:
 • erupție cutanată pe tot corpul, urticarie;
 • Cefalee puternică;
 • deteriorarea stării generale;
 • slăbiciune și oboseală;
 • diaree;
 • anxietate și agitație crescută;
 • apare o febră - un semn de infecție a plăgii dintr-o mușcătură;
 • de la zgâriere, a apărut o infecție secundară și formarea abceselor cu abcese;
 • respiratie dificila.
 • Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, consultați imediat medicul dumneavoastră. Medicii sunt conștienți de cazurile în care un pacient are șoc anafilactic după mușcăturile de purici.. În special, fiți atenți la mușcăturile copiilor: dacă aceștia au devenit obiectul atacului paraziților umani, atunci este necesară consultarea medicului.. Pentru a preveni bebelușul să zgârie zonele mușcate, aplicați un bandaj după primul ajutor și urmați toate sfaturile și prescripțiile medicului. Deși a scăpa de efectele mușcăturilor de parazit maro nu este dificil, distrugerea fraierilor în locurile în care o persoană stă ar trebui să fie prima sarcină..

  Cum să scapi de ciuma brună

  Pentru a combate un purice uman, sunt potrivite aceleași mijloace și metode care sunt folosite pentru a distruge alte tipuri de insecte de acest ordin: curățarea umedă în casă, tratamentul cu substanțe chimice sau remedii populare, apelarea la servicii specializate de combatere a dăunătorilor.

  Curățarea complexă a casei

  Lupta împotriva insectelor parazite umane va da un rezultat pozitiv dacă aplicați simultan substanțe chimice și efectuați curățarea generală umedă a spațiului de locuit:

  1. Îndepărtați covoarele și covoarele, deoarece acestea colectează doar praful din casă. Dar nu puteți face cu un singur aspirator. Cea mai bună opțiune este să comandați curățătorie chimică. Datorită dezinfectanților speciali, toate insectele și larvele vor fi distruse.
  2. Spălați podeaua cu înălbitor, șampon, oțet și alte produse cu parfum. Este important să mergeți cu o cârpă peste plinte, colțuri și locuri greu accesibile, care rămân intacte cu o curățare simplă. La urma urmei, în ei paraziții își găsesc refugiu.
  3. Spălați alte suprafețe din casă. Insectele umane sar până la un metru și jumătate în înălțime, ceea ce înseamnă că absolut toate planurile și piesele de mobilier din casă trebuie să fie tratate cu o soluție dezinfectantă, înlocuind în mod regulat soluția utilizată cu una nouă.
  4. Spălați paturile și saltelele. Scoateți patul și spălați-l bine, scuturați saltelele și procesați. Acordați o atenție deosebită mobilierului tapițat.
  5. Eliminați puricii din părul animalelor de companie, procesați-le habitatele.

  Produse chimice

  Pentru a distruge parazitul uman, au fost inventate multe substanțe chimice specializate sub formă de aerosoli, soluții și spray-uri. În timpul procesării, ușile și ferestrele sunt închise în cameră. La sfârșitul procedurii, este important să părăsiți imediat camera și numai după două ore de ventilație intensivă, efectuați o curățare umedă. Se recomandă repetarea acestuia după 4 - 5 zile. Focarele de purici vor scădea datorită insecticidelor.

  Tabel: insecticide pentru combaterea puricilor umani

  NumeForma de pregătireDescriere
  obțineAerosolAerosol pentru insecte de uz casnic, 2 sau 3 cutii pentru o cameră.
  RaptorNu miroase și prezintă performanțe ridicate în lupta împotriva paraziților.
  RaidCel mai faimos remediu sigur și eficient.
  BeapharPotrivit pentru tratarea locuințelor și a animalelor de companie.
  SinuzanProdus profesional cu miros neplăcut și înțepător.
  TsifoxSoluţieSe descurcă bine cu eliminarea puricilor, o sticlă de 50 ml face posibilă prelucrarea unei suprafețe de până la 100 de metri pătrați. m.
  Cucaracha
  CălăuUn mijloc eficient de combatere a paraziților. Un apartament cu două camere va necesita 20-25 sticle.
  obțineCel mai bun remediu pentru tratarea puricilor. O sticlă de 100 ml este suficientă pentru a pulveriza o cameră mare, inclusiv mobilier.
  TetrixSprayul anti-insecte care suge sângele este pulverizat sau frecat la suprafață.
  Medilis ZiperSe caracterizează printr-un spectru larg de acțiune asupra insectelor de diferite specii și un consum redus cu eficiență ridicată.
  Butox 50Folosit pentru pulverizarea spațiilor. 100 mp m. se diluează cu 30 ml de medicament în 10 litri de apă.
  DobrokhimElimină complet gândacii și larvele puricilor, inodor, sigur pentru femeile însărcinate și copii.
  FugiSprayElimină instantaneu paraziții umani, reduce activitatea alergenilor.
  Controlați purici de acasă & Ucigaș de căpușeAcționează în zece minute, iar 98% dintre puricii și larvele adulte mor.
  LuptăSe folosește pentru curățarea de purici a mobilierului tapițat, a textilelor, a îmbrăcămintei, deoarece nu patează și nu strică țesătura.
  Casă curatăNu distruge ouăle de purici și, prin urmare, repetați tratamentul după un timp.

  Galerie foto: Insecticide pentru controlul puricilor umani

  Video: cum să scapi de purici într-un apartament

  Metode și mijloace tradiționale de combatere a paraziților care suge sânge

  Aceasta este o opțiune alternativă. Spre deosebire de substanțele chimice, astfel de produse sunt inofensive pentru ocupanții spațiilor. Preparatele pe bază de plante sunt utilizate pentru insectele urâte:

  1. Luăm în lingurițe pelin tocat, tansy, eucalipt într-un raport de 2: 2: 4, turnăm un pahar de apă clocotită, amestecăm bine și lăsăm 10 ore. Apoi, folosind o sticlă de pulverizare, procesăm întreaga cameră.
  2. Frunzele de dafin, mușețelul, menta, pelinul, tansy și eucalipt sunt așezate în pungi de stofă și agățate în jurul casei.
   frunza de dafin

   Frunza de dafin respinge puricii

  3. Se dizolvă sarea și sifonul în apă, se lasă 10 ore, se pulverizează învelișurile de podea și după 8 ore se aspiră. A doua modalitate de utilizare a acestor substanțe este să adăugați la animalul de companie apă de scăldat..
  4. Intindem usturoiul curatat si tocat in toata casa.
  5. Răspândim rumeguș de conifere în colțurile camerelor și pe podea, umplem cu ele casele și așternuturile animalelor de companie. Vor alunga treptat insectele. Coaja de citrice are același efect..
  6. Când curățați umed, adăugăm săpun odorifer, uleiuri esențiale, oțet sau amoniac în apă și, de asemenea, folosim tinctură de pelin cu anason și ulei de ace pentru acest lucru..

  Metode fizice de luptă: o opțiune independentă și apelează la serviciile speciale de dezinsecție

  Metodele fizice se bazează pe utilizarea temperaturilor ridicate sau scăzute.

  1. Înghețarea camerei este posibilă numai iarna, lăsăm ușa și ferestrele deschise pentru câteva ore pe vreme geroasă, apoi curățăm temeinic camera, aspirăm mobilierul și covoarele. Pentru a fi siguri, repetăm ​​procedura.
  2. Opărirea cu apă clocotită - o folosim cu un număr mic de paraziți și dacă habitatul este cunoscut.

  Dacă nu doriți să prelucrați singur spațiul sau raidul împotriva puricilor a luat forma unei invazii, utilizați serviciile exterminatorilor profesioniști. Ei folosesc următoarele metode în munca lor:

  1. Ceață fierbinte. Este creat de un generator din soluții apoase de insecticide, temperatura acestuia atinge 65-75 ° С. Picături mici de apă cad peste tot și ajung fără echivoc la locuințele paraziților. Sub influența temperaturii ridicate, activitatea substanțelor toxice este mai intensă. Tratamentul cu ceață fierbinte distruge nu numai puricii, ci și toate insectele care trăiesc în cameră și, de asemenea, scapă de ciuperci, microorganisme patogene și mucegai. Potrivit pentru spații nerezidențiale.
  2. Ceață rece. Funcționează în același mod, numai fără încălzirea substanței chimice. Din această cauză, particulele de apă atârnă în aer mult timp și otrăvesc puricii umani. Folosit în clădiri rezidențiale.
  3. Pulverizarea cu picături mici este o opțiune bugetară. Insecticidele și echipamentele moderne ucid puricii și alte insecte la fel de eficient ca și generatoarele de ceață.

  Metode de prevenire a apariției puricilor umani

  A scăpa de paraziți nu este o sarcină ușoară. Puricii umani sunt tenace. Prin urmare, după un timp după combaterea dăunătorilor, efectuați profilaxie pentru a vă proteja împotriva acestora:

  1. 1-2 luni după un război intens cu paraziți care suge sânge, re-procesează casa.
  2. Părăsind țara sau către țară, luați măsuri pentru asigurare:
  3. consumul de usturoi și alimente condimentate cu el;
  4. aplica spray cu citrice;
  5. frecați soluții de uleiuri esențiale de lavandă, cedru sau eucalipt în piele;
  6. purtați pantaloni și mâneci lungi, acoperiți toate părțile corpului;
  7. utilizați repelenți gata fabricați - Gardeks, DEET, Biban, Gall-RET.
  8. Mențineți ordinea în casă - preveniți acumularea de gunoi și haine, cârpe inutile.
  9. Aerisiți locuința și subsolul în mod regulat.
  10. Evitați să vizitați locuri insalubre.
  11. Monitorizați starea mobilierului tapițat și a covoarelor.
  12. Păstrați animalele de companie curate, faceți baie obișnuită, folosiți remedii pentru purici.
  13. Când curățați umed, turnați uleiuri esențiale sau detergenți parfumați în apă.
  14. Împrejmuirea caselor private cu plante cu miros puternic.
  15. Limitați accesul la subsol pentru rozătoare și alte animale.

  Recenzii

  Puricii umani, ușor diferiți de alte specii doar ca dimensiune, mușcă la fel ca omologii săi. Prin urmare, tratamentul unei mușcături și lupta împotriva acesteia nu sunt, de asemenea, diferite. Este important să ne amintim că prevenirea este preferabilă controlului și tratamentului consecințelor..

  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Purice uman: mușcături și opțiuni de eliminare