Macaw zambilă: cum arată, unde trăiește, ce mănâncă

Macacul zambilăÎn natură, există un număr imens de papagali, unii sunt mici, alții sunt mult mai mari..

Printre cei mai mari și în același timp frumoși reprezentanți ai familiei de papagali, se remarcă macaws zambile, care vor fi discutate în acest articol..

Descriere și trăsături distinctive

Macaul zambilă este unul dintre cei mai mari și mai frumoși papagali din lume. În plus, aceste păsări sunt de ficat lung, deoarece în sălbăticie pot trăi până la 70 de ani..Macacul zambilă

Aspect și dimensiuni

Macaw-ul zambilă are o culoare strălucitoare și memorabilă și impresionează prin penajul său. Acest papagal are următoarele caracteristici:

 • greutate - de la 1,5 la 2,0 kg;
 • ochi - maro inchis;
 • cioc - gri închis, mare, comprimat lateral, vârful este puternic rotunjit în jos;
 • lungimea corpului cu coada - 100 cm;
 • lungimea aripii - 35 cm;
 • culoarea penei - albastru de cobalt;
 • cap - albastru cu o dungă galbenă la baza ciocului;
 • labe - de culoare gri-negru cu gheare mari;
 • vot - tare, se aude la 1,5 km distanță.

Citește despre caracteristici ale îngrijirii papagalilor macaw acasă, și, de asemenea, aflați mai multe despre macaw cu aripi verzi.

O caracteristică distinctivă a arai de zambilă este absența penei în zona din jurul ochilor și a mandibulei. Aceste părți sunt vopsite într-o culoare galbenă vizibilă..O pereche de papagaliPuteți distinge doar un bărbat de o femelă după mărimea corpului: masculii sunt mai mari, în plus, ciocul lor este mai mare.

Știați? Macaw-ul zambilă a fost descris pentru prima dată în 1790 de ornitologul naturalist englez John Leitem. Acest om de știință a dat nume științifice de asemenea multe alte păsări.

Inteligență și caracter

Inteligența acestor păsări este la un nivel foarte ridicat, astfel încât acestea pot fi adesea găsite performând în circuri și prezentând diverse trucuri. Macacii cu zambile sunt păsări foarte prietenoase și curioase. În caracter, acestea seamănă cu copiii care necesită în mod egoist îngrijire și atenție constantă. Cu toate acestea, aceste păsări sunt destul de răzbunătoare și pot chiar ciupi dacă decid că există pericol lângă ele. În plus, atunci când sunt stresați sau le lipsește atenția, își pot smulge penele..Papagali MacawEste important să înțelegeți că, dacă nu puteți dedica cel puțin 3 ore pe zi animalului dvs. de companie, atunci este mai bine să refuzați să cumpărați aceste păsări.. Sau, pentru ca papagalul să nu se plictisească, cumpără o pereche deodată.

Acești papagali sunt foarte zgomotoși, nu numai că țipă puternic, dar pot scoate și sunete care seamănă cu lătratul, mârâitul sau scârțâitul. Nu le place să vorbească, deși există persoane care pot învăța un număr mic de cuvinte. În același timp, ei imită păsările care cântă într-o calitate foarte înaltă, pot imita sunete diferite, precum și melodii de fluierat.

Important! Pentru ca pasărea să fie mai bine antrenată, trebuie să găsiți un limbaj comun cu ea. - pasărea ar trebui să-ți simtă dragostea și atunci va face totul pentru a te mulțumi.

Populația și starea de conservare

La sfârșitul secolului al XX-lea, existau până la 3000 de indivizi ai acestor papagali în sălbăticie. Astăzi, macaw-ul zambilă a dispărut din zone întinse și se află sub amenințarea dispariției complete. Motivele scăderii numărului populației sunt vânătoarea, capcana, precum și pierderea habitatului natural..

Datorită programelor de protecție a acestei păsări și a activității educaționale cu proprietarii de terenuri pe teritoriile cărora cuibăresc aceste păsări, populația sa dublat aproximativ. De destul timp, macaw-ul zambilă a fost listat în Cartea Roșie..Macaw zambilă mare

Unde locuiește

Macacii cu zambile sunt originari din pădurile tropicale sau plantațiile de palmieri din Bolivia, Brazilia și Paraguay. Aceste păsări adoră să trăiască în zone de pădure, deoarece acolo găsesc hrană pentru ei înșiși fără probleme și se pot ascunde în siguranță de atacul prădătorilor. Mai rar pot fi găsite lângă rezervoare - zboară acolo doar pentru a-și potoli setea.

Papagalii trăiesc în grupuri mici de până la 15 persoane, un astfel de grup este o familie. Macaws sunt active în timpul zilei. Dimineața se adună în turme pe copaci uscați, curăță penele și apoi se duc să se hrănească. Datorită faptului că aceste ara sunt fluturași excelenți, pot zbura mulți kilometri în căutarea hranei adecvate. În timpul zilei, ei stau în copaci, ascunzându-se de soarele arzător.Macacul zambilă

Ce mănâncă în sălbăticie

În mediul lor natural, macaws mănâncă următoarele alimente:

 • nuci;
 • fructul smochinului;
 • fructe;
 • fructe de padure;
 • melci și alte nevertebrate.

Știați? Macacul zambilă - mare lacom. Când un papagal găsește mâncare, încearcă să nu scoată un sunet, astfel încât alți papagali să nu audă și să nu fie nevoiți să împărtășească cu ei pradă.

Reproducere

Macaii cu zambile încep să se reproducă la vârsta de 7 ani. Acești papagali se împerechează o dată pentru o viață, deși pot trăi în grupuri de până la 10 indivizi. Păsările aranjează cuiburi în goluri de copaci, care sunt adesea extinse la dimensiunea necesară cu ajutorul labelor și ciocului, sau sapă găuri în malurile abrupte ale râurilor turbulente. Sezonul de împerechere pentru acești papagali se încadrează în perioada de iarnă târzie - începutul verii. Cel mai adesea incubează 2 ouă, perioada de incubație durează 30 de zile. Pot fi doar 2 ambreiaje pe an. Sarcinile bărbatului în timpul incubației sunt de a asigura protecția cuibului și hrana femelei.Papagalii zambilăPuii se nasc orbi și goi și, de obicei, unul dintre ei moare în competiție pentru mâncare. Penajul la bebeluși apare la 2 luni după naștere. Abia la vârsta de 3 luni, puii încep să zboare din cuib, cu toate acestea, în ciuda independenței emergente, părinții continuă să-i hrănească.

Păstrarea în captivitate

Nu este adesea posibil să întâlnești zambile frumoase în captivitate, deoarece este destul de dificil să creezi condiții confortabile pentru o pasăre atât de mare. Mai mult, puțini oameni își permit să cumpere o pasăre atât de scumpă. Cel mai adesea, aceste păsări trăiesc în grădini zoologice și pepiniere - este mult mai ușor să le amenajați un habitat adecvat..Macaw zambilă în captivitate

Preț

Macaul zambilă este o pasăre rară, deci costul său este destul de mare și variază de la 2.500 la 40.000 de dolari.

Voliera

Este nevoie de mult spațiu pentru a păstra aceste păsări mari. Voliera trebuie să fie metalică, puternică, cu încuietori puternice; este mai bine să folosiți bare groase pentru grătar, astfel încât păsările să nu le poată mânca. Suprafața locuinței ar trebui să fie de o asemenea dimensiune încât macaw-ul să-și poată întinde aripile fără probleme. Dimensiunea minimă a incintei este de 10 × 3 × 2,5 m.Ara papagalPerchele de papagal sunt făcute din ramuri de copaci și așezate în așa fel încât păsările se pot deplasa cu ușurință în jurul lor. Păsările au nevoie de activitate fizică constantă și, pentru aceasta, trebuie să plasați în plus diverse dispozitive în volieră, cum ar fi scări, frânghii și inele de bambus, iar pentru odihnă - o casă de dormit.

Perchele trebuie instalate la înălțimi diferite, una dintre ele ar trebui să fie lângă jgheab și băut. Papagalii adoră să înoate și, pentru aceasta, trebuie să îmbrace un costum de baie superficial, dar larg.

Important! Setea de activitate a acestor păsări nu cunoaște limite, așa că acasă pot strica foarte mult mobilierul, aparatele și alte lucruri. Păsările neliniștite aleg totul și testează forța cu un cioc puternic și gheare ascuțite.

Mâncare și apă

Acasă, animalul de companie cu pene este hrănit personal preparat sau cumpărat amestecuri de cereale diferite. Cerealele ar trebui să reprezinte aproximativ 65% din dieta totală. De asemenea, se oferă păsări:

 • legume și fructe proaspete;
 • fructe de padure;
 • semințe;
 • porumb;
 • nuci.
Macaurile cu zambile necesită și proteine, care se găsesc în brânza de vaci și ouăle fierte. Este suficient să hrănești păsările cu astfel de alimente de 2 ori pe săptămână..

afla, este posibil să hrăniți papagalii cu portocale, castraveți, pâine, mandarine.

În plus, papagalii ar trebui să primească ramuri proaspete, precum și un ascuțitor de cioc și pietriș fin, de care au nevoie pentru digestie..Macacul zambilăDupă cum puteți vedea din cele de mai sus, dacă aveți bani în plus și doriți să obțineți o pasăre ciudată, atunci macaw-ul zambilă poate fi opțiunea perfectă. Natura sa ușurată îi va permite să stabilească rapid contact și, în același timp, papagalul va deveni un adevărat prieten. Principalul lucru este să îți iubești animalul de companie și să îi oferi o întreținere și o nutriție adecvate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Macaw zambilă: cum arată, unde trăiește, ce mănâncă