Echidna - stil de viață și trăsături ale animalului

Echidna este un animal rar și unic, până de curând puțin studiat. Este oarecum o reminiscență a unui arici sau a porcupinului: are păr sub formă de ace și are capacitatea de a se înfășura într-o minge la orice semn de pericol. În acest caz, animalul are o diferență unică - o formațiune marsupială pe abdomen, care este utilizată pentru purtarea ouălor și îngrijirea puiului..

Context și origine

Animalele din familia echidnova aparțin clasei de mamifere din ordinul monotremelor. Originea lor ridică încă multe întrebări. În total, sunt cunoscute trei genuri, dintre care unul este considerat dispărut. Locuiește doar în Australia, Tasmania, Noua Guinee și insulele mici din Indonezia. Sunt endemici, reprezentanții familiei nu se găsesc în alte părți ale planetei.

Cu ce ​​seamănă

Acesta este un animal relativ mic, care seamănă exterior cu un porcupin sau cu un arici, deoarece corpul este acoperit cu un strat gros de lână sub formă de ace de până la 5-6 cm. Lungimea este de 30 cm. Animalul are 2 perechi de labe scurte, dar puternice și cărnoase, cu gheare mari, care îi lasă să sape găuri adânci.

Capul este o extensie a corpului, nu există gât. Botul are o formă asemănătoare ciocului, cu o gură mică la vârf. Animalul nu are dinți, prin urmare fricția limbii împotriva palatului este folosită pentru a mesteca mâncarea. Ochii sunt mici, au nu numai pleoapele, ci și o membrană specială intermitentă.

Apariția echidnei

Este unul dintre puținele mamifere care depune ouă.

Mamiferul are o coadă, deși este dificil de văzut, deoarece este acoperit de ace. Animalul aparține monotremelor, adică toate deșeurile (urină, secreție sexuală și fecale) ies printr-o gaură - cloaca.

Habitat, stil de viață

Aceste mamifere își petrec cea mai mare parte a vieții singure.. Excepția este sezonul de împerechere în lunile de iarnă. Fiecare individ trăiește într-un anumit teritoriu, unde vânează și găsește mâncare. Acesta este în principal teren împădurit sau montan, animalul evită câmpiile. Nu au locuințe permanente. În schimb, călătoresc pe teritoriul lor în căutarea hranei, odihnindu-se în locuri aleatorii.. Animalul sapă bine și știe să înoate.

Animalul are o vedere excelentă, care reacționează la mișcare. Când apare un pericol, el caută să se ascundă în găuri, desișuri dese sau crăpături în stânci. Dacă terenul este deschis, atunci se îngropă în pământ, lăsând partea superioară a corpului acoperită cu ace la suprafață. Când pământul este prea dur, animalul se înfășoară într-o minge ca un arici..

Habitat Echidna

Animalele sunt mai active în nopțile de vară

Aceste mamifere nu au aproape dușmani naturali. Un adult poate fi mâncat doar de câini sălbatici, dingo și vulpi. Încearcă să-l atace din partea abdomenului, astfel încât să nu existe ace și să desfășoare „mingea”. Indivizii tineri nu au încă ace puternice și puternice, așa că și alți prădători, de exemplu, șopârlele mari, îi vânează..

Ce mănâncă echidna

Baza hranei este furnicile și termitele, în căutarea cărora se petrece cea mai mare parte a vieții noastre.. După ce a găsit un furnicar, animalul începe să-l dezgroape, lingând furnicile cu o limbă lipicioasă. Botul lung simplifică procesul și ajută, de asemenea, să sapă în pământ.

Alimente

Mamiferul amestecă mult mâncare cu nisip, praf, iarbă și lemn uscat.

Labele puternice și ghearele mari permit smulgerea scoarței din copaci sau distrugerea movilelor de termite. Animalul este capabil să miște pietre mari care depășesc propria greutate. În cazuri rare, animalul sapă tufișuri de gazon sau mușchi, sub care pot exista larve sau insecte.

În timp ce se hrănesc, înghit o cantitate mare de pământ și pietre mici. Ajută la digestia mai bună a alimentelor. Animalul nu bea deloc apă.

Reproducere

Date fiabile privind reproducerea acestor animale au fost obținute abia în 2003, după 12 ani de cercetări continue. Sezonul de împerechere pentru aceste animale ovipare începe în mai și se termină în septembrie. Este iarnă în emisfera sudică. În timpul sezonului de împerechere, animalele se adună în grupuri de 4-5 indivizi, inclusiv o femelă și celălalt mascul. Pentru a atrage masculii, femela folosește un secret special secretat din cloacă, cu care freacă pământul.

În timpul sezonului de reproducere, animalele merg în grupuri, întotdeauna conduse de o femelă. Vânează întotdeauna și se odihnesc împreună. Alte persoane nu sunt permise în grup.

Bărbații încearcă în mod constant să aibă grijă de femeie băgându-și nasul în ea, iar după 3-4 săptămâni lasă unul sau mai mulți bărbați să se apropie de ea. Femela se întinde pe spate, arătându-și disponibilitatea. La rândul lor, bărbații încep să se rotească în jurul ei, săpând pământul până la 30 cm adâncime.

După ce șanțul este gata, masculii încearcă să se împingă unul pe celălalt. Drept urmare, cel mai puternic câștigă și fertilizează femela. Împerecherea are loc în lateral în poziție culcat și durează până la 1 oră.

Durata purtării fătului depinde de temperatura aerului. În sezonul cald, sarcina este mai scurtă și durează 3-4 săptămâni. La sfârșitul termenului, femela depune un ou și îl așează într-o pungă pe abdomen. Acesta este un fel de pli, conceput special pentru purtarea ouălor..

Baby Echidna

Doar cinci grădini zoologice din lume au reușit să facă descendenți

După 9-10 zile, un pui iese din ou cu o greutate de aproximativ 0,5 g și nu mai mare de 15 mm. Nou-născutul nu este încă pe deplin dezvoltat și nu este adaptat la viață, prin urmare, cu ajutorul labelor, este fixat în partea superioară a sacului mamei, unde se află glandele mamare. Această zonă se numește „câmp lăptos”. Puiul își linge laptele mamei cu limba, care, de altfel, este roz.

Mama poartă un puggle (așa-numitul pui) într-o pungă timp de până la 2 luni. În acest timp, câștigă în greutate până la 400 g, ceea ce reprezintă un record absolut în rândul tuturor mamiferelor în ceea ce privește ratele de creștere. Mama însăși îl împinge pe nou-născutul echidna afară atunci când spinii încep să crească, provocând neplăceri.

Până acum, oamenii de știință nu știu cum plasează femela oul în pungă. Picioarele ei sunt prea scurte pentru a face acest lucru. Poate că animalul este ondulat într-un mod special, iar oul cade direct din cloacă în pungă.

Cu toate acestea, mama încă nu își abandonează puiul și îi sapă o gaură undeva sub rădăcinile unui copac. Îl vizitează de două ori pe săptămână pentru a-l hrăni cu lapte. Procesul continuă până la șase luni, până când puiul devine independent..

În timpul hrănirii puiului se observă cea mai mare mortalitate. Puggles sunt încă slabi și nu pot să se ridice pentru ei înșiși. Ca protecție, folosesc secreții speciale cu miros înțepător și neplăcut. În plus, animalele adolescente sunt extrem de liniștite, nu atrag atenția asupra lor..

Fapte interesante despre mamifer

Fapte interesante despre echidna

Cu furnicile, animalul primește 70% umiditate

Să evidențiem câteva fapte interesante:

 • Echidna australiană a fost descrisă pentru prima dată în 1792 de zoologul britanic George Shaw. El a clasificat-o din greșeală ca fiind un furnicar. 10 ani mai târziu, un alt om de știință britanic Edward Home a descoperit caracteristica sub forma unei singure treceri și a creat o nouă echipă de monotreme. Apropo, aceasta include și ornitorincul..
 • Acest mamifer poate fi confundat cu cea mai apropiată rudă a ornitorincului. Se diferențiază de ornitorinc prin prezența acelor și absența unui cioc. Stilul de viață și habitatul sunt, de asemenea, diferite. Ornitorincele sunt mai apropiate de reptile în caracteristicile lor, deși sunt mamifere.
 • Acest animal are receptori speciali pe nas, care ajută la captarea vibrațiilor electromagnetice ale prăzii sau semenilor lor..
 • Depune ouăle la fel ca păsările, adică prin cloacă.
 • Speranța medie de viață în condiții naturale este de 15 ani. În captivitate, animalele devin ficat lung, ajungând la vârsta de 40-50 de ani.
 • Femela are lapte roz. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de fier.
 • Penisul masculin are până la 4 capete.
 • Capabil să lingă limba de până la 100 de ori pe minut.
 • Puricii pe un animal ating dimensiunea de 4 mm.
 • Cu o scădere bruscă a temperaturii, hibernează, ceea ce poate dura până la câteva luni. Grăsimea subcutanată este folosită ca hrană în acest moment..
 • Ace sunt atât de ascuțite încât chiar și cea mai mică atingere poate străpunge sau tăia pielea unei persoane.
 • Bărbații au pinteni pe picioarele din spate care conțin un secret otrăvitor. În întreaga perioadă de observație, nu s-a observat că masculii au folosit-o cumva..
 • Conținut în grădinile zoologice din întreaga lume, dar animalele nu se reproduc în captivitate.
 • Creierul este primitiv. Cu toate acestea, animalul este extrem de curios..
 • Echidna albină apare o dată la zece mii.

Echidna este un animal neobișnuit și interesant. Îl poți întâlni doar în Australia și în insulele din apropiere. Pentru oameni, animalul nu este periculos și, la întâlnire, se înfășoară într-o minge sau caută să scape în desișuri. Nu merită să-l ridicați, deoarece este plin de deteriorări ale pielii din cauza acelor ascuțite.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Echidna - stil de viață și trăsături ale animalului