Cum să îngrijești corect o broască țestoasă - înființarea unui terariu, hrănirea, scăldatul

Este mult mai ușor să ai grijă de broaștele țestoase decât de reptilele acvatice. Prin urmare, sunt mai potrivite pentru păstrarea acasă. Sunt animale lente, cu sânge rece și lent..

Dintre cele 40 de specii de astfel de broaște țestoase, două dintre ele sunt mai potrivite pentru acasă. Primul este Asia Centrală sau stepă. Animalul crește până la 25 cm și trăiește cu o întreținere bună timp de aproximativ 40 de ani. Reptila are o coajă rotunjită, roșiatică sau galben-maroniu și, uneori, de culoare măslinie. Al doilea este o broască țestoasă stea. Carapacea reptilei are dungi galbene care arată ca stele. Animalele cresc până la 30 cm. Pot trăi până la 80 de ani. Acasă, broaștele țestoase au nevoie de pământ, un corp de apă și o alimentație bună..

1 Condiții de detenție

Pentru a așeza un animal în casă, aveți nevoie de următoarele accesorii:

 • terariu;
 • amorsare;
 • casa;
 • alimentator;
 • băutor;
 • Lampă UV.

Cel mai adesea, un acvariu de sticlă este folosit ca terariu. Poate fi și din lemn sau plastic. Pentru ca broasca țestoasă să fie confortabilă și confortabilă, dimensiunea acesteia ar trebui să fie de 3 sau chiar de 4 ori dimensiunea animalului în sine. Terariul trebuie instalat pe un suport la cel puțin 20 cm de podea, într-o locație fără curenți. În nici un caz o broască țestoasă nu trebuie să trăiască într-un lighean, borcan, găleată, chiar dacă este mică. Reptila nu trebuie lăsată nesupravegheată pe podea. Se poate ascunde într-un loc inaccesibil și poate muri de foame sau poate mânca alimente nepotrivite, se poate îmbolnăvi.

Așezați solul în partea de jos a terariului. Poate fi un amestec de nisip și argilă, fân, rumeguș fără aromă. La acestea se pot adăuga pietre plate sau pietricele netede, care ar trebui să fie mai mari decât capul animalului de companie. Înălțimea stratului - 3 cm. Solul trebuie reînnoit la fiecare două săptămâni. Nu folosiți sol cu ​​nisip, așternut pentru pisici sau așternut pentru câini.

Terariul ar trebui să conțină un bol cu ​​apă proaspătă și un alimentator, care poate fi luat ca farfurie, capac și un castron mic. Mâncarea trebuie expusă timp de două ore, iar apoi recipientul trebuie curățat.. Broasca testoasa o va adora daca exista o cada in casa ei.. Animalul trebuie să se potrivească complet în el, să urce independent și să iasă din bazinul său. Nu este înfricoșător dacă animalul de companie va petrece cea mai mare parte a zilei în el.

Animalul trebuie să aibă o casă situată în terariu. În ea, broasca țestoasă se poate ascunde de razele soarelui, se poate ascunde de ochii omului. Poate fi chiar o oală obișnuită inversată, o cutie. Dacă numai reptila însăși ar putea urca acolo. Vara, broasca țestoasă poate fi așezată afară într-o volieră pregătită. Iarna rece, animalul de companie trebuie să fie în interior, deoarece nu tolerează înghețul.

Pentru a menține temperatura dorită, terariul ar trebui să fie echipat cu o lampă cu incandescență. 60-100 de wați este suficient. Așezați-l la o înălțime de 35 cm (de preferință deasupra casei). Și pentru a obține vitamina D în volumul necesar, o lampă ultravioletă ar trebui instalată la o înălțime de 40 cm direct deasupra animalului.

Amenajarea terariului

2 Hrănirea animalului de companie

O parte importantă a îngrijirii unei broaște țestoase acasă este alimentarea corectă a animalului. Durata de viață a unei reptile depinde de o dietă echilibrată.. Mâncarea principală este cea verde. Ar trebui să reprezinte 80% din dieta zilnică totală.. Restul de 20% sunt legume și fructe. Valoarea zilnică normală este determinată de coajă și este jumătate din ea..

Furajele trebuie tăiate mărunt, la temperatura camerei. Nu este nevoie de tratament termic. Nu dați alimente monotone, deoarece acest lucru duce la deficiența vitaminelor și la deficitul de oligoelemente importante.

Țestoasele consumă următoarele alimente:

 1. 1. Iarbă, plante. Acestea includ salată, măcriș, păpădie, pătlagină, lucernă, trifoi și ovăz încolțit..
 2. 2. Legume. Acestea includ dovleac, morcovi, ridichi, sfeclă și leguminoase, dovlecei (castraveții și hreanul sunt rare).
 3. 3. Ciuperci. Ciupercile boletus, ciupercile și russula sunt potrivite.
 4. 4. Fructe. Puteți mulțumi animalul cu mere, pere, dați câteva fructe de pădure, tărâțe și alge marine.

Toate ingredientele trebuie tocate mărunt, sub formă de salate. În această formă, acestea sunt mai bine absorbite, iar broaștele țestoase le mănâncă de bună voie. Până la vârsta de doi ani, unei broaște țestoase se presupune că i se administrează hrană zilnic. Iar adulții primesc mâncare în 2-3 zile.

Țestoaselor li se recomandă să nu ofere cartofi, coajă de citrice, hrană uscată pentru pisici sau câini. Roșiile, peștele gras, ouăle și în special pâinea și produsele lactate sunt interzise.

Alimentele ar trebui să fie bogate în vitamine și minerale. Acest lucru va ajuta la hrănirea specializată „Reptilife”. Nu numai că va întări sistemul imunitar, dar va avea și un efect benefic asupra pielii și a cochiliei și va îmbunătăți funcția de reproducere a animalului de companie. Este mai bine să cumpărați dressing de top în pulbere și să adăugați la mâncare o dată pe săptămână, conform instrucțiunilor atașate. Uneori, în aceste scopuri, puteți pune o bucată de cretă în casă..

Pentru a organiza hrana pentru o reptilă care locuiește într-un apartament, puteți utiliza hrana produsă pentru broaștele țestoase, care conține mineralele și vitaminele necesare. Animalele le mănâncă cu plăcere. Cu toate acestea, nu puteți hrăni țestoasa doar pentru ei. Verdele, legumele și fructele stau la baza dietei.

3 Curățenia este cheia sănătății

Această înțelepciune se extinde la întreținerea unei reptile domestice. Animalul sapă constant găuri în pământ și se murdărește adesea. Trebuie să fie scăldată periodic. Broasca testoasa absoarbe apa prin piele. Prin urmare, la începutul vieții unei reptile acasă, este scăldată în fiecare zi timp de 7 zile pentru a satura animalul cu apă. După - o dată pe săptămână.

Recipientul este umplut cu apă la 2/3 din înălțimea animalului de companie. Temperatura apei este menținută în intervalul 30 - 36 de grade Celsius. În interior - cel puțin 23 de grade. La scăldat, o soluție de mușețel este turnată în apă. Apa murdară este înlocuită periodic.

Spălați animalul de companie cu o cârpă moale sau un burete. Gâtul și capul sunt spălate cu un deget, ușor și ușor, fără efort suplimentar. Săpunul poate fi folosit pentru scăldat o dată pe săptămână, dar numai dacă broasca țestoasă este puternic murdară. Timpul de scăldat este de 20-30 de minute. Apoi reptila este scoasă, ștearsă bine cu un șervețel uscat și plasată într-un acvariu pregătit anterior. Nu lăsați-l pe podea pentru a evita răcelile..

Mersul în aer curat va avea un efect benefic asupra sănătății animalului dvs. de companie. Periodic, acest exercițiu trebuie efectuat, dar trebuie monitorizat constant pentru a nu pierde din vedere animalul..

4 Greșeli majore în îngrijirea broaștelor țestoase

Dacă aveți grijă în mod corespunzător de animalele de companie, urmați regulile de întreținere și hrănire, atunci broasca țestoasă va deveni cea mai bună prietenă și va trăi în captivitate pentru o perioadă destul de lungă de timp. Ce greșeli pot duce la îmbolnăvirea și chiar moartea unui animal:

 1. 1. Lipsa habitatului permanent, fiind pe podea, în tiraj. Poate fi ciupită de ușă, călcată. S-ar putea să mănânce ceva dăunător de pe podea. Iar lipsa umezelii va duce la deshidratare..
 2. 2. Utilizarea solului de calitate slabă în terariu.
 3. 3. Contactul cu animalele de companie din casă.
 4. 4. Lipsa controlului veterinar.
 5. 5. Supradozaj de vitamine.
 6. 6. Apariția rahitismului. Lipsa vitaminei D.

Rahitismul într-o reptilă este o boală destul de frecventă și gravă. Este dificil să o observi într-un stadiu incipient. Oasele și coaja unei broaște țestoase sunt îndoite. Un alt simptom sunt ochii înroșiți, umflați. Dacă se detectează astfel de semne, trebuie să vă contactați medicul veterinar. Specialistul va stabili întinderea leziunii și va prescrie tratamentul adecvat. Calciul, vitamina D, iradierea ultravioletă vor ajuta la vindecarea unui animal bolnav. Dacă acest moment este lăsat nesupravegheat, reptila va muri..

Păstrarea unei broaște țestoase acasă este ușoară. Principalul lucru este să hrăniți corect, să scăldați animalul, să creați condiții confortabile în terariu.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să îngrijești corect o broască țestoasă - înființarea unui terariu, hrănirea, scăldatul