Cobai: caracteristici generale, îngrijire, întreținere și reproducere

Cum să ai grijă în mod corespunzător de cobai acasă?Psihologii copiilor au dovedit de mult că, atunci când comunică și îngrijește animalele, un copil dezvoltă activ calități precum acuratețea, responsabilitatea și respectul față de alte creaturi vii. Dacă copilul dumneavoastră nu a mai avut niciodată un animal de companie, un cobai este alegerea ideală. Acest animal de companie este prietenos și fără efort, făcându-l perfect pentru copii. Pentru a nu căuta informații pe internet, atunci când animalul de companie a apărut deja, trebuie să vă pregătiți din timp și să aflați totul despre cobai.

Caracteristici generale

Corpul acestui animal pufos seamănă cu o pălărie de top. Înălțimea este de 220 mm și poate ajunge până la 280 mm. În funcție de greutate, femelele și masculii diferă între ei. Greutatea femelei este de aproximativ 1,2 kg, iar cea a masculului este de 1,8 kg. Capul este destul de mare, iar dinții sunt foarte ascuțiți. Cobaiul a primit o astfel de claritate a dinților datorită smalțului de pe o parte. Lungimea, precum și culoarea hainei, depind de rasa animalului..

De unde a luat cobaiul asta? nume interesant? La urma urmei, rozătoarea nu are nicio legătură cu purceii sau cu apa. Faptul este că acest rozător a fost numit porc din cauza sunetelor pe care le-a făcut. Iar adjectivul „mare” s-a întâmplat datorită faptului că acest animal de companie este considerat „peste mări”.

Mod de viata

Porcii de Guineea în sălbăticie trăiesc în vizuini și cheiUrmărirea acestor animale este un proces distractiv. Cobai în sălbăticie trăiește cu familii întregi. Habitatul este în principal vizuini, suprafața pământului, precum și un defileu de roci. Principalul lucru din fiecare turmă este bărbatul. Auzul și mirosul rozătoarelor sunt bine dezvoltate.

porcușori de Guineea iubesc curățenia și își spală propria haină de blană. Temperatura confortabilă pentru ca aceste animale să trăiască în sălbăticie este de 19-20 grade în timpul zilei și aproximativ 8 grade noaptea. Dar și cobaiii tolerează bine alte modificări ale temperaturii ambiante..

Cât trăiesc cobaiii??

În timp ce sunt în sălbăticie, cobaiii au o durată de viață mai lungă decât alte rozătoare cunoscute. Animal mediu capabil să trăiască aproximativ 9 ani. Dar există și cazuri în care unii cobai au trăit până la 15 ani. În habitatul său natural, cobaiul nu trăiește mult. Acest lucru se datorează prezenței în sălbăticie a unui număr mare de amenințări și pericole pentru viața animalului. Din aceasta putem concluziona că cu cât proprietarul are mai multă grijă de animalul de companie, cu atât durata de viață va fi mai mare..

Durata de viață a unui cobai depinde de:

 • mod de viata;
 • conditii de viata;
 • calitatea și cantitatea alimentelor;
 • Îngrijire și întreținere;
 • ereditatea și alți factori.

Tipuri de cobai

Datorită faptului că cobaiul este un animal de companie excelent, este încrucișat în mod constant, obținând din ce în ce mai multe specii noi.

În funcție de numărul și lungimea lânii, există:

 • cu părul lung. Rozătoarea cu părul lung are un aspect atractiv. Blana poate fi de diferite culori și direcție de creștere a părului. Reprezentanți ai acestei specii: Sheltie, porci peruvieni, Alpaca, Coronet și multe alte rase amuzante;
 • Porcii de Guineea se găsesc în tot felul de culori și culori, pot avea părul foarte lung sau deloccu parul scurt. Acest tip de rozătoare are un strat de diferite lungimi și culori. În acest tip, există: auto, dolmatina, crestate englezești și alte tipuri de rase;
 • rar. Această specie include rozătoare, distinse printr-o varietate de indicatori. De exemplu, cobaiul Kui este cea mai mare dintre toate rasele. Greutatea unui astfel de rozător este impresionantă și poate ajunge până la 3000 g. Skinny, precum și baldwin - cobai fără practic păr. Aceste rase au corpul neted, cu excepția slabului, a cărui blană acoperă doar mâinile animalului..

Pentru a începe sau a nu începe?

Pentru a decide dacă alegeți să obțineți sau nu un astfel de animal de companie, ar trebui să studiați în prealabil toate avantajele și dezavantajele acestui animal. De asemenea, trebuie să învățați cum să vă îngrijiți cobaiul..

Avantaje:

 • mărime mică;
 • prietenie;
 • activitate în timpul zilei;
 • animal îmblânzit, amuzant și frumos;
 • lungă speranță de viață.

Dezavantaje:

 • necesită respectarea regimurilor și calității alimentelor;
 • Porcii cu părul lung au nevoie de îngrijire regulatăîngrijirea consumatoare de timp a raselor cu părul lung;
 • dacă nu curățați cușca la timp și îngrijiți greșit animalul de companie, apare un miros neplăcut din acesta;
 • ar trebui să vă amintiți despre o posibilă alergie la părul animalelor de companie, deci înainte de a cumpăra un cobai, trebuie să vă asigurați că această boală este absentă;
 • cobaiul este un rozător, deci poate roade mobilier în timpul plimbărilor.

Cum să determinați sexul cobaiului dvs.?

Dacă proprietarul este interesat de un anumit sex sau dorește să reproducă aceste animale, ar trebui să știi cum să distingi femela de mascul. La adulți, organele genitale se disting bine, iar determinarea sexului nu este dificilă. Dacă o persoană dorește să cumpere un animal de companie la o vârstă fragedă, există 3 moduri de a determina sexul:

 1. sexual. Pentru a determina sexul folosind această metodă, animalul trebuie întors și apăsat pe zona inferioară a abdomenului. Dacă este un bărbat, puteți simți vena subțire care este penisul. Dacă aceasta este o femeie, atunci va apărea un pli în abdomenul inferior, asemănător cu litera Y;
 2. definiție folosind o pungă anală. Dacă te uiți la acest organ, este imposibil să-l găsești la femelă, spre deosebire de masculi, în care este clar diferențiat;
 3. determinarea sexului folosind fecale. Această metodă este cea mai simplă și cea mai comună. Este necesar să se observe cum rozătoarele își fac nevoile. Dacă este o femelă, ea va lăsa în urmă o fecală care seamănă cu orezul neted. Bărbații au mișcări intestinale în formă de arc cu margini curbate..

Dacă viitorul proprietar al unui cobai vrea să aibă o pereche de rozătoare, dar nu vrea să se reproducă, puteți achiziționa animale de același sex. În acest scop, femelele sunt cele mai potrivite, deoarece bărbații se vor lupta constant și pur și simplu nu se vor înțelege în aceeași cușcă..

Comunicarea rozătoarelor

Porcii de Guineea comunică între ei folosind sunete amuzante. În mod surprinzător, chiar și fără cuvinte, cu ajutorul sunetelor și altor acțiuni, puteți înțelege ce vrea sau simte animalul:

 • când rozătoarea adulmecă, înseamnă că animalul de companie se teme de ceva sau se așteaptă;
 • Porcii de Guineea comunică cu sunete, va dura puțin timp și vei învăța să-i înțelegidacă adulmecarea este combinată cu fluieratul, cel mai probabil, animalul de companie trebuie hrănit;
 • bubuitul unui animal poate avea multe semnificații. În acest caz, puteți înțelege animalul folosind o poză. Dacă cobaiul este relaxat și fredonează, înseamnă că este fericit. Dacă tonul zgomotos capătă o notă mai înaltă și întregul corp este tensionat, înseamnă iritare. Dacă animalul se teme de ceva, acesta emite sunete intermitente de bubuit;
 • când cobaiul este supărat, își deschide gura ca un tigru și își scrâșnește dinții.

Dacă petreceți suficient timp cu animalul, puteți înțelege tot ce își dorește animalul de companie..

Întreținerea cobaiului

Celulă

Acest animal de companie nu necesită multă îngrijire, deci este potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii. Habitatul ideal pentru cobaiul tău este o cușcă mare sau terariu cu fundul adânc. Principalul punct pe care îl necesită cușca este imposibilitatea de a arunca gunoiul. Așa cum am menționat mai sus, acest tip de rozătoare iubește curățenia, prin urmare gunoiul trebuie schimbat de mai multe ori pe zi. Astfel de acțiuni simple vor preveni bolile animalului. Rumegușul proaspăt este cel mai bun pentru așternut. Dacă învățați să comunicați cu un animal, acesta poate fi antrenat pentru a defeca doar într-un anumit loc, ceea ce va simplifica foarte mult curățarea cuștii..

O dată pe zi, cușca trebuie ventilată, iar o dată pe săptămână trebuie efectuată curățarea generală. În timpul curățării generale, cușca este complet curățată, iar cupa și alimentatorul sunt spălate.

Echipamente de colivie

Pentru ca un animal să fie sănătos și activ, este necesar să dotăm cușca cu diverse dispozitive. Porcii de Guineea adoră să se joace, să alerge și să urce în diverse obstacole. Dacă mai mult de un animal trăiește în cușcă, atunci este posibil să joace jocuri comune între ele. Dacă cobaiul trăiește într-o cușcă singur, este necesar să-și organizeze timpul și locul de agrement cât mai mult posibil dispozitive pentru jocuri.

Ce și cum mănâncă cobaiii

Baza dietei cobaiilor este fânulUn punct foarte important în păstrarea cobailor este nutriția de calitate. Dacă animalul nu mănâncă bine, în curând va muri.

În cazul în care proprietarul intenționează să introducă alimente noi în dieta animalului, acest lucru ar trebui făcut foarte atent și treptat. Cea mai mare parte a dietei este fânul. O parte mai mică a dietei constă în diverse alimente care sunt vândute în magazine de specialitate, precum și ierburi și legume proaspete.

Cu fân și neapărat apă, rozătoarea trebuie asigurată constant. Cerealele și legumele trebuie administrate doar de 2 ori pe zi. Unele tipuri de ierburi poate fi otrăvitor pentru cobai, de aceea este necesar să ne amintim de verdele permis. Astfel de iarbă include: trifoi, rogoz, urzică, frunze de păpădie și pătlagină..

Îngrijirea cobaiului

Fiecare proprietar ar trebui să știe cum să întrețină și să aibă grijă de cobai. Acest rozător nu îi place să înoate, așa că procedura trebuie efectuată pe măsură ce se murdărește. Pentru aceasta, un bazin este turnat cu apă la o temperatură de 31-37 grade și animalul este scufundat. Spălați doar corpul, evitând zona capului, apoi uscați animalul cu un prosop sau uscător de păr la un nivel scăzut. Un animal de companie umed ar trebui protejați-vă de curenți și frig, altfel s-ar putea îmbolnăvi.

Este necesar să se monitorizeze curățenia hainei și a urechilor, lungimea ghearelor și a incisivilorPeriodic necesar curăță-ți urechile cu un șervețel înfășurat în jurul degetului. Dacă observați un miros neplăcut în timp ce vă curățați urechile, este posibil să fi existat o infestare cu căpușe și merită să vă vizitați medicul veterinar. Pe măsură ce se murdărește, ochii trebuie curățați de cruste cu un prosop de hârtie înmuiat în apă.

Cobai la fiecare șase luni nevoie de manichiura. Pentru tăierea unghiilor, puteți merge la clinică sau puteți efectua procedura dvs. Pentru aceasta, se ia un tăietor special de unghii cu o gaură, în care este introdus și tăiat unghia animalului. În timpul acestei proceduri, trebuie să aveți grijă să nu tăiați țesutul viu. Pentru a o determina pur și simplu prin vase translucide..

Dacă cobaiul are părul lung, acesta trebuie periat. Animalul de companie trebuie examinat la fiecare 4 zile pentru a găsi paraziți sau simptome ale bolii.

Boli

Din păcate, animalele de companie se pot îmbolnăvi la un moment dat. Dacă cobaiul se comportă lent și apatic, refuză să mănânce și ochii i se udă în mod constant, acesta este un semn că animalul de companie ar trebui să fie arătat imediat unui specialist pentru consultări și tratamente suplimentare..

Creșterea animalelor de companie

Înainte de a cumpăra o pereche de cobai heterosexuali, ar trebui să vă gândiți unde să determinați descendenții. Rozătoarele se reproduc destul de des. Se nasc de la 1 la 5 pui.

Pentru ca descendenții sănătoși și puternici să crească, este necesar să se echipeze un loc pentru familie. Când femela a rămas însărcinată, este mai bine să-l mutați, și ar trebui să aveți grijă și de nutriție, deoarece în această poziție animalul are nevoie de multă hrană.

Doar persoanelor sănătoase și puternice li se poate permite să se împerecheze când se întorc 9-10 luni. Dacă femela nu poate naște în nici un fel, iar nașterea ei durează mai mult de 60 de minute, este mai bine să o arăți unui specialist.

Jocuri și antrenament

Nu toată lumea știe că cobaiii sunt foarte antrenabili.La prima vedere la un cobai, se creează senzația că animalul este letargic și că nu-i plac mișcările active. Dar acest lucru este departe de a fi cazul. Aceste animale de companie prietenoase se pot juca. Cu ceva efort și răbdare, un cobai poate fi instruit și instruit câteva trucuri amuzante. Cu siguranță nu te vei plictisi de aceste animale. Chiar și doar observând stilul de viață al unui rozător, vă puteți distra și puteți obține o adevărată plăcere..

Aceste rozătoare sunt animale prietenoase, așa că se bucură de comunicarea cu oamenii. Dacă proprietarul dorește să-și învețe trucurile pentru animalele de companie, acest lucru trebuie făcut într-un mod jucăuș. Nu trebuie să vă antrenați animalul de companie imediat după cumpărare, deoarece animalul trebuie să se obișnuiască cu el și nu se tem de proprietar. Odată ce ați stabilit contactul cu cobai, puteți începe antrenamentul..

Comandă că un cobai este capabil să efectueze:

 • "cere";
 • "dă-mi o labă";
 • "a învârti";
 • "un loc".

Porcii de Guineea sunt prietenoși și fără pretenții, ceea ce îi face o alegere excelentă ca animal de companieMulți proprietari își învață animalele de companie trucuri amuzante, cum ar fi înotul, așezarea pe umăr și chiar săritul peste un inel sau cerc. Pentru ca animalul de companie să consolideze materialul trecut, antrenamentele trebuie repetate zilnic, fără a uita să încurajezi cu o delectare. În niciun caz nu trebuie să strigi sau să-ți certezi animalul în timpul antrenamentului. Din toate cele de mai sus, putem concluziona că porcusorul de guineea este un animal foarte amuzant și interesant, care merită avut pentru a scăpa de problemele presante pentru o vreme și pentru a se bucura de viață.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cobai: caracteristici generale, îngrijire, întreținere și reproducere