Probleme dentare la cobai

Dinții de cobaiPorcii de Guineea sunt rozătoare domesticite. O trăsătură distinctivă a rozătoarelor este structura dinților lor. Ei cresc în mod constant și mănâncă atunci când mănâncă alimente solide - ramuri, fân și scoarță. Acasă, rozătoarele ar putea să nu aibă suficientă hrană solidă oferită pentru a le măcina în mod corespunzător și acest lucru poate duce la malocluzie și alte probleme orale..

Câți dinți are un cobai?

Pentru porci, prezența a 20 de dinți este considerată normală, deși rozătoarele pot avea între 12 și 22. Partea din față este acoperită cu smalț, iar partea din spate este dentină, astfel încât acestea sunt măcinate în mod constant în timpul lucrului. Rata de creștere - aproximativ 0,3-0,8 mm pe zi.Dinții de cobaiPorcul nu are canini, dar există incisivi mari, o pereche de premolari inferiori și superiori, precum și molari inferiori și superiori - 6 bucăți pe fiecare maxilar.

Starea normală a dinților se caracterizează prin următoarele proprietăți:

 • lungimea celor inferioare este mai mare decât cele superioare;
 • maxilarul superior iese peste cel inferior;
 • toți molarii sunt tăiați uniform;
 • cele superioare sunt ușor îndoite spre interior.

Cum să ai grijă de dinți

Dinții nu necesită îngrijire specială. Acestea sunt măcinate datorită prezenței fânului și a crenguțelor subțiri tinere în dietă. Faptul că aparatul de mestecat este în ordine este dovedit de pofta bună a animalului de companie.

Important! Regula dentară de bază care se aplică gurii unui cobai este că, dacă greutatea nu se schimbă și se hrănește activ, atunci totul este în ordine cu dinții..

Dar dacă se observă că animalul de companie mănâncă cu atenție sau a început să evite anumite tipuri de alimente, atunci va fi nevoie de ajutorul unui medic veterinar..Dinții de cobai

Posibile probleme dentare la cobai

Principalele probleme dentare sunt:

 • rupt - ca urmare a căderii, roșirea unui obiect dur, de la bătrânețe, din cauza lipsei de calciu;
 • prea uzat - din cauza lipsei de vitamine, nu au timp să crească;
 • strămutat - modificări legate de vârstă în cavitatea bucală;
 • lung - din cauza lipsei de hrană solidă, nu au timp să se măcine și să înceapă să crească în obraz.

Vă va fi util să știți despre, cum să aibă grijă în mod corespunzător de un cobai, care sunt rasele populare de cobai, cum să alegi și să echipezi o cușcă de cobai, cum să hrănești cobai.

Patologia poate duce la un proces inflamator în cavitatea bucală, prin urmare, necesită o vizită obligatorie la medic. În plus, nu veți putea examina în mod independent dinții din spate - aceștia sunt slab vizibili, iar când încercați să ajungeți la ei, puteți răni maxilarul animalului de companie.Dinții de cobai

Dinte rupt sau ciobit

Cu un dinte rupt, merg la medic în următoarele situații:

 • se sfărâmă;
 • marginea sa atinge țesuturile moi.

Tratamentul constă în aplatizarea marginii sub anestezic local. După tratament, animalul trebuie hrănit cu furaje tăiate timp de 2 săptămâni și adăugat suplimentar calciu și vitamina C în dietă..

Știați? Recordul de longevitate aparține cobaiului de zăpadă Nottingshire. A trăit 14 ani și 10 luni.

Malocluzie

Malocluzia apare la 3-10% din scrofițe. Patologia poate fi asociată cu caracteristici genetice, traume și malnutriție. Este imposibil să se corecteze tulburările genetice, animalul va trebui să le depună periodic.CobaiulToate celelalte opțiuni sunt eliminate conform schemei:

 • corecție chirurgicală;
 • alinierea fiziologică a poziției dinților;
 • alimentație adecvată.

Corectarea unei malocluzii se efectuează folosind un bandaj de fixare. Turnichetul aplicat pune presiune pe maxilar, porcul rezistă presiunii și, ca rezultat, își strânge corect dinții, încep să mănânce normal. Uneori, acestea sunt mai întâi depuse și se pune un dispozitiv de fixare pentru a alinia mușcătura.

Important! Dinții cu rădăcini deschise la un cobai cresc în mod constant, astfel încât pentru a-și menține starea corectă, animalul de companie are nevoie de acces la hrană solidă tot timpul..

Rădăcini alungite

Este imposibil să se determine în mod independent faptul alungirii rădăcinii. Dar dacă animalul de companie a început să mănânce prost și să slăbească, atunci poate avea probleme cu aparatul de mestecat. Medicul pune diagnosticul pe baza radiografiei. Rădăcinile alungite, precum și malocluzia, sunt tratate cu un bandaj de fixare.

Este imposibil să se determine problema cu ochiul, deoarece mai des oreionul este deranjat de molarii, care se află în adâncurile maxilarului. Și lungimea lor este individuală și ia în considerare atât caracteristicile rasei, cât și ale unui anumit animal.porcușori de Guineea

Dinți prea lungi

Dinții prea lungi sunt măcinați și măcinați sub anestezie locală. După 1-2 săptămâni, medicul efectuează un examen de control al cavității bucale. Uneori pot fi necesare mai multe cusături la intervale regulate..

Știați? Cantitățile excesive de alimente bogate în calorii (inclusiv cereale și nuci) provoacă o creștere intensă a dinților.

Aceasta este o măsură necesară pentru a nu deranja mușcătura corectă. În dietă, se recomandă creșterea cantității de hrană solidă în această perioadă..Dinții de cobai

Abces

Un abces începe din cauza deteriorării țesuturilor moi de către dinte „greșit”: în creștere necorespunzătoare, prea lung etc. Tratamentul constă în corectarea dintelui, curățarea cavității bucale de exsudatul purulent..

Medicul determină tratament suplimentar în funcție de situația specifică. Este necesar să hrăniți animalul de companie după procedurile din primele zile cu furaje lichide folosind o seringă. Apoi mâncare tocată timp de 1-2 săptămâni.

De asemenea, vă va fi util să știți, ce boli au cobaii.

Prevenirea problemelor dentare la cobai

Măsurile preventive includ următoarele:

 • adăugarea la dieta furajelor solide - fân și ramuri;
 • tratamentul suplimentar al oreionului cu vitamina C și calciu;
 • preveni rănirea animalului de companie;
 • nu traversați indivizi strâns înrudiți.
porcușori de GuineeaEste imposibil să vă asigurați împotriva cauzelor problemelor dentare, dar le puteți observa la timp și puteți lua măsuri. Cele mai multe probleme apar din alimentația necorespunzătoare sau din rănile gospodăriei, iar aceste cauze sunt ușor de remediat.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Probleme dentare la cobai