Cobai de alpaca: caracteristici ale reproducerii la domiciliu

Alpaca cobaiPăstrarea animalelor de companie ca însoțitori este o tendință foarte populară. Cu toate acestea, nu toată lumea locuiește în apartamente spațioase, unii petrec mult timp în afara casei sau nu pot acorda suficientă atenție animalului de companie din alte motive. În acest caz, puteți obține un cobai și, în același timp, alegeți o rasă neobișnuită, de exemplu, o alpaca. Și vă vom spune cum să aveți grijă de ea.

Descriere și trăsături distinctive

Cea mai comună versiune a originii rasei susține că alpaca a fost crescută artificial prin încrucișarea raselor de porci peruvieni și Rex.

Știați? Cobacii alpaca nu sunt înrudiți cu lamele, alpaca artiodactil, porcii și viața marină..

Aspect și parametri

În exterior, porcii alpaca seamănă cu oile neșlefuite, iar numele lor se datorează similarității cu un animal din rasa alpaca (o rudă a llamei). Au părul creț moale, dens, lung de 12 până la 30 cm, care crește de la regiunea lombară până la cap. Acest lucru face ca animalele să pară amuzante și deranjate..Alpaca cobaiDin nas, părul crește în direcția opusă, este mai rigid și atârnă deasupra botului sub formă de bubuitură. Perdele cretate cresc de la urechi la obraji, părul de pe labe este îndreptat în jos. Impresia este ca și cum animalul purta o perucă de aristocrat victorian.

În același timp, micii porci nu se potrivesc acestei descrieri, deoarece părul lor este încă scurt și nu se ondulează, ci pur și simplu iese în direcții diferite. Paltonul poate fi vopsit auriu, negru, alb, roșu sau o combinație a acestora. Mai mult, o combinație de 2 culori poate fi găsită mult mai des decât 3.

Important! Părul de pe corpul alpacei formează 3 rozete: 1 pe cap și 2 situate simetric pe regiunea lombară Este o trăsătură caracteristică a rasei.

În lungime, masculii alpaca cresc până la 20 cm, femelele - până la 18 cm, masculii cântăresc până la 0,8 kg, femelele - 0,7 kg. Corpul este musculos, nu lung, larg, umeri înalți, bot rotund. Ochii sunt deschiși, strălucitori, rotunzi, foarte expresivi. Urechile cad, arată mare.Alpaca cobai

Natura și durata vieții

Alpacasele sunt prietenoase, inteligente, calme, liniștite, cu dragoste, compania altor animale, dar nu tolerează un mediu zgomotos. Pot fluiera noaptea, dar „concertul” nu durează mai mult de 20 de minute. Dacă doriți să luați animalul în brațe, acesta se va bucura și va țipă încet. Porcii trăiesc aproximativ 5 ani.

Verifică o descriere a celor mai frecvente rase de cobai.

Pro și contra conținutului

Avantajele păstrării cobacilor alpaca:

 • au un aspect amuzant și neobișnuit;
 • nu au nevoie de mulți bani pentru întreținere;
 • rareori se îmbolnăvește cu îngrijirea adecvată;
 • curat;
 • antrenabil;
 • prietenos;
 • le poți lua cu tine într-o excursie la țară;
 • este mai ușor să găsești o persoană dispusă să aibă grijă de ei în absența proprietarului decât pentru animalele mari.
Alpaca cobai

Dezavantajele acestor animale de companie:

 • lâna are nevoie de îngrijire;
 • căderile sunt periculoase pentru ei;
 • dacă oreionul se îmbolnăvește, tratamentul va fi costisitor;
 • timid;
 • nu este potrivit pentru familiile cu copii;
 • meniul trebuie gândit astfel încât să primească toate substanțele utile;
 • se tem de curenți, umezeală, soare strălucitor și supraîncălzire.

Alegerea și amenajarea unei case

Înainte de a aduce alpaca în casă, este necesar să le pregătiți un loc pentru a trăi..

Citiți mai multe despre regulile pentru alegerea și amenajarea unei cuști pentru un cobai, și, de asemenea, aflați cum să-ți faci singur un hamac, accesorii pentru jocuri, raft și o casă pentru acest rozător.

Dimensiuni și materiale

Acestea conțin alpaca în cuști metalice cu fund de plastic sau lemn. Cuștile dunelor cu acoperiș și fund de plastic, precum și acvariile din sticlă sunt slab ventilate, nu ar trebui alese.Alpaca cobaiPentru ca animalul să se simtă liber, dimensiunea cuștii nu trebuie să fie mai mică de 70 × 50 cm, iar dimensiunea ușii trebuie să fie astfel încât să puteți scoate porcul afară fără să vă jupuiți mâinile..

Accesorii

Atributele esențiale ale celulei:

 1. Casă: refugiu pentru animal, de preferință din lemn, cu intrări din diferite părți.
 2. Gunoi: rumeguș mic sau umplutură specială.
 3. Alimentator: astfel încât porcul să nu-l răstoarne, nu ar trebui să fie ușor, cel mai bun material este ceramica, îl puteți atașa și la cușcă. Este instalat un alimentator separat pentru fân, care poate fi atașat la exteriorul cuștii, astfel încât fânul să nu se murdărească.
 4. Băutor: pentru ca particulele alimentare să nu intre în apă, puteți instala un băutor cu un dozator, cu toate acestea, nu trebuie să uitați de prospețimea apei.
 5. Toaletă: pentru a putea schimba așternutul mai rar, puteți pune o toaletă specială pentru cobai cu umplutură.
 6. Baie: un recipient umplut cu nisip dezinfectat, astfel încât porcul să poată avea grijă de blana sa.

Video: ce ar trebui să fie într-o cușcă de cobaiPentru divertisment și recreere, puteți echipa un tunel, un pod, un hamac, dar scările către ele pot fi din lemn și nu dintr-un zăbrele..

Solitari sau au nevoie de un vecin

Alpacele sunt animale sociabile, fără a comunica cu propriul lor tip se pot plictisi. S-a observat că speranța de viață a cobaiilor crește în cadrul companiei..

Se recomandă dobândirea vecinilor în același timp sau adăugarea unui bebeluș la un animal mai în vârstă de cel puțin o lună pentru a evita certurile. Puteți evita apariția descendenților neplanificați prin plasarea de cobai de același sex.

afla de unde a venit numele „cobai”, cât trăiește un cobai acasă, cum să afli sexul unui cobai, și cât sunt cobaiii.

Întreținere și îngrijire

Alpacas are nevoie de un set standard de servicii de îngrijire, la fel ca majoritatea celorlalte animale de companie - îngrijirea părului, ghearelor și crearea curățeniei. Casa ar trebui să fie caldă și să nu existe curenți de aer.

Îngrijirea părului

Dacă intenționați să participați la expoziții, ar trebui să știți că una dintre cerințe este un aspect îngrijit al porcilor.Îngrijirea părului de cobaiBlana trebuie să fie amplasată de-a lungul corpului, să o acopere în funcție de vârstă, să fie densă și de lungime egală. Porcii de spectacol sunt scăldați cu un șampon special, în timp ce porcii obișnuiți pot fi pur și simplu șterși cu o cârpă umedă.

Stratul dens de animale are nevoie de pieptănare pentru a preveni apariția de încurcături. Dacă buclele lungi de dedesubt se murdăresc în mod constant, le puteți scurta ușor cu foarfeca. Nu este recomandat să tăiați bretonul, deoarece protejează ochii.

Știați? Înainte de expoziție, porcii alpaca fac o perm permanentă de lână pe papillots.

Tăierea gheare

Cel puțin 1 și nu mai mult de 2 ori pe lună, alpaca trebuie să-și tundă unghiile cu un aparat de tuns special. Animalul este plantat cu spatele la sine, apucat ușor de labă și tăiat gheara. Tăierea trebuie să fie uniformă, astfel încât animalul să nu se clatine când merge.

Video: cum să tăiați ghearele unui cobai

Curățarea cuștii

În cușca porcilor, este necesar să curățați în mod regulat, altfel haina de blană de lux se va murdări, iar resturile alimentare putrezite vor mirosi neplăcut. Frecvența recomandată este de cel puțin o dată pe săptămână și, cel mai bine, în fiecare zi.

Pentru a evita mirosul neplăcut, așternutul este așezat proaspăt o dată la 5 zile. Apa este complet înlocuită cu apă proaspătă în fiecare zi, deoarece se deteriorează rapid din resturile de alimente.

Alimente și vitamine

Orice alimente din alpaca ar trebui să fie la temperatura camerei. În primul rând, trebuie să oferiți porcilor fân de bună calitate, ar trebui să fie în meniu în fiecare zi..

Vă sfătuim să citiți obiceiurile alimentare ale cobailor la domiciliu.
Fânul contribuie la funcționarea normală a sistemului digestiv și la măcinarea dinților.Alpaca cobai

Meniul trebuie să conțină:

 1. Iarbă colectată departe de zonele contaminate. Asigurați-vă că nu există plante otrăvitoare.
 2. Fructe - altele decât citricele.
 3. Legume - cu excepția cepei, usturoiului, cartofilor, roșiilor. Acestea dau varză cu precauție, obișnuind treptat animalul cu el.
 4. Cereale (nu mai mult de ¼ rație zilnică).
 5. Ramuri de măr și cireși, precum și rădăcini de păpădie și țelină. Ajută la scrâșnirea dinților.
 6. Apă - într-un volum de cel puțin 250 ml.
Important! Alpacas nu trebuie hrănit cu produse de origine animală (inclusiv lapte și ouă), alimente de la masă, dulciuri, pâine, conserve.

Puteți cumpăra alimente gata preparate pentru cobai la magazinele de animale de companie. Apa curată și proaspătă trebuie să fie întotdeauna în băutor. Vitaminele intră în corpul animalului cu alimente. În caz de boală, medicul veterinar poate prescrie vitamina C, care nu este sintetizată singură în alpacas.Alpaca cobaiÎn timpul trecerii inițiale prin tractul gastro-intestinal, alpacele nu absorb vitaminele B și K, doar după trecerea repetată, deci trebuie să le permiteți să-și mănânce propriile excremente..

Deci, cobaiul alpaca este potrivit pentru viața într-o casă liniștită, fără copii mici. Are un aspect original, este prietenoasă și nu ocupă mult spațiu. Cu toate acestea, rețineți că, la fel ca orice animal de companie, va necesita o anumită îngrijire și nutriție de la dvs..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cobai de alpaca: caracteristici ale reproducerii la domiciliu