Iguane reale: caracteristici ale genului

IguanăMulte specii de șopârle se disting prin cele mai bizare forme. Acestea includ iguane, a căror dimensiune mare și aspect înfricoșător pot provoca chiar panică la o persoană nepregătită. Între timp, practica păstrării acestor animale ca animale de companie este destul de răspândită, iar în anumite epoci erau chiar obiecte de închinare umană. Tema acestei publicații este stilul de viață al acestor șopârle, precum și semnificația lor pentru oamenii moderni..

Cine sunt iguane adevărate

Genul iguanelor adevărate (Iguana) aparține familiei de iguane din subordinea șopârlă. Reprezentanții acestui gen se găsesc în zone întinse din Mexic, în nordul și sudul Braziliei. În total, există 8 genuri în familia iguanei..

Iguanele adevărate se numără printre cele mai mari specii de iguane. Trăsăturile caracteristice comune ale tuturor speciilor acestui gen sunt un cap destul de mare, ca și cum ar fi comprimat pe părțile laterale ale corpului, membre puternice bine dezvoltate, cu gheare, o coadă extrem de lungă și o piele solzoasă. Gâtul este „decorat” cu o pungă de piele agățată cu un pieptene.IguanăGeanta joacă un rol proeminent în termoreglarea corpului și este folosită și în jocurile de împerechere. De asemenea, o creastă se întinde de-a lungul aproape întregului corp, de-a lungul părții sale superioare, de la cap până la aproximativ mijlocul cozii, care poate servi drept protecție suplimentară atunci când atacă prădătorii.

Știați? La începutul secolului al XIX-lea, au fost găsite rămășițele fosilizate ale unui dinozaur antic, ai cărui dinți erau extrem de asemănători cu cei ai unei iguane. Paleontologii au sugerat că acesta este un strămoș gigant al iguanei moderne. Dinozaurul a fost numit iguanodon, care înseamnă dinte de iguana. Ulterior, presupunerea cu privire la relația dintre dinozaur și șopârla actuală nu a fost confirmată, dar numele a rămas.

Clasificare

Genul de iguane adevărate include doar două specii: comună, cunoscută și sub numele de iguana verde (Iguana iguana), precum și iguana din Caraibe (Iguana delicatissima). Să descriem aceste tipuri în detaliu.IguanăIguana comunăIguanăIguana Caraibe

Iguana comună (Iguana iguana)

Aceasta este cea mai numeroasă specie din gen.. Aspectul acestei șopârle poartă toate trăsăturile caracteristice genului descris mai sus. Mărimea indivizilor individuali poate varia în funcție de condițiile de habitat. Animalele care trăiesc în zonele tropicale umede sunt de obicei mai mari, în timp ce omologii lor care trăiesc în zone aride sunt semnificativ mai mici, cu aproximativ o treime.

Citiți mai multe despre caracteristici ale păstrării unei iguane obișnuite acasă.

Lungimea medie a unui adult este de 1,3-1,6 m cu o masă de până la 4 kg, în timp ce lungimea campionilor poate depăși 2 m cu o masă de 8-9 kg. Pentru a fi corect, trebuie remarcat faptul că coada are cea mai mare contribuție la lungimea acestei șopârle. Lungimea corpului de la nas până la cloacă este în medie puțin mai mare de 40 cm. Masculii sunt mai mari decât femelele, cozile solzi spinoase sunt mai lungi. În plus, tălpile picioarelor din spate sunt acoperite cu o acoperire cerată caracteristică..Iguana verdeCuloarea iguanei comune, spre deosebire de numele său, este departe de a fi întotdeauna verde. Depinde atât de mediul extern, cât și de vârsta animalului. Pe lângă șopârlele verzi (predomină această culoare), în diferite zone ale habitatului lor, se pot întâlni indivizi albăstrui, albastru, violet, roșu-portocaliu, roz, maroniu. În plus, pot fi decorate cu pete de altă culoare. Există întotdeauna dungi întunecate pe inel.

Important! Iguana comună poate schimba culoarea în funcție de condițiile externe. În perioadele mai reci, culoarea devine mai închisă, în căldură devine palidă. Dacă animalul a dobândit o culoare gri închis, maro închis sau negru, atunci aceasta poate indica boala sa.

Habitatul este extins. Inițial, reprezentanții acestei specii au fost distribuiți în teritorii din Mexic până în Brazilia, precum și în unele insule din Caraibe. Cu toate acestea, în prezent, populațiile au apărut în unele state americane, inclusiv în Insulele Hawaii..

Astfel de populații s-au format în principal prin reproducerea fostelor animale de companie, care dintr-un motiv sau altul au căzut din nou în sălbăticie. Cu toate acestea, mulți dintre ei au ajuns la întâmplare, în calele navelor de marfă..Iguana comunăAceastă șopârlă conduce un mod de viață diurn și predominant arboric, dar în același timp înoată perfect dacă este necesar. Nu diferă în ceea ce privește agresivitatea față de o persoană, dar într-o situație stresantă poate mușca sensibil. Pentru a ataca, folosește nu numai dinții, ci și suflă cu coada. Ca orice șopârlă, este capabilă să-și lase coada.

Capacitatea de reproducere începe la vârsta de 3-4 ani. În timpul sezonului de împerechere, masculii și femelele sunt agresive. Femela depune 30-70 de ouă într-o gaură săpată, a cărei adâncime poate ajunge la un metru, apoi îngropă gaura, fără să-i pese de soarta ulterioară a ambreiajului. Creșterea tânără apare în 3-4 luni. Șopârlele din același ambreiaj rămân de obicei împreună pentru primul an de viață..Descendenți ai iguanei Principalii dușmani ai acestor șopârle sunt păsările de pradă, unele specii de șerpi și șopârle, crocodili, rozătoare și feline.. În acest caz, animalele tinere devin în principal victime, în plus, ghearele de ouă sunt adesea distruse. Durata medie de viață a unei iguane verzi în condiții naturale este de aproximativ 7 ani și, ca animale de companie, pot trăi peste 20 de ani..

afla, Este iguana otrăvitoare și care sunt consecințele după ce a fost mușcată de această șopârlă.

În materie de nutriție, reprezentanții acestei specii sunt vegetarieni. Mănâncă lăstarii plantelor, frunzele, florile și fructele lor. Potrivit datelor neconfirmate, acestea se pot hrăni și cu nevertebrate, dar aceste date sunt contestate de cercetători. Se presupune că insectele pot fi înghițite accidental, împreună cu plantele, precum și într-o situație în care hrana plantelor este absentă sau insuficientă.

Iguanele obișnuite nu sunt puse în pericol. Acestea sunt absente în Cartea Roșie, comerțul cu ele este permis, cu toate acestea, documentele de reglementare internaționale indică necesitatea controlului unui astfel de comerț..Iguana în apartamentCu toate acestea, în prezent, animalele de companie nu sunt de obicei șopârle sălbatice, ci indivizi crescuți în pepiniere special pentru aceste scopuri..

Știați? Iguanele comune guatemaleze și mexicane au adesea coarne mici situate între ochi sau în jurul nărilor. În trecut, șopârlele cu o astfel de decorație au fost atribuite unei specii separate, dar studiile ulterioare au dovedit că animalele cu coarne nu diferă de alte iguane obișnuite în altceva decât aceste coarne..

Iguana verde din Caraibe (Iguana delicatissima)

Aspectul iguanelor din Caraibe este similar cu iguanele obișnuite, dar iguanele din Caraibe sunt vizibil mai mici. Un adult poate atinge un metru lungime sau mai mult cu o masă de până la 3,6 kg. Trăsăturile caracteristice sunt în continuare aceleași: un cap mare, o creastă pe spate și coadă, pielea solzoasă, o geantă din piele pe gât etc. Principala diferență externă față de semeni este absența dungilor inelare pe coadă..Iguana CaraibeAceste animale sunt vopsite într-o culoare gri închis, dar tinerii au o culoare verde aprins. Masculii maturi sexual au solzi albăstrui pe partea din spate a capului și o nuanță roz pe pălărie, dar această culoare apare doar la indivizii dominanți la vârsta de reproducere..

Vă recomandăm să știți, ce să hrănești și cum să ai grijă de o iguana acasă, și cum să faci un terariu de iguane de la tine însuți.

Această specie este răspândită doar în unele dintre Antilele.. În trecutul recent, habitatul său era mult mai larg, reprezentanții speciei locuind în numeroase alte insule.

Stilul de viață al acestor șopârle din Caraibe este diurn. La o vârstă fragedă, preferă o zonă acoperită cu arbuști și copaci joși. Adulții stăpânesc copaci înalți. Locuiesc atât în ​​zone climatice aride, cât și destul de umede.Iguana din CaraibeLa vârsta de trei ani, bărbații și femelele se pot reproduce. Femelele depun ouă în vizuini uscate și încălzite, de aproximativ un metru lungime. Există câteva zeci de ouă într-un singur ambreiaj. Pentru ouat, sunt selectate locuri strict definite, cu condiții adecvate pentru incubația ouălor. Ambreiajul nu este păzit de femelă. Tinerii se nasc la aproximativ trei luni după depunerea ouălor..

În vremurile precolumbiene, dușmanii principali ai iguanelor din Caraibe erau păsările de pradă și șerpii. Ulterior, câinii, pisicile domestice și sălbatice, precum și mangustele au apărut în habitatele lor - toate au fost introduse de europeni. În plus, ghearele de ouă de iguana sunt devastate de unele specii de șopârle și rozătoare..Iguana din CaraibeAceste animale se hrănesc cu alimente vegetale. Se folosesc lăstari, frunze, flori, fructe. Îi plac în special vegetația tânără. Pentru unele specii de plante, iguanele din Caraibe joacă un rol important în distribuția lor, deoarece șopârlele mănâncă fructe care nu sunt comestibile pentru alte animale, iar semințele acestor fructe sunt răspândite pe o suprafață mare în excrementele șopârlelor..

În ceea ce privește amenințarea cu dispariția acestei specii, este destul de reală. După cum sa menționat mai sus, habitatul acestor șopârle a scăzut semnificativ, pe unele insule populația lor a fost acum distrusă. Această situație este cauzată atât de construcția activă, cât și de activitățile economice ale omului și de introducerea de noi prădători în insule. Deci, mangustele au fost aduse cu intenții extrem de bune - de a lupta împotriva șerpilor și rozătoarelor..IguanăCa rezultat, în același timp, s-au redus foarte mult și, în multe locuri, au distrus populația de șopârle. Pe lângă prădători, caprele și oile introduse de europeni, care se hrănesc cu aceleași plante ca și șopârlele, au un impact negativ asupra numărului de iguane din Caraibe..

Important! Iguanele din Caraibe sunt în prezent listate pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Acolo sunt clasificate ca specii pe cale de dispariție..

Înțeles pentru o persoană

Carnea și ouăle de iguane adevărate pot fi consumate. De exemplu, în Mexic, preparatele din carne de iguana sunt tradiționale și sunt foarte populare atât de turiști, cât și de localnici. Această carne este fiartă, prăjită sau tocată. Astfel de feluri de mâncare sunt obișnuite nu numai în Mexic, ci aproape oriunde trăiește această șopârlă..

Cu toate acestea, semnificația acestor animale nu se limitează la nevoile culinare ale oamenilor. Sunt foarte solicitați ca animale de companie. Popularitatea este promovată atât de aspectul spectaculos al șopârlelor, cât și de capacitatea lor de a se obișnui cu proprietarii lor. În plus, păstrarea iguanelor obișnuite nu prezintă dificultăți (omologii lor din Caraibe nu sunt ținuți acasă).Vas de iguanaÎn vremurile precolumbiene, iguana a jucat un rol important în punctele de vedere mistice și cosmogonice ale locuitorilor din America. Astfel, Maya credea că universul era plasat într-o imensă clădire, ale cărei ziduri erau formate din patru iguane corespunzătoare punctelor cardinale. Acoperișul casei este format din iguane. Dar indienii culturii Mochica se închinau unei zeități, pe care o înfățișau ca o creatură umanoidă înzestrată cu iguane - un cap, creastă și coadă caracteristice.

După cum puteți vedea, iguanele adevărate sunt unul dintre cei mai interesanți reprezentanți ai ordinului șopârlelor. Aceste animale au atras multă vreme atenția prin aspectul lor neobișnuit „asemănător unui dragon”, culoarea frumoasă și dimensiunea impresionantă. Calitățile culinare ale cărnii de iguana au fost mult timp apreciate în multe țări, iar aspectul și caracterul acestui animal l-au făcut foarte popular ca animal de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Iguane reale: caracteristici ale genului