Cum se face un terariu de iguane diy

IguanăTerariul este unul dintre principalele accesorii la care oamenii se gândesc cu mult înainte ca iguana să se stabilească în propria lor casă. Pentru o creștere și o dezvoltare reușite, amfibienii au nevoie urgentă de propriul lor colț, în care să fie menținut stabil un microclimat special. Cu toate acestea, terariile fabricate în fabrică adesea nu îndeplinesc toate cerințele entuziastului iguanei. În acest articol vom analiza mai îndeaproape cum să creăm un terariu cu propriile mâini, precum și să dezvăluim principalele secrete ale acestui proces..

Cum să faci un terariu cu propriile mâini

În ciuda faptului că construcția unei locuințe iguane este destul de simplă și nu implică utilizarea unor materiale rare sau excesiv de scumpe, terariul este adesea costisitor..

Această caracteristică aduce adesea proprietăților de amfibieni o mulțime de probleme, deoarece iguana de-a lungul vieții sale necesită schimbarea a cel puțin 1-2 locuințe pentru a fi mai spațioase și mai confortabile.Terariu IguanaPrin urmare, mulți decid să creeze un terariu cu propriile mâini din instrumente și materiale improvizate..

Știați? Pentru prima dată iguanele ca o nouă formă de viață sunt menționate în cartea lui Pedro Cieza de Leon „Cronica din Peru”, datată 1553.

Design și dimensiune

Atunci când proiectați o casă pentru o iguana, trebuie mai întâi să decideți asupra materialului din care vor fi realizate structurile principale. Cele mai comune celule sunt realizate din plasă metalică, PAL, cuarț sau sticlă organică..

Fiecare dintre aceste materiale are propriile sale avantaje și dezavantaje, dar cel mai optim este PAL laminat. Acest material se caracterizează prin rezistență suficientă, ușurință în procesare și costuri reduse.

De asemenea, acest tip de PAL are un număr variat de culori și texturi, care se vor potrivi armonios structurii în orice interior. În plus, numai PAL-ul vă va permite să obțineți o structură convenabilă pentru transport, deoarece poate fi demontată instantaneu la starea sa inițială.

Merită, de asemenea, să acordați atenție formei viitorului terariu. Iguanele, ca și alți amfibieni, se mișcă pe patru membre, fiind în contact strâns cu solul..Terariu IguanaÎn acest sens, pentru o existență confortabilă, aceste animale necesită cuști dreptunghiulare, în care zona de bază va fi mult mai mare decât pereții laterali. În caz contrar, chiar dacă se observă cantitatea totală de spațiu necesar, creatura va simți disconfort..

Pentru existența prosperă a unui adult, veți avea nevoie de aproximativ 6 metri cubi. m de spațiu liber, care corespunde unei cuști de 200x150x200 cm (HxWxL). Cu toate acestea, nu mulți își pot permite o cușcă mare de iguane, așa că atunci când construiți această structură, puteți trece de la spațiul minim necesar, care este de aproximativ 0,7 metri cubi. m, care corespunde unei colivii care măsoară 80x60x150 cm (HxWxL).

afla totul despre iguane.

Unelte și materiale

Pentru a realiza un terariu de 80x60x150 cm, veți avea nevoie de următoarele instrumente:

 • burghiu electric sau șurubelniță - 1 buc;
 • ferăstrău - 1 buc;
 • Cheie Allen cu diametrul de 4 mm - 1 buc;
 • șurubelniță buclată ph2 - 1 buc;
 • rigla sau regula 1-2 m - 1 bucata.
InstrumenteTrebuie să faceți stoc cu următoarele materiale:
 • panou de PAL laminat grosime 16 mm - 6 mp m;
 • Marginea din PVC pentru panoul de PAL - 1 pachet;
 • lipici pentru margini din PVC - 50 ml;
 • cuarț sau sticlă organică 78x48 cm - 2 buc .;
 • Profil DS pentru sticlă - 2 buc. 148 cm fiecare;
 • confirmare cu șurub autofiletant - 1 pachet;
 • șuruburi pentru lemn 3,5x16 mm - 1 pachet;
 • dopuri pentru confirmări - 1 pachet;
 • burghiu pentru lemn 4 mm - 1 buc;
 • dosar pentru lemn pentru ferăstrău - 1 buc;
 • marker de apă sau creion de tâmplar - 1 buc;
 • picioare pentru mobilier - 8 buc.
Important! Nu se recomandă înlocuirea confirmărilor cu șuruburi autofiletante sau șuruburi pentru fixarea panourilor din PAL: astfel de conexiuni vor avea o rezistență mai mică și, de asemenea, nu îi vor permite să rămână fiabilă după mai multe cicluri de asamblare-demontare.

Proces de fabricație

Etapele principale ale realizării unui terariu (dimensiunea 80x60x150 cm) pentru o iguana:

 1. Marcați pereții viitoarei structuri pe PAL: superior - 150x80 cm, inferior - 150x80 cm, spate - 150x60 mm, 2 laterale - 78,4x60 cm, prag inferior inferior - 146,8x12 cm, prag superior superior - 146,8x6 cm.Dimensiunile pieselor de terariuDimensiunile pieselor de terariu
 2. Tăiați PALul de-a lungul liniilor marcate, apoi lipiți punctele tăiate (marginile) cu marginea mobilierului. Dacă nu aveți abilitățile adecvate pentru acest lucru, puteți încredința tăierea PALului și lipirea marginii profesioniștilor din orice producție de mobilă..
 3. Marcați locurile pentru viitoarele orificii de conectare pe semifabricatele din PAL și apoi găuriți-le cu un burghiu. Nu trebuie să fiți zelos cu dimensiunea găurii - acestea ar trebui să coincidă cât mai aproape posibil cu lungimea confirmărilor de conectare.Cum se face un terariu de iguane DIY
 4. Conectați pereții laterali și cei din spate între ei utilizând confirmări, apoi atașați pereții inferior și superior la structura rezultată.Cum se face un terariu de iguane DIY
 5. Fixați pragurile superioare și inferioare în structură, apoi atașați profilul la marginea lor DS cu ajutorul șuruburilor autofiletante.Cum se face un terariu de iguane DIYCum se face un terariu de iguane DIY
 6. După ce părțile principale ale structurii sunt asamblate, picioarele mobilierului trebuie înșurubate la panoul inferior al cuștii cu ajutorul șuruburilor autofiletante.
 7. Etapa finală este instalarea sticlei - instalați ochelarii unul câte unul în canelurile profilelor DS.Cum se face un terariu de iguane DIY
 8. Dacă aveți resturi după tăierea PAL, construiți un al doilea etaj din terariu. Pentru a face acest lucru, trebuie să decupați un dreptunghi de 78x60cm, să lipiți marginea din PVC pe marginile sale și apoi să înșurubați picioarele mobilierului. Acest suport este separatorul perfect pentru a vă împărți eficient spațiul..
Structura terariului este gata, acum puteți începe să aranjați casa iguanei.
Important! Pentru a simplifica fixarea panourilor de PAL între ele, mai întâi, structura trebuie fixată cu bandă adezivă. Acest lucru va ajuta la prevenirea golurilor nedorite sau a curburii..
Terariu de plăci aglomerate: video

Microclimat și aranjament

În acest stadiu al instalării, iguana ar trebui să ofere condiții optime, astfel încât șederea sa în terariu să devină confortabilă și să aducă doar plăcere..

Ventilare

Aerul stagnant este extrem de nedorit în terariu - căldura și umiditatea sunt cele mai bune condiții pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor patogene, astfel încât cușca ar trebui să fie bine ventilată.

Gurile de aerisire pot fi prevăzute în peretele superior, inferior sau posterior, dar cel mai bine este să fie realizate pe pereții laterali - acest lucru va ajuta la crearea unui flux constant de aer proaspăt mai eficient.

afla, este iguana otrăvitoare.

Cu o dimensiune de terariu de aproximativ 0,7 metri cubi. m pentru deschiderile de ventilație trebuie alocate cel puțin 1000 mp. vezi zona pereților celulari. În același timp, iguanele sunt contraindicate într-o schiță, deoarece acest lucru poate duce la o răceală..

Prin urmare, ventilația este aranjată astfel încât deschiderile pentru fluxul de intrare și de ieșire să fie la niveluri diferite. Cel mai bine este să faceți deschiderea pentru fluxul de intrare aproape sau la același nivel cu lampa de încălzire și deschiderile pentru aerul de ieșire din partea opusă, în partea inferioară..Găuri de ventilațieAstfel, va fi posibil să se realizeze nu numai o ventilație excelentă, ci și încălzirea întregului terariu..

Incalzi

Temperatura potrivită este una dintre condițiile principale pentru un microclimat optim pentru iguane. În condiții naturale, trăiesc în regiuni tropicale fierbinți, în care temperatura din timpul zilei scade rar sub + 25 ° C, prin urmare, ar trebui creați indicatori de temperatură similari în condiții artificiale..

În plus, este imperativ să ne amintim că regimul de temperatură afectează și digestia acestor amfibieni, prin urmare, cușca ar trebui să fie întotdeauna caldă, iar termometrul să fie monitorizat zilnic.

Cel mai adesea, oglinzile, lămpile ceramice sau lămpile cu incandescență sunt utilizate pentru încălzirea terariilor: astfel de dispozitive sunt ieftine și fac o treabă excelentă cu sarcinile..

afla, cum să ai grijă de o iguana acasă.

Lămpile de încălzire sunt adesea instalate într-un colț - astfel încât animalul poate regla independent încălzirea corpului său, îndepărtându-se de sursa de căldură. Distanța minimă de la lampă la suprafața substratului trebuie să fie de cel puțin 25 cm, altfel iguana se poate arde singură.

Regimul general de temperatură al terariului ar trebui să fie în intervalul 24-26 ° C ziua și 22-24 ° C noaptea. În același timp, nu departe de lampă, temperatura aerului ar trebui să fie cuprinsă între 30-35 ° C - aceasta este o cerință deosebit de importantă.IncalziDupă ce a mâncat, iguana trebuie să încălzească corpul la o temperatură ridicată, altfel procesele digestive din corpul lor pot fi întrerupte brusc.

O alternativă la lămpi este încălzitorul cu piatră. Acest dispozitiv face posibilă asigurarea ușoară și sigură a microclimatului necesar în cușcă, dar principalul său dezavantaj este costul ridicat.

Știați? Iguanele au în mod natural un al treilea ochi, arată ca o pată discretă în partea de sus a capului. În ciuda faptului că această formațiune nu este capabilă să funcționeze 100%, cu ajutorul animalului reușește să evite pericolul care se apropie de sus..

Lampă UV

Iguana are nevoie de o strălucire cu spectru complet care imită radiația solară pentru a prospera și a prospera..

Mulți proprietari de iguane neglijează această cerință, ceea ce face ca iguana să devină deficitară în provitamina D3. Substanța joacă unul dintre rolurile principale în metabolismul calciului din alimente.

Cu un deficit de provitamină D3, o iguana poate dezvolta o varietate de boli ale sistemului musculo-scheletic.Lampă UVPentru a evita patologiile periculoase, lămpile ultraviolete sunt instalate în fiecare celulă. Sunt lămpi cu incandescență obișnuite, dar au un spectru special de emisii, care este în intervalul 290-315 nm.

Aceste lămpi se disting prin marcajul special UVB. Acestea trebuie fixate nu departe de locul principal de încălzire a terariului la o înălțime de 25-30 cm. Lămpile ultraviolete sunt aprinse în timpul zilei timp de 10-12 ore. Radiația nocturnă de la lămpile cu spectru complet nu este de dorit pentru amfibieni, deoarece poate provoca stres grav în ele..

Știați? În vestul Mexicului, iguanele sunt folosite pentru mâncare: carnea lor este un ingredient tradițional în multe feluri de mâncare locale..

Hidratant

Conținutul optim de umiditate din terariu trebuie să fie de 80%. Este destul de dificil să atingi această valoare fără a folosi dispozitive într-un apartament obișnuit..

Prin urmare, pentru ca animalul să nu se îmbolnăvească, aerul din cușcă trebuie umezit. Cea mai ușoară modalitate este de a folosi un spray de grădină: umeziți aerul în acest fel de cel puțin 2 ori pe zi..UmidificatorCea mai bună opțiune este utilizarea umidificatoarelor staționare. Astăzi există multe modele de astfel de dispozitive pe piață, dintre care cel mai simplu va fi o mică fântână electrică.

Piscina

O piscină nu este o condiție vitală pentru o iguana, cu toate acestea, un recipient mic de apă caldă va ajuta la diversificarea timpului liber și la ridicarea tonusului corpului: în mediul natural, aceste creaturi petrec o cantitate imensă de timp în apă.

afla, care sunt iguane marine.

Puteți folosi o tavă mică de bucătărie ca piscină sau puteți achiziționa un recipient special la un magazin pentru animale de companie. Este adesea situat într-un colț retras al cuștii, protejându-l de așternut cu o mică partiție.

Cel mai bine este să combinați astfel de structuri cu umidificatoare artificiale de aer (fântână) - în acest caz, va fi posibil nu numai să se realizeze un microclimat optim în cușcă, ci și să economisiți spațiu liber.Piscina

Substrat

Substratul pentru cușca iguanei este o varietate de materiale de umplutură - principalele cerințe pentru astfel de materiale sunt respectarea mediului, igiena și absorbția ridicată. Cel mai adesea, hârtia de ziar tăiată fin este utilizată în aceste scopuri, cu toate acestea, cerneala tipografică poate dăuna unui amfibian, până la moarte inclusiv..

Coaja granulară poate fi o alternativă - acest material absoarbe perfect secrețiile animalelor și mirosurile neplăcute, dar nu este lipsit de dezavantajele sale. Coaja granulară nu tolerează umezeala excesivă, astfel încât acest material de umplutură va trebui schimbat în mod regulat, ceea ce implică costuri considerabile.

Important! Este foarte descurajat să folosiți pietriș fin, nisip sau alte materiale de umplutură libere ca substrat pentru cușca iguanei. Amfibienii ingerează adesea astfel de substraturi, ceea ce este adesea dăunător sănătății lor..

Cea mai convenabilă opțiune este considerată a fi covoare speciale din turbă artificială - au proprietăți igienice și higroscopice excelente, cu toate acestea, vor necesita costuri semnificative.

Un astfel de covor trebuie să fie neapărat dintr-o bază densă și să aibă margini prelucrate, altfel fibrele se pot agăța de membrele iguanei, ceea ce cauzează adesea tot felul de inflamații..Terariu de iguane DIY

Scări, lemn de drift

În natură, iguanele își petrec o mare parte din viață în pădure sau tufe, așa că nu vă puteți lipsi de accesorii, cum ar fi o scară sau un lemn de drift din lemn. Scările pot fi variate ca mărime și formă, iar principala cerință pentru ele este absența colțurilor ascuțite.

Dar cel mai bine este dacă terariul conține o ramură naturală cu lemn gros și tot felul de ramuri. Acest lucru va oferi cuștii un aspect mai natural, iar înțepătura nu va oferi iguanei respingerea care se întâmplă adesea cu scările..

afla, care este diferența dintre șerpi și șopârle.

Ramura trebuie să fie absolut sigură pentru locuitorul cuștii: suprafața acesteia trebuie prelucrată cu atenție, scăpând de colțurile și marginile ascuțite, deoarece pot deteriora picioarele delicate ale amfibianului.

În plus, alegerea dvs. trebuie oprită pe lemn cu o suprafață aspră care protejează iguana de alunecare și de posibile vătămări. Dacă decideți să instalați un obstacol dintr-un parc din apropiere într-o cușcă, acesta trebuie să fie bine uscat și tratat de dăunători și bacterii patogene..Driftwood în terariuCel mai sigur mod de prelucrare a lemnului pentru animale este utilizarea soluțiilor saline. Pentru a face acest lucru, dizolvați treptat sarea de bucătărie în apă fiartă caldă până când se oprește din dizolvare (soluție salină saturată).

După aceea, un bandaj steril trebuie înmuiat în soluție, care apoi înfășoară cu grijă ramura. Procedura se desfășoară timp de 1-2 zile: în acest caz, trebuie să monitorizați constant faptul că bandajul rămâne umed. După îmbibare, ramura se spală cu apă fiartă și se usucă.

Plante ornamentale

Decorarea terariului cu plante vii este opțională, dar va ajuta la transformarea unei cutii simple într-o adevărată oază tropicală..

Atunci când plantați plante într-un terariu, asigurați-vă că vă amintiți că a fost creat un mediu special la temperaturi ridicate, cu umiditate ridicată, astfel încât multe dintre plantele dvs. preferate de casă nu vor rezista unor astfel de condiții specifice..

Cele mai potrivite specii de plante pentru un terariu de iguane includ:

 • scindaps;
 • monstru;
 • tradescantia;
 • ficus benjamin.
Terariu IguanaPăstrarea unei iguane este o întreprindere destul de supărătoare și costisitoare, mai ales atunci când vine vorba de cumpărarea unui terariu. Dar dacă nu doriți să plătiți în exces, puteți crea o cușcă de înaltă calitate pentru un amfibian cu propriile mâini, de exemplu, folosind materiale de la un magazin de hardware din apropiere. În acest caz, este imperativ să se țină seama cu strictețe de toate cerințele pentru amenajarea acestuia: numai în acest caz terariul se va transforma într-o casă confortabilă și convenabilă.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se face un terariu de iguane diy