Numele și caracteristicile diferitelor tipuri de cameleoni

CameleonAbilitatea de a camufla cameleonii ar fi invidia multor unități militare de elită. Abilitatea de a fuziona cu mediul, schimbându-și propria culoare, este o caracteristică unificatoare a reptilelor, dar totuși fiecare dintre specii este unică și unică..

Specii de cameleoni

Luați în considerare cei mai străluciți reprezentanți ai acestei familii.

Yemenit

Habitatul șopârlei este Peninsula Arabică, regiunile muntoase sau oazele din estul Arabiei Saudite și din statul Yemen. Reptila yemenită diferă în dimensiuni mari de până la 50 cm, dintre care aproximativ 10 cm cade pe lungimea cozii. Corpul are o formă ovală: un spate arcuit și o parte abdominală convexă. Un animal într-o stare calmă are culoarea verde ierboasă, cu vârsta, apar dungi.Cameleonul yemenitSchimbând culoarea într-o situație stresantă sau în timpul sezonului de împerechere, reptilele dobândesc dungi galbene strălucitoare, pete maro, portocalii și verde închis, schimbă culoarea principală într-o nuanță mai deschisă. Capul „Yemenului” este decorat cu o creastă mare, de până la 8 cm. Masculii din femele se pot distinge prin proeminențe mici situate pe labele lor - „pinteni”. Specia se hrănește cu diverse insecte și verdeață, trăiește aproximativ 8 ani.

Panteră

Habitatul cameleonului este Madagascar și un grup de insule din apropiere. Preferă să trăiască în păduri umede, se așează pe arbuști și copaci, adesea lângă așezări umane. Forma corpului acestei șopârle seamănă cu un arc, lungimea este de până la 45 cm. În partea superioară a capului, pe coroana capului, există o creștere excitată, plată, cu margini ușor proeminente, asemănătoare unei forme de petală.

Aflați mai multe despre cameleon panteră.

Spatele este decorat cu o creastă cu proiecții frecvente de dimensiuni mici. Specia are o culoare foarte strălucitoare: își schimbă culorile roșu, albastru, verde și galben. Hrana pentru plante nu este inclusă în dietă, baza fiind greierii, lăcustele și diverse muște. Speranța medie de viață este de 5 ani.Cameleonul Pantera

Covor

Patria cameleonului covorului este Madagascar, pădurile tropicale și savanele umede. Această specie este considerată agresivă, preferă un stil de viață solitar și nu-i place vecinătatea cu alte reptile. Corpul oval alungit crește până la 25 cm lungime. Capul este decorat cu o „coroană” keratinizată abia vizibilă de formă rotunjită..

Citiți și despre datorită ceea ce cameleonii își schimbă culoarea și cum să ții un cameleon acasă.

Aproximativ a cincizecea zi de la naștere, coada masculilor se îngroașă în mod vizibil. Culoarea este dominată de roșu-maro, negru, alb și gri. Un model ornamentat de pete, dungi și bucle este observat pe tot corpul. Dieta constă din lăcuste, greieri, gândaci și muște. Trăiește în captivitate în medie 3 ani.Cameleon covor

Patru coarne

Reptila trăiește în Camerunul african, în pădurile situate sus în munți. Pe măsură ce crește, șopârla atinge o lungime de 35-38 cm. Aspectul său este mai mult decât remarcabil. Creasta care împodobește întreaga lungime a spatelui arată mai mult ca o aripă. Este urmat de o creastă mai mică situată pe coadă..

Există o împrăștiere a creșterilor negoase pe ambele părți, pe lateral. Capul este încoronat cu o creastă conică înaltă. Piroanele lungi sunt situate în nas și sub bărbie. Femelele nu au astfel de decorațiuni. Culorile principale ale culorii sunt negru, verde și albastru. Se hrănește în principal cu insecte, trăiește până la 5 ani.Cameleon cu patru coarne

Jackson

Habitat Jackson - copaci și arbuști din pădurile din Nairobi. Un animal cu minte agresivă își păstrează gelos teritoriul de invazia altor indivizi; luptele dintre doi bărbați nu sunt neobișnuite. Un adult are o lungime de până la 40 cm.

Important! Cameleonii sunt considerați o specie pe cale de dispariție, prin urmare, toți sunt protejați de Cartea Roșie Internațională..

Structura pielii șopârlei atrage atenția: este aglomerată și aspră. Nu mai puțin remarcabile sunt cele trei coarne situate pe bot - două în partea frontală și una în nas. Femela are un singur corn. Colorat în principal în tonuri galben-verzui și maro. Această specie este vivipară. Animalele se hrănesc cu insecte. Trăiește în medie 6 ani.

Video: cameleonul lui Jackson

Pescar

Habitat - țările africane Tanzania și Kenya. Habitatul unei reptile este copacii și arbuștii. Lungimea corpului, din care aproape jumătate cade pe coadă, ajunge la 40 cm. Spatele este decorat cu o creastă cu spini triunghiulari ascuțiți care se termină înainte de a ajunge la coadă..

Coroana capului este decorată cu o creștere în formă de petală, iar nasul botului este decorat cu o creștere în formă de corn furcat, turtită din lateral. Culorile principale sunt verde, gri-maro. Insectele și larvele lor formează baza dietei. Speranța de viață este de aproximativ 10 ani.Cameleonul lui Fisher

Werner

Un tanzanian iubește să se stabilească în pădurile umede de munte. Crește până la 30 cm. Corpul este oval, rotunjit din lateral, pe spate există o creastă turtită de-a lungul marginilor. Fața animalului este decorată cu trei coarne: două pe frunte și una pe nas. Culorile principale ale culorii sunt verde, gri-mlaștină. Reptila se hrănește cu insecte. Speranța de viață este de aproximativ 4 ani.Chameleon Werner

Ostaleti

Ostaleti locuiește în Madagascar, în pădurile umede. Se așează în desișuri dense de copaci și tufișuri. Această specie este gigantică, lungimea corpului său atinge 68 cm. Corpul alungit de pe spate este decorat cu un pieptene cu dinți, același, dar mai mic, alergând de-a lungul părții abdominale. O placă keratinizată rotunjită încununează coroana capului.

Știați? Cameleonii „îmbracă” culoarea neagră nu numai pentru a-i speria pe inamici, ci și ca semn de doliu din cauza înfrângerii în lupta pentru femeie.

Culoarea este reprezentată de culori maro și gri, intercalate cu pete galbene și maronii roșiatice. Se hrănește cu insecte, reptile mici și rozătoare și adesea păsări. Speranța de viață - până la 15 ani.Chameleon ostaleti

Möller

Cameleonul lui Meller locuiește în țările din Africa de Est. Îi plac pădurile de la poalele munților. Specia nu este agresivă, adesea un grup de 5-6 indivizi trăiesc pe același copac. Exemplarele adulte cresc până la 60 cm lungime. Corpul mare, rotunjit, este decorat cu o creastă ondulată de-a lungul spatelui și de-a lungul întregii lungimi a cozii. Există mai multe creșteri în formă de petală pe cap.

Există o îngroșare vizibilă sub formă de pungă sub bărbie. Culorile principale sunt verde deschis, măslin, galben. Dungile și petele sunt clar vizibile pe corp, se hrănește cu insecte mari și larvele lor. Trăiește în sălbăticie timp de aproximativ 10 ani.Cameleonul lui Meller

Deremensky

Habitatul acestei specii este îngust - pădurile montane din Tanzania. Aici animalul petrece aproape tot timpul în desișuri de copaci, ieșind ocazional la soare. Lungimea corpului reptilei nu depășește 26 cm. Spatele este decorat cu o creastă înaltă și aplatizată pe laturi, o creastă din dinte de ferăstrău se întinde de-a lungul bărbie.

Decorul principal al speciei este trei colți pe bot: împerecheați pe frunte, unul în arc. Există creșteri pe cap, rotunjite, împerecheate. Culorile principale sunt toate nuanțele de verde, o trăsătură distinctivă a speciei este împrăștierea petelor de diferite dimensiuni pe tot corpul. Se hrănește, ca multe specii, cu insecte. Speranța medie de viață este de 10 ani.Chameleon Deremensky

Întreținere și îngrijire la domiciliu

Cameleonii sunt animale termofile și iubitoare de umiditate, așa că, înainte de a începe o reptilă, trebuie să vă familiarizați cu stilul său de viață și condițiile cu care este obișnuit în sălbăticie..

Terariu

Terariul este selectat individual pentru fiecare specie, în funcție de dimensiunea sa. Ar trebui să se țină seama de faptul că animalul va avea nevoie de spațiu pentru mișcare, un recipient mic cu apă, un decor de ramuri pe care vă puteți târâ. Fundul terariului poate fi acoperit cu nisip cu pietre mari. Este imperativ să vă gândiți la orificiile de ventilație din container și la plasarea dispozitivului ultraviolet.

Important! Când instalați o lampă de încălzire, rețineți că supraîncălzirea este mai periculoasă pentru șopârle decât hipotermia.

Parametrii importanți pentru animale de companie:

 • temperatura - + 23-27 ° С;
 • umiditate - 60-80%;
 • orele de vară - 12 ore.
Terariu cameleon

Hrănire și vitamine

În funcție de specie, hrana este suplimentată cu verdeață și fructe, șoareci bebeluși. Baza dietei pentru majoritatea speciilor este:

 • greieri;
 • viermi de ceară;
 • musculite;
 • zofobasy;
 • fluturi;
 • lăcuste;
 • gândaci;
 • gandaci de bucatarie.
Amestecurile de vitamine-minerale trebuie adăugate la furaje de două ori pe săptămână. Având în vedere popularitatea reptilelor domestice, nu este dificil să găsești vitamine special pentru șopârle. Bolul pentru băuturi pentru reptile ar trebui să fie de tip picurare, deoarece nu știu cum să curgă apă. Într-un mediu natural, un cameleon scoate picături de umiditate.

Știați? Arheologii au găsit un exemplar antic unic al unui cameleon în Africa, datat în jur de 26 de milioane de ani..

Mod de viata

În majoritatea cazurilor, cameleonii sunt nocturni, cu excepția unor indivizi deosebit de mari. Animalul se remarcă prin lenea excesivă, petrecându-și cea mai mare parte a timpului pe crengile copacilor și contemplând lumea din jur. Fiind termofil, cameleonul trăiește în principal în zone cu climat tropical. Persoanele care trăiesc în condiții mai reci, când temperatura scade, hibernează, urcând în locuri izolate.CameleonReptila iubește singurătatea, dar de două ori pe an începe să caute o pereche pentru a se reproduce. Înainte de împerechere, există o perioadă de curte pentru femelă (în sălbăticie, lupta pentru posesia femelei). După împerechere, femela ovipară aranjează un ambreiaj într-un loc retras. Există specii vivipare care aduc până la 15 bebeluși. Este de remarcat faptul că femela este pregătită pentru o nouă împerechere imediat după naștere. Perioada de incubație la reptile, în funcție de specie, durează de la 3 la 10 luni.

afla care cameleon este cel mai mic.

Dintre toate reptilele populare pentru gospodărie, cameleonul este unul dintre cele mai calme, nepretențioase și care nu deranjează animale de companie. Principala condiție pentru el: respectarea temperaturii și umidității, prezența alimentelor. În ceea ce privește alegerea, având în vedere popularitatea, nu va fi atât de dificil să găsești aspectul care îți place..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Numele și caracteristicile diferitelor tipuri de cameleoni