Descrierea, reproducerea și stilul de viață al broaștei țestoase cu franjuri

Broasca testoasa cu franjuriAceastă broască țestoasă cu greu poate fi numită frumoasă sau drăguță, mai degrabă ciudată. Dar aspectul ei neobișnuit are propria ei frumusețe naturală. Nu poate fi confundată cu nimeni altcineva, este interesant să o privești. Prin urmare, această reptilă uimitoare a devenit favorita multor pasionați de terariu..

Descriere

Matamata, sau broască țestoasă cu franjuri, se referă la broaște țestoase de apă dulce cu gât de șarpe. Este destul de mare: lungimea unei carapace adulte este de 40-50 cm, iar greutatea sa ajunge la 15 kg. Cochilia are o formă interesantă: marginile ei festonate sunt ca petalele de flori..

Și de sus seamănă cu un arhipelag de munte, care constă din trei rânduri de tuberculi conici. Această armură distinctivă vine în toate nuanțele de maro și verde murdar. Pielea țestoasă este, de asemenea, maro sau gri. Această schemă de culori îi permite stăpânei ei să se deghizeze în apa noroioasă printre cârlige de lemn și să vâneze cu succes.

La fel ca alte țestoase cu gât de șarpe, matamat are un gât lung de șarpe. Particularitatea sa este că nu se îndoaie în sus și în jos, ci doar la stânga și la dreapta sub forma literei „S”. În caz de pericol, gâtul nu se retrage în cochilie, ci se ascunde sub ea, agățându-se de una dintre labele din față.Broasca testoasa cu franjuriCapul este, de asemenea, neobișnuit - plat și triunghiular. Partea superioară a acestui triunghi este un nas alungit asemănător unui trunchi cu găuri-nări. Acest dispozitiv natural ajută broasca țestoasă să respire fără să plutească.

În apă puțin adâncă, își întinde gâtul, își scoate nasul din apă ca un periscop și atrage aerul. Gura reptilei este întinsă până la urechi, așa că un zâmbet etern i-a înghețat pe față. Când broasca țestoasă deschide gura, zâmbetul ei devine intimidant.

Verificați nuanțele conținutului unor astfel de specii de broaște țestoase, cum ar fi tastatură, mlaştină, urechi roșii și trionix.
Gâtul și capul sunt decorate cu o franjură din agățări din piele agățată. Această podoabă completează un costum ghillie și atrage prada în apă. Nu se știe exact cât trăiesc aceste creaturi uimitoare. Potrivit diverselor surse, pot trăi 40-75 de ani.
Știați? Spre deosebire de alte animale, broaștele țestoase pot trăi 100 de ani sau mai mult. Vârsta unei reptile poate fi numărată de inelele de pe scuturile cochiliei sale..
Broasca testoasa cu franjuri

Habitat

Patria broaștei țestoase matamata este teritoriul vast al bazinelor a două râuri - Amazon și Orinoco, care se află în partea de nord a Americii de Sud. Această zonă include mai multe țări: Brazilia, Venezuela, Columbia, Ecuador, Bolivia, Peru, Guyana Franceză, Guyana, Surinam și Trinidad.

Locuința pentru matamat este apă de mică adâncime, cu un fund noroios și apă stagnantă. Acestea pot fi lacuri, iazuri, mlaștini, cursuri lente și râuri cu curgere lentă..

Iubește foarte mult „apa neagră”, care a devenit întunecată din acizii humici formați ca urmare a descompunerii plantelor și a resturilor de animale. În astfel de condiții, țestoasa este confortabilă și se poate camufla perfect.

Locuitorii terariului dvs. pot fi: Gecko, boa de nisip, șarpe de porumb, crocodil, cameleon, iguană, soparla monitor, eublefar, salamandră, tarantula, tarantula, Achatina.
Broasca testoasa cu franjuri

Stil de viață și caracter

Această reptilă își petrece cea mai mare parte a vieții sub apă și nu vine nici măcar să respire. Pentru a face acest lucru, o broască țestoasă cu gâtul alungit scoate pur și simplu proboscida din apă și atrage aerul cu ea. Și când locul ei de reședință se usucă, își aranjează o odihnă: se îngropă în nămol și intră în hibernare.

Matamata este un vânător excelent, deși se mișcă foarte încet. Pentru vânătoare, își folosește abil uniformele de camuflaj. Vânătoarea îngheață în partea de jos, pretinzând că este o bucată de lemn și așteaptă.

Franjurile sale de piele se leagănă în apă și atrag pești mici, mormoloci și moluște. De îndată ce prada înoată suficient de aproape, prădătorul își întinde rapid gâtul, își deschide gura și, ca un aspirator, o aspiră împreună cu apă, pe care apoi o eliberează.Broasca testoasa cu franjuriInteresant este că broasca țestoasă nu vede bine. Auzul ei excelent o ajută să vâneze, precum și sensibilitatea creșterilor sale piele, datorită cărora știe bine ce se întâmplă în jurul ei.

Conținut de acasă

Matamata este originar din sălbăticie, pe lângă un alt continent. Prin urmare, îngrijirea și întreținerea acestei broaște țestoase acasă au propriile lor caracteristici. Dacă faci totul așa cum îi place, atunci ea va fi confortabilă, ca acasă..

Important! Matamata nu este fabricat manual. Este stresată dacă este deranjată. Nu trebuie să-l luați în mâini pentru a vă juca, ci doar să-l curățați sau să-l mutați în alt acvariu..

Caracteristici de îngrijire

  • Reptila cu franjuri este destul de mare, deci are nevoie de un apartament spațios. Este potrivit un acvariu pentru cel puțin 200-250 de litri. Dar ar trebui să fie puțină apă în ea, astfel încât să acopere doar coaja (nu mai mare de 20-25 cm).Broască țestoasă în acvariuDeci, o broască țestoasă cu gâtul lung va putea respira fără să plutească, ci doar scoțându-și nasul.
  • Apa este curată și fără clor. Aciditatea nu depășește 5,0-5,5 (pH). În „apartamentul” broaște țestoase este cald atât sub apă, cât și deasupra apei (aproximativ +28 ... + 30 ° С). Dacă temperatura apei este sub + 25 ° C, atunci locuitorul acesteia va deveni letargic și își va pierde pofta de mâncare.
  • Lui Matamata îi place să se îngroape în pământ, așa că acoperiți fundul acvariului cu un substrat moale, cum ar fi nămolul sau nisipul fin al râului. Este necesar să vă asigurați că nu există pietre ascuțite și alte obiecte în ea care să o poată răni.
  • Decorațiunile sub formă de bucăți de lemn și alge marine vor aminti condițiile amazoniene și vor oferi broaștei țestoase confort și confort..

Nutriție și

Broasca testoasa matamata este un pradator, mananca doar alimente vii. Dar are fălci slabe, cu care nu poate să muște mâncarea, nici să o țină, ci să înghită doar întregi. Prin urmare, trebuie hrănit cu alimente vii mici..

Va fi interesant să citiți despre, ce să hrănească broasca țestoasă.
Broasca testoasa cu franjuriPuteți pune lucruri mici vii în acvariu, iar proprietarul său îl va prinde. O broască țestoasă crescută în captivitate poate fi învățată să folosească pește decongelat. Peștele congelat trebuie administrat împreună cu suplimente de vitamine, vitamina B este deosebit de importantă.

Important! Reptila mănâncă doar ceea ce prinde. Dându-i bucăți de pește decongelat, trebuie să repetați mișcările peștelui înot cu pensete, astfel încât broasca țestoasă să-l prindă.

Reproducerea în captivitate

Matamata este o reptilă care pune ouă. Ea îngropă ouă în pământ pe uscat. Prin urmare, dacă este planificată reproducerea, insulele trebuie construite în avans. Turba este potrivită ca sol insular. Femela depune 8-16 (uneori până la 30) ouă în a doua jumătate a toamnei - prima jumătate a iernii.

Timpul de incubație este influențat de temperatura din terariu. La o temperatură de +30 ° C, broaștele țestoase se nasc în 3-5 luni, iar la +24 ... + 25 ° C - după 8-10 luni. Dimensiunea matamatelor nou-născute este de 4 cm. Sunt foarte active, înoată mult și merg deseori pe insule.Ouă de broască țestoasă

Amenajarea terariului

Pentru ca o casă de broască țestoasă de sticlă să fie confortabilă, aceasta trebuie să asigure condiții adecvate: temperatura apei și a aerului, aciditatea și puritatea apei, iluminatul și interiorul.

Echipamentele speciale vă vor ajuta în acest sens:

  • Încălzitorul pentru acvariu va menține temperatura optimă a apei - +28 ... + 30 ° С.
  • O lampă cu incandescență sau UV va încălzi aerul și va oferi iluminare.
  • Filtrul biologic va purifica apa și își va menține echilibrul acid. Puteți adăuga chipsuri de turbă.
  • Ecranele construite deasupra apei îi vor oferi animalului de companie posibilitatea de a se ascunde de lumina puternică..
  • Lemnul de drift din lemn și diverse alge vor face ca condițiile din acvaterrariu să fie aproape naturale.

Știați? Cel mai mare număr de ouă depuse de o broască țestoasă la un moment dat - 200 buc.
Broasca testoasa din terariu
Dacă aveți o broască țestoasă, trebuie să știți de ce complexe vitaminice are nevoie. Medicamentele imunostimulante includ „Eleovit”.

Matamata este o broască țestoasă neobișnuită, dar destul de nepretențioasă. Dacă este posibil să se realizeze un echilibru între temperatură și aciditate a apei, atunci îngrijirea acesteia nu va fi dificilă. Situat în partea de jos a unui acvariu confortabil și capturând mici pradă în el, va trăi în el pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea, reproducerea și stilul de viață al broaștei țestoase cu franjuri