Totul despre îngrijirea și întreținerea unei chinchilla acasă

Chinchilla, un animal drăguț pufos din echipa de rozătoare, a fost considerată anterior un animal de companie exotic. Astăzi, păstrarea unei chinchilla într-o cușcă acasă a devenit foarte populară..

Acest fenomen se explică prin lipsa de pretenție a acestor animale în îngrijire și întreținere, precum și prin atitudinea lor prietenoasă față de oameni..

Animalele de companie pufoase nu emit un miros neplăcut, nu necesită îngrijire igienică și chiar se pretează la un antrenament minim.

Caracteristicile animalului

În ciuda faptului că chinchilla este nepretențioasă, atunci când vă gândiți dacă aveți un animal de companie pufos într-un apartament, este important să studiați toate caracteristicile acestui tip de rozătoare. Trebuie să acordați atenție următoarelor nuanțe:

 1. Chinchilele se tem de sunete puternice și dure: nu așezați locuința animalului dvs. de companie într-o cameră în care televizorul este tare sau muzică.
 2. Animalul este relativ mare, prin urmare, nu este recomandat să aveți un astfel de animal pentru un copil mic a cărui vârstă nu a atins 12 ani.
 3. În ciuda hipoalergenicității blănii de chinchilla, aceasta poate provoca o reacție negativă la astmatici și alergici. Nisipul de scăldat și așternutul pot deveni periculoase pentru plămânii lor..
 4. Așezați carcasa animalului dvs. departe de curenți și de lumina soarelui, care sunt dăunătoare sănătății sale. Temperatura confortabilă pentru păstrarea de la 25 la 14 grade C. Umiditatea ridicată este periculoasă pentru rozătoare.
 5. Nu puteți păstra o chinchilla fără o cușcă, deoarece în apartament, o așteaptă pericole pe fiecare cale, variind de la mobilier instabil la prize și fire. Rozătoarele sunt curioși și încearcă totul în jur „de dinți”, acest lucru este plin nu numai de mobilier și tapet răsfățat, ci și de riscul ca animalul să primească un șoc electric..
 6. Chinchilele nu trebuie să se plimbe prin apartament în afara cuștii, este mai bine să vă faceți șederea în casă cât mai confortabilă.
 7. Dacă aveți de gând să aveți un animal de companie pufos, ar trebui să vă pregătiți pentru activitatea sa de noapte.. Pentru ca animalul să nu interfereze cu somnul noaptea, ar trebui să așezați cușca departe de dormitor sau să o scoateți din cameră înainte de a merge la culcare într-o zonă nerezidențială..
Frumoasă chinchilla
Frumoasă chinchilla

Principala caracteristică a unui astfel de animal de companie este că nu se plictisește singur acasă în absența proprietarului său, ceea ce reprezintă un avantaj neîndoielnic pentru persoanele ocupate. În același timp, sarcina principală a potențialului proprietar este de a oferi animalului său de companie confort maxim în casă, în absența sa..

Îngrijire și întreținere la domiciliu

După ce ați decis să aveți o chinchilla, este important să studiați mai întâi cum să vă îngrijiți animalul de companie acasă. Îngrijirea adecvată și hrănirea rațională sunt cheia pentru o viață lungă a animalului.

Cușcă pentru animale de companie și acasă

Înainte de a cumpăra o chinchilla, trebuie să achiziționați o casă pentru viitorul dvs. animal de companie. Este de preferat să țineți animalul într-o cușcă, principalul criteriu pentru alegerea care este spațiul. Chinchilla este un animal mobil, activ, care are nevoie de suficient spațiu. Dimensiunea minimă a cuștii pentru o persoană este de 50x60 cm, cu excepția zonei de joc. Alegerea ar trebui făcută în favoarea cuștilor înalte, deoarece rozătoarele se disting prin capacitatea sa de sărituri.

Merită să acordați atenție materialului din care sunt fabricate tijele: acestea trebuie să fie metalice. Animalul de companie va roade rapid prin grătare din lemn sau plastic și va fugi. Deoarece chinchilla este flexibilă, nu ar trebui să achiziționați o cușcă cu o distanță mare între tije, acest lucru este, de asemenea, plin de evadarea animalului.

Cuștile metalice cu o tavă de plastic sunt cea mai bună soluție atunci când cumpărați o casă pentru un viitor animal de companie, sunt ușor de curățat și ieftine. Cu toate acestea, ele nu diferă în ceea ce privește izolarea fonică; acest lucru va fi deosebit de vizibil pe timp de noapte. Alternativ, magazinele de animale de companie oferă plasarea animalului în vitrine speciale din sticlă, realizate în funcție de tipul unui acvariu..

Dezavantajele unei vitrine:

 • cadrul din lemn absoarbe mirosurile neplăcute;
 • incomod de spălat;
 • pereții și podeaua se umflă în timp din cauza umezelii, drept urmare este necesară înlocuirea vitrinei.

În interiorul carcasei rozătoarelor, este necesar să instalați o casă din lemn în care animalul să doarmă în timpul zilei și să se ascundă de lumea exterioară.

Cină delicioasă!
Cină delicioasă!

Cum se conține?

Păstrarea unei chinchilla nu va fi deosebit de dificilă dacă proprietarul animalului de companie se ocupă de achiziționarea unei cuști spațioase, mobilată cu accesoriile necesare. Animalul trebuie ținut curat, să aibă întotdeauna acces la apă curată, fân și furaje proaspete.

Este important să monitorizați regimul termic, depășirea temperaturii aerului de 25 de grade este plină de insolatie pentru animal. Pentru a face față căldurii sezonului, utilizați sticle de apă înghețată în cușcă. Aceasta va răci temperatura din interiorul casei animalului. În niciun caz nu se recomandă instalarea unui ventilator sau a unui umidificator într-o cameră cu chinchilla..

În cușcă, pe lângă casă, hrănitorul și băutorul, trebuie să existe o piatră specială de sare, despre care animalul să-și scrâșnească dinții. Ca divertisment, puteți echipa cușca cu un sistem de guri de vizitare și tuneluri, care pot fi achiziționate de la magazinul de animale de companie.

Cum să trenul de toaletă?

Chinchilele sunt ușor de antrenat, dacă doriți, le puteți instrui să folosească o cutie de gunoi. Ar trebui să se acorde preferință opțiunii de colț, aceasta va economisi spațiu în cușcă.

Pentru a învăța un animal să se elibereze doar într-o tavă, ar trebui să-l umpleți cu un material de umplutură special pentru lemn și să colectați în mod regulat peletele animalului în el. Mirosind mirosul, în timp, chinchilla va înțelege că tava este un loc special pentru scaun..

Când obișnuiți un animal de companie cu toaleta, este important să respectați regulile de bază ale antrenamentului - să încurajați și să certați mișcările intestinale pe podea în timp ce vizitați cutia de gunoi..

Baie

Învelișul moale al rozătoarelor necesită scăldare regulată în nisip special de seliolit, care poate fi achiziționat de la magazinul pentru animale de companie. Această procedură vă permite să curățați blana animalului de murdărie..

Chinchilele de scăldat trebuie efectuate într-un costum de baie special, pe fundul căruia nisipul este turnat într-un strat de cel mult o jumătate de centimetru. Este important ca produsul să fie atașat în siguranță la barele coliviei, astfel încât mișcările viguroase ale rozătoarelor să nu conducă la răsturnarea costumului de baie..

Chinchilla scăldat
Chinchilla scăldat

Cum să ai grijă de un animal de companie bolnav?

Chinchilla, ca orice reprezentant al lumii animale, se poate îmbolnăvi. Principalele semne ale bolii unui animal sunt:

 • inactivitate;
 • apatie;
 • somnolență crescută noaptea;
 • salivație abundentă;
 • gemete;
 • refuzul hranei;
 • apăsând urechile la cap.

Oricare dintre aceste simptome este un motiv bun pentru a vă consulta medicul veterinar. Nu ar trebui să încercați să tratați animalul singur, doar un medic care va da recomandări de bază pentru îngrijirea unui animal de companie bolnav ar trebui să se angajeze în diagnosticarea și prescrierea unui regim de terapie. Sarcina principală a proprietarului în această perioadă este de a respecta cu strictețe recomandările medicului veterinar.

Ce să hrănești?

O dietă formulată corespunzător pentru animale de companie este cheia sănătății sale. Baza nutriției chinchilla este o hrană uscată specială gata preparată, care ar trebui achiziționată de la magazinele pentru animale de companie. Dieta cumpărată este în mod ideal echilibrată pentru hrana animalului de companie și este împărțită în specii, în funcție de vârsta rozătoarelor. Conține toate mineralele și oligoelementele necesare pentru creștere și dezvoltare normală.

Este necesar să puneți mâncare în alimentator în fiecare seară înainte de culcare, când începe faza de activitate a animalului de companie. Ca un tratament, următoarele diete suplimentare ar trebui să fie prezente în dieta chinchilla:

 • plante verzi: trifoi, șarpe, lucernă, urzică, păpădie, măr și ramuri de alun;
 • fructe și fructe de pădure: fructe de măceș, smochine, stafide, caise uscate, sfeclă, morcovi uscați, mere uscate;
 • leguminoase de fân, cereale, culturi multicolore și compozite.
Fructe delicioase
Fructe delicioase

Unele alimente sunt contraindicate pentru chinchilla, cum ar fi varza și cartofii crudi. Stomacul rozătoarelor nu va putea digera produsele din carne, brânzeturile și laptele. Nu ar trebui să vă răsfățați animalul de companie cu mâncare de la masă, deoarece o astfel de delicatețe îi va da dureri severe de stomac în viitor..

Următoarele plante sunt otrăvitoare pentru rozătoare:

 • coada calului;
 • ferigă;
 • buttercup;
 • măselariţă;
 • Sunătoare.

Reproducere

Chinchilele sunt animale cu un nivel scăzut de purtare, cu o medie de 1-2 pui pe așternut. Fertilitatea crește odată cu maturizarea rozătoarelor, cu cât femela este mai în vârstă, cu atât este mai mare probabilitatea unei descendenți mari. Numărul mediu de nașteri de la o femeie este de 3-4 pui pe an.

Chinchilele mici din aceeași așternut diferă ca mărime și activitate. De regulă, cei mai mici nu primesc lapte matern, deci o familie numeroasă necesită o atenție deosebită, iar bebelușii slabi au nevoie de hrană artificială.

Fermele mari de chinchilla practică reproducerea poligamă, atunci când un mascul este obișnuit să se împerecheze cu mai multe femele simultan, a căror maturitate sexuală este atinsă la vârsta de 6 până la 8 luni.

Durata medie a sarcinii la rozătoare este de 105-117 zile, este posibil să se determine poziția interesantă a femelei numai în a doua perioadă de gestație, când viitoarea mamă câștigă rapid în greutate.

Greutatea medie a nou-născuților este de 30-75 de grame, dacă puiul este pe termen lung, atunci se naște acoperit cu blană, cu vederea și cu dinții erupți. Durata medie de hrănire a laptelui este de până la 2 luni, cu toate acestea, este posibilă introducerea alimentelor în dieta unei mici chinchile, începând cu o săptămână.

Cea mai periculoasă perioadă din viața animalelor de companie nou-născute sunt primele 2 săptămâni. În acest moment, chiar și o abatere semnificativă a temperaturii poate fi critică. Este obișnuit să scoateți bebelușii de la mame la vârsta de două luni, când greutatea lor ajunge la 240-250 de grame.

Chinchilla neagră
Chinchilla neagră

Câți ani trăiesc chinchilla acasă?

Chinchilele sunt rozătoare cu viață lungă, cu o durată medie de viață de 15 până la 25 de ani. Această perioadă variază, în funcție de calitatea îngrijirii și de condițiile animalului. Pentru ca un animal de companie pufos să trăiască în captivitate cât mai mult timp, trebuie:

 • respectați regimul optim de temperatură;
 • asigurați-vă că meniul chinchilla este echilibrat;
 • asigurați animalului de companie o locuință confortabilă, cu spațiu maxim pentru activitate;
 • scăldat regulat în nisip special;
 • contactați o clinică veterinară la cea mai mică suspiciune de boală;
 • protejează animalul de stres și anxietate.

Nu există un număr mediu de ani câți chinchilla trăiesc într-un apartament, totul depinde de condițiile pe care proprietarul le va crea pentru el.

Concluzie

Chinchilla este un animal bun, fără pretenții, pentru îngrijirea la domiciliu, a cărui îngrijire nu necesită crearea unor condiții speciale. Puteți avea un astfel de animal de companie chiar și cu o lipsă acută de timp, creând în același timp toate condițiile necesare pentru o ședere confortabilă a animalului în absența proprietarului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Totul despre îngrijirea și întreținerea unei chinchilla acasă