Rase de cobai - cu părul scurt, cu părul lung, fără păr, rare

Cobai 21.03.2018 4,9 mii 3,3 mii 8 minute.

Numai câteva specii de cobai sălbatici se găsesc în natură. Cu toate acestea, rudele lor domesticite sunt mult mai diverse datorită muncii continue a crescătorilor și crescătorilor. Astăzi, există mai mult de o duzină de rase populare și rare care au nu numai culori frumoase cu mai multe fațete, ci și lână de calitate diferită. Există cobai cu păr scurt, cu păr lung, rozetă și fără păr.

1 Clasificarea speciilor

Există un număr mare de specii de cobai (alte nume: kevi, keivi), iar crescătorii continuă să lucreze la dezvoltarea de rase noi. De obicei, acestea sunt grupate în patru mari categorii în funcție de proprietățile și lungimea stratului:

 1. unu. Cu parul scurt (sau cu părul neted). La acești reprezentanți, haina este netedă, foarte rigidă și strânsă la corp. Acest grup include subspecii Rex, English Self, Teddy, Crested și altele.
 2. 2. Păr lung. Firele de păr din corpul porcilor din acest grup de diferite grade de lungime, iar textura hainei poate fi absolut oricare. Acestea includ peruvian, scoțian, Coronet și altele.
 3. 3. Rozetă (cu sârmă). Firele de păr cresc în direcții diferite, formând numeroase „vârtejuri”. Aceasta include rasa abisiniană.
 4. 4. Fără păr (chel). Baldwin, slab.

Specii rare de cobai se deosebesc. Acestea includ Kui, Curly, Ridgeback, Mini-yak, Panda, Somali și alte rase..

Porcii de Guineea sunt, de asemenea, împărțiți în subspecii și în funcție de culoarea hainei. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că fiecare dintre culori poate fi observată la reprezentanții oricărei rase. Există următoarele grupuri de culori:

 • Satin. Ele se disting printr-un strat strălucitor, de un ton bogat. Calitatea stratului este moale și lungă. În ciuda faptului că fiecare păr este foarte subțire, linia părului este groasă.
 • Testoasa, sau tricolor. Principala caracteristică a culorii lor este modelul original de pe lână sub formă de pete uniforme, mari și clare de nuanțe de alb, roșu și negru, aranjate într-un model de șah.
 • Agouti. Această culoare este similară cu culoarea rozătoarelor sălbatice, în care fiecare păr este colorat inegal, adică are zone întunecate și luminoase și strălucitoare. Alocați lămâie, ciocolată, smântână, auriu, argintiu, maro.
 • Brindle. Presupune prezența a două nuanțe pe palton - negru și roșu.
 • Piele de bivol. Așa-numita culoare de bivol, seamănă cu culoarea arahidelor prăjite.
 • Olandeză sau piebald. Kevi are o alternanță de ton alb cu alte nuanțe strălucitoare (negru, roșu etc.).
 • Roan (cu gri). Firele de păr sunt colorate într-un amestec de alb și culoare de bază.
 • Bronzat. La animale, se presupune că blana din jurul ochilor și a burții este diferită de culoarea principală..
 • Himalaya sau rusă. Pe fundalul unui corp ușor, urechile întunecate, labele și botul ies în evidență, această culoare este similară cu colorarea unei pisici siameze.
 • Tan și Fox. Tipuri relativ noi de culori, în care paltonul are un alb negru sau alb.
 • Dalmată. Petele mici de un ton mai întunecat sunt împrăștiate uniform pe o bază ușoară.

La determinarea rasei, pe lângă lungimea și culoarea hainei, sunt luate în considerare suplimentar următoarele semne:

 • gradul de rigiditate al liniei părului;
 • cromaticitate (distribuția nuanțelor pe lână, saturație);
 • calitatea lânii;
 • fizic și aspect general;
 • greutatea corporală etc..

1.1 Shorthair

Cele mai populare rase cu păr scurt sunt prezentate în tabel.

Tip Scurta descriere Foto
Engleză (americană) sau engleză SelfUna dintre cele mai populare rase. Lungimea corpului adulților variază de la 25 la 35 cm, greutatea - de la 800 de grame la 1,5 kg. Rasa are un corp alungit, gât și picioare scurte. Capul este destul de mare, nasul drept și lat. Paltonul este scăzut și grosier, iar gama de culori este destul de mare, fiecare dintre ele, conform standardului, corespunde unei anumite culori a ochilor, urechilor și tampoanelor
RexRexele au un corp de lungime medie și umeri largi, precum și o structură specială a hainei. Este foarte gros, dens și cret, ceea ce dă impresia că porcul este pluș. Lungimea hainei ajunge la 1,7 cm. Se așează vertical de-a lungul întregului corp. Această rasă are un bot moderat tocit și ochi largi, mari și limpezi. După standard, urechile ar trebui să semene cu petalele de trandafir agățate.
Crestat sau crestatCrucile cu creastă americane și engleze au un aspect destul de bizar. La coroana animalului crește o creastă rotunjită, care iese din centrul capului animalului (de la ochi la urechi). Părul corpului - neted
TeddyAcești proprietari ai profilului „grecesc” cu cocoașă pe nas au apărut la sfârșitul anilor șaizeci în America. Animale destul de mari, musculare, cu o greutate de până la 1 kg. Blana este tare și groasă. Umbra hainei variază de la nuanța ușoară la cea ciocolată

1.2 Păr lung

Soiurile de cobai sunt prezentate în tabel.

Descrierea rasei Foto
peruvianUna dintre cele mai vechi rase dintre cobai cu păr lung. Lungimea hainei ajunge la 30 cm. Este mătăsos, irizat la soare. Paleta sa de culori este foarte extinsă, există atât indivizi monocromatici, cât și diverse combinații de culori. Haina curge ușor pe ambele părți ale corpului și acoperă, de asemenea, capul și spatele corpului
Sheltie sau capcanăSe aseamănă cu porcii peruvieni, dar la această specie, haina este mai moale și are o structură mătăsoasă și crește spre coadă. Părul de diferite nuanțe ar trebui să fie absolut neted, dar este permisă și o ușoară ondulație. „Perdele” la indivizi sunt groase și lungi
TexelAceasta este o rasă destul de nouă. Are un strat înalt, buclat, care crește de la cap spre crestă, cu o despărțire de-a lungul spatelui. Lana este răsucită în bucle originale și seamănă cu cea de oaie. Părul de pe față este mai puțin lung decât pe corp și moale, uneori cu bucle sub urechi și maxilarul inferior. Fizicul reprezentanților acestei specii este muscular, capul este destul de larg și rotund.
CoronetAceasta este o rasă pufoasă foarte frumoasă. Are un strat mătăsos, fin, care cade ușor pe ambele părți ale corpului. O coroană (diademă) este plasată direct în centrul capului. De la ea în spate, există o despărțire uniformă. Părul de pe față este mai moale decât cel de pe corp. Porcii de Guineea din această rasă pot fi vopsiți în diferite nuanțe și rare.

1.3 Cea mai populară priză

Cel mai popular dintre porcii rozetă este abisinianul. Aceasta este cea mai veche rasă, strămoșii săi trăiau în America Centrală și de Sud, iar domesticirea lor a început cu mult înainte de era noastră.

Particularitatea acestor animale de companie este haina care crește în direcții diferite, formând aproximativ opt smocuri simetrice, distanțate uniform pe corp. Uneori, numărul de bucle poate fi de până la 10-12. Clasica rozetă pe nas este apreciată în special de crescători.

1.4 Specii chele

Cobai fără păr sunt prezentați în tabel.

Rasa Scurtă Descriere Foto
BaldwinCobaiii Baldwin sunt destul de neobișnuiți, iar originea lor este asociată cu o mutație naturală a rasei americane. Se nasc cu păr, dar după un timp părul lor începe să cadă intens, ceea ce duce la o absență completă a părului. Pielea indivizilor este destul de moale la atingere și elastică
SlabUn cobai slab originar din Canada nu are practic păr pe corp. Firele de păr se prezintă doar pe alocuri (pe unele părți ale corpului și pe bot), dar sunt foarte scurte. Pielea este chelă, cu o perie abia vizibilă, catifelată

2 rase rare

Tabelul conține rase noi și destul de rare de cobai.

Varietate Descriere Foto
KuiKui sunt cobai uriași originari din Peru. Greutatea lor ajunge la 4 kg, iar lungimea lor este de până la 50 cm. Aceste animale uriașe au un schelet greu și un cap destul de larg. Haina lui Kui poate fi moale sau grosieră, de lungime medie sau foarte lungă, cretă sau dreaptă și culori complet diferite
CrețCrețul este o specie relativ nouă și rară de cobai, din care Suedia este considerată casa lor. Trăsătura lor distinctivă este părul dens și creț, care crește haotic (fie pânza este atașată, fie iese în afară) și face animalul să arate ca un miel. Perdele cretate și pronunțate subliniază frumusețea naturală. Rozetele pot fi prezente pe sacrum, dar acest lucru nu este tipic pentru toți indivizii
RidgebackAceasta este o rasă nouă și foarte rară, recunoscută până acum doar în Marea Britanie și Suedia. O trăsătură caracteristică a acestei specii este o creastă care se întinde de-a lungul întregii coloane vertebrale de la cap la sacru fără întrerupere. Scoica ideală ar trebui să semene cu un vârf de munte și să fie scurtă și dreaptă.
urs pandaCobaiii panda sunt rasa oficială a Noii Zeelande. În prezent, acestea sunt rareori găsite în America, țările europene, Rusia, etc. Aceste animale seamănă cu panda în miniatură și, prin urmare, sunt numite astfel. O caracteristică a animalelor este pielea complet neagră, părul alb, ochii negri, urechile și picioarele de o nuanță închisă. Porcul poate avea o culoare deschisă, dar pielea lui va fi în continuare complet neagră.
Mini-yak sau ShebaUn cobai de mini-yak rar crescut în Australia. Paltonul ei este destul de dur și lung. Datorită numeroaselor rozete, linia părului este ridicată deasupra pielii, botul este încadrat de perciuni mari, bretonul se hrănește cu ochii sau atârnă într-o parte
SomaliaSomalia este o rasă de cobai nou apărută. Reprezentanții săi au o structură specială a liniei părului, care amintește de părul Rex cu rozete și piepteni. Paltonul în sine este slăbit, greu la atingere.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rase de cobai - cu părul scurt, cu părul lung, fără păr, rare