Indicatori ai vitezei ghepardului, unde locuiește

Caracteristici CheetahGhepardul este un mamifer care aparține familiei feline, genul ghepardului. Astăzi această specie este singura care a reușit să supraviețuiască în sălbăticie. Este cel mai rapid animal care rulează pe planetă. Când un animal își vânează prada, poate atinge viteze de 112 kilometri pe oră..

Descrierea generală a aspectului și caracteristicilor animalului

Corpul unui individ are o structură alungită., foarte grațios și subțire și, deși ghepardul pare fragil ca aspect, are mușchii bine construiți. Picioarele prădătorului sunt musculare, lungi și foarte puternice. Ghearele de pe labele unui mamifer nu se retrag pe deplin în timp ce aleargă sau merg, ceea ce este neobișnuit pentru o familie de feline. Forma capului pisicii este de dimensiuni medii, are urechi mici care au contururi rotunjite.

Lungimea corpului animalului poate varia de la 1, 23 la 1,5 metri, în timp ce lungimea cozii poate ajunge la 63-75 centimetri, înălțimea la greabăn este de 60-100 centimetri. Greutatea corporală a prădătorului poate varia de la 40 la 65-70 de kilograme.

Blana animalului este relativ scurtă și nu foarte densă, culoarea sa este prezentată într-o nuanță galben nisipos. De asemenea, pe întreaga suprafață a blănii, excluzând zona burții, sunt distribuite uniform pete mici de o nuanță închisă, care au forme și dimensiuni diferite. Se întâmplă ca în zona greabănului unui animal să apară o coamă neobișnuită, care este formată din păr mic și grosier. Există dungi negre pe fața animalului, de la colțurile interioare ale ochiului și direct la gură. Acestea sunt urme deosebite, datorită cărora prădătorul își poate focaliza cu ușurință și rapid privirea în timpul procesului de vânătoare, ele protejând, de asemenea, ochii pisicii de posibilitatea de a fi orbiți de soare..

Care este durata de viață a unui adult?

În natură, ghepardul poate trăi de la 20 la 25 de ani, în timp ce pisicile trăiesc până la 25 de ani destul de rar. Dacă prădătorul este ținut în captivitate, dar toate regulile și întreținerea pisicii sunt respectate, atunci durata de viață poate crește semnificativ.

Unde trăia acest prădător?

Viteza gheparduluiUn ghepard este o pisică, care este obișnuit să trăiască în zone climatice, cum ar fi deșerturi sau savane, care au un relief plat și suprafața pământului. Mai presus de toate, prădătorul preferă să se așeze în spațiu deschis. Reprezentanții ghepardilor trăiesc în principal în Africa, în țări precum Angola, Botswana, Burkina Faso, Algeria, Benin, Zambia, Kenya, Republica Democrată Congo, Mozambic, Somalia, Niger, Zimbabwe, Namibia, precum și Sudan.

Mai multe țări, unde puteți întâlni cu ușurință animalul sunt: ​​Tanzania, Ciad, Etiopia, Togo, Uganda, Republica Centrafricană și Africa de Sud. Creșterea prădătorului poate fi văzută și în Swaziland. În regiunea Asiei, ghepardul practic nu există; poate fi găsit în grupuri foarte mici pe teritoriul Iranului.

Principalele trăsături distinctive ale unui ghepard și al unui leopard

Leopardul și ghepardul sunt animale care sunt de obicei clasificate ca mamifere, prădători și feline. În acest caz, leopardul aparține genului de pantere., iar ghepardul din genul ghepardilor. Există multe diferențe între aceste două tipuri de pisici:

 1. Ce viteză dezvoltă un ghepardCorpul a două persoane este destul de puternic, flexibil și subțire. În același timp, lungimea corpului la un ghepard variază de la 123 la 150 de centimetri, iar la un leopard ajunge la 91-180 de centimetri. Coada primului are 63-75 centimetri lungime, iar coada celui de-al doilea este mult mai mare și este egală cu 75-110 centimetri.
 2. Principalul factor distinctiv este viteza de mișcare a acestor animale. Ghepardul rulează relativ mai repede decât leopardul. Dacă vânează, viteza lui atinge 112 kilometri pe oră. Leopardul în acest sens este mult mai lent, viteza sa pe porțiuni mici de cale este egală cu 60 de kilometri pe oră..
 3. Leopardul este obișnuit să-și tragă prada în vârful copacului, ghepardul nu face asta..
 4. Ghearele unui leopard sunt complet retrase atunci când aleargă și se plimbă, ca în întreaga familie felină. Ghearele ghepardului sunt doar pe jumătate retrase.
 5. Ghepardul este considerat un vânător de zi, în timp ce leopardul este nocturn sau preferă să vâneze la amurg..
 6. Ghepardii pot vâna liber în turma lor și în grupuri, leopardul este un vânător solitar și nu tolerează prezența altor indivizi.
 7. Există dungi negre pe fața ghepardului care trec de la colțul exterior al ochiului până la gură. Fața leopardului este curată și lipsită de astfel de urme.
 8. Petele situate pe corpul ghepardului sunt destul de luminoase și distincte, dar nu formează modele de contur stricte. Leopardii sunt de obicei colorati cu pete care formeaza rozete. Uneori petele sunt complet solide..
 9. Puii de leopard se nasc imediat cu pete caracteristice pe piele, iar puii de ghepard nu au o astfel de trăsătură..
 10. Locul în care ghepardul preferă să trăiască este savana sau deșertul, care au o suprafață plană și teritorii spațioase. Leopardul poate trăi în pădurile tropicale și subtropicale, de-a lungul malurilor râului, în savană sau munți.
 11. Acum reședința și distribuția leopardului este mult mai mare. Dacă ghepardul este obișnuit să trăiască exclusiv în țările africane și se răspândește numai în grupuri mici în tot Iranul, atunci leopardul se află nu numai în țările africane la sud de Sahara, ci și pe numeroase insule: Sri Lanka, Java, India, Pakistan, Nepal, nordul și sudul Chinei, Bangladesh, Bhutan. De asemenea, leopardul trăiește în Extremul Orient, lângă granița Rusiei, Chinei și Coreei de Nord, în Asia de Vest, precum și în Peninsula Arabică..

Care sunt subspeciile prădătorului modern?

Acum sunt obișnuiți să evidențieze doar 5 subspecii ghepardii moderni. Deci, 4 dintre ei trăiesc în Africa, iar al cincilea este foarte rar întâlnit în Asia. Potrivit unui studiu realizat în 2007, aproximativ 4.500 de persoane trăiesc în țările africane. Deci, acest animal a fost inclus în Lista Roșie IUCN.

 • Subspecii asiatice.

Ghepardul asiatic este obișnuit să trăiască în Iran în provinciile Markazi, Fars și Khorasan, dar numărul de indivizi din această subspecie a rămas foarte mic. De asemenea, este posibil ca unele persoane să locuiască în zona Pakistanului sau Afganistanului. În total, nu mai mult de 60 de persoane au supraviețuit în natură. Pe teritoriul grădinilor zoologice există aproximativ 23 de prădători asiatici. Mai mult, acest animal are unele diferențe față de subspeciile africane: picioarele prădătorului sunt mai scurte, gâtul este mai puternic, iar pielea este de câteva ori mai densă și mai groasă..

 • Subspecii regale de ghepardi.

Unde trăiește ghepardul?Printre culoarea simplă a prădătorului, există excepții care apar din cauza unor mutații rare la nivel genetic. De exemplu, ghepardul regal are astfel de caracteristici. Dungile negre se desfășoară de-a lungul teritoriului spatelui său și pete întunecate mari sunt situate pe laturi, care, în unele cazuri, pot fuziona împreună. Prima dată dată O rasă neobișnuită de prădători a fost găsită în 1926, apoi experții nu au înțeles mult timp la ce tip de felină ar trebui să i se atribuie. La început, oamenii de știință au crezut că acest individ a fost produs ca urmare a traversării unui ghepard și a unei servale și chiar vor atribui ghepardul regal unei specii noi și separate..

Dar a sosit momentul în care geneticienii și-au pus capăt disputelor. Acest lucru s-a întâmplat în 1981, când doi mamiferi aveau descendenți la Centrul De Wildt Cheetah, care se afla în Africa de Sud, iar unul dintre pui avea o culoare neobișnuită a hainei.. Ghepardii regali sunt capabili se încrucișează liber cu frații lor, care au culoarea obișnuită a pielii. În același timp, bebelușii complet sănătoși și frumoși se nasc la indivizi..

Există, de asemenea, un număr mare de specii de prădători care nu au supraviețuit și au dispărut pentru o lungă perioadă de timp..

Alte culori prădătoare

Există și alte culori ale hainei animalului, care au apărut din cauza diferitelor mutații. În habitatul lor natural, experții au observat indivizi cu diferite culori și culori de blană. De exemplu:

 1. Ce fel de viață duc ghepardii?Albino alb.
 2. Animale negre care au pete indistincte. (Această mutație se mai numește și melanism).
 3. Indivizi roșii cu blană aurie și pete de nuanță roșie.
 4. Prădători cu blană galben deschis sau galben-maroniu, corpul lor este acoperit cu pete roșii palide.

Există indivizi care au o culoare de blană foarte palidă și plictisitoare, în special în rândul locuitorilor din teritoriile deșertice.. Există o explicație pentru acest lucru, la urma urmei, o astfel de caracteristică poate acționa ca un dispozitiv de camuflaj care poate proteja animalul de razele excesiv de arzătoare ale soarelui.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Indicatori ai vitezei ghepardului, unde locuiește