4 Tipuri populare de ciclase și conținutul acestora

Cichlazoame cu dungi negre într-un acvariu

Peștii de acvariu din familia cichlov sunt considerați populari, ceea ce se explică prin întreținerea lor fără pretenții, aspectul frumos și caracterul calm. În articol voi vorbi despre cele mai populare tipuri de Tsichlazom (cu dungi negre, Severum, Flamingo și Eliot), regulile de amenajare a habitatului, selecția însoțitorilor și crearea condițiilor pentru creșterea peștilor de succes.

Cele mai populare tipuri de ciclozom

Există multe soiuri de ciclol, dar patru specii au atras atenția specială a acvaristilor: cu dungi negre, sever, flamingo, eliot. În mediul lor natural, peștii au stăpânit lacurile și cursurile de apă din Panama, Nicaragua, Guatemala, precum și rezervoarele din Honduras și Costa Rica..

Cichlazoma Diamond
Tsichlazoma trăiește în natură în acele rezervoare care nu sunt supuse înghețului

Corpul cichlosomului este înalt, ușor alungit în lungime și turtit pe laturile laterale. Parametrii se schimbă uneori, ceea ce este influențat de condițiile de întreținere și de volumul acvariului. Ochii, buzele, precum și capul în sine sunt expresive, ceea ce este asigurat de dimensiunea lor impresionantă. Culoarea diferă în funcție de specie.

Dungă neagră sau zebră

Culoarea solzilor cu ciclazom cu dungi negre (zebră) este gri-albastru, de la spate până la partea abdominală există dungi întunecate în cantitate de 8-9 bucăți. Natura peștilor este pașnică, jucăușă, doar în perioada de reproducere există o ușoară agresivitate, care se datorează calităților de protecție relative la descendenți.

Cichlazoma cu dungi negre
Cichlazoma cu dungi negre
Speranța de viață în captivitate este de 13-15 ani.

Condiții de detenție:

 • volumul acvariului - 60-100 litri pentru câțiva pești;
 • regim de temperatură - 20-28 °;
 • indicele de aciditate (Ph) - 6,8-8,0;
 • duritatea apei (dH) - 8-30 °;
 • sol - pietricele mici și mijlocii, pietriș, așchii de granit;
 • vegetație cu un sistem radicular mare (Echinodorus, Vallisneria, Cryptocoryne);
 • decor - pietre, lemn de drift, peșteri, ghivece etc..

Atunci când înființați un acvariu, este important să nu uitați de sistemul de filtrare și aerator..

Apa trebuie schimbată săptămânal (25-30%) în recipientul în care sunt păstrați peștii.

Când alegeți însoțitori, luați în considerare regulile de cartier:

 • compatibilitate bună cu spadasin, papagal, molii, labeo, cichlazom diamantat, pseudotrofii de demasoni și sokolov, spini, gourle perlate, barburi, clovni de luptă, somn pestriț, tarakatums;
 • cartierul este exclus cu specii mari de pești caracterizați printr-un comportament agresiv (piranha, acar și astronot).

Ciclida cu dungi mănâncă alimente de origine vegetală și animală, dar a doua opțiune este preferată. Folosit ca feed:

 • vierme de sânge;
 • creveți în saramură;
 • tubifex;
 • frunze de varză și salată (pre-opărite cu apă clocotită);
 • fulgi de ovăz;
 • furaje gata preparate cu un complex vitaminic.
Pereche de cicluri cu dungi negre în acvariu
Cichlozoma cu dungi negre, unul dintre cei mai ușori pești de reproducție, care dă naștere des, mult și de bună voie

Cichlazomii se reproduc bine în captivitate, iar procesul în sine nu poate fi numit complicat. La vârsta de 7-10 luni, se formează perechi. Monogamia peștilor contribuie la formarea unor familii puternice. Acest proces are loc spontan, principalul lucru este să țineți puii într-o turmă cu același număr de bărbați și femele. Caracteristicile sexuale sunt clar vizibile: reprezentanții sexului puternic au dimensiuni mai mari ale corpului, o creștere se formează pe frunte odată cu vârsta, femela are o culoare mai puțin strălucitoare și un abdomen rotunjit.

Reproducerea are loc atât în ​​acvariu, cât și într-un teren de reproducere separat, în care apa se încălzește până la 29 °. Compoziția chimică a mediului nu joacă un rol special. După o lungă perioadă de curtare, femela depune ouă pe pietre sau în ghivece. Cuplul are grijă de descendență cu anxietate, acest lucru se observă chiar și în comportamentul mai agresiv față de peștii din jur. După ce ouăle se transformă în larve, părinții le transferă în alt loc. Și după 2-3 zile, puietii încep să stăpânească habitatul.

Severum sau False Discus

Peștele și-a luat numele de pe teritoriul turmei principale de turme - partea de nord a Americii de Sud, precum și râurile din Venezuela, Nevada.

Culoarea cicllazomului sau a discului fals se schimbă de la tonuri galben-verzui la roșu intens sau chiar maroniu. Particularitatea acestei specii este înotătoarea dorsală alungită, care este practic egală cu coada. În natură, lungimea corpului unui pește atinge 25-30 cm, în timp ce în captivitate cifra maximă este de 15-20 cm.

Tsikhlazoma Severum
Tsikhlazoma Severum

Condiții de detenție:

 • volumul acvariului pentru câțiva pești - 130-150 litri;
 • regim de temperatură - 22-24 °;
 • prezența unui filtru și aerator;
 • sol - pietricele mari sau medii;
 • plante - cu frunze mari, plantate în ghivece;
 • decor - pietre mari, ghivece fără margini ascuțite.
Severum trăiește în captivitate de peste 15 ani în condiții adecvate.

Nu există probleme cu hrănirea peștilor, omnivorul vă permite să diversificați dieta cât mai sus posibil, inclusiv alimente vii, congelate sau vegetale. Este deosebit de necesar să echilibrați meniul atunci când păstrați cicluri cu alte tipuri de pești, astfel încât să nu existe dorința de a sărbători cu vecinii mici.

Când selectați însoțitori pentru un habitat comun, trebuie să respectați regulile cartierului:

 • compatibilitate bună observat cu Astronotus și alte ciclide de natură similară;
 • Nu se recomandă la peștii de aur severi, neoni, tetras, paciliev, este probabil să fie consumați.
Păstrarea severumurilor cu alte specii de pești este permisă numai într-un acvariu mare, unde sunt create zone separate pentru fiecare locuitor.
Depunerea cichlazomului sever într-un acvariu
Severii pot depune icre în diferite condiții de apă, dar cel mai cu succes în apă moale, cu un pH în jurul valorii de 6 și o temperatură de 26-27 ° C

Procesul de reproducere a severumului este similar cu alți reprezentanți ai ciclului. Acest lucru este facilitat de o temperatură crescută a apei de 2-3 grade, de două ori înlocuirea apei într-o cantitate de cel puțin un sfert din volumul total. Peștii ajung la maturitate sexuală la vârsta de 1,4-2 ani. Masculii tineri sunt ușor de recunoscut după aripioarele ascuțite și culorile strălucitoare. În timpul sezonului de împerechere, cuplul aranjează dansuri în apă, având în prealabil blocate gura. În curând, femela generează ouă (300-1000 buc.), După care ambii părinți încep cu grijă să aibă grijă de descendenți.

Durează 5-7 zile până la apariția larvelor și, după o săptămână, puii stăpânesc activ habitatul.

Flamingo

Peștele are o culoare frumoasă, solzii roz pal îi dau grație. Pe fondul verdeaței acvariului, ciclozomul plutitor evocă emoții pozitive și chiar romantice. Cel mai pronunțat pigment roz de pe aripioare, care dă iluzia marginii. Parametrii trunchiului - tipici pentru ciclide.

Cichlazoma flamingo
Cichlazoma flamingo

Principiul organizării condițiilor pentru păstrarea flamingo-urilor nu diferă de speciile cu dungi negre. Există chiar o părere că culoarea roz a dungi negre a fost obținută ca urmare a influenței factorilor externi în natură.

Puteți hrăni flamingo atât cu alimente vii, cât și congelate, amintindu-vă că completați dieta cu alimente vegetale. Pentru a umple vitaminele și mineralele necesare, este important să introduceți în meniu hrană combinată uscată și cu farfurii de bună calitate.

Compatibilitatea cu Flamingo este aceeași cu ciclomazul cu dungi negre. Când păstrați mai multe specii de pești, merită să obțineți un acvariu mare, astfel încât să puteți amenaja un spațiu pentru fiecare locuitor. Dar este periculos să populați ciclide și pești mici (guppi, neon, etc.), un pește mic este adesea perceput ca prânz.

Ciclaza flamingo într-un acvariu cu alți pești
Flamingo-urile de acvariu sunt calme în natură, se pot înțelege cu multe tipuri de pești de dimensiuni similare

Flamingo-urile sunt capabile să se reproducă în captivitate. Pentru a crește pești frumoși roz, trebuie să creați condiții favorabile pentru reproducere..

 • Perioada de reproducere durează din mai până în septembrie. În această perioadă de timp, producătorii selectați (cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 luni) sunt transplantați într-un spațiu de reproducere - un acvariu separat, cu o capacitate de cel puțin 80-100 litri..
 • Regimul de temperatură al apei trebuie să fie cu 2-3 grade mai mare decât în ​​acvariul general.
 • Iluminarea pentru spațiile de reproducere nu este necesară, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să instalați recipientul într-un loc întunecat. Lumina trebuie difuzată.
 • Este ideal pentru reproducerea cu succes pentru a menține apa curată îmbogățind-o în mod regulat cu oxigen (în mod rezonabil!). Prin urmare, înlocuirea a ¼ o parte din volumul total se face de 2 ori pe săptămână..
 • După ce femela depune ouă pe pietre sau într-un loc retras de decor, masculul o fertilizează cu lapte și protejează viitoarea descendență, care poate fi observată prin comportament și agresivitate manifestă.
 • După 3-5 zile, larvele se formează din ouă, iar după încă o săptămână puii înoată singuri în căutare de hrană.
De fapt, flamingo-urile sunt prădători, așa că pentru reproducere, este mai bine să plantați o pereche într-un recipient separat. În caz contrar, protejându-și descendenții, bărbații frumoși roz își vor hărți vecinii.

Cichlazoma Eliot

Eliot are o culoare strălucitoare, care variază de la măslin la verde-gri, cu pete de smarald. Lungimea corpului atunci când este ținut în captivitate abia atinge 12 cm. Peștele are o trăsătură caracteristică a ciclidelor - ochi negri mari.

4 tipuri populare de ciclase și conținutul acestora

Speranța de viață în captivitate este în medie de 10-13 ani.

Condițiile de viață ale eliotei sunt similare cu ceilalți reprezentanți ai acestei familii. Nemulțumirea și omnivoritatea peștilor permite chiar și unui începător să-și stăpânească hobby-ul în acvariu. Se recomandă păstrarea ciclului în turme mici de 5-7 persoane.

Când amenajați un acvariu, trebuie să împărțiți corect spațiul în zone, astfel încât teritoriul să fie cât mai similar cu habitatul natural.

Eliotii sunt omnivori, dar mâncarea lor preferată este mâncarea de origine animală: viermi de sânge, tubifex, creveți în saramură, cortetra etc. De asemenea, dieta trebuie completată cu legume tocate, furaje combinate, alge.

Se observă o bună compatibilitate a Eliotilor cu peștii care au un caracter și un stil de viață similar. Nu ar trebui să adăugați un pește mai mare, acesta va ataca ciclomazomul. Și peștii mici vor deveni mâncare pentru ea. Printre cei mai de succes vecini: somnul, papagalii, molii, labeo etc..

Pereche de cicluri ale lui Eliot în acvariu
Acestea devin cele mai agresive în timpul reproducerii.

Creșterea elioților se efectuează într-un recipient separat - un spațiu de reproducere. Perechea este pregătită în prealabil, hrănită cu hrană pentru animale înainte de reproducere. Apa din recipient trebuie să fie de cel puțin 28-30 °. Nu este necesară iluminarea din spate. La fel ca toate ciclidele, părinții arată îngrijire anxioasă pentru descendenții lor..

În concluzie, aș dori să observ că ciclomazomul, fiind un pește iubitor de pace, își arată caracterul atunci când protejează teritoriul, în timpul perioadei de reproducere și de îngrijire a puilor. O parte din agresivitate se vede în comportament, deci ar trebui să alegeți cu atenție cartierul.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 4 Tipuri populare de ciclase și conținutul acestora