Thornsia de pește de acvariu: întreținere și îngrijire

Un acvariu cu pești este un decor minunat pentru orice casă.

Cel mai bun mod de a cunoaște fauna acvatică pentru un iubitor de pești novice este să vă familiarizați cu reprezentanți ai speciilor nepretențioase..

Lista acestor pești include thornsia - originar din apele calde și calme ale râurilor braziliene și argentiniene, precum și din rezervoarele din Paraguay și Bolivia.

Descriere și habitate

Thorncia trăiește în ape puțin adânci. Zonele de coastă ale corpurilor de apă umbrite de verdeață tropicală luxoasă, o abundență de hrană, căldură, ore lungi de lumină - condiții favorabile create de natură pentru peștii școlari.

Dieta zilnică a acestor reprezentanți ai faunei acvatice care trăiesc în sălbăticie este variată și reprezentată de hrană vie. Meniul include insecte care au căzut în apă, larvele, viermii și crustaceii mici care trăiesc în număr mare în cartier.

Peștii de școală umili aparțin familiei haracin. Se adaptează cu ușurință la noile condiții de viață, sunt rezistente, se reproduc bine în captivitate, nu sunt agresivi, foarte activi și mobili.

Spin verde
Spin verde

Aspectul peștilor este destul de modest. Corpul este de culoare argintiu închis. Lungimea sa atinge 5-5,5 cm. Corpul este aplatizat lateral și are un contur în formă de diamant. Pe ambele părți ale acestuia, trei dungi verticale de culoare închisă se întind de sus în jos. Unul traversează ochiul, al doilea este situat în spatele operculului, al treilea provine de la aripioarea dorsală și se extinde aproape până la abdomen. Peștele are aripioare dezvoltate: dorsală și ventrală.

Acesta din urmă se întinde de-a lungul întregului abdomen până la coada peștilor și arată ca o fustă festivă. Femela este mai mare decât masculul, ținuta ei este mai magnifică. Aripa dorsală înaltă este îndreptată în sus. La masculi este mai lung și mai înalt, ceea ce îi deosebește de femele. Ochii mari cu irisi galbeni sunt situati pe laterale. Maxilarul inferior este împins ușor înainte.

Puteți cumpăra pește în aproape fiecare magazin de animale de companie.

Există mai multe tipuri de spini:

 1. Thornsia albino. Corpul și aripioarele sale sunt aproape transparente și au o nuanță roz. ÎN
 2. în caz contrar, ea nu diferă de rudele sale nici în condiții de detenție, nici în obiceiuri.
 3. Spini de voal. Acest soi este crescut în Europa. O caracteristică distinctivă este aripioarele lungi și luxoase care flutură într-un voal ușor atunci când se mișcă. Datorită particularităților traversării intraspecifice, acest pește este dificil de reprodus.
 4. Thorncia-caramel. Peștele caramel își dobândește culoarea irizată ca urmare a colorării artificiale. Culoarea roz, verde, galben, albastru, violet este obținută de pește prin injectarea unui colorant. Un acvariu cu pești decorativi, care creează imagini caleidoscopice cu mișcarea lor rapidă, arată foarte impresionant. Această specie este furnizată cel mai adesea din Asia. Acolo, ei sunt angajați în vopsirea și reproducerea peștilor caramel în ferme. Interferența străină, care duce la obținerea de culori bizare, nu este transmisă descendenților. În timp, ținuta veselă se estompează, devine inexpresivă. Persoanele naturale care au ajuns la bătrânețe pierd și ele saturația culorilor..
 5. Thornsia glofish (GloFish). Cartea de vizită a peștilor este culoarea sa fluorescentă. Această specie a fost crescută folosind tehnologii transgenice, prin introducerea ADN-ului meduzelor și coralilor în ADN-ul peștilor. Spre deosebire de caramele, culoarea este transmisă descendenților.

Important! După ce ați cumpărat caramele de pește curcubeu, ca oricare altele, trebuie să le mențineți izolate pentru o perioadă de timp. După ce ați observat animalele de companie timp de 10-14 zile, asigurându-vă că sunt sănătoase, puteți transplanta noii coloniști într-un acvariu comun. Această regulă ar trebui aplicată și plantelor noi, decorului.

GloFish Turning
GloFish Turning

Întreținere și îngrijire

O turmă tipică de caramele este formată din 7-9 indivizi. Dar cu cât sunt mai mulți spini în familie, cu atât fac mai multă impresie. Volumul acvariului este determinat cu o rată de 10 litri de apă pe un pește adult.

Cerințe pentru apă:

 • temperatura - 23-25 ​​° С;
 • duritatea apei nu trebuie să depășească 16-18 ° dGH;
 • nivel de aciditate - 6,0 - 7,5 pH.

Un număr moderat de plante trebuie plasat în acvariu. Este mai bine să plantați flora acvatică în jurul perimetrului acvariului. Este bine să achiziționați plante care se strecoară la suprafață, astfel încât peștii de acvariu thornsia să aibă mai mult spațiu pentru joacă și înot în centru. Plantele cu frunze mici sunt cele mai potrivite:

 • higrofil;
 • echinodorus;
 • mușchi javanez;
 • cryptocoryne.

Puteți decora acvariul cu pietre, grote. Filtrarea și aerarea sunt foarte importante. Echipamentele pentru aceste scopuri sunt utilizate standard, potrivite pentru amenajarea unui acvariu convențional. Asigurați-vă că efectuați săptămânal curățarea solului, înlocuind 1/4 din apă. Ca sol se folosesc pietriș fin, nisip de râu, pietricele mici.

Mușchi javanez
Mușchi javanez

Dacă proprietarul a dobândit spini de o culoare naturală, este mai bine să ridicați peretele din spate al acvariului și solul în culori deschise, iar caramelele strălucitoare vor arăta foarte impresionant într-un acvariu cu un perete întunecat și sol întunecat..

Pentru iluminat, utilizați lămpi fluorescente de mică putere pentru a preveni supraîncălzirea și arsurile termice ale animalelor de companie. În plus, caramelelor nu le place iluminarea prea puternică. Caramelul Thornsia, al cărui conținut se desfășoară în conformitate cu toate normele și regulile, jucăuș și neobosit, poate sări din apă. Prin urmare, prezența unui capac pe acvariu este obligatorie..

Atenţie! Atunci când alegeți un loc pentru instalarea unui acvariu, trebuie să excludeți posibilitatea de expunere directă la lumina soarelui..

Compatibilitate

Locuind într-o turmă într-un acvariu de dimensiuni suficiente, în conformitate cu toate cerințele necesare, peștele caramel se comportă absolut pașnic. Ei conviețuiesc bine cu lalius, gourami, molies, swordtails și alți pești docili. Gerinoheilus și ancistrus vă vor ajuta să vă păstrați acvariul curat, ridicând resturile de mâncare de la sol. Vecinii nu trebuie să fie mai mici decât spini.

Un pește singur caramel devine nervos. De multe ori face atacuri asupra altor pești, smulgându-le bucăți din aripioare și cozi. Agresivitatea se manifestă la persoanele care trăiesc într-un vas cu prea mulți pești, în care, în plus, nu au suficient spațiu pentru adăpost.

Acestea sunt afectate negativ de apropierea de barbele, ciclidele, cocoșii, carapacele, exodonii. Peștii încet cu cozi și aripioare voalate și peștii care sunt mai mici decât aceștia ca dimensiune acționează ca iritanți pentru spini.

Ce să hrănești?

Pentru a menține sănătatea și longevitatea, peștii au nevoie de o dietă completă echilibrată. Plantele de acvariu, ca hrană, nu sunt interesate de caramele. Peștii în captivitate se hrănesc cu alimente uscate, le plac foarte mult hrana animalelor: dafnie, ciclop, cortetra, creveți de saramură. De asemenea, mănâncă viermi mici.

Daphnia
Daphnia

Nu este nevoie să adăugați caramele la o dietă monotonă, folosind, de exemplu, numai granule sau farfurii. Terneces sunt prădători după origine. Meniul trebuie să se bazeze pe mâncare vie. Îi umplu cu un alimentator special, astfel încât peștii să aibă timp să ridice alimente în coloana de apă. La urma urmei, structura maxilarului inferior nu permite spinilor să mănânce alimente care au căzut pe fund.

Vă puteți diversifica dieta tratându-vă favoritele cu carne congelată răzuită. Nu trebuie să uităm de vitaminele și suplimentele speciale care vor ajuta peștii să mențină sănătatea și frumusețea..

Reproducere

Peștele este pregătit pentru reproducere, atingând o dimensiune de 3-4 cm. Vârsta sa ajunge la 8 luni până acum. Creșterea de spini este un proces foarte interesant. Acvariul de reproducere trebuie să aibă un volum de cel puțin 30 de litri. Fundul este căptușit cu mușchi, temperatura apei este adusă la 24-26 de grade. După 1-2 zile, când apa din vas s-a instalat, câțiva producători sunt așezați în ea.

Mâncarea vie abundentă și creșterea treptată a temperaturii apei contribuie la faptul că în ziua 5-7 a șederii în izolator, după curtarea activă a bărbatului, iubita lui începe să dea naștere, iar domnul o fertilizează imediat. Acest proces durează 3-4 ore. În timpul unei reproduceri, femela eliberează până la 1000 de ouă. După reproducere, părinții sunt scoși din acvariu, altfel vor mânca ouăle.

Temperatura apei este menținută la 28 de grade. A doua zi, din ouă apar larve abia vizibile. După două sau trei zile, animalele tinere încep să înoate. Este de remarcat faptul că mulți alevini vor muri cu siguranță atunci când vor crește spini. Acest lucru se va întâmpla din cauza dimensiunii foarte mici a puiilor, a slăbiciunii lor, uneori a incapacității de a găsi hrană la timp.

Puii sunt hrăniți cu alimente speciale sau obișnuite, care sunt zdrobite anterior în praf. Pe măsură ce puii cresc, ei încep să fie sortați, lăsându-i pe cei mai mari, oferindu-le celor mai mici șansa de a deveni mai puternici și de a supraviețui..

Câți spini trăiesc într-un acvariu?

Dacă proprietarul respectă condițiile adecvate pentru întreținerea acvariului și îngrijirea locuitorilor săi, o persoană poate trăi 5-6 ani.

Peștii umili sunt exigenți cu privire la regulile de întreținere și îngrijire. Imunitatea persoanelor colorate este mai slabă decât cea a rudelor naturale. Efectul toxic al unui colorant chimic asupra organismului peștilor se face simțit. Susceptibilitatea la diferite boli și infecții se manifestă mai des, ca urmare, speranța de viață este mai scurtă.

Ternetia
Ternetia

Transportul pe termen lung din locurile de reproducere își lasă amprenta asupra fiecărui lot de bunuri delicate. Stresul poate îmbolnăvi caramelele pe drum.

Imunitatea spinilor nevopsiți este destul de puternică. Cu îngrijire sârguincioasă, rareori se îmbolnăvesc. Starea de sănătate slabă a peștilor poate fi imediat identificată printr-o schimbare de culoare și o scădere a activității. Pentru a evita apariția microflorei patogene în acvariu, trebuie să respectați regulile de prevenire:

 1. Sunt necesari pești și plante carantină până la trei săptămâni.
 2. Hrana ar trebui să fie de înaltă calitate și certificate.
 3. Nu supraalimentați peștii.
 4. Păstrați necesarul cerințele privind calitatea apei în acvariu. Folosiți numai apă așezată.
 5. Ștergeți imediat reziduurile alimentare și deșeurile din vas.
 6. La timp pentru a produce înlocuirea acvariului cu un volum mai mare pentru a evita suprapopularea.

Concluzie

Având grijă de animale de companie, o persoană este îmbogățită cu noi cunoștințe, înțelegând secretele naturii, primește o mare satisfacție prin comunicarea cu persoane cu aceeași idee. Serile confortabile de acasă, emoțiile pozitive, buna dispoziție, încântarea copiilor și nepoților, prietenilor și vecinilor vor deveni o recompensă pentru proprietarul unei comori fragile pentru răbdare, pentru munca și căldura sa. Grija pentru cei pe care i-am îmblânzit ne face mai buni, mai amabili și mai umani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Thornsia de pește de acvariu: întreținere și îngrijire