Pești de acvariu labeo: îngrijire și întreținere

Labeo este un frumos pește de dimensiuni medii originar din Asia de Sud-Est, nordul Thailandei. Aparține familiei de crap.

Culoarea strălucitoare și neobișnuită a acestor pești atrage atenția cunoscătorilor frumuseții lumii subacvatice..

Descriere și habitate

Poluarea mediului, captarea în masă și construcția barajelor afectează în mod semnificativ numărul de pești. La începutul anilor `60 ai secolului trecut, influența acestor factori a dus la faptul că labeii erau considerați la un pas de dispariție completă. Organizația Mondială a Faunei Sălbatice a decis să includă acești reprezentanți ai crapilor în Cartea Roșie.

Astăzi, labeo poate fi găsit în corpurile de apă din Africa și Asia de Sud-Est. În sălbăticie, acești pești preferă să înoate în apă curgătoare..

Este interesant: Labeo este numit ordonat deoarece curăță pielea altor locuitori din rezervor de paraziți..

În Thailanda, au fost construite ferme speciale pe care sunt angajate în reproducerea labeo. Datorită activităților unor astfel de ferme, acești frumoși pești sunt importați masiv în diferite țări și devin decor pentru acvariile din întreaga lume..

Labeo este un pește activ care este aproape întotdeauna în mișcare. Este adesea numit rechin cu coadă roșie datorită faptului că forma corpului său alungit și aripioara ascuțită și înaltă de pe spate seamănă cu acest prădător subacvatic formidabil. Gura, pe ambele părți ale căreia se află antenele și vilozitățile excitate, este dedesubt. Cu ajutorul său, labeo colectează cu abilitate mâncarea de jos.

Albino labeo
Albino labeo

Tipuri Labeo

Există mai multe tipuri de labeo, care diferă prin mărime și culoare:

 • Bicolor clasic sau bicolor labeo. Acesta este cel mai faimos dintre toate celelalte tipuri de labeo. O caracteristică distinctivă este culoarea negru-catifelată a corpului și culoarea roșie contrastantă a cozii. Dimensiunea unui adult ajunge la 15 cm.
 • Labeo verde. Peștii de acvariu verzi cresc nu mai mult de 12 cm și au o frumoasă culoare măslinie a corpului cu o dungă neagră care se întinde de-a lungul capului. Aripioarele sunt roșii cărămizi strălucitoare. O mică pată neagră poate fi văzută pe aripa cozii.
 • Albino labeo. Această specie a fost crescută artificial. Culoarea corpului și aripioarelor este moale. Majoritatea culorilor galben-aurii predomină, iar aripioarele sclipesc cu o nuanță roșiatică. Albinosii sunt creaturi mai calme și blânde, nu li se recomandă păstrarea împreună cu un labeo în două culori.
 • Labeo negru. O specie rară și valoroasă a unui reprezentant al ordinului crapului. Culoarea este neagră, cu o cantitate mică de solzi aurii strălucitori. 

Întreținere și îngrijire

Condițiile pentru păstrarea peștilor de acvariu labeo necesită atenția proprietarului.
Cerințe speciale pentru dimensiunea acvariului și calitatea apei.

Ce trebuie să știți despre acvariu

 • Pentru un labeo este necesar un recipient cu un volum de cel puțin 50 l de apă.

Important! Dimensiunea redusă a acvariului și numărul mare al locuitorilor săi cresc nivelul de agresivitate al labeului.

 • Trebuie sa fie lot vegetație.

Interesant: Când primesc alimente de înaltă calitate în cantitate suficientă, labeii, de regulă, nu se hrănesc cu frunzele plantelor ornamentale..

 • Trebuie să achiziționați instrumente speciale - peșteri, lemn de drift, grote. Labeo este întotdeauna pe paza teritoriului său și este destul de agresiv față de cei care îi invadează granițele. În cea mai mare parte, acest lucru se aplică reprezentanților aceleiași specii sau peștilor cu o culoare similară. Grotele și peșterile vor fi un loc minunat pentru a te ascunde de formidabilul labeo.
 • Labeo bine jumping, prin urmare, pentru a evita consecințele neplăcute, este recomandabil să acoperiți acvariul.
Acvariu Lebeo
Acvariu cu labeo

Cerințe pentru mediul acvatic

 • Instalare necesară sisteme filtrare apă.
 • Respectarea condițiilor de temperatură. Pentru o întreținere confortabilă a labeo-bicolorului, temperatura mediului acvatic nu trebuie să depășească 26 ° С și să scadă sub 22 ° С.
 • Indicatori aciditate ar trebui să fie în intervalul 6,5-7 pH.
 • Preferat apă duritate medie (aproximativ dH 10).

Important! Reînnoirea a 20% din apă se efectuează de 2-3 ori pe lună. Înainte ca apa să intre în acvariu, este apărată timp de 2 zile într-un recipient separat cu nisip și pietricele mici.

Compatibilitate cu alți pești

Vecinii pentru labeo sunt selectați cu atenție, deoarece un individ matur sexual manifestă adesea agresivitate față de rudele sale.

Cartierul cu barbusul de foc, peștele zebră Malabar, Congo este considerat potrivit. Acești pești dezvoltă o viteză bună și sunt greu de prins, în plus, preferă să fie în straturile superioare ale acvariului, spre deosebire de labeo războinic..

O opțiune proastă ar fi păstrarea în același acvariu cu acești reprezentanți ai familiei de ciprinide somn pălat, cozi de spadă, precum și pești similari ca formă și culoare labeo în două culori..

Hrănire

Labeo nu este pretențios la mâncare. Este posibil să-l hrăniți cu alimente uscate, vii și vegetale.

Opțiuni de mâncare live:

 • Vierme de sânge.
 • Lucrător de țevi.

Meniu cu alimente vegetale:

 • Frunza de salata verde.
 • Dovlecel.
 • Castraveți.

Important! Înainte de hrănire, ingredientele sunt umezite cu apă clocotită și tocate mărunt.

Este indicat să hrăniți peștii în același timp, de 2 ori pe zi, dimineața și seara.

Cum să îi spui unei femei dintr-un bărbat?

Există mai multe semne prin care puteți distinge un labeo masculin de o femeie:

 1. Femeie mai mare decât masculul.
 2. Masculin are o culoare mai strălucitoare.
 3. Adult Femeie are abdomenul mai strâns și mai rotunjit.

Reproducere

Reproducerea labeo acasă este un proces complex. Profesioniștii care cresc acești pești în fermele din Thailanda folosesc preparate hormonale speciale pentru a stimula reproducerea. Erorile de dozare duc la moartea peștilor.

Înainte de a lua medicamente hormonale, femelele și bărbații sunt separați între ei timp de 1,5-2 săptămâni. După stimularea hormonală, o femeie și 2-3 bărbați sunt așezați într-un acvariu cu un volum de cel puțin 200 de litri. Persoanele care au atins vârsta de 1-2 ani sunt considerate mature sexual..

Important! În timpul perioadei de reproducere, temperatura apei este menținută constant la cel puțin 26 ° С.

Labeo își poate mânca propriul caviar, prin urmare, după reproducere, peștii sunt plantați. Caviarul este plasat într-un recipient separat cu apă și puțină aerare.

După 2 zile apar prăjiturile.

Concluzie

Labeo este un pește cu un caracter complex. Cu toate acestea, urmând recomandările și sfaturile acvaristilor cu experiență, chiar și un începător în domeniul acvariului poate face față conținutului său..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pești de acvariu labeo: îngrijire și întreținere