Badis red (darijo darijo): îngrijire și întreținere în acvariu

Badis roșuMicul tropical peşte darijo dario are multe nume. Culoarea sa naturală strălucitoare și lipsa de pretenție l-au făcut pește de acvariu destul de popular..

Rod Dario

Dario Este un gen de pești tropicali mici (1,5-3 cm) asemănători bibanilor din genul Badievs. În natură, se găsește în corpurile de apă dulce din Asia de Sud. Datorită modestiei sale, a frumoasei culori roșiatice a masculilor și a dimensiunilor mici, acest pește a devenit popular printre proprietarii de acvarii.

Badis roșu

Acest gen a fost izolat relativ recent, abia în 2002 de Sven Kullander și Ralph Britz, deși cel mai faimos reprezentant al acestui gen, Dario Dario, a fost descoperit în 1822. Acest gen include următoarele specii: Dario dario, Dario dayingensis, Dario huli, Dario hysginon, Dario kajal, Dario urops.

Știați? Expresia comună „El este ca un pește” este greșită fundamental, deoarece peștii sunt capabili să producă sunete într-o gamă largă de frecvențe.

Tipuri populare

Dintre cele șase specii cunoscute în prezent, următoarele au devenit populare pentru acvarii:

 1. Dario darijo (dario dario) are alte nume: dario roșu, bengali badis, stacojiu badis, dario obișnuit. Are de obicei o dimensiune de aproximativ 1,5 cm. Apare în mod natural în unele părți ale Indiei. Această specie a fost descoperită în 1822 de către omul de știință scoțian Francis Buchanan-Hamilton și este tipică pentru familia Dario. Bărbații de roșu badis au șapte dungi roșii frumos colorate pe corp, care sunt situate peste corp..

  Dario darijo

  Corpul în sine este alungit, turtit din lateral. Cântarele între dungi strălucitoare au nuanțe albăstrui-argintii. Aripioarele au, de asemenea, o culoare roșie de bază. Femelele sunt gri-argintii și au aripioare transparente..

 2. Dario Hysginon a devenit celebru în 2002 datorită Kullander și Britz și și-a câștigat popularitatea în acvarii datorită culorii sale portocalii strălucitoare. Această specie trăiește în unele cursuri din Myanmar. Are un model reticular slab; există o pată întunecată în prim-planul aripioarelor dorsale. Aripioarele sunt portocalii.

  Dario Hysginon

  Bărbații au tonuri mai strălucitoare de culoare, iar în perioada de reproducere, culoarea masculilor devine și mai decorativă. Corpul devine roșu mat, iar aripioarele devin roșu vișiniu. La masculii acestei specii se găsesc exemplare cu dungi transversale. Această specie este numită „tigru negru”.

 3. Dario kajal Este o altă specie care câștigă popularitate printre acvaristi, descoperită nu cu mult timp în urmă, în 2013. Locuiește în nord-estul Indiei, în micul râu Seinfo. Lungimea acestei specii ajunge la 2 cm. Are un cap mare - aproape o treime din întregul corp. Bărbații sunt colorate în tonuri maro-măslinii deschise cu dungi dublu transversale portocalii-maronii. Majoritatea aripioarelor sunt, de asemenea, de culoare portocaliu-maroniu..
 4. Dario kajal

  Contururile exterioare ale aripioarelor au o margine albastru-albastră, iar aripioarea dorsală este încă încadrată deasupra cu o margine neagră și îngustă. Abdomenul este monocromatic; aripioarea dorsală are o pată întunecată caracteristică. Într-o stare excitată, culoarea masculilor de pe părți devine roșu vișiniu, iar pe spate apare un luciu verzui.

La vânzare cel mai adesea puteți găsi exact badis stacojiu.

Știați? Cele mai vechi amintiri despre creșterea peștilor în condiții artificiale datează din 1500 î.Hr. în China.

Unde și la ce preț puteți cumpăra

Dario nu este întotdeauna la vânzare. Acest pește poate fi găsit în piețele de păsări din orașele mari sau în magazinele de apă specializate. În magazinele online rusești, prețul său variază de la 105 la 210 ruble pe bucată. Uneori se găsește în magazinele online ucrainene (40 grivne).

Citiți și cum să aveți grijă de specii precum: arowana, Disc, chirurg pește, guppy, lalius, cocoş, coada de voal, Minorca, pește zebră rerio, barbus, astronot, pecilia, pește papagal, purtător de sabie, molii,ancistrus, pește clovn

Puteți căuta badisuri roșii pe platformele internaționale, de exemplu, pe eBay, costul unui exemplar este de aproximativ 3-4 dolari. Merită să încercați să găsiți și pe forumuri printre colecționari. Dar nu toată lumea îl păstrează de bunăvoie, deoarece acest pește nu mănâncă alimente uscate..

Caracteristicile habitatului și ale ciclului de viață

Dario stacojiu poate fi găsit în natură în bazinul râului Indian Brahmaputra. Locuiește în râuri curate, de mică adâncime (până la 1 metru), cu fund nisipos sau pietriș. Ele pot fi găsite acolo în straturile superioare sau medii de apă printre vegetația acvatică de lângă coastă. Acești pești se mișcă încet și sunt foarte timizi.

Dario darijo

Animalele tinere se păstrează pe cale amiabilă, dar masculii adulți luptă între ei pentru teritoriu. În timpul icrelor, masculul devine agresiv, poate schilodi sau ucide alți masculi și chiar prezintă agresivitate față de femele. Pubertatea apare la 4-5 luni, nu trăiește mai mult de un an.

Important! Atunci când decideți să începeți un acvariu cu pești, dacă cineva din gospodărie suferă de alergii, există mai mulți factori de luat în considerare. Alergia apare nu la pești, ci la hrana pentru ei. Pentru a elimina o reacție alergică, este important să selectați alimente de calitate fără adăugarea de gammarus și dafnie. Este mai bine să dați preferință furajelor granulate. Spre deosebire de alimentele uscate, peletele nu pot pătrunde în căile respiratorii. O opțiune excelentă se va cumpăra un pește care mănâncă alimente vii.

Dario în acvariu

Dario darijo este cel mai bine păstrat în nano acvarii. Este bine să păstrați un mascul și două sau trei femele într-un acvariu mic. Dacă există doi bărbați, atunci este mai bine să luați un acvariu mai mare (30 de litri per mascul) și să plasați peșterile la capetele diferite ale acvariului.

Dario darijo

Împreună, poate fi păstrat numai cu pești iubitori de pace, care nu vor lua alimente de la dario timizi. Acești pești de acvariu roșii adoră acvariile cu lumină scăzută, plantate dens. plante și având locuri de adăpost - peșteri speciale.

Dimensiunile locuinței

Volumul optim al acvariului pentru un grup (1 mascul și 2-3 femele) va fi o capacitate de 30 de litri, deși vor trăi destul de confortabil într-un acvariu de 15 litri. Trio darijo stacojiu (mascul și două femele) trăiesc bine în 10 litri.

Cerințe de apă

Apa din acvariu trebuie să fie curată, la o temperatură confortabilă (+22 ... + 26 ° C). Aciditatea neutră recomandată a apei în intervalul 6,5 și 7,5 pH, duritate 10-20 grade. În fiecare săptămână este necesar să schimbați o treime din apă pentru cea proaspătă.

Solul și plantele

Dario darijo îi place să se ascundă printre vegetația densă a acvariului. Prezența plantelor plutitoare, de exemplu, salvinia, pistia, le face mai confortabile în acvariu, apropiindu-le de cele naturale. Plantele acvatice din habitatul lor pot fi plantate și într-un acvariu cu stacojiu darijo: hygrophila, vallisneria.

Dario darijo

Cryptocorynes, ferigă thailandeză, microorum, anubii sau mușchi („Rozhdestvensky”, „Peacock”, „Flame”, „Fountain”, „Javansky”), care vor decora adăposturile, sunt perfecte. Sol nisipos sau cu pietriș fin, cu grosimea de 4-5 cm. Este necesar să se organizeze adăposturi sub formă de lemn de plutire, peșteri din ceramică sau pietricele.

Vă sfătuim să citiți, top 10 cele mai bune plante pentru acvariu

Echipament optional

Acvariul în care se află acești pești tropicali trebuie să fie echipat filtru pentru curățare și un compresor pentru saturarea apei cu oxigen suplimentar. Pentru un acvariu de treizeci de litri, sunt suficiente un filtru de 25 W până la 40 W și un compresor de 30 l / h. Iarna, poate fi necesar să încălziți apa.

Apoi, trebuie să cumpărați un încălzitor pentru acvariu. De asemenea, merită să aveți grijă de iluminarea suplimentară a acvariului, deoarece majoritatea formelor tropicale necesită 10-12 ore de lumină naturală.

Hrănirea peștilor

Dario pește sunt carnivore mici. În natură, se hrănesc cu microorganisme vii - aceștia sunt mici crustacei, viermi, diverse larve și alți reprezentanți ai zooplanctonului. Porțiuni mici de alimente vii sau congelate cu zooplancton sunt folosite ca alimente în acvariu. Unele alimente peletate sunt uneori potrivite, dar cel mai bine este să nu hrăniți alimente uscate. Viermii de sânge, creveții saramură, tubifex, coretra, dafnia, grindal, enchitreus sunt potriviți.

Dario darijo

Acești pești tropicali sunt predispuși la obezitate. Când creșteți în greutate, acestea devin predispuse la boli cu hrănirea constantă de către viermi de sânge sau tubifex. Este mai bine să excludeți aceste componente din dieta zilnică..

Important! Supraalimentarea este o cauza frecventa a mortii pestilor. Acest lucru se datorează reziduurilor alimentare care perturbă microflora din acvariu și devin destul de toxice pentru pești. Principalele semne ale supraalimentării: apă tulbure, apariția mucegaiului, ciupercilor, creșterii algelor etc. Prin urmare, hrănirea peștilor trebuie abordată în mod responsabil: nu vă hrăniți în fiecare zi și faceți un program de hrănire, cumpărați alimente de calitate, instalați un filtru bun pe acvariu.

Compatibilitate cu alți rezidenți

Mișcare lentă, natură pasivă, peștii darijo tolerează bine singurătatea și vecinătatea liniștită. Bărbații sunt agresivi unul față de celălalt datorită rivalității constante între ei. Prin urmare, este de dorit să existe mai multe femele în acvariu. Deoarece spațiul limitat va crește concurența între bărbați, ar trebui să fie suficient. Pentru a trăi împreună, trebuie să ridice același pește liniștit, de dimensiuni mici. Colegii de cameră mai agili vor lua mâncare de la Dario și pot muri.

Reproducerea

Badis stacojiu formează perechi temporare între ele. Creșterea lor nu este deosebit de dificilă..

Dario darijo

Diferența dintre o femeie și un bărbat

Femela se distinge ușor de mascul - nu este atât de strălucitoare, aproape cenușie, nu are o culoare albastră sau roșie și este mai rotunjită. Masculii sunt ceva mai mari, iar culoarea lor este mai strălucitoare. După pubertate la bărbați, aripioarele devin mai alungite. Acest lucru trebuie luat în considerare la cumpărarea acestei specii, deoarece bărbații sunt scoși la vânzare pe piață și în magazine datorită aspectului lor mai estetic..

Caracteristici de reproducere

În timpul perioadei de reproducere, trebuie să monitorizați îndeaproape regimul de temperatură și să măriți cantitatea de furaje. De obicei, un singur mascul domină, restul nu participă la reproducere. În timpul sezonului de împerechere, masculii își îmbunătățesc culoarea. Abdomenul femelei, care este mai rotunjit în regiunea anusului, indică disponibilitatea pentru reproducere. După ce au ajuns la pubertate, bărbații încep să-și echipeze teritoriile și să arate pregătirea pentru reproducere..

Bărbatul începe să aibă grijă de femelă, să o invite pe teritoriul său. Femela, gata să se împerecheze, înoată în spatele lui. Durata reproducerii este de câteva secunde, ouăle sunt depuse în mod arbitrar pe orice suprafață, în principal pe frunzele de alge. Apoi, femela părăsește locul de reproducere, iar masculul își asumă întreaga responsabilitate pentru teritoriul său..

Dario darijo

Pentru a crește numărul de pui, ouăle sunt scoase din acvariu într-un recipient separat cu apă sau adulții sunt izolați. Acest lucru se datorează faptului că darioții sunt prădători și vor pradă puii. Ouăle ies din ouă în a doua zi. Se întind pe o parte pentru o perioadă, apoi se răsucesc și încep să se hrănească cu microorganisme care trăiesc în acvariu (ciliate, praf viu etc.)

Acești pești mici și frumoși sunt nepretențioși, pot fi recomandați chiar și pentru începători ca pești pentru un nano acvariu. Trebuie doar să le creați condițiile potrivite pentru viața lor și vă vor încânta cu reproducerea stabilă, în ciuda unui ciclu scurt de viață.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Badis red (darijo darijo): îngrijire și întreținere în acvariu