Marmură de botia în acvariu

Marmura Botia este cunoscută și sub numele de lohakata. Este un pește mic, activ și, datorită aspectului său neobișnuit, este foarte popular printre acvaristi. În țările occidentale a fost poreclită „YoYo Loach” datorită fotografului Ken Childs.

Trăgând pești pentru reportaje, a observat că multe dintre petele întunecate de pe părți se îmbină și seamănă cu inscripția „YoYo”.

Descriere și habitate

Botia și toate loachurile, datorită formei neobișnuite a botului și a mustății scurte, seamănă în exterior cu somnul, dar nu au nimic de-a face cu somnul. Acest pește este din ordinul crapilor și al familiei loachelor.

Are un corp drept și alungit. Bărbații sunt „mai subțiri” decât femelele, de asemenea, sunt mult mai mari. Botia lohakata dintr-un acvariu poate crește până la maximum 10-12 cm lungime. Există cazuri rare când un pește crește până la 16 cm acasă.

Speranța de viață - 5-8 ani.

Peștele este neobișnuit prin faptul că nu are solzi, corpul este neted și strălucitor. Culoarea este argintie cu pete negre. Printre navigații există persoane cu atât un model clar contrastant pe corp, cât și unul decolorat. Acest lucru este complet normal și nu indică o problemă de sănătate. Culoarea bărcilor cu vele se schimbă și cu vârsta. Cu cât peștele este mai vechi, cu atât modelul de pe corpul său devine mai luminos și mai contrastant..

Au antene mici lângă gură. Piloții au și arme ascunse - acestea sunt vârfuri ascuțite în pungi sub ochi. Le arată doar în caz de pericol extrem. Nu le folosesc întotdeauna în timpul luptelor cu alți pești. Prin urmare, acvaristii pot să nu-și dea seama de ani de zile că navele cu vele au astfel de arme..

Din cauza lui, atunci când cumpărați pește la un magazin de animale de companie, trebuie să luați cu voi un borcan de sticlă. Stresul sever poate determina piloții care navighează să străpungă punga de plastic cu vârfuri.

În natură, roboții trăiesc în apele râurilor de munte înalt din Pakistan, Nepal, India, Bangladesh. Au devenit pentru prima dată animale de companie în acvariu în 1912..

Marmura Botia
Marmura Botia

Întreținere și îngrijire

Botia sunt pești care trăiesc în stratul inferior de apă. Mai sunt numiți „curățători”, mănâncă repede resturile de alimente care au căzut pe fund. Aceștia sunt pești de școală, cel puțin cinci traversări sunt lansate în acvariu. Păstrat singur, specimenul devine rapid foarte agresiv și provoacă lupte serioase..

Acvariu

O barcă cu vele are nevoie de 25 de litri de apă. Deoarece sunt păstrate într-un efectiv de cel puțin cinci persoane, este necesar un acvariu cu un volum de 125 litri sau mai mult. Trebuie să fie dreptunghiulară.

Amorsare

Acești pești adoră să sapă în pământ și chiar să se îngroape complet. Din acest motiv, pietrele, chiar și pietrele foarte mici, nu pot fi folosite ca sol. Sărind în ele, pilotul le va deteriora antenele. Fundul acvariului este acoperit cu un strat gros de nisip (4-5 cm).

Filtru și aerator

Acești pești trăiesc în râuri de munte aspre, deci este necesar să le creăm condiții care să imite mediul natural. Filtrul și aeratorul trebuie să fie puternice pentru efectul debitului de apă.

Parametrii apei

Temperatura apei pentru bătăliile de marmură ar trebui să fie cuprinsă între + 19-30 ° С. Gama este largă, astfel încât temperatura poate fi menținută concentrându-se pe alți pești care sunt mai pretențioși la acest indicator.

Apa trebuie să fie moale (5-12 dGH), nivelul acidității pH - 6,0-6,5.

Iluminat

Ar trebui să fie difuz și moale. În lumină puternică, acești pești devin nervoși și agresivi..

Plantele

În acvariu pot fi plantați mușchi javanezi, viermi, criptocornei, marsilia. Dar trebuie să fii pregătit pentru faptul că luptelor le place să mănânce vegetație, prin aceasta îi pot strica aspectul frumos..

Adăposturi

Acești pești adoră să se ascundă foarte mult și în asta sunt adevărați meșteri. Acvaristii sunt uimiți de capacitatea lor de a „dispărea” și apar brusc. Ei pot găsi cele mai izolate locuri din acvariu. Pentru bătălii, ei trebuie să instaleze capcane în partea de jos și să echipeze grote.

Îngrijire:

  • Trebuie să schimbați 1/3 din apă săptămânal în acvariu pentru un curat, filtrat și așezat cel puțin o zi.
  • Înainte de a schimba apa, trebuie să sifonați solul, colectarea deșeurilor de pește și a reziduurilor alimentare.
  • Monitorizați vegetația și îndepărtați imediat frunze și tulpini putrede.

Compatibilitate cu alți pești

Se înțeleg bine cu alți pești, dar nu ar trebui să le adăugați vecini prădători și agresivi. Un mascul alfa apare neapărat într-o turmă de bătălii, devine lider și controlează teritoriul, poate interveni în conflictele altor pești. In ciuda acestui lucru, bătăliile de marmură sunt pașnice. Dar, din cauza activității excesive și a curiozității, uneori pot interfera cu alți pești. Lohakats se uită în ascunzătoare și își ating vecinii, dar nu pentru a arăta agresivitate, pentru ei este doar divertisment.

Ele sunt compatibile în mod ideal cu cele mai apropiate rude, adică peștii din familia loach..

Hrănire

Sunt glutoni omnivori, este dificil să-și controleze dieta dacă trăiesc în companie cu alți pești. Tot ce a căzut la fund va fi consumat imediat de bătălii. Din acest motiv, este necesar să aranjați o zi de post pentru toți locuitorii acvariului o dată pe săptămână, adică să nu vă hrăniți deloc.

Botia mănâncă orice mâncare vie, li se pot administra înghețată și viermi de sânge vii, tubule, cortetra, creveți de saramură.

Viermi de sânge
Vierme de sânge

Mâncarea lor uscată le place Gammarus și Daphnia. De asemenea, în magazinul de animale de companie puteți achiziționa o mâncare uscată echilibrată specială pentru luptă.

Pentru a nu strica plantele de acvariu, li se poate da o cantitate mică de fulgi de ovăz, dovlecei zdrobiți, castraveți, dovlecei, pielițe de pepene galben sau cumpăra suplimente de plante speciale la hrana principală la magazinul pentru animale.

Ei hrănesc acești pești o dată pe zi.

Reproducerea

Lupta cu marmură s-a adaptat bine vieții în captivitate, dar nu apare în acvariu. Informațiile despre faptul că a fost posibil să se obțină descendenți de la acești pești rămân doar zvonuri: nu există o confirmare documentată a acestui fapt. În captivitate, sunt crescuți numai în ferme speciale care folosesc hormoni..

Concluzie

Acvaristii numesc acești pești curățători de ajutor. Acestea colectează toate reziduurile de alimentare din partea de jos, astfel încât apa rămâne mai curată mai mult timp. Este foarte interesant să-i urmărești, navele cu vele duc un stil de viață activ. Îngrijirea lor este simplă, principalul lucru este să faci schimbări regulate de apă și să îi monitorizezi parametrii, precum și să sifonezi solul.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Marmură de botia în acvariu