Tot ce aveți nevoie pentru un acvariu acasă: 11 elemente esențiale

acvariuDacă decideți să vă obțineți propriul acvariu și nu știți de ce aveți nevoie, acest articol este pentru dvs. În acesta, vă vom spune în detaliu despre ce ar trebui să „conțină” un rezervor artificial, ceea ce înseamnă că puteți urma pur și simplu recomandările noastre fără să vă deranjați cu gânduri grele. Așadar, iată o listă cu 11 articole esențiale pentru echiparea unui acvariu acasă..

Acvariul în sine

Bineînțeles, primul pas este achiziționarea rezervorului în sine. Să începem alegerea cu materialul de fabricație al acestuia. Există doar două opțiuni - sticlă sau acril. Fiecare dintre ele are propriile sale argumente pro și contra..acvariu acrilicAvantajele unui acvariu acrilic sunt că:

 • este mai ieftin decât sticla;
 • mai ușor în greutate;
 • este mai puternic;
 • nu există scurgeri în el;
 • mai multe alegeri în ceea ce privește formele rezervorului.
Principalul dezavantaj al acrilului este că este ușor de zgâriet, și chiar și un bob de nisip pe o cârpă în timpul ștergerii va fi suficient pentru asta. În plus, acrilicul ieftin se va îngălbeni în timp. De asemenea, veți avea nevoie de mijloace speciale pentru curățare, deoarece produsele chimice obișnuite pentru uz casnic nu vor funcționa aici, acest material devine tulbure din ele, ceea ce face ca întreținerea unui rezervor artificial să fie mai scumpă..
afla, cum se alege un filtru și fundal pentru acvariu, cum se începe, și cum se măsoară duritatea apei.
Dacă vorbim despre sticlă, atunci astăzi mulți proprietari de acvarii o numesc o relicvă a trecutului, crezând că un rezervor de sticlă este inferior acrilului în toate. Singurul lucru este că este recomandat să cumperi acrilic scump, astfel încât să nu arate ca o bucată de plastic ieftin. În general, desigur, aceasta este o chestiune de gust. Unora le plac acvariile de sticlă, altora le place acrilul.acvariu de sticlăUrmătorul punct este dimensiunea rezervorului, adică înălțimea, lățimea și adâncimea. Începătorii sunt sfătuiți să cumpere acvarii adânci și largi, care sunt mai ușor de proiectat și, în viitor, de îngrijit. Dacă vorbim despre volumul unui rezervor artificial, atunci aici trebuie să începeți de la cât spațiu liber aveți pentru el, bine, și câți locuitori doriți să fugiți acolo..
Important! Vă rugăm să rețineți: cu cât acvariul este mai mare, cu atât este mai ușor de întreținut! Pasionații începători fac adesea greșeala de a crede că un rezervor mic este cel mai bun..
Volumul minim recomandat este de la 60 de litri, cel optim este de 100 de litri. Dar aici, din nou, totul este la discreția ta și ținând cont de capacitățile tale. Apoi, ar trebui să ne oprim asupra formei unui rezervor artificial. Sunt extrem de diverse.. Aici și:
 • panoramic;
 • dreptunghiular;
 • colţ;
 • rundă
 • în formă de cub.
În plus, se vând rezervoare nestandardizate - cilindrice, octogonale, în formă de sticlă etc. Sunt multe dintre care să alegi. Principalul lucru este să vedeți că vă place, bine, și să vă încadrați în interiorul general al camerei în care va sta acvariul.acvariu panoramicLa ce companie de tancuri alegeți este dificil să răspundeți fără echivoc. La urma urmei, cineva își poate permite un model mai scump, în timp ce finanțele altcuiva nu vor oferi o astfel de oportunitate. Singurul sfat este să fii atent la echipamentul care vine cu acvariul. Poate că acest moment vă va ajuta să faceți alegerea finală..

Curbstone

Dacă v-ați decis acvariul, să trecem la următoarea etapă importantă - alegerea unui dulap pentru acesta. Desigur, rezervorul poate fi amplasat pe orice altă suprafață plană, stabilă, dar cu toate acestea, dulapul este un lucru convenabil și util. În el, de exemplu, puteți stoca lucruri pentru îngrijirea acvariului..piatră galbenăAtunci când decideți să cumpărați o piatră, luați în considerare principalele puncte:

 • trebuie să fie rezistent la umiditate;
 • durabil, fără a rezista la greutatea rezervorului umplut;
 • este de dorit ca acesta să fie pe picioare reglabile.
Pentru a evita deformarea dulapului sub greutatea acvariului, unii optează pentru un produs metalic. Dar o astfel de piatră va costa mai mult.
Știați? Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că persoanele care au acvariu acasă au mai mult succes în carieră, creativitate și relații personale. Poate că acest lucru se datorează faptului că proprietarii de rezervoare artificiale privesc pești în fiecare zi înainte de a merge la culcare și se trezesc întotdeauna viguros, de bună dispoziție.

Iluminare suplimentară

Acum să trecem la discutarea iluminării suplimentare pentru un acvariu cu pești, care este, de asemenea, foarte importantă și necesară. Dezvoltarea plantelor, creșterea peștilor, reproducerea acestora etc. vor depinde de lampă. Este mai bine să nu folosiți lămpi incandescente pentru un acvariu, ele sunt mai potrivite pentru terarii. Da, prețul poate fi atractiv, dar totuși nu sunt recomandate în astfel de scopuri, deoarece au un transfer de căldură ridicat și pot provoca focare de alge.Iluminarea acvariuluiMai bine optați pentru lămpi fluorescente. Au multe avantaje:

 • va fi puțină căldură, de care avem nevoie;
 • au o gamă largă de radiații spectrale, ceea ce este important;
 • poate acoperi o suprafață mare;
 • conțin lumină actinică, care influențează favorabil unii locuitori ai „fundului mării”;
 • printre ele există lămpi cu eficiență luminoasă ridicată, acestea fiind marcate: VHO (Foarte mare ieșire) sau HO (mare ieșire).
Începătorii sunt sfătuiți să folosească lămpi T5, care, cu un diametru relativ mic, au o eficiență luminoasă ridicată și radiații luminoase punctuale. Există, de asemenea, lămpi cu halogenuri metalice care creează un efect de „lumină sclipitoare” în rezervor (cum ar fi soarele în apă puțin adâncă). Dar au același minus ca lămpile cu incandescență - multă căldură generată.
Familiarizați-vă cu regulile de îngrijire a unor pești de acvariu obișnuiți precum: pește clovn, coada de voal, gura, guppy, barbus, pește papagal, molii, peștișor de aur, purtător de sabie, pecilia, pește zebră rerio, cocoş, astronot, lalius, minor, disc, arowana, chirurg pește, darijo dario, scalar, macropod, macracanthus, ciclide, rodostom și labeo.
Pentru a evita supraîncălzirea apei, va trebui să echipați suplimentar acvariul cu ventilatoare de răcire și, de asemenea, să opriți lampa timp de cel puțin o oră în fiecare zi. Și costul unei astfel de iluminări „mușcă” puțin. Când cumpărați, acordați atenție puterii lămpii. Luați în considerare un punct important - puterea fluxului de lumină nu trebuie să scadă sub 0,5 W pe litru de apă. Mai mult - nimic de care să vă faceți griji, dar nu mai puțin! Avearespectați temperatura culorii lămpii:
 • 5500K-6500K - pentru iluminarea rezervoarelor de apă dulce superficială, uneori pentru un acvariu de recif;
 • 10000K și mai mult - pentru acvarii de recif, plante de adâncime și pești;
 • 20000K și mai mult - pentru rezervoare artificiale de adâncime.
Iluminarea acvariuluiCând cumpărați iluminat suplimentar, puteți utiliza acest semn:

Lungimea acvariului Volum (l) Lungimea lămpii (cm) Puterea lămpii (W) Număr de lămpi (buc.)
40 25 treizeci 8 unu
cincizeci 45 45 15 unu
60 55 45 15 unu
80 128 60 optsprezece 2
o sută 250 90 treizeci 4
120 300 o sută 38 4
130 325 120 36 4
150 375 120 36 4
160 400 150 58 4

Încălzitor

O altă componentă a echipamentului pentru acvariu este încălzitorul, care este de trei tipuri:

 • fund - este instalat în sol, ceea ce are un efect benefic asupra plantelor;
 • debit extern - plasat în afara rezervorului, tăind în furtunul de filtrare, care garantează încălzirea uniformă a debitului de apă;
 • submersibil - scufundat în apă până la un anumit semn.
Incalzitor de acvariuCând cumpărați, asigurați-vă că aflați despre puterea și funcționalitatea termostatului (acesta va controla temperatura în sine și, dacă este necesar, va porni și opri încălzirea).
Important! Dacă termostatul se defectează și se închide în modul de încălzire, puteți găti pur și simplu toți locuitorii rezervorului artificial. Prin urmare, aveți grijă și asigurați-vă că monitorizați starea dispozitivului.!
Dacă nu știți ce putere de încălzire alegeți, amintiți-vă: 1 watt de putere pe litru de volum al rezervorului. Dar nu mai mult!

Compresor

Următorul pe lista echipamentelor obligatorii pentru un acvariu este un compresor, deoarece acesta este cel care furnizează aer și aerează apa. Când cumpărați un dispozitiv, acordați atenție:

 • putere;
 • zgomot;
 • reglarea debitului de aer.
Pentru a înțelege puterea de care aveți nevoie, trebuie să multiplicați volumul acvariului cu 0,5. De obicei, pachetul conține informații despre puterea dispozitivului. Puteți verifica zgomotul doar pornind compresorul.În ceea ce privește reglarea debitului de aer, acesta este realizat fie de o supapă care blochează debitul, fie prin schimbarea capacității. A doua opțiune este mai economică în ceea ce privește consumul de energie electrică și mai silențioasă.

Filtru

Toată lumea înțelege că acest dispozitiv trebuie să fie cu siguranță în acvariu, deoarece fără el nu va fi posibil să se mențină curățenia și ordinea. Există patru tipuri de filtre:

 • fund;
 • extern;
 • interior;
 • canistră.
Aparatul de jos este plasat sub sol, care este folosit ca element filtrant. În același timp, solul nu se acrește, ceea ce este important. Dar complexitatea instalării și a întreținerii ulterioare este marele său dezavantaj. Nu este deosebit de potrivit pentru un acvariu acasă. Filtrul extern, așa cum ați înțeles deja, este instalat în afara apei. Și acest lucru este foarte convenabil, deoarece nu va fi nicio problemă să-l spălați.
Verifică top 10 cele mai bune plante pentru acvariu.
Astfel de elemente vă permit să curățați apa cu trei tipuri de filtrare. Cea mai bugetară opțiune este un filtru intern. Adevărat, este relativ mic, deci va trebui adesea să plasați mediul filtrant în el. Această opțiune se găsește cel mai adesea în acvariile de acasă. Un filtru de canistră este, de fapt, un alt tip de filtru extern. Numai în comparație cu acesta din urmă, filtrele sale sunt dispuse vertical.O puteți așeza direct în dulapul de acvariu sau pe podea. Include toate metodele de filtrare a apei enumerate. Ce filtru să alegeți este o chestiune de gust. Începeți de la ceea ce vă este mai convenabil. Și, desigur, acordați atenție calității dispozitivului.

Amorsare

Știm deja ce echipament este necesar pentru un acvariu. Acum să trecem la problema unui sol adecvat. Pentru a alege solul potrivit pentru un rezervor artificial, merită să respectați câteva recomandări de bază. Nisipul cu o fracțiune de 1,5-2 mm și pietricele de 2-8 mm sunt considerate ideale. În nisipul mai fin, apa stagnează și acest lucru duce la multiplicarea bacteriilor „rele”. Din aceleași motive, trebuie să alegeți grosimea solului, în medie ar trebui să aibă 4-6 cm.AmorsareÎn ceea ce privește pietricelele, nu ar trebui să o luați cu o fracțiune mai mare de 8 mm, deoarece nu numai pătrunderea apei proaspete este importantă pentru sol, ci este, de asemenea, necesar ca materia organică să se depună și să nu se spele în ea. Nu este recomandat să alegeți nisip roșu sau galben, deoarece acestea conțin fier, care poate reacționa cu apa și calcarul - va crește duritatea apei. Și, în general, se recomandă să vă opriți alegerea pe un sol întunecat, astfel încât acvariul dvs. să nu pară artificial și astfel încât atenția să se concentreze pe pești și plante.

Important! Asigurați-vă că nu există margini ascuțite în sol pentru a evita rănile peștilor și deteriorarea rădăcinilor plantelor. În mod ideal, pietrele ar trebui să fie netede pe toate părțile..

Decor

Vă puteți pierde cu adevărat în varietatea decorului acvariului. Astăzi alegerea acestor produse este foarte mare. Să luăm în considerare cele mai de bază decorațiuni:

 • castele, peșteri;
 • tema pirat - nave, un cufăr cu monede;
 • bile de sticlă care se află în partea de jos ca niște pietre prețioase;
 • scoici, pietre marine;
 • ceva lemn de drift frumos;
 • corali artificiali.
Decorațiuni pentru acvariuAtunci când alegeți decorul, principalul lucru nu este să exagerați. Nu vă transformați acvariul într-o haldă. Abordați designul „casei de pește” nu numai cu imaginație, ci întotdeauna cu gust.

Plantele

Unii acvaristi preferă plantele artificiale. Da, nu există probleme cu ele, trebuie doar să le curățați de plăci de câteva ori pe an, dar nici de astfel de plante nu va fi benefic, dar există o mulțime de „produse naturale”. Nu degeaba vegetația vie este numită „plămânii” unui acvariu - într-adevăr eliberează oxigen, iar unele exemplare sunt, de asemenea, hrană pentru pești, precum și un loc pentru reproducere.

Cea mai rezistentă plantă este Vallisneria. Prinde rădăcini fără probleme, crește rapid și este nepretențios în îngrijire. Frunzele lungi subțiri de tei din Vallisneria drapează perfect peretele din spate al rezervorului. Pentru partea de mijloc, ludwigia târâtoare, bacopa, rotalla sunt bune. Puteți pune, de asemenea, un obstacol cu ​​mușchi javanez.Plante pentru acvariuPrimul plan va completa perfect anubiile pitice, care arată oarecum ca o liană. Crește încet, deci nu va aduce mari griji. Puteți lua și ceva de la Echinodorus. În condiții favorabile, ele înfloresc și la suprafața apei, dar înflorirea are loc sub ea..

Truse de îngrijire

Există truse speciale pentru îngrijirea unui rezervor artificial la vânzare. Acest kit include:

 • pensete de diferite dimensiuni cu bureți netezi (necesari pentru tundere, plantare);
 • foarfece (pentru tăierea frunzelor moarte, decorarea tufișurilor);
 • spatula (pentru nivelarea solului, formând microrelief).

Produse chimice de uz casnic

Rezervorul din sticlă poate fi curățat cu orice produs chimic de uz casnic. Dar trebuie să înțelegeți că cu cât este mai „gravă”, cu atât va trebui să o spălați mai bine, deoarece nu ar trebui să rămână urme de chimie..Dar pentru rezervorul acrilic, va trebui să achiziționați produse speciale de curățare. Să ne reamintim că acrilul devine tulbure din produsele chimice obișnuite de uz casnic. Deși sticla poate fi spălată cu produse speciale, acest lucru este deja la cererea dvs..

Știați? Cel mai mare acvariu de acasă se află la subsolul unei case din Marea Britanie. Este ca o cameră întreagă ca dimensiune: 4x3.85x2.13 m. Peștii exotici din Amazon și Congo trăiesc într-un rezervor atât de imens..
Obținerea unui rezervor artificial acasă este costisitoare și consumă mult timp. Dar știi că frumusețea necesită sacrificiu. Sperăm că recomandările noastre cu privire la ce trebuie să știe un începător pentru a echipa un acvariu vă vor ajuta cu adevărat să vă faceți ideea realitate. Și faptul că rezultatul vă va plăcea cu siguranță, nici măcar nu vă puteți îndoi!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tot ce aveți nevoie pentru un acvariu acasă: 11 elemente esențiale