Filtru intern diy pentru acvariu

Unul dintre elementele esențiale care asigură viața normală a locuitorilor acvariului este un dispozitiv de curățare sau un filtru.

Poate fi achiziționat de la aproape orice magazin de animale de companie sau realizat independent din materiale reziduale..

Modele de filtrare

Filtrele pentru acvariu pot fi foarte diferite. Prin tipul de curățare, se disting următoarele tipuri..

 • Mecanic, în care apa este purificată cu ajutorul unui material de umplutură. Acesta din urmă poate fi un burete, un pachet dens de linie de pescuit mată etc. În porii unui astfel de material de umplutură, se depun particule de canalizare care se află în apă.
 • Metoda chimică purificarea purifică apa folosind cărbune activ. Când treceți printr-un filtru de cărbune, apa este eliberată de amoniac și mirosuri neplăcute. Acesta este un mod foarte eficient de curățare.
 • ÎN filtru biologic Pentru un acvariu, curățarea este efectuată de colonii de bacterii benefice care se așează în interiorul filtrelor și în solul acvariului. Aceste microorganisme sunt capabile să purifice apa din diverse toxine.

Important! Majoritatea filtrelor funcționează pe un principiu combinat - combină două sau trei metode de filtrare.

Conform metodei de instalare, produsele de curățat pentru acvarii au următoarele modele.

 • Extern, în afara acvariului.
 • Interior, care este o structură cu o pompă și un filtru de umplere, care este atașat de peretele acvariului din interior cu ventuze.
 • Filtru inferior, deși este una dintre varietățile de curățator intern, cu toate acestea, specificul designului său îi permite să fie distins ca un tip independent de dispozitive de curățare. Este un sistem de țevi așezate sub sol. Acesta din urmă joacă în acest caz rolul unui element filtrant. Dispozitivul inferior este, de asemenea, numit fund fals.

Cum se alege un filtru pentru acvariu?

Este recomandabil să vorbiți despre ce filtru pentru acvariu este mai bine să alegeți numai dacă există informații despre volumul rezervorului de origine și despre organismele vii care îl locuiesc..

Deci, puterea și performanța dispozitivului sunt determinate de capacitatea acvariului. Pentru a purifica eficient apa în cantitate de 100 de litri, veți avea nevoie de un dispozitiv cu o anumită rezervă de putere, adică capabil să pompeze și să filtreze 120-130 de litri de apă pe oră.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că dispozitivele interne sunt utilizate numai pentru acvarii cu un volum care nu depășește 300 de litri. În alte cazuri, va trebui să achiziționați un dispozitiv puternic cu o instalare externă.

Materialul utilizat ca material de umplutură afectează, de asemenea, performanțele produsului de curățare.. Cel mai popular dintre acestea este buretele. Astfel de materiale filtrante trebuie curățate în mod regulat - o dată la 1-2 săptămâni. Materialele de umplutură din ceramică multiporă sunt considerate a fi mai eficiente în curățare..

Cărbune activ, utilizat pentru curățarea chimică, în ciuda tuturor avantajelor sale, are un dezavantaj - în niciun caz nu trebuie să pierdeți momentul în care va fi necesară înlocuirea umpluturii de carbon. De îndată ce cărbunele activ este suprasaturat cu impurități dăunătoare, acesta va începe să le elibereze înapoi în apă..

Important! O astfel de eliberare de toxine poate distruge toți locuitorii spațiului acvariului..

Filtre interne pentru acvariu
Filtre interne pentru acvariu

Cum se face un filtru pentru acvariu DIY?

Acum să vorbim despre cum să asamblați un filtru de acvariu cu propriile mâini. Acest articol se va concentra asupra structurilor situate sub apă - pe dispozitive interne și inferioare..

Filtru intern

Pentru a face cel mai simplu detergent intern veți avea nevoie de:

 • compresor;
 • burete filtrant;
 • o pereche de țevi: alimentare (trebuie să fie compatibilă cu ieșirea compresorului) și ridicare (de câteva ori mai mare în diametru decât alimentarea);
 • fraier;
 • Cot de 90 de grade pentru montarea pe un tub de ridicare.

În partea inferioară a tubului, cu un diametru mai mare, este necesar să se facă o gaură pentru atașarea unui tub mai îngust la acesta. După un pas înapoi din această gaură la o anumită distanță, un burete de filtru trebuie fixat pe tubul de ridicare. Un pătrat este atașat la capătul superior al acestui tub, care va direcționa fluxul apei ridicate în direcția corectă (pentru o circulație adecvată).

Un capăt al tubului de alimentare este fixat în tubul de ridicare, celălalt la ieșirea compresorului. Când acesta din urmă este pornit, aerul prin furtunul de alimentare va intra în partea inferioară a furtunului de ridicare. Pe măsură ce aerul se grăbește în sus, va crea un curent de apă care va fi aspirat prin capătul inferior, trecând filtrul mecanic de burete..

În același timp, buretele nu trebuie să atingă fundul, astfel încât solul din acesta să nu cadă în dispozitiv. Întreaga structură este atașată de peretele acvariului cu o ventuză.

Filtru inferior

Filtrul inferior poate fi realizat dintr-o cutie obișnuită din plastic. Ea îi va servi drept corp. Capacul unei astfel de cutii trebuie să fie strâns și transparent. Această din urmă proprietate vă va permite să urmăriți nivelul de contaminare al dispozitivului.

Trebuie să lipiți un tub de plastic în capacul cutiei și să faceți mai multe găuri pe peretele lateral.

Important! Dimensiunea găurilor trebuie să fie astfel încât, atunci când filtrul este pornit, cei mai mici locuitori ai „rezervorului” de acasă nu vor fi aspirați în ele..

Un filtru de umplere (burete, ceramică etc.) este plasat în interiorul cutiei. Un compresor pentru un astfel de filtru de casă poate fi achiziționat de la un magazin de animale de companie..

Concluzie

Acum știți care este designul unui dispozitiv de curățare a acvariului. Sperăm că instrucțiunile noastre pot face un filtru de apă pentru un acvariu cu propriile mâini, care va servi animalelor de companie un serviciu lung și util..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Filtru intern diy pentru acvariu