Unde poate trăi și mânca știuca comună

Unde poate trăi și mânca acest peșteAparent, nu există pește în lume despre care să nu se vorbească atât de mult. Sunt atât de multe povești, legende, ziceri. „Știuca își cunoaște știința”, „Știuca a adormit, dar dinții nu dorm”, „Nu învăța știuca să înoate”. Și nu este nimic surprinzător în asta. Mulți pescarii îl văd ca pește răpitor dăunător

. Dar ea este o ordonatoare de apă, curățând apa de pești bolnavi..

Acest pește răpitor de apă dulce provine din familie ordinul somonului. Locuiește în emisfera nordică în toate corpurile de apă. Este absent doar în râurile montane. Această distribuție se explică prin faptul că știuca obișnuită dă naștere la începutul primăverii la o temperatură de 7-10 grade Celsius. Spawning are loc în timp cu migrarea păsărilor, care transportă ouă. Știucul comun își petrece prima reproducere la aproximativ 3 ani. Greutatea în acest moment este de 1 kg. Nu necesită cu adevărat apă curată, ceea ce contribuie și la distribuția ei. Cu o bună coincidență a condițiilor meteorologice, după un an lungimea sa este de 50 cm.

Câți ani trăiește știuca este necunoscut. Au găsit exemplare cu o lungime de 1-1,5 m și o greutate de 20-25 kg. Acest pește este considerat sedentar. Ea ia un loc cu un curent ușor, dar ar trebui să fie necesară o groapă. În el, știuca se refugiază de pericol și își poate păzi și prada. Uneori iese din ascunzătorile ei în apă puțin adâncă pentru a vâna.

Aspect pește știucă

Pește știucă - prădător, rapid, impetuos, astfel încât corpul ei este adaptat pentru mișcare rapidă în apă. Forma este alungită, cu fălci proeminente, cea inferioară este mai lungă decât cea superioară. Aripioarele situate mai aproape de coadă servesc la creșterea vitezei de mișcare. Corpul știucii comune este decorat cu solzi mici și mucus, acesta din urmă contribuind, de asemenea, la viteză. Culori diferite - de la verde la maro închis.

Trebuie să spun despre vederea știucii comune. Ochii ies din cap la jumătate iar acest lucru îi permite să vadă la un unghi mare chiar și în picioare. Ce mănâncă stiuca? Orice lucru care plutește în apă. Nu urmărește prada mult timp, energia este suficientă doar pentru o aruncare. Când îl apucă, îl apasă strâns cu dinții, apoi îl desfășoară și îl înghite. Știul de râu urmărește prada, știul de lac stă adesea în ambuscadă. Peștele este renumit pentru lacomie, este un prădător omnivor, își poate apuca ruda, dacă este mai slabă.

Capturi:

  • Ce mănâncă stiucașobolani de apă;
  • mormoloci;
  • broaște;
  • pasăre de apă.

Poate chiar extermina descendenții, se oprește să mănânce numai în timp ce alimentele sunt digerate. Uneori, până la cădere, pot distruge toată viața de pe lac. S-ar putea crede că știuca mănâncă pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă că este prins în același mod. Dar activitatea nutriției sale depinde de mulți factori: temperatura, presiunea în atmosferă, starea fiziologică a peștelui în sine. De exemplu, căldura dintr-un iaz superficial nu o poate prinde, dar într-un lac adânc din apropiere știuca ia totul.

Comportamentul peștelui știucă

Peștele știucă este egoist. Chiar și cele strabate păstrează unul câte unul. Odată cu înaintarea în vârstă, trăsăturile de auto-servire ale peștilor cresc doar. După ce și-a stabilit site-ul, nu admite pe nimeni și poate locui acolo permanent. Acest comportament este tipic pentru toți prădătorii. Se combină numai atunci când este nevoie urgentă - când temperatura apei crește. La urma urmei, știuca este un pește iubitor de frig. Dacă apa se încălzește până la 22-25 de grade, ei caută locuri răcoroase. Și aici puteți vedea grupuri de șuturi de vârstă diferită. Nu sunt foarte activi. Mai întâi unul, apoi altul, apoi câțiva merg la vânătoare, dar în curând se întorc la răceală.

Știucă comunăAstfel de turme se despart doar până toamna. În râurile și lacurile mari, șoldurile converg în stoluri iarna. Dar numai acolo unde sunt mulți pești. La sfârșitul iernii, când gheața începe să se topească, se adună din nou în turme. Peștii caută acum spații de reproducere. În același timp, mănâncă o mulțime de furaje, deoarece aveți nevoie de nutriție pentru dezvoltarea caviarului și a laptelui.

Când gheața se topește, se duc la vărsări. Aici, în gropile din pajiști, în râuri, în lacurile inundabile, va avea loc reproducerea lor. Totul se întâmplă la prânz la cea mai înaltă temperatură. Acestea apar în grupuri, de obicei o zi sau două, dar reproducerea întregii populații poate dura o lună. Depinde de vreme și de cantitatea de apă. În acest moment, nu se hrănesc, cu excepția persoanelor tinere. După depunerea icrelor, odihnindu-se, ea se duce într-un alt loc.

Dar dacă există hrană în spațiile de reproducere, peștele rămâne. Acest lucru se întâmplă în ape mari. Șirurile de pești caută, de asemenea, locuri adânci, apoi începe sărbătoarea. Dar de îndată ce apa dispare, prădătorii se reped în râu, în locuri mai adânci. Până la mijlocul verii, zhorul dispare și devine letargică, merge la vânătoare întâmplător. Activitatea sa crește doar în timpul apăsărilor reci și în timpul unei furtuni. Abia până la jumătatea lunii august, când apa se răcește, acești pești își încep din nou vânătoarea..

Mecanismul de capturare a prăzii la peștii știucă

Pește știucă dinții ei prezintă un interes deosebit, pentru un astfel de prădător, acesta este principalul lucru. Dinții canini sunt localizați pe maxilarul inferior, cu dinți mici foarte ascuțiți pe partea superioară. Acești dinți mici se încordează când prada este înghițită și, atunci când sunt ținute, se ridică și împiedică scoaterea prăzii din gât. Prin urmare, o victimă care i-a căzut în gât nu poate trece decât în ​​stomac. Cu un aparat atât de puternic, în special maxilarul inferior, cu colți puternici ascuțiți, un pește prins în cârlig poate mușca pur și simplu linia. Știuca comună surprinde, de asemenea, cu schimbarea dinților. Dinții inferiori mor și cad pe măsură ce îmbătrânesc. Alții cresc în locul lor.

Pescuit la știucăUnii pescari susțin că nu se prinde pește în acest moment. Deși aceasta este o opinie controversată. La urma urmei, nu toți dinții cad simultan și nu toți acești pești își schimbă dinții în același timp. Și acești dinți nu sunt un aparat de mestecat, ci doar dețin pradă, digestia are loc în stomac. Apucând prada, își deschide gura larg și nu o trage spre sine cu apă. Acest pește este capabil să-și arunce prada chiar și din stomac. Toate aceste caracteristici trebuie luate în considerare de pescari..

Pentru prindere folosiți următoarele echipamente:

  • tija plutitoare;
  • momeală vie;
  • filare;
  • dispozitive de pescuit de casă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde poate trăi și mânca știuca comună