Toate cele mai importante despre peștii de acvariu formosa

Pești FormosaPentru acvaristii începători, un pește formosa mic și aparent nedescris este o opțiune ideală de reproducere. În plus față de faptul că nu are nevoie de întreținere și nutriție, nu are nevoie de un acvariu mare și poate trăi bine chiar și într-un borcan de litru. Ce altceva mai este remarcabil la acest tip de pește de acvariu - să luăm în considerare.

Descriere și fotografie

Formosa este un mic pește de acvariu vivipar originar din America de Nord. Habitatul său natural este Statele Unite ale Americii, în special statele Carolina de Sud, Georgia, Florida.

Aspect și dimensiuni

Peștele Formosa sau pitic este mic și poate avea o lungime de până la 3,5 cm. Este ușor de recunoscut prin culoarea sa caracteristică gri-măsliniu, cu dungi orizontale întunecate pe tot corpul..Pești FormosaSpatele este întunecat, abdomenul este alb-argintiu. Corpul are o formă alungită, moderat turtită lateral. Aripioarele peștilor sunt gălbui, aripioarele anale și dorsale de la bază sunt decorate cu mici pete negre.

Știați? Formosa este cel mai mic pește din America de Nord. În clasamentul mondial, ocupă locul șapte ca mărime..

Diferențele dintre un bărbat și o femeie

Este posibil să se distingă formosa feminină de mascul, în primul rând prin mărime. Femela este mai mare și atinge dimensiuni de până la 3,5 cm, masculul este mai subțire și mai mic, numai până la 2 cm lungime. FormosaFemelă (stânga) și masculin În plus, femela are o aripă anală rotundă, în timp ce la mascul este tubulară și modificată într-un organ genital - gonopodium, care servește la fertilizarea peștilor în timpul împerecherii.

Durata de viață a peștilor dintr-un rezervor domestic este de aproximativ trei ani..

Condițiile de detenție

Formosa este ideal pentru menaj. Nu are pretenții în îngrijire, nu necesită condiții speciale, este pretențioasă în ceea ce privește mâncarea.

Astfel de pești de acvariu nu necesită mult efort pentru a păstra: coada sabiei, molii, scalari, pește zebră rerio, cocoșii, gourami, barbele, coridoare de somn.

Volumul acvariului

Caracteristicile de design ale corpului formosa permit păstrarea acestuia în acvarii de orice dimensiune. Chiar și un borcan obișnuit de sticlă va funcționa pentru ei. Cu toate acestea, pentru a oferi locuitorilor acvatici condiții confortabile, se recomandă utilizarea nanoacvariilor sau rezervoarelor de la 12 litri cu dimensiunile de 30x20x20 cm. Opțiunea ideală este rezervoarele pentru 20-40 litri.Acvariu de 40 litriFormosele sunt pești pașnici, absolut nu sunt agresivi. Este mai bine să le păstrați într-un efectiv de 10 indivizi, în plus, ar trebui să existe de trei ori mai mulți bărbați decât femele.

Important! O trăsătură distinctivă a oricărei formoze este prezența ochilor „mobili”. La alte specii de pești de acvariu, aceștia sunt „înghețați”.

Apă

Un alt avantaj al păstrării formozelor este că acestea nu sunt deloc capricioase în ceea ce privește calitatea apei și pot trăi într-un lichid ușor sărat mult timp. Principalii parametri ai acvariului sunt:

  • indicatori de temperatură: de la +12 la +30 ° С, temperatura optimă: + 22-25 ° С;
  • duritatea apei: dH 5-6;
  • aciditate: pH - 7,0-7,5.

Vă recomandăm să vă familiarizați cu instrucțiuni pas cu pas pentru pornirea unui acvariu.

Se recomandă schimbarea apei o dată pe săptămână. În acest caz, este suficient să scurgeți 25% din apa veche și să o înlocuiți cu apă proaspătă. Apa din acvariu trebuie să fie ușor sălbatică; pentru aceasta, se adaugă sare de masă, cu o rată de 5 g de sare pe 1 litru.Schimbarea apei din acvariuDe asemenea, se recomandă echiparea unui rezervor artificial cu cel mai simplu filtru pentru purificarea apei, care va crea un debit minim, precum și un sistem clasic de aerare.

Important! Deoarece acești pești sunt destul de timizi și pot sări din acvariu, recipientul cu ei ar trebui să fie acoperit cu un capac..

Iluminat

Iluminarea acvariului ar trebui să fie moderată. Nu se recomandă instalarea acvariului lângă o fereastră unde este prezentă lumina directă a soarelui. Un loc liniștit și calm, cu iluminare de bună calitate dimineața și seara, este considerat optim pentru un rezervor..Iluminarea acvariuluiÎn perioada de reproducere, peștii trebuie să ofere o iluminare mai intensă. Pentru a face acest lucru, ar trebui să aveți grijă de instalarea dispozitivelor de lumină artificială..

Solul și plantele

În condiții naturale, peștii trăiesc în rezervoare umplute cu vegetație densă, astfel încât experții recomandă recreerea acelorași condiții naturale într-un acvariu. Plantele plutitoare cu sistemul rădăcină atârnând în jos sau plantele cu tulpini alungite și frunze despicate sunt o vegetație excelentă. Se recomandă să plantați iarbă scurtă pe sol și mușchi pe lemn de plutire, în care locuitorii acvatici se vor îngropa uneori și, de asemenea, vor colecta microorganisme, eliminând astfel placa bacteriană din acvariu.

Citește despre zece cele mai bune plante pentru un acvariu.

Formozele plutesc, în principal în straturile medii de apă.

Decor

Prin natura lor, formozele sunt foarte timide și înfricoșătoare, adesea ascunzându-se în desișuri, înțepături, pietre, decorațiuni artificiale. De aceea, prezența acestor obiecte în acvariu este o condiție prealabilă pentru păstrarea peștilor. Diverse înțepături, fragmente de țevi ceramice, obiecte artificiale, de exemplu, castele sau nave, sunt perfecte ca decorațiuni..Decorațiuni artificiale pentru acvariu

Ce să hrănești

Formosele se caracterizează prin apetit excelent și se bucură de diferite tipuri de alimente uscate și vii. Dintre acestea din urmă, este util ca peștii să dea viermi mici, creveți de saramură și tubuleri. Formosa consumă alimente uscate mai puțin ușor decât alimentele vii. De asemenea, se recomandă includerea în dietă a alimentelor de origine vegetală: alge, rață, păpădie etc. În timpul iernii, puteți răsfăța locuitorii acvatici cu fructe de mare tocate.

Este necesar să vă asigurați că meniul este cât se poate de echilibrat și nu monoton. Trebuie să vă hrăniți în porții mici pe care peștele le poate mânca timp de 3-4 minute. Alimentele rămase trebuie îndepărtate din apă pentru a preveni deteriorarea.

Important! Principala condiție pentru hrănirea peștilor este hrănirea alimentelor într-o formă zdrobită, în porțiuni destul de mici, care se pot încadra ușor în gura peștilor..
Pe lângă hrana obișnuită, formozele se hrănesc cu plăcere cu creșterea algelor, mănâncă placa bacteriană formată pe cârlige și caută viermi mici planari în pământ. Sunt capabili să mănânce astfel de alimente de „pășune” timp de 3-4 săptămâni.Alimentare automatăDispozitiv de alimentare automată

Compatibilitate cu alți pești

Formozele au un caracter calm, pașnic și aproape niciodată nu manifestă agresivitate; în cazuri rare, masculii pot mușca aripioarele voalului și alte specii de pești. Datorită dimensiunilor mici, nu se recomandă păstrarea acestor pești cu reprezentanți mai mari ai lumii acvatice, deoarece aceștia din urmă îi pot confunda cu hrana.

Formozele nu trebuie păstrate cu creveți, deoarece crustaceii slăbiți sunt o pradă excelentă pentru peștii mici. În plus, formozele vor mânca cu bucurie puii de Amano și Cireș. Cei mai buni vecini pentru ei sunt melci sau pești mici asemănători lor, de exemplu, guppi, nannostomi, coridoare.

Următorul tabel de compatibilitate va ajuta acvaristii începători să găsească vecini pentru formoză:

Numele locuitorului acvatic

Compatibilitatea Formose Crevetă Incompatibil Melci Compatibil maxim Neocardine Incompatibil Amano Incompatibil cireașă Incompatibil Guppy Compatibil Nanostomusurile Compatibil Pecilia Compatibil Otozinklus Compatibil

În ciuda faptului că acești pești nu aparțin școlii, în condițiile unui rezervor de acasă, preferă să păstreze în grupuri, astfel încât să poată fi cultivate în acvarii de specii.

Știați? Peștii de acvariu pot fi „antrenați”. De exemplu, dacă îi hrănești în fiecare zi în același timp, în timp ce pornești anumite muzici, atunci după câteva săptămâni vor dezvolta un reflex și, de îndată ce sună o melodie familiară, peștii se vor ridica imediat la suprafață și vor începe să aștepte mâncare..

Reproducere

Formozele aparțin indivizilor vivipari. Cu toate acestea, procesul de fertilitate în ele are propria sa trăsătură unică: dacă la alți purtători de vie se prăjesc continuu, atunci la formosa feminină acest proces poate dura câteva săptămâni, în timp ce peștele dă naștere la 1-2 prăjiți în fiecare zi timp de 14-21 de zile.Pești Formosa Reprezentanții acestei familii acvatice devin maturi sexual la 6-8 luni. Este demn de remarcat faptul că reproducerea se efectuează în apă caldă, prin urmare, cu încălzire insuficientă, este necesar să aveți grijă la instalarea unui dispozitiv de încălzire. Spawning poate începe în orice moment al anului. Prăjiturile fertilizate, tot timpul de incubație sunt în corpul femelei și se nasc complet formate. Sarcina durează aproximativ 4-8 săptămâni.

Important! Peștilor nu le pasă de descendenții lor și poate chiar să le mănânce. Pe baza acestui fapt, se recomandă ca puii să fie depozitați în rezervoare separate. Pentru a preveni consumul de pui, trebuie să vă asigurați că adulții sunt întotdeauna plini..
În primele zile de viață, se recomandă hrănirea puietului cu alimente vii, în special cu praf viu, creveți cu saramură, ciliate. De asemenea, este permis să mănânce gălbenușuri de ou, micro-hrană. După o săptămână, puteți adăuga alimente uscate în dietă..FormosaFormosele sunt pești mici, dar interesanți, care sunt perfecti pentru cei care nu au ocazia să înființeze acvarii mari acasă. În ciuda faptului că acești pești nu diferă într-un aspect luminos și colorat, au o serie de alte avantaje, printre care se numără ușurința de îngrijire, nepretenția în ceea ce privește condițiile de întreținere și nutriție, capacitatea de a-și curăța casa în mod independent. În plus, reproducerea lor nu necesită ajutor suplimentar din partea crescătorilor, deoarece peștii sunt vivipari..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Toate cele mai importante despre peștii de acvariu formosa