Acvariu plekostomus de somn: descriere, întreținere și îngrijire

Acvariu somn plecostomus

Somn plekostomus este un locuitor al corpurilor de apă din țările tropicale, este iubit de acvaristi din întreaga lume. Și nu este surprinzător - este un excelent agent de curățare, are un aspect frumos, exotic și este complet nepretențios în întreținere..

Aspect

Patria animalului este apele calde ale râurilor care curg în oceanele Pacific și Atlantic. Somnul poate trăi în apele proaspete și ușor sărate din America de Sud și Centrală: Peru, Brazilia, Argentina, Uruguay, Venezuela, Costa Rica și altele..

Știați? Această specie are abilități uimitoare pentru pești: poate primi oxigen din aer (datorită rețelei capilare mari din intestin), se poate deplasa pe uscat pe aripioare și poate parcurge distanțe mari și, cu ajutorul unei ventuze - se poate atașa în mod fiabil la suprafață. Acest lucru salvează peștii de migrația forțată cu fluxul de apă în alte locuri..
Aspectul somnului este neobișnuit și remarcabil. Este interesant faptul că somnul-nizhnerot (al doilea nume al acestui animal) a existat chiar și pe vremea dinozaurilor și de atunci aspectul său practic nu s-a schimbat. Acestea sunt suficient de mari peşte, care în condiții naturale poate atinge 50-60 cm lungime. Când sunt ținute acasă, cresc până la 20-30 cm, dar acest lucru depinde de mărimea acvariului și de condițiile de detenție. În condiții bune, speranța de viață ajunge la 15 ani sau mai mult..Acvariu somn plecostomus

Caracteristicile aspectului:

 1. Corpul peștilor este alungit, cu un cap mare, acoperit cu farfurii. Este caracteristică o culoare pătată pe un fundal bej sau maro. Mărimea, forma și locația petelor diferă pentru fiecare specie și depind, de asemenea, de condițiile de detenție. Culoarea Jaguar servește drept camuflaj pentru pești pe fundalul unui fund stâncos, alge.
 2. În plus față de aripioarele pectorale, peștele are o aripă superioară elegantă, care seamănă cu o velă. La masculi, aripioarele pectorale sunt echipate cu spini..
 3. Ochii sunt rotunzi, proeminenți, înalți. Există o membrană specială în fața ochilor, care închide organul în timpul zilei și scade odată cu apariția amurgului. Plecostomusii sunt pești care sunt activi pe întuneric, deci au nevoie de o protecție fiabilă a ochilor în timpul zilei..
 4. Gura este largă, cu buze mari și spini care ajută animalul să smulgă algele de la suprafață.
 5. O mustață este situată lângă gura fraierului, care sunt atât papilele gustative, cât și organul tactil.
 6. Întreaga suprafață a corpului este acoperită cu papilele gustative. Cu ajutorul lor, peștii își pot găsi hrană în întuneric..

Există multe varietăți de plekostomus care diferă în aspect..

 1. Plecostom auriu. Peștele se distinge prin pete aurii strălucitoare pe un fundal întunecat, aproape negru, precum și o margine galbenă a aripioarelor superioare și a cozii.
 2. Zebră. Din nume este clar că peștele nu are o culoare pătată, ci o dungă alb-negru.
 3. Bristlenose. În partea din față a capului de-a lungul nasului, există procese lungi, pete..
 4. Clovn. Există dungi subțiri de lumină pe fundalul întunecat al corpului..
Acvariu somn plecostomus

Întreținerea și îngrijirea în acvariu

Acvaristii notează că conținutul plekostomului într-un acvariu acasă este extrem de simplu. Cu toate acestea, peștele trebuie să ofere anumite condiții pentru confort:

 • volumul acvariului ar trebui să fie de cel puțin 100 pentru somnii tineri, cu vârsta vor avea nevoie de mai mult spațiu. Ideal dacă volumul acvariului este de 150 până la 250 de litri sau mai mult;
 • temperatura apei: +18 ... + 26 ° С;
 • aciditatea apei variază în intervalul 6,5-8;
 • duritatea apei poate fi oricare.
Important! Somnul nu necesită iluminare suplimentară în acvariu și, cu siguranță, lumina nu ar trebui să fie prea puternică, deoarece în natură animalul este activ noaptea. Dar după-amiaza, somnul va arăta dorința de a se ascunde de lumină, prin urmare trebuie să aveți grijă de adăpost.
Acvariul trebuie să fie echipat cu un filtru, în plus, cel puțin o dată pe săptămână trebuie să înlocuiți apa cu cel puțin 20-40%. Puteți alege orice substrat, puteți acoperi și fundul cu nisip grosier sau pietricele. Este recomandabil să folosiți un copac în proiectarea acvariului: nu numai că va fi un adăpost excelent în timpul zilei, ci și un sol adecvat pentru creșterea algelor. Deoarece acest tip de pește trăiește în râuri cu curgere rapidă, unde apa este îmbogățită cu oxigen, este necesar să se echipeze un acvariu acasă cu un compresor sau aerator..

Dacă vrei să renunți plante, asigurați-vă că au un sistem puternic de rădăcini și frunze dense. Puteți utiliza, de asemenea, plutitoare alge, ceea ce va crea o umbră suplimentară. Merită să acordăm preferință unei astfel de apă plante:

 1. Mușchi javanez.
 2. Limnobium.
 3. Riccia.
 4. Vallisneria.
 5. Hornwort.
 6. Feriga din Thailanda.
 7. Anubii de diferite tipuri.
Acvariu somn plecostomus

Acest animal poate sări din acvariu, așa că trebuie făcut un capac pentru recipient..

Caracterul și compatibilitatea cu alte animale

Plecostomus este un pește erbivor, ceea ce înseamnă că are o dispoziție pașnică, tipică tuturor iubitorilor de plante. Se înțelege bine cu alte tipuri de pești, inclusiv cu cei mari. Vecinii buni pentru plekostomus sunt gourami, ciclide, barbele și peștii haracin. La o vârstă fragedă, peștele este liniștit, plin de viață, prietenos, totuși, pe măsură ce crește, somnul devine mai conflictual, mai ales când vine vorba de probleme teritoriale. De asemenea, de-a lungul anilor, activitatea de curățare a acestuia scade - devine leneș și practic nu mai curăță acvariul de alge.Acvariu somn plecostomus

Hypostomus plecostomus (Plecostomus comun) trăiește pe fund, deci nu ar trebui să alegeți pești de fund din alte specii ca vecini. Dar cu peștii care ocupă straturile medii și superioare de apă, somnul se înțelege bine.

Important! În ciuda faptului că se înțelege cu alte specii de pești, somnul manifestă agresivitate față de semenii săi, alți somni sau pești de fund care pot pătrunde pe teritoriul și adăpostul său. Nu puteți păstra mai mult de doi somn într-un recipient sau adăugați alte produse de curățare unui adult. Dacă doriți să aveți mai mulți plecostomi, cu siguranță trebuie să crească împreună..
Acvariu somn plecostomus

Hrănirea și hrănirea

Peștele mănâncă, în general, alimente vegetale vegetale. Baza dietei este algele, deci trebuie depuse toate eforturile pentru a se asigura că algele cresc în mod natural în acvariu. Așadar, peștele îi roade de pe suprafața sticlei, a cârligelor de lemn, a structurilor ceramice, a pietricelelor și a pietrelor. Cu toate acestea, nu deteriorează obiectele în sine. Dar, chiar și în condiții favorabile, este dificil să crească alge într-un acvariu în cantitatea necesară pentru un plekostom adult, astfel încât peștii trebuie să li se administreze hrană suplimentară și suplimente:

 • plante sub formă de tablete, plăci, granule;
 • legume proaspete (mazăre, castraveți, varză, dovlecei și dovlecei), tocate mărunt și turnate cu apă clocotită înainte de hrănire;
 • ierburi proaspete (salată, spanac).
Ocazional, puteți oferi produse animale proaspete sau congelate: râme, molii, crustacee mici, insecte și larvele acestora, tubifex, dar cantitatea de hrană pentru animale nu trebuie să depășească 40% în dietă. Hrănirea se efectuează o dată pe zi, seara.

Știați? Somnul poate atinge dimensiuni și greutate impresionante. Deci, unii indivizi cresc până la 5 metri și cântăresc de la sute de kilograme la jumătate de tonă, se hrănesc cu hrană pentru animale. În același timp, peștii, păsările, vidrele și șobolanii sunt folosiți ca hrană. Nu este surprinzător faptul că astfel de somn a devenit obiectul unor legende ciudate și povești despre somn care mănâncă bărbați care au atacat câini, vite mici, oameni în apropierea coastei și chiar bărci mici..
Acvariu somn plecostomus

Diferențele dintre un bărbat și o femeie

Nu există diferențe cardinale între bărbații și femelele plecostomului. Cu toate acestea, există încă o diferență între ele:

 • masculii au dimensiuni mai mari;
 • masculii au o culoare mai strălucitoare;
 • aripa la masculi este dotată cu spini.
Toate aceste diferențe sunt tipice pentru bărbații din regnul animal, deoarece sarcina lor principală este de a atrage o femelă, iar după împerechere sunt obligați să păzească și să alunge oaspeții neinvitați și dușmanii de la femelă și descendenți. Cu toate acestea, pentru un acvarist și amator novice va fi dificil să stabilească sexul animalului său de companie, acest lucru poate fi făcut doar de un ihtiolog cu experiență.
Veți fi interesat să știți cum să aveți grijă de specii de pești precum: pește papagal, molii, pește clovn, cocoş, coada de voal, barbele, Minorca, peștișor de aur, pește zebră rerio, guppy, purtător de sabie, lalius, pecilia, astronot, ancistrus, disc.

Reproducere

Este extrem de dificil să înmulțiți acest somn acasă și, adesea, încercările se încheie cu eșec. Cel puțin, nu se cunoaște încă niciun caz când a fost posibil să se facă plekostom somat mic acasă. Pentru reproducere, sunt potrivite persoanele care au atins o lungime de cel puțin 30 cm, ceea ce înseamnă că au locuit într-un acvariu cu un volum de 300 litri sau mai mult. Nu toată lumea poate aranja astfel de condiții pentru un animal..Acvariu somn plecostomus

În condiții naturale, pentru reproducere, somnul face peșteri și vizuini de la 2 m adâncime, depune până la 300 de ouă mici (4-5 mm) de culoare galben deschis. Bărbatul este responsabil pentru siguranța descendenților. Puii nou-născuți mănâncă mucus de pe pielea bărbatului și a femelei și, atunci când devin mai puternici, încep să primească singuri hrană.

La scară largă, aceste somnuri sunt cultivate în Asia de Est și Statele Unite. Pentru aceasta, peștii sunt așezați în iazuri adânci, cu pante abrupte, pentru a preveni „evadarea”. Când apar prăjiturile, apa se scurge, adulții sunt însămânțați separat, iar prăjiturile sunt selectate pentru vânzare. De asemenea, în țările din America Centrală și de Sud, colecția de caviar este larg răspândită, ceea ce este foarte convenabil în perioada de uscare a râurilor.

Știați? Unii proprietari ai acestui tip de somn își numesc cu drag dragul de companie abreviat: Pleko, deoarece consideră că dacă folosești numele complet al peștelui, acesta poate muri..

Boli și tratament

Plekostomus se caracterizează printr-o bună sănătate și rezistență, dar peștii pot fi slăbiți de malnutriție, malnutriție, apă contaminată sau răniri - în general, din cauza condițiilor de adăpostire inadecvate. Apoi, somnul se poate îmbolnăvi de una dintre afecțiunile caracteristice tuturor peștilor tropicali de acvariu. Plecostomus nu are afecțiuni specifice.Acvariu somn plecostomus

Simptomele pot include următoarele:

 1. Ochii: tulburi, bombați, sticloși, remodelați sau au o margine albă.
 2. Învelișul corpului: pete, puncte, erupții cutanate, mucus, cum ar fi puf, au apărut fire de diferite culori, pori măriți.
 3. Viermii sunt vizibili din anus sau pe suprafața corpului.
 4. Forme ale corpului: se umflă în lateral sau în alte locuri, peștele a slăbit sau s-a aplecat, ulcerele sunt vizibile pe corp.
 5. Modificări de culoare: pătare, roșeață a zonei din jurul gurii, aripioarelor, formarea plăcii și orice modificări ale modelului.
 6. Aripioare și coadă: formarea de vene roșii, puncte, ruptură, scurtare - ar trebui, de asemenea, să alerteze etanșeitatea la corp.
 7. Stare generală: refuzul de a mânca, dorința de a ascunde sau înota aproape de suprafață, activitate scăzută, frecare cu părțile laterale împotriva obiectelor.
Acvariu somn plecostomus

Cel mai adesea, somnul de acvariu, inclusiv plecostomus, poate suferi de astfel de afecțiuni:

 • otrăvire cu amoniac. Apare din cauza filtrării și aerării slabe. Soluția problemei este purificarea și oxigenarea adecvată a apei. De asemenea, merită să efectuați schimbări de apă mai des;
 • infestare cu viermi paraziți. Motivul este hrănirea alimentelor pentru animale obținute independent în corpurile de apă. Peștii morți și excrementele trebuie scoase din acvariu cât mai curând posibil. Puteți utiliza și medicamente antihelmintice (de exemplu, fenbendazol);
 • ihtiofitiroza. Apare din cauza apei de proastă calitate. Pentru a preveni aceasta, trebuie să monitorizați puritatea apei și, atunci când cumpărați noi locuitori ai acvariului, respectați carantina pentru ei într-un recipient separat;
 • descompunerea aripioarelor. Pentru tratament, calitatea apei este îmbunătățită, se utilizează medicamente din grupul tetraciclinelor;
 • infecție fungică. Se manifestă prin formațiuni pufoase pe corpul peștilor. Pentru a elimina boala, schimbările frecvente de apă și utilizarea medicamentelor antifungice ajută;
 • otrăvirea cu nitrați. Motivul este suprapopularea acvariului. În acest caz, trebuie fie să schimbați apa mai des, fie să oferiți unora dintre locuitori un acvariu nou;
 • foamete de oxigen. Pentru a elimina problema, trebuie să răciți ușor apa, să măriți aerisirea și debitul de apă.
Acvariu somn plecostomus

După cum puteți vedea, în multe cazuri, bolile apar din cauza greșelilor de îngrijire și sunt eliminate prin normalizarea condițiilor din acvariu..

Important! Este important să curățați și să înlocuiți înainte de a utiliza orice medicament filtre, și îndepărtați complet filtrele de cărbune, altfel vor păstra toate substanțele medicamentoase și vor face tratamentul ineficient.
Somnul plecostomus va fi un ajutor excelent pentru dvs. dacă aveți un acvariu mare. Cu toate acestea, în ciuda ușurinței de îngrijire, pot apărea încă unele dificultăți: înțelegerea cu reprezentanții speciei, selecția corectă a aditivilor. Când cumpărați acest animal, trebuie să fiți conștienți de dimensiunea unui adult și de dimensiunea necesară a acvariului. Ichtiologii cred că acest tip de pește este potrivit pentru persoanele cu experiență în hobby-ul acvariului, și nu pentru începători..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acvariu plekostomus de somn: descriere, întreținere și îngrijire