Cum să crești ancistrus într-un acvariu

AncistrusCele mai numeroase și populare grupuri de pești de acvariu sunt somnul. Ancistrus, denumit popular fraier, ocupă o poziție de lider printre toate soiurile de somn cultivate acasă.

Descrierea somnului și a soiurilor sale

În sălbăticie, puteți găsi ancistrus în părțile centrale și nordice ale Americii de Sud, atât în ​​apele stagnante ale lacurilor, cât și în râurile cu curenți puternici..

Numele „ancistrus”, care este tradus din greaca veche agkistron ca un corn, peștele a luat-o datorită excrescențelor formate pe capul masculilor. Aceste coarne arată ca niște spini groși sau barbă și se formează la indivizi maturi gata să dea naștere..

Ancistrus obișnuit (lat. Ancistrus dolichopterus), numit la oamenii obișnuiți fraier, mai curat sau lipicios, se referă la crap, somn, lanț sau somn loricaria (lat. Cypriniformes, Siluroidei, Loricariidae).Ancistrus obișnuitPeşte foarte original pentru capacitatea sa de a lipi cu gura de sticlă, pietre și plante, în timp ce curăța suprafața rezervorului de acasă. Deci, ancistrus a câștigat ordonat titlul de acvariu. În același timp, se mișcă în salturi, îndepărtând diverse murdări de pe suprafețele dure folosind răzuitoare în formă de corn care se află în gură.

În formă, corpul somnului ancistrus seamănă cu o picătură de apă tăiată de-a lungul și este acoperit cu o coajă lamelară keratinizată (vezi foto). Adulții în condiții de acvariu pot atinge o lungime maximă de 8-15 centimetri. Fraierii trăiesc suficient de mult - până la 8 ani.

Adesea locuitorii acvariilor iubitorilor de lume subacvatică devin pește clovn și coada de voal.

Nu erau atât de multe specii blocate. Există astfel de soiuri: stea ancistrus (latină Ancistrus hoplogenys), stea ancistrus (latină Ancistrus leucostictus), ancistrus claro (latină Ancistrus claro), ancistrus ranunculus (latină Ancistrus ranunculus), ancistrus întunecat, cirist Ancrusus) centrolepis Regan, Ancistrus cryptophthalmus Reis.AncistrusAcvaristii au crescut unele tipuri de reprezentanți ornamentali, precum albino sau ancistrus alb (lat. Ancistrus dolichopterus var. Albino), ancistrus auriu, albino auriu, ancistrus cu coadă de voal și albino cu coadă de voal..

Știați? Locuitorii nocturni ai acvariului, somnul fraier, duc un stil de viață activ la amurg, caută hrană, „comunică” cu alți locuitori ai acvariului.

Condițiile de detenție

Curățătorul este destul de activ și are nevoie de mult spațiu în care să poată mânca liniștit și ascunde ușor de „vecinii” enervanți. Căutători destul de activi și consumatori de alimente, somnul formează o masă mare de produse reziduale, poluând intens apa. Prin urmare, este imperativ să instalați filtre puternice în acvarii cu ancistrus care curăță bine minirezervoarele..AncistrusÎn condiții naturale, acestea se ascund în peșteri, sub stânci și înțepături, unde sunt greu de găsit. Într-un rezervor artificial, trebuie să creați condiții similare pentru pești - puneți pietre, lemn de plutire, vase din ceramică și plastic sau coji de nucă de cocos.

Parametrii apei:

  • pH - 6,5-7,5, dH până la 10 °, KN până la 2 °;
  • duritate 4–5;
  • temperatura 23-28 ° С.
O dată pe săptămână, este necesar să schimbați apa cu ¼ volumul acvariului. Este important să îmbogățiți apa cu oxigen și să creați un „curent montan”.

Mai mulți somni se vor înțelege într-o „casă”, cu condiția ca fiecare dintre ei să aibă propriul teritoriu și un loc individual de adăpost.

Important! Raportul dintre volumul acvariului și numărul de persoane: 150 litri / 4 ancistrus.
Ancistrus trebuie să furnizeze de trei ori pe zi:

  • zi (până la 12 ore);
  • noaptea (până la ora 12);
  • amurg (aproximativ 40 de minute) - poate fi creat folosind o lampă de 25 W..

Reguli de hrănire Ancistrus

Ancistrus hrănireAncistrus, ca reprezentant important al somnului loricaria, este denumit fitofagii care preferă hrana vegetală. Pe lângă faptul că proprietarul unui apetit de invidiat caută în permanență resturi de nutrienți pe pereții acvariului și conținutul acestuia, curățând formațiuni mici de plante, are nevoie de o hrănire completă constantă..

Dieta peștelui ar trebui să conțină:

  • 80% furaje vegetale;
  • 20% furaje proteice.
Pentru o hrănire deplină a blocatelor, hrana pentru somnul loricaria sub formă de tablete pe bază de spirulină, care cade în fundul acvariului și se dizolvă încet, este destul de potrivită. Diverse legume - dovlecei, castraveți, broccoli, salată verde, spanac, mazăre verde, dovleac, sparanghel - vor extinde semnificativ dieta peștilor. Resturile nemâncate ale acestui tip de alimente trebuie scoase din apă pentru a preveni putrezirea..

Știați? Spre deosebire de alți pești, ancistrusului îi lipsește o vezică înotătoare. Peștele se lipeste de apă numai datorită capacității sale de a se lipi de orice suprafață. Pentru a se deplasa fără ajutorul unor obiecte auxiliare și a unui fraier, somnul trebuie să lucreze activ cu aripioarele și coada.
Alimentele vii, congelate sau uscate sunt potrivite ca hrană cu proteine ​​- acest lucru contribuie la reproducerea lor activă. Coretra și viermii de sânge - o delicatesă preferată blocată.Dieta cu peșteLemnul din meniul ancitruselor este extrem de util pentru o viață deplină - lignina promovează digestia alimentelor în corpul peștilor. Pentru a rezolva lipsa de lemn din acvariu, puteți pune un blocaj pe fundul acestuia. Cea mai bună opțiune ar fi stejarul, mărul și parul sau cojile de cocos - nu au nevoie de prelucrare și pot rămâne mult timp în apă.

Diferența dintre o femeie și un bărbat

Pe cap, masculii au tentacule - procese ramificate din piele numite antene. Femelele, pe de altă parte, au o pereche de antene subdezvoltate de-a lungul marginilor capului sau sunt complet lipsite de creșteri..

În absența masculilor în creșa acvatică, femela este capabilă să schimbe sexul.

Știați? Nu există un răspuns justificat științific la întrebarea de ce un somn are nevoie de mustață. Ichtiologii cred că mișcarea creșterilor de pe capul masculului seamănă cu mișcarea puietului de pește eclozat. Deci, femelele aleg cel mai „mare” mascul, care are cel mai mare număr de antene în mișcare și este, în opinia lor, cel mai bun producător.

Crescă somnul

Somnul Ancistrus, cu întreținere și îngrijire completă, nu are absolut nicio plângere cu privire la reproducere - poate genera chiar și într-un acvariu comun. Este adevărat, supraviețuirea puietului în acest caz va fi discutabilă..

Pentru reproducerea intenționată a peștilor, se folosește reproducerea în perechi sau în grup (2 masculi și 5-6 femele). Volumul rezervorului de reproducere trebuie să fie de cel puțin 40 de litri și trebuie să fie prevăzut cu adăposturi precum țevi sau vase din ceramică și plastic.

Află care plante cel mai bun pentru acvarii.

Înlocuirea unei treimi din apă, o ușoară scădere a temperaturii, aerisirea puternică și hrănirea cu alimente vegetale pot provoca icrele în produsele de curățare.Zidărie Ancistrus Spawning are loc în întuneric. Masculul caută și curăță un loc pentru ouă, iar femela depune în el de la 40 la 200 de ouă roz. După reproducere, femela trebuie îndepărtată, iar masculul va proteja descendenții, va crea un curent de apă pentru ouă și le va curăța. În perioada de coacere a ouălor, de la 4 zile la o săptămână (în funcție de temperatura apei din acvariu), masculul nu se hrănește.

Ouăle depuse într-un acvariu comun pot fi transferate într-un rezervor separat împreună cu obiectul pe care au fost depuse. Dacă este pe sticlă, trebuie separat cu grijă și mutat într-un loc situat lângă atomizor care îmbogățește ouăle cu oxigen..

Important! Lungimea corpului ancistrului este influențată de temperatura apei: cu cât este mai mare, cu atât este mai mică dimensiunea peștilor.
După ce sacul gălbenușului se dizolvă în larve și se răspândesc în tot acvariul, masculul trebuie separat și hrănit copiilor cu hrană industrială pentru pui..

Hrănirea regulată de trei ori pe zi a somnului ancistrus, menținerea curățeniei și înlocuirea sistematică a 1/5 din apa din acvariu, întreținerea și îngrijirea corespunzătoare vor duce la creșterea rapidă a puilor. De la 10 luni, puii sunt deja capabili să se reproducă singuri..

Compatibilitate cu alți pești

Somnul din această specie poate fi combinat cu aproape toate soiurile de animale de companie din acvariu, deoarece acestea sunt considerate pești pașnici. Cu toate acestea, există momente în care stickies își alungă vecinii în timpul perioadei de reproducere sau când există o lipsă de nutriție..AncistrusNu este de dorit să păstrați produsele de curățare cu pești stângaci și încet, cum ar fi peștele auriu. Peștii fără scală, cum ar fi somnul de sac, nu sunt siguri în aceeași zonă cu ancistrus, deoarece îi poate dăuna cu ventuza.

Important! Nu este de dorit să plasați somn baleen în același loc cu ciclide teritoriale și agresive, în special în timpul reproducerii.
Acvariul somn-ancistrus sunt foarte drăguți și atrăgători și cel mai important - animale de companie muncitoare care aduc varietate și estetică în iazul de acasă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să crești ancistrus într-un acvariu