Plante artificiale din acvariu: toate argumentele pro și contra

Plante artificialePlantele artificiale de acvariu sunt folosite ca alternativă la plantele vii. Astfel de alge nu necesită îngrijire minuțioasă și sunt durabile, iar aspectul lor este aproape indistinct de specimenele vii. Acest lucru vă permite să economisiți semnificativ la achiziționarea de plante vii rare și scumpe, dar în același timp să aveți verde în acvariu. Cu toate meritele sale, algele artificiale au anumite caracteristici, iar siguranța lor este parțial acoperită de diferite mituri..

Avantaje și dezavantaje

Înainte de a analiza avantajele și dezavantajele plantelor artificiale de acvariu, vom afla de ce este absolut necesară flora într-un acvariu și în ce cazuri poate fi (sau chiar nevoie) să fie înlocuită cu verdeață artificială..Flori artificiale

De ce ai nevoie de plante într-un acvariu

Plantele vii și algele din sistemul închis de apă al acvariului îndeplinesc 2 funcții principale:

 1. Decorativ și estetic: umplu spațiul interior al acvariului, sunt folosite pentru aquascaping (designul acvariului), cu ajutorul lor creează compoziții pitorești și „grădini” locale subacvatice. Datorită florei, acvariul devine un adevărat obiect de design în interior și îl decorează.
 2. Reglementare: plantele creează un ecosistem într-un spațiu de apă închis, reglează cantitatea de oxigen și dioxid de carbon din apă, purifică apa din produsele reziduale ale peștilor și, cu un sistem radicular al solului, previn, de asemenea, formarea de zone stagnante în sol.

Știați? Acvariul este un adevărat model în miniatură al ecosistemului și este posibil să se urmărească relația dintre organismele vii și habitatul lor. Ecosistemul este format din componente abiotice (temperatură, lumină etc.) și 3 grupe de organisme vii: producători (producători - alge și plante), consumatori (consumatori - pești) și reductori (distrugători - ciuperci și bacterii, melci și somn, prelucrarea materiei organice moarte ). Fiecare dintre grupurile de organisme, în relație cu ceilalți, participă la ciclul substanțelor, menținând echilibrul și făcând posibilă însăși existența ecosistemului.

Printre altele, plantele vii nu sunt cele mai puțin importante pentru mulți locuitori ai acvariului. Deci, unii pești folosesc alge ca hrană și, în alt caz, vegetația acționează ca un substrat pentru reproducere - mulți pești preferă să depună ouă în desișuri dense de plante acvatice.Plante artificialePe de o parte, plantele vii par a fi indispensabile într-un acvariu, dar, pe de altă parte, nu sunt necesare în fiecare caz. Performanța parțială a funcțiilor lor poate fi transferată la echipamente suplimentare de acvariu. Și, uneori, se întâmplă că flora vie nu este numai inutilă, ci face și mai mult rău decât bine..

În astfel de cazuri, plantele artificiale vin să înlocuiască plantele vii. Astăzi se vând în fiecare magazin de animale de companie, costă aproape la fel ca originalele și practic nu diferă din exterior de flora vie. Este posibil ca mulți oameni să nu fie întotdeauna capabili să determine că vegetația din acvariu nu este reală..

Important! Algele plastice pot înlocui complet întreaga floră vie a acvariului, cu toate acestea, ele nu funcționează ca producători în ecosistem. Prin urmare, punerea în aplicare a unor sarcini precum purificarea apei, saturația oxigenului, hrana vegetală pentru pești, va trebui să fie întreprinsă de o persoană.

Beneficiile algelor artificiale

Principalele avantaje ale plantelor artificiale într-un mediu de acvariu includ:

 1. Durabilitate. Cu o întreținere regulată, acestea pot dura aproximativ 5 ani. Astfel de plante nu se sting, nu se deteriorează, aproape nu se uzează, deci nu trebuie înlocuite.
 2. Plante artificiale în acvariu
 3. Ușurința conținutului. Algele artificiale nu au nevoie de sol și de anumite proprietăți ale apei. Nu au nevoie de echipamente speciale pentru a menține viața, hrănirea, tăierea, tratamentul bolilor. Este suficient să le clătiți cu apă curentă și își vor păstra atracția estetică mult timp..
 4. Economii financiare. Astfel de plante nu au nevoie de îngrășăminte, iluminat, aerare sau înlocuire a apei. În plus, puteți achiziționa copii ale speciilor rare și exotice, care sunt foarte greu de găsit la vânzare și chiar mai dificil de cultivat acasă..
 5. Decorativitatea și accesibilitatea creării oricărei compoziții de design. Nu este nevoie să selectați elemente care pot fi combinate între ele. Există o selecție imensă de tot felul de alge în vânzare, care vă vor permite să creați orice aquascaping în cele mai incredibile combinații..
 6. Acvariu de plante artificiale
 7. Diversitate. Producătorii oferă o varietate de tipuri, dimensiuni și culori de plante, ceea ce permite imaginației să se desfășoare..
 8. Estetică. Flora artificială practic nu diferă în aparență de reprezentanții vii, ceea ce va ajuta la crearea unei „grădini” reale în acvariu și doar un acvarist cu experiență își poate ghici artificialitatea..
 9. Capacitatea de a experimenta. Plantele non-vii pot fi deplasate liber în interiorul acvariului, schimbate și create noi compoziții, ceea ce este imposibil atunci când creșteți vii.
 10. Potrivit ca substrat de reproducere. Peștii vor depune icre în alge artificiale cu același succes ca și în cele vii.
 11. Inedibilitatea. Peștii care mănâncă plante nu își vor mânca copiile artificiale.
 12. Plante artificiale
 13. Insensibilitate la droguri. Când se folosește o astfel de floră, devine posibil să se trateze peștii cu orice medicamente, inclusiv antibiotice, și nu vor dăuna plantelor..

Știați? Algele din plastic sunt fabricate din poliamidă. Acest material este utilizat în medicină, de exemplu, pentru a crea vase de sânge artificiale și, de asemenea, pentru a face recipiente cu alimente pentru depozitarea alimentelor. Prin urmare, este considerat complet sigur și ecologic..

dezavantaje

Cu toate acestea, pe lângă un număr mare de avantaje, plantele artificiale prezintă și anumite dezavantaje:

 1. Ele nu creează un ecosistem în interiorul acvariului.. Ecosistemul este important pentru viața peștilor, așa că inițial va trebui să luați apă din alte acvarii locuite de mult, în care s-a format deja microclimatul.
 2. Plante artificiale în acvariu
 3. Nu sunt capabili să purifice apa din produsele reziduale ale locuitorilor acvatici.. Plantele vii absorb nitrații, azotul și fosfații eliberați de pești în timpul vieții și purifică astfel apa. Fără purificare, mediul acvatic în care s-au acumulat aceste substanțe devine toxic pentru pești. Prin urmare, devine necesar să instalați un filtru bun..
 4. Nu emite oxigen. Algele vii în timpul fotosintezei eliberează oxigen în apă pentru a respira de către locuitorii acvariului. În absența lor, va trebui să instalați un aerator puternic care să facă față acestei sarcini..
 5. Citește despre primele zece plante pentru acvariu.

 6. Apariția zonelor stagnante în sol. Plantele cu un sistem radicular ramificat promovează aerarea solului și previn apariția zonelor stagnante, dar omologii lor artificiali nu pot. Prin urmare, aerarea solului va trebui efectuată cu ajutorul unui sifon..
 7. Toxicitatea materialelor. În parte, acest defect este un mit. În general se acceptă faptul că tot artificialul este otrăvitor. Algele marine moarte sunt fabricate în principal din două materiale: raion și poliamidă. Plante artificiale pentru acvariuCostul ambelor este aproximativ același, cu toate acestea, bijuteriile din mătase sunt mai puțin durabile și se uzează mai repede, iar poliamida este mai fiabilă. Nu emite substanțe toxice și nu pierde culoarea pentru o perioadă foarte lungă de timp. Cu toate acestea, plantele ieftine pot fi fabricate din materiale de calitate slabă, care pot fi periculoase, pot pata apa și astfel otrăvesc peștele. Prin urmare, nu este recomandat să economisiți bani achiziționând floră artificială pentru acvariu..
 8. Deteriorarea mecanică a peștilor. Această opțiune este posibilă, din nou, numai atunci când decorați acvariul cu alge de calitate slabă, care au frunze și tulpini dense și ascuțite. Peștii abili sau locuitorii și cei cărora le place să se ascundă în desiș pot fi deteriorați de marginile frunzelor prea dure.
 9. De-a lungul timpului, acestea devin acoperite de alge cu celule mici. Acest lucru este inevitabil, deoarece acvariul are un ecosistem viu. Dar ieșirea din situație este simplă: trebuie să clătiți periodic bijuteriile artificiale sau să le dezinfectați într-o soluție de „Albă” (mai multe despre aceasta mai jos).
 10. Acvariu

Astfel, plantele artificiale pot fi utilizate în astfel de cazuri:
 • nu există nicio dorință de îngrijire a plantelor vii, dar există posibilitatea instalării unui filtru și aerator puternic;
 • în acvarii cu locuitori fără pretenții, care sunt de cele mai multe ori pești activi și mari;
 • dacă păstrați pești cărora le place să sape în pământ și mănâncă plante;
 • în acvariile de carantină.

Important! Puteți combina flora artificială și floră vie în acvariu. Acest lucru vă va permite să creați orice design la discreția dvs. și, în același timp, să asigurați viața acvatică cu plantele vii cu funcțiile lor utile..

Cum se verifică calitatea vopselei de alge artificiale

Deoarece produsele de calitate scăzută pot elibera vopsea în apă, care este periculoasă pentru organismele acvatice, este recomandat să le verificați rezistența culorii înainte de utilizare și, prin urmare, pentru calitatea produsului în sine. Este foarte simplu să faceți acest lucru: puneți doar alge artificiale în soluția „Albă”.

„Albul” este un înălbitor pe bază de hipoclorit de sodiu. Pe lângă înălbire, această substanță are și proprietăți dezinfectante, antiseptice și dezinfectante. Și este minunat nu numai pentru verificarea calității decorului acvariului, ci și pentru dezinfectarea acestuia..albTrebuie amintit că „Albul” distruge toată microflora vie - nu numai patogenă, ci și necesară, poate distruge și peștii. Prin urmare, nu trebuie utilizat într-un acvariu aprovizionat. Cu toate acestea, hipocloritul de sodiu este foarte instabil și se descompune rapid, prin urmare, la o zi după utilizare, orice elemente decorative, chiar și fără spălare, devin sigure pentru locuitorii acvatici.

Verifică cele mai esențiale obiecte pentru un acvariu acasă.

Pentru a verifica calitatea culorii decorului, trebuie să urmați acești pași:

 1. Faceți o soluție de 10%. Pentru a face acest lucru, amestecați „Albul” în apă curată într-un raport de 1: 9.
 2. Calculați volumul necesar al soluției astfel încât apa să acopere complet toate elementele decorative.
 3. Așezați toate plantele de plastic în soluție timp de 15 minute. Dacă produsele sunt de calitate slabă, vopseaua se va estompa în acest timp. Dacă calitatea este bună, atunci culoarea va rămâne aceeași..
 4. După 15 minute, dacă aspectul decorațiunilor rămâne același, puneți-le într-un recipient cu apă caldă pentru încă 15 minute.
 5. După aceea, clătiți bine produsele cu apă caldă curată curată..

albDacă clătiți timp de o jumătate de oră, atunci puteți fi complet sigur de purificarea completă a algelor din „Albă”. În cazuri extreme, obiectele tratate pot fi lăsate în aer cel puțin o zi, după care vor deveni din nou adecvate pentru a fi plasate în acvariu..

Important! Înălbitorul este potrivit nu numai pentru procesarea plantelor artificiale, ci și pentru dezinfectarea rezervorului de acvariu în sine, a tuturor aparatelor interne și a oricărui decor. Cu toate acestea, dacă vreun element are o structură poroasă, atunci este necesar să le curățați de hipoclorit de sodiu cu atenție, deoarece substanța se înfundă în pori, după care poate intra în apă și otrăvi locuitorii.

Plante artificiale DIY pentru acvariu

Desigur, nu puteți crea copii exacte ale plantelor reale cu propriile mâini, deoarece acest lucru necesită echipamente și materiale speciale. Cu toate acestea, puteți face o lucrare manuală interesantă, care, deși nu va avea o asemănare directă cu reprezentanții vii ai florei, poate părea interesantă în spațiul acvariului..

De exemplu, puteți face alge marine din fire verzi. Înoată frumos în apă, arată pufos, nu dăunează peștilor și este excelent pentru reproducere, deoarece ouăle sunt ușor atașate între vilozitățile firelor.DIY plante artificiale

Pentru a crea alge artificiale, veți avea nevoie de:

 • o sculetă din fire de lână verde de înaltă calitate;
 • o bucată pătrată de carton tare de 20 × 20;
 • foarfece;
 • o bucată mică de spumă ca plutitor;
 • piatră decorativă de dimensiuni medii ca agent de cântărire.

Probabil că veți găsi util să știți, cum să faci un acvariu cu propriile mâini acasă.

În plus, decorul este creat foarte simplu în mai multe etape:

 1. Luați o bucată de carton și foarfece, faceți două crestături mici în partea de sus și de jos, una față de cealaltă. Lungimea inciziilor este de aproximativ 1 cm.
 2. Efectuarea inciziilor
 3. Fixați un fir de lână într-unul dintre sloturi, apoi începeți să-l înfășurați în jurul cartonului, agățând firele în sloturile realizate. Puteți face aproximativ 50 de ture sau mai mult, totul depinde de cât de groase sunt algele pe care doriți să le faceți.
 4. Înfășurăm cartonul cu fir de lână
 5. După ultima înfășurare, înfășurați capătul firului în partea de sus și legați-l în jurul scindei sub formă de buclă sau un fel de „cravată”.
 6. Făcând un nod
 7. Folosiți foarfece pentru a tăia sculeta de fire din partea de jos care este opusă cravatei. De acum înainte, cartonul nu mai este necesar;
 8. Tăierea firelor
 9. Acum atașați șuvițele la o greutate de plutitor sau de piatră. În primul caz, veți obține o algă plutind pe suprafața apei, iar în al doilea - scufundat în fund. Pentru a lega un plutitor sau o greutate, trebuie să luați orice fir, să înfășurați o spumă sau o pietricică, așezându-l în zona „cravată” și legați.
 10. Legăm spuma de fire

Algele făcute de tine sunt gata. Acum trebuie doar să fie scufundat în apă. Deoarece firele de lână nu se scufundă bine, scufundați-le în apă și strângeți-le, scoțând bulele de aer din structura firului. Acest lucru va permite apei să pătrundă mai repede în fire și să se scufunde mai repede în apă. Dacă acest lucru nu se face, firele în sine se vor uda mult timp..Așezați planta artificială în acvariuUn astfel de produs poate fi utilizat atât în ​​terenul de reproducere, cât și într-un acvariu obișnuit..

Reguli de proiectare a acvariului

Pentru ca plantele artificiale să arate organice în acvariu, acestea trebuie plasate ținând cont de câteva reguli:

 1. Mascare echipament. Astfel de articole sunt potrivite pentru ascunderea echipamentelor care interferează cu aspectul natural al peisajului subacvatic. Pentru a face acest lucru, este necesar să folosiți exemplare înalte și lungi, așezându-le lângă dispozitive, astfel încât frunzele groase să ascundă tehnica de ochi..
 2. Cel mai bine este să faceți peretele din spate al acvariului neutru sau întunecat, atunci atenția nu va trece de la compoziția plantei la fundal. Culoarea depinde de ce culoare vor avea plantele. Dacă compoziția este plină de culori diferite, atunci un fundal luminos și neutru va arăta mai avantajos, iar unul întunecat este potrivit dacă plantele sunt predominant monocromatice, de exemplu, verde deschis.
 3. Acvariu
 4. De asemenea, este mai bine să alegeți un grund de nuanță neutră - gri deschis sau bej. Pietricele mici sau nisipul sunt fine. De asemenea, puteți utiliza coji moi.
 5. Dacă solul este turnat în straturi cu grosime posterioară scăzută, se poate obține o impresie de perspectivă. Un strat mai impresionant de sol este turnat cel mai aproape de peretele din față, iar pe peretele din spate grosimea stratului poate scădea de 2-3 ori.
 6. Aproximativ în mijlocul recipientului, în partea sa centrală, în partea de jos, puteți așeza pietre de pulverizare (pietre de aerare) care emit bule de aer. Aceste bule vor aduce viață în lumea subacvatică, vor atrage atenția asupra elementelor de proiectare și vor oxigena organismele acvatice..
 7. Plantele de dimensiuni medii, cum ar fi un Amazon, sunt de obicei plasate în centrul acvariului.. AmazonIdeal dacă planta atinge aproximativ 1/3 din capacitate. Această algă va sta la baza compoziției, prin urmare, merită să acordați atenție alegerii plantei, mărimii și culorii acesteia. Cele mai înalte plante sunt cel mai bine plasate în spate, aproape de fundal.
 8. Pentru a vă concentra pe planta centrală a compoziției, merită să așezați lemn de drift, pietre, scoici lângă ea. Nu se recomandă utilizarea produselor din plastic de alt tip (de exemplu, un galion scufundat), deoarece vor distruge tot designul organic. În jurul acestei zone, puteți „planta” alge mici și tufe mici, care nu vor bloca vizibilitatea părții centrale.
 9. Galeon scufundat
 10. Puteți lăsa un spațiu gol lângă peretele frontal sau îl puteți „planta” cu exemplare mici. Este important ca acestea să nu distragă atenția și să facă restul spațiului acvariului vizibil. Desișuri mai groase pot fi găsite lângă pereții laterali și în fundal.
 11. Pentru a face designul acvariului mai interesant, nu utilizați plante de o singură specie, culoare și dimensiune. Dar nu încercați să „înghesuiți” în acvariu toată varietatea de produse din plastic conținute în magazinele pentru animale de companie. Cel mai bine este să optați pentru 3 tipuri de plante, dintre care 2 vor avea o culoare similară, iar culoarea celei de-a treia va fi diferită. Fiecare specie poate avea propria dimensiune.
 12. Acvariu
 13. Când plasați plante, nu vizați precizia geometrică. Încercați să evitați liniile drepte, să corectați raporturile cantitative, să nu plantați produse într-un rând. Există întotdeauna o ușoară neglijență în natură..
 14. De asemenea, puteți experimenta cu iluminarea. Flora artificială nu are nevoie de lumină puternică, în plus, în condiții de iluminare prea puternică și prelungită, produsele vor începe să se estompeze mai repede. Prin urmare, vă puteți limita doar la lumina necesară locuitorului subacvatic și nu toți peștii au nevoie de lumină naturală. În plus față de luminozitate, puteți experimenta și nuanța de culoare a iluminatului - albastru, roz, verzui.
Acestea sunt sfaturile de bază pentru decorarea acvariului. În rest, nu vă fie teamă să vă arătați imaginația. La urma urmei, avantajul algelor artificiale este că pot fi oricând mișcate, formând noi compoziții.

Cum se curăță plantele artificiale într-un acvariu

Mediul acvariului conține propriul ecosistem și, în timp, plantele artificiale încep să fie acoperite cu alge cu celule mici. Produsele din aceasta, desigur, nu se deteriorează, dar își pierd atracția estetică. Prin urmare, copiile din plastic trebuie curățate periodic. Curățarea se poate face în două moduri:

 1. Fierbere de apă. Curățarea delicată a produselor. Omoară microflora, dacă nu există prea mult, și nu afectează proprietățile de culoare ale algelor plastice. Cu toate acestea, în cazuri deosebit de avansate, nu este deosebit de eficient, iar placa reapare rapid pe produse. Pentru a curăța cu apă clocotită, este suficient să coborâți elementele de decor în apă clocotită timp de 15 minute. După aceea, luați un răzuitor sau o perie rigidă cu peri groși și curățați bine toate elementele și frunzele de alge de plastic. Acesta poate fi un exercițiu destul de lung și dureros, în funcție de gradul de poluare, de numărul de exemplare și de complexitatea structurii lor. Este important să curățați totul cât mai bine posibil, altfel placa va reapărea în curând.
 2. Fierbere de plante de acvariu
 3. "Alb". Înălbitorul va ajuta nu numai la verificarea calității plantelor, ci și la curățarea acestora de placă. Este suficient să plasați elementele de decor timp de 15 minute într-o soluție de 10% de „Albă”, apoi clătiți bine sub apă curgătoare. Acest lucru va elimina algele din produse și, de asemenea, le va dezinfecta. Cu toate acestea, această metodă de curățare poate duce în cele din urmă la estomparea culorii produselor. Cu toate acestea, așa cum am menționat deja, vopseaua este decolorată numai în fabricile de plastic de calitate scăzută și ieftine. Decorul de bună calitate este de obicei deschis cu un lac special care este rezistent la înălbitor și protejează vopseaua de estompare..
 4. alb

Iar algele de mătase sunt curățate într-un mod ușor diferit. Soluția „Alb” în acest caz este complet inadecvată, deoarece va ruina irevocabil produsul. Prin urmare, plantele de mătase trebuie mai întâi spălate bine cu mâna sub apă fierbinte, dar nu clocotită..

Știați? Există plante care sunt ele însele acvarii. Se numesc epifite și cresc în pădurile tropicale tropicale. În axilele frunzelor lor, unde se acumulează apa de ploaie, trăiesc și se dezvoltă colonii întregi de nevertebrate mici.

Și apoi faceți o pastă din sare de rocă (nu iodată) și suc de lămâie. Pasta trebuie aplicată cu o periuță de dinți pe toate părțile decorului din mătase și frecată temeinic, acordând o atenție specială zonelor greu accesibile. După aceea, rămâne doar să clătiți bine algele din nou sub apă curentă, asigurându-vă că nu rămâne pastă pe frunze.

Video: Cum se curăță plantele artificiale de acvariuPlantele artificiale de acvariu sunt o alternativă bună la flora vie, în funcție de nevoile dvs. și de motivele pentru care preferați algele poliamidice decât cele reale. Astfel de produse sunt durabile, diverse și nu necesită îngrijire minuțioasă. Probabilitatea de a achiziționa decorațiuni florale din plastic toxic sau cu vopsea decolorată este extrem de mică și se aplică numai produselor foarte ieftine și de calitate scăzută.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Plante artificiale din acvariu: toate argumentele pro și contra